• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministre: Par sociālā drošības tīkla pasākumu īstenošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.02.2011., Nr. 32 https://www.vestnesis.lv/ta/id/226385

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satiksmes ministrs: Ar vēstnieci ES pārrunājot transporta jomas lietas

Vēl šajā numurā

25.02.2011., Nr. 32

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministre: Par sociālā drošības tīkla pasākumu īstenošanu

Lai diskutētu par valsts atbalstu Sociālās drošības tīkla stratēģijas ietvaros noteiktajiem dzīvokļu un garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalstiem, labklājības ministre Ilona Jurševska 23.februārī piedalījās Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) domes sēdē.

Tikšanās laikā I.Jurševska informēja pašvaldības, ka 2011.gadā Sociālās drošības tīkla stratēģijas pasākumiem kopumā paredzēti 79,34 miljoni latu valsts budžeta un Eiropas Savienības fondu līdzekļu. Labklājības nozarē plānoto pasākumu īstenošanai 2011.gadā paredzēti 26,22 miljoni latu, kas tiks ieguldīti GMI pabalstiem, dzīvokļu pabalstiem un darba praktizēšanai pašvaldībās ar 100 latu stipendiju. GMI pabalsta izmaksai šogad plānots izlietot aptuveni 9 miljonus latu, bet dzīvokļa pabalsta izmaksai – aptuveni 3 miljonus latu, nodrošinot sociālo palīdzību iedzīvotājiem.

"Lai īstenotu sociālā drošības tīkla stratēģiju, Labklājības ministrija ir izveidojusi sociālā drošības tīkla darba grupu. Ņemot vērā pašreizējo situāciju pašvaldībās, darba grupas uzdevums būs arī izvērtēt tos iespējamos pasākumus, kuru īstenošanu būtu jāturpina īstenot arī pēc tīkla darbības beigām, piemēram, atvieglojumu noteikšana atsevišķām sabiedrības grupām sabiedriskā transporta pārvadājumiem, kā arī pasākumi veselības jomā," atzina I.Jurševska.

Vienlaikus ministre aicināja pašvaldības sniegt savus priekšlikumus par sociālā darba kvalitātes uzlabošanas iespējām, lai padarītu pēc iespējas mērķētāku sociālās palīdzības pabalstu izmaksu trūcīgām personām. Lēmumu par pabalstu piešķiršanu pieņem sociālie darbinieki, tāpēc liela nozīme ir tieši viņu profesionalitātei un spējai izvērtēt katra cilvēka individuālo situāciju, norādīja labklājības ministre.

Šā gada janvārī GMI pabalstu saņēma vairāk nekā 70 tūkstoši trūcīgo, bet dzīvokļa pabalstu – vairāk nekā 45 tūkstoši iedzīvotāju. Kopumā janvārī pabalstus saņēma aptuveni 120 tūkstoši trūcīgo personu.

Savukārt kopš darba praktizēšana pašvaldībās ar 100 latu stipendiju sākšanas 2009.gada septembrī kopumā praksēs iesaistīti vairāk nekā 79 tūkstoši bezdarbnieku, kas nesaņem bezdarbnieka pabalstu. Savukārt Latvijas pašvaldībās kopumā tika izveidoti gandrīz 56 tūkstoši darba praktizēšanas vietu. Pašreiz pašvaldībās praktizējas 15 477 bezdarbnieki.

Tāpat pasākuma laikā labklājības ministre Ilona Jurševska arī pasniedza atsevišķām pašvaldībām atzinības rakstus par veiksmīgu sadarbību un aktīvu līdzdalību pasākumu organizēšanā Eiropas gada cīņai pret nabadzību un sociālo atstumtību (2010) ietvaros. Par aktīvu informācijas ievietošanu Iespēju kartē I.Jurševska izteica pateicību Rīgas, Skrundas, Dobeles, Alūksnes un Preiļu pašvaldībām, bet par sekmīgu diskusiju rīkošanu – Rīgas, Valmieras, Daugavpils, Kuldīgas un Jelgavas pašvaldībām.

Savukārt par Eiropas gada (2010) un opermūzikas svētku "Viva Europa 2010" ietvaros nodrošināto Žorža Bizē operas "Karmena" tiešraidi atzinību I.Jurševska izteica Rīgas, Salaspils, Ventspils un Rucavas pašvaldībām.

Ar 2011.gada 1.janvāri LM ir pārņēmusi Sociālās drošības tīkla stratēģijas ieviešanas uzraudzību un kontroli. Pērn kopumā stratēģijas pasākumu īstenošanai izlietoti 89,7 miljoni latu. LM izveidotajā darba grupā iekļauti pārstāvji no Labklājības, Finanšu, Izglītības un zinātnes, Veselības, Satiksmes, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības, Valsts reģionālās attīstības aģentūras un VSIA "Autotransporta direkcija". Stratēģijas ietvaros valsts visām pašvaldībām atmaksās 50% no GMI pabalstam izlietotajiem līdzekļiem un 20% no dzīvokļa pabalstam izlietotajiem līdzekļiem.

Liene Užule, ministres preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!