• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselības ministrija: Par iespējām ārstēties, nepārmaksājot par zālēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.02.2011., Nr. 17 https://www.vestnesis.lv/ta/id/225154

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija: Par "Eiropas mobilitātes nedēļas 2010" balvas ieguvēju

Vēl šajā numurā

01.02.2011., Nr. 17

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības ministrija: Par iespējām ārstēties, nepārmaksājot par zālēm

Februārī Veselības ministrija un Veselības ekonomikas centrs sāks informatīvu kampaņu, kuras laikā iedzīvotāji tiks informēti par iespēju iegādāties lētākus līdzvērtīgas efektivitātes medikamentus. Kampaņas laikā divu nedēļu garumā iedzīvotāji ar informatīviem materiāliem presē un reklāmas rullīšiem radio un televīzijā tiks uzrunāti nepārmaksāt par zālēm.

Lielākajai daļai medikamentu (piemēram, kompensējamo zāļu sistēmā vairāk nekā 75% medikamentu) ir pieejama līdzvērtīgas iedarbības alternatīva – zāles, kas maksā lētāk par oriģinālajiem izstrādājumiem, tā sauktie ģenēriskie jeb patentbrīvie medikamenti.

Statistika liecina, ka, piemēram, 2009.gadā iedzīvotāji, izvēloties lētākus medikamentus, no saviem personīgajiem līdzekļiem būtu varējuši ietaupīt septiņus miljonus latu. Patentbrīvo medikamentu sastāvā ir tā pati aktīvā viela, kas ir oriģinālajos preparātos, tāpēc to terapeitiskais efekts, piemērojot tādas pašas devas, ir līdzvērtīgs.

Veselības ministrija vienlaikus norāda, ka pacientam kopā ar ārstu ir brīva iespēja izvēlēties medikamentus un atbilstošu ārstēšanas plānu, bet nebūtu pieļaujams, ka pacients izrakstīto medikamentu neiegādājas un nelieto, jo nevar to atļauties. Tādēļ iedzīvotāji tiks mudināti jautāt ārstam vai aptiekāram par iespējām ārstēties lētāk, ietaupot zālēm nepieciešamos finanšu līdzekļus.

Līdz kampaņas sākšanai par tās norisi tiks informētas ģimenes ārstu asociācijas, ārstu speciālistu profesionālās organizācijas un pacientu sabiedriskās organizācijas.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!