• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sveicot Latvijas jauniešus "EuroSkills 2010" laureātus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.02.2011., Nr. 32 https://www.vestnesis.lv/ta/id/226387

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pasniedzot akreditācijas vēstules Latvijas vēstniecei ES

Vēl šajā numurā

25.02.2011., Nr. 32

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Sveicot Latvijas jauniešus "EuroSkills 2010" laureātus

23.februārī izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks sveica Latvijas jaunos profesionāļus – Eiropas lielākā un prestižākā jauno profesionāļu meistarības konkursa "EuroSkills 2010" zelta un sudraba medaļu, kā arī ekselences godalgu ieguvējus. Tāpat sveikti tika jauniešu pedagogi, atbalstītāji un nozaru asociāciju pārstāvji, kuri iesaistījās jauniešu sagatavošanā šim konkursam, kas pagājušā gada nogalē notika Portugāles galvaspilsētā Lisabonā.

Latvijas jauniešu dalība konkursā bija ļoti veiksmīga – no sešiem konkursantiem trīs ieguva medaļas. Par izcilajiem sasniegumiem liecina arī komandas kopējie rezultāti – salīdzinot ar citām valstīm, Latvija godalgu īpatsvara ziņā pret dalībnieku skaitu ierindojās 10.vietā no 27 dalībvalstīm.

"Latvijas jauniešu dalība šajā Eiropas prestižākajā un lielākajā konkursā EuroSkills ir nozīmīga profesionālās izglītības attīstībai, prestižam, kā arī ir apliecinājums mūsu jauniešu augstajai sagatavotībai un profesionālajai meistarībai," uzsvēra R.Broks. Viņš pateicās jauniešiem par Eiropas līmenī sasniegtajiem izcilajiem rezultātiem, kā arī ikvienam atbalstītājam.

R.Broks uzsvēra, ka šis laiks ir ļoti nozīmīgs Latvijas profesionālās izglītības attīstībai, jo tiek veikti konkrēti darbi, kas netika darīti pēdējo 20 gadu laikā kopš neatkarības atjaunošanas. Proti, sagatavota normatīvā bāze profesionālās izglītības attīstībai; 22.februārī Ministru kabinets pieņēma lēmumu par pirmo deviņu kompetences centru izveidi; līdz 2013.gadam no Eiropas Savienības (ES) struktūrfondiem profesionālās izglītības infrastruktūras modernizācijai, satura pilnveidei, cilvēkresursu attīstībai – gan pedagogu tālākizglītībai, gan audzēkņu stipendijām – ir konkrēts finansējums – 115 miljoni latu.

"Būtiski, ka profesionālās izglītības pilnveide atbilstoši tautsaimniecības vajadzībām tiek īstenota ciešā sadarbībā ar nozaru asociācijām un darba devējiem, tajā skaitā iesaistot speciālistus profesionālās izglītības kompetenču centru atrašanās vietu saskaņošanā, nepieciešamā aprīkojuma iegādē. Tas apliecina, ka darba devēji arvien vairāk iesaistās profesionālajā izglītībā, un, manuprāt, tas ir pareizais virziens mūsdienīgas profesionālās izglītības attīstībai," atzina ministrs.

Latvijas dalību konkursā EuroSkills koordinē un nodrošina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA). Tās direktore Dita Traidās uzsvēra: "Konkursā tika pārstāvētas 52 profesijas, un Latvijai tajā bija ievērojami sasniegumi; vienlaikus tā bija lieliska iespēja jaunajiem profesionāļiem pilnveidoties, lai kļūtu par īstiem profesionāļiem un lietpratējiem." Viņa piebilda, ka rezultāti bija iespējami, pateicoties darbam, kā arī koordinētai un mērķtiecīgai sadarbībai gan starp jauniešiem, skolām un pedagogiem, gan nozaru asociācijām, IZM un VIAA.

Santa Graikste, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore, teica lielu paldies IZM un VIAA par doto iespēju jauniešiem piedalīties Eiropas līmeņa sacensībās, savukārt konkursa dalībniekiem – par drosmi un uzdrīkstēšanos. "Dalība šāda mēroga konkursos ir ļoti svarīga gan jaunajiem speciālistiem, gan pedagogiem, gan nozaru pārstāvjiem. Mēs varam būt lepni par savu audzēkņu sniegumu, vēlreiz pārliecinoties, ka kopīga darba rezultātā iespējams sasniegt augstus rezultātus," sacīja S.Graikste.

Viena no EuroSkills sponsoriem – uzņēmuma "Festo" izpilddirektors Jānis Spoģis jauniešiem novēlēja neapstāties pie sasniegtā, turpinot papildināt savas zināšanas: ""Festo" kā automatizācijas līderis visā pasaulē daudz līdzekļu investē jauno speciālistu apmācībā un ir ne tikai konkursu sponsors, bet arī sadarbības partneris, kas kopā ar mācību iestādēm izstrādā mācību programmas. Esam ļoti gandarīti, ka dalība "EuroSkills" konkursā pierādījaLatvija ar tik ierobežotiem resursiem spēj sagatavot augsta līmeņa speciālistus, atstājot aiz sevis daudzas citas valstis. Tas nozīmē, ka mūsu jaunie profesionāļi ir konkurētspējīgi ne tikai vietējā darba tirgū, bet arī Eiropas līmenī."

Sudraba medaļu ieguvēji mobilo robotu tehniķa profesijā Bruno Bremmers un Kristaps Melderis teic, ka arī vairākus mēnešus pēc Lisabonā noritējušā konkursa joprojām dzīvo tā noskaņās. "Tas bija pirmais tik augsta līmeņa konkurss, kurā piedalījāmies, un mūsu izvirzītais mērķis nebija tikai piedalīties, bet noteikti iegūt godalgu," piebilst puiši, sakot lielu paldies gan saviem pedagogiem, gan visiem, kas nodrošināja iespēju doties uz Lisabonu, bija klāt un iedrošināja tik spraigajā un satraukuma pilnajā konkursa laikā.

Agnese Korbe, ministra padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!