• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mazumtirdzniecības apgrozījumu decembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.02.2011., Nr. 17 https://www.vestnesis.lv/ta/id/225165

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Šveices sadarbības programmas īstenošanu 2010.gadā

Vēl šajā numurā

01.02.2011., Nr. 17

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mazumtirdzniecības apgrozījumu decembrī

2010.gada decembrī, salīdzinot ar novembri, mazumtirdzniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem samazinājās par 1,4%. Pārtikas preču apgrozījums sarucis par 1,9%, savukārt nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājies par 1,2%.

Kā ierasts, gada izskaņā bija novērojams sezonāls iepirkšanās bums un tika sasniegts lielākais mazumtirdzniecības apgrozījums visa gada garumā (sezonāli neizlīdzinātie dati liecina, ka mazumtirdzniecības apgrozījums decembrī, salīdzinot ar novembri, pieauga par 19,2%), tomēr sezonāli izlīdzinātie dati uzrāda situāciju bez šīs ietekmes, jeb vienmērīgi sadalot to uz visu gadu.

Mazumtirdzniecības apjoma samazinājums decembrī saistāms ar pasaules cenu ietekmē kāpjošajām pārtikas un enerģijas cenām, kas ierobežo patērētāju pirktspēju un negatīvi ietekmē mazumtirdzniecības apgrozījumu.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, 2010.gada decembrī mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 8,1%. Pārtikas preču tirdzniecības apjoms pieauga par 1%, bet nepārtikas precēm – par 11,9%, tai skaitā auto degvielas tirdzniecība – par 2%. Raksturojot gadu kopumā, līdzīgi kā visās tautsaimniecības nozarēs, 2010.gadu var uzskatīt par pirmo izaugsmes gadu – uzrādot diezgan veselīgu atkopšanās tempu attiecībā pret zemāko krīzes punktu, kas bija 2009.gada beigās. Kaut arī mazumtirdzniecības samazinājums 2009.gadā bija daudz lielāks, nekā tā pieaugums 2010.gadā, pašreizējais atkopšanās temps vieš optimismu par pakāpenisku izaugsmi nākotnē.

Finanšu ministrijas
Tautsaimniecības analīzes departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!