• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par sašķidrinātās gāzes termināļa projektu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.02.2011., Nr. 25 https://www.vestnesis.lv/ta/id/225837

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Veselības ministrija: Par Eiropas Tabakas direktīvas grozījumiem

Vēl šajā numurā

15.02.2011., Nr. 25

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par sašķidrinātās gāzes termināļa projektu

Ekonomikas ministrija ir gandarīta, ka Latvijas Valsts prezidenta vizītes Lietuvā un Ministru prezidenta vizītes Igaunijā laikā ir panākta būtiska sašķidrinātās gāzes termināļa projekta virzība. Visu trīs Baltijas valstu augstākās amatpersonas ir panākušas vienotu izpratni par to, ka īstenojams viens visu valstu kopīgs projekts sašķidrinātās gāzes termināļa izveidei.

Latvija uzskata, ka projekts attīstāms Rīgā. Latvijai ir vairākas priekšrocības termināļa būvniecībai, kas nodrošinās mazākas izmaksas infrastruktūras pielāgošanai termināļa iekļaušanai reģiona gāzes apgādes sistēmā, savukārt jau eksistējošā Inčukalna pazemes gāzes krātuve nodrošinās iespējami zemākās cenas iegūšanu, iepērkot dabasgāzi tās zemākās cenas periodā. Kā zināms, tam atbalstu jau paudusi Lietuva. Trīs valstu pārstāvji ir sākuši sarunas par iespējamo projekta finansēšanas modeli.

Ekonomikas ministrija uzskata, ka tas ir nozīmīgs solis pretī projekta veiksmīgai attīstībai un tā tālākai virzībai jau tuvākajā laikā. Kā pēc vizītes Lietuvā uzsvēra ekonomikas ministrs Artis Kampars: “Vizīte Lietuvā iezīmējusi būtisku virzību kopējos Baltijas valstu enerģētikas projektos. Globālajā enerģētikas tirgū Baltijas valstīm jāstrādā vienoti, nevis savstarpēji konkurējot, tādēļ Latvijas un Lietuvas augstāko amatpersonu līmenī panāktā vienprātība par liela sašķidrinātās gāzes termināļa būvniecību Rīgā ir ļoti nozīmīgs progress.”

2010.gada 14.decembrī Lielo un stratēģiski nozīmīgo investīciju projektu koordinācijas padomes sēdē tika izskatīts un konceptuāli atbalstīts Ekonomikas ministrijas piedāvājums par sašķidrinātās dabasgāzes termināļa projekta īstenošanu Latvijā, uzdodot projekta sākotnējo izvērtējumu līdz 2011.gada vidum veikt AS “Latvenergo” un paredzot, ka Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Ārlietu ministriju uzsāks konsultācijas ar Eiropas Komisiju un citām Eiropas Savienības dalībvalstīm par iespējamo atbalstu reģionālā sašķidrinātās dabasgāzes termināļa būvniecībai Latvijā.

Latvijas amatpersonas, atrodoties vizītēs ES dalībvalstu galvaspilsētās, aicināja atbalstīt šo projektu, uzsverot reģionāla sašķidrinātās dabasgāzes termināļa nozīmi, gāzes piegādes ceļu un avotu dažādošanā un konkurences radīšanā gāzes tirgū. Ministru prezidents Valdis Dombrovskis 4.februārī Briselē notiekošajā Eiropadomes sanāksmē aicināja novērst atsevišķu reģionu enerģētisko izolāciju un uzsvēra nepieciešamību celt sašķidrinātās gāzes termināli Latvijā. Eiropadomes secinājumos atzīmēts, ka izolēto reģionu iekļaušana kopējā enerģētikas tirgū ir viena no ES prioritātēm enerģētikas jomā. Vienlaikus tika panākta arī vienošanās par ES līdzfinansējuma piešķiršanu plānotajam Baltijas valstu gāzes termināļa projektam.

Ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!