• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par uzņēmējdarbības vides uzlabošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.02.2011., Nr. 26 https://www.vestnesis.lv/ta/id/225904

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par iekšzemes kopprodukta pieaugumu

Vēl šajā numurā

16.02.2011., Nr. 26

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par uzņēmējdarbības vides uzlabošanu

Ikgadējā Pasaules Bankas veiktajā pētījumā “Doing Business”, kur tiek analizēti uzņēmējdarbības veikšanas aspekti 11 dažādās jomās, sākot no uzņēmējdarbības sākšanas līdz maksātnespējai, 2011.gada radītājos Latvija starp 183 pasaules valstīm ierindota 24.vietā, tas ir par trim vietām augstāk nekā 2010.gada pētījumā, un 9.vietā starp ES dalībvalstīm. Ekonomikas ministrs Artis Kampars uzsver, ka “pie sasniegtā apstāties nevaram, Latvijai ir jāvirzās uz priekšu un uzņēmējdarbības veikšanu godīgiem uzņēmējiem jāpadara pēc iespējas vienkāršāku. Tāpēc Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plāns 2011.gadam veidots, lai padarītu valsts sniegtos pakalpojumus uzņēmējiem vienkāršākus un kvalitatīvākus, īpašu vērību pievēršot e-pakalpojumu attīstībai.

Latvijas valdības mērķis ir panākt, ka Latvija kā uzņēmējdarbībai un investīcijām labvēlīga vide pētījumā “Doing Business” 2013 tiek ierindota ne zemāk kā 19.vietā, taču vienlaikus prognozējam, ka, īstenojot jau 2011.gada plānā iekļautos pasākumus, Latvija “Doing Business” kopējā reitingā iegūtu 9.vietu starp visām 183 pasaules valstīm (aplēses veiktas, pamatojoties uz “Doing Business” 2011.gada rādītājiem)”.

Ar gandarījumu var secināt, ka jau saskaņā ar “Doing Business” 2011 pētījuma datiem Latvija ir ierindota starp tām valstīm, kurās pēdējos piecos gados veiktās reformas ir atvieglojušas uzņēmējdarbības veikšanu, savukārt mūsu kaimiņvalstis Igaunija un Lietuva ir ierindotas grupā, kurā uzņēmējdarbības veikšana ir kļuvusi grūtāka.

Ekonomikas ministrijas izstrādātajā Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plānā 2011.gadam iekļauts 31 pasākumus, no kuriem svarīgākie pasākumi ir:

• Uzņēmējdarbības uzsākšanā: jānodrošina, ka uzticamo komersantu reģistrācija par PVN maksātāju neaizņem vairāk kā piecas dienas; jānodrošina uzņēmumu reģistrāciju Uzņēmumu reģistrā tiešsaistē; jāveicina pamatkapitāla apliecinošo dokumentu reģistrēšana elektroniski; jānodrošina ar uzņēmuma reģistrāciju un darbību saistīto ziņu publicēšana “Latvijas Vēstnesī” tikai elektroniski.

• Investoru tiesību aizsardzībā: nepieciešams pārskatīt uzņēmuma likumisko tiesību darījumu slēgšanu; jāparedz ārēja auditora pārbaudes pielietošanu pirms biržā kotētās akciju sabiedrības darījums, kas satur interešu konfliktu, stājas spēkā; jānosaka, ka akcionāriem ir tiesības prasīt atbildību no uzņēmuma vadītāja vai valdes locekļa, ja tā darījuma laikā uzņēmumam ir radušies zaudējumi un darījums pēc būtības ir prettiesisks, negodīgs vai kaitē citiem akcionāriem; izvērtējamas tiesības tiesai anulēt darījumu veiksmīgas akcionāru prasības gadījumā, ja tas neapdraud uzņēmuma tālāku darbību.

• Nodokļu administrēšanas jomā: ir jāizveido “soli pa solim” apraksti (metodiskie norādījumi) VSAOI, IIN un PVN paziņojumu (ikmēneša atskaišu) aizpildīšanai EDS; jānodrošina uzņēmēju apmācība EDS lietošanā.

• Būvniecības procesā: paredzēts samazināt dienu skaitu plānošanas un arhitektūras procesam, tehnisko normatīvu un būvprojekta akcepta iegūšanai, noteikt minimālo būvatļaujas saņemšanas termiņu, tādējādi samazinot būvniecības procesā noteikto dienu skaitu no 180 dienām uz 65 dienām.

Ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!