• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministrs: Par stipendijas "Sievietēm zinātnē" piešķiršanu 2011.gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.01.2011., Nr. 16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/225075

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Labklājības ministre: Par ģimenes valsts pabalsta saglabāšanu līdzšinējā apmērā

Vēl šajā numurā

28.01.2011., Nr. 16

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministrs: Par stipendijas "Sievietēm zinātnē" piešķiršanu 2011.gadā

25.janvārī tika parakstīts ikgadējais – septītais – sadarbības protokols par 2011.gada "L’ORÉAL" Latvijas stipendiju "Sievietēm zinātnē" ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas atbalstu piešķiršanu.

Protokolu parakstīja izglītības un zinātnes ministrs, UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) viceprezidents Rolands Broks, LZA prezidents akadēmiķis Juris Ekmanis un "L’ORÉAL Baltic" ģenerāldirektors Benuā Žilia.

"Stipendijas "Sievietēm zinātnē" ir nozīmīgs un pozitīvs atbalsts jaunajām pētniecēm. Turklāt šīs stipendijas ir starptautiska tradīcija, kas iesakņojusies un kļuvusi atpazīstama Latvijā," uzsvēra R.Broks. Ministrs norādīja, ka stipendijas ir ne tikai atpazīstamas, bet arī populāras, kas apliecina šā pasākuma kvalitāti. Ministraprāt, īpaši nozīmīgi, ka stipendijas tiek piešķirtas sadarbībā ar uzņēmējiem – ar "L’ORÉAL Baltic", jo šāda pieeja ir konkrēts labās prakses paraugs uzņēmēju un pētniecības sadarbībai, kas ir tik nepieciešama valsts un tautsaimniecības attīstībai.

R.Broks akcentēja, ka stipendijas, kas tiek piešķirtas dzīvības zinātņu un materiālzinātņu jomā, ir būtiskas arī no starptautiskā viedokļa. Proti, lai veicinātu ķīmijas popularitāti un izceltu ķīmijas sasniegumus, parādot tās ieguldījumu dažādu jaunu ražošanas nozaru attīstībā un valstu izaugsmē, Apvienoto Nāciju Organizācija 2011.gadu ir pasludinājusi par Starptautisko ķīmijas gadu. Turklāt ar šo gadu un sievietēm zinātniecēm saistās vēl kāds svarīgs notikums. "2011.gadā aprit 100 gadi, kopš Marija Kirī saņēma Nobela prēmiju ķīmijā, un arī šā iemesla dēļ sievietēm zinātnē šis gads būs īpaši nozīmīgs," atzina ministrs. Viņš pateicās "L’ORÉAL Baltic", LZA un visiem iesaistītajiem par ilggadīgo un sekmīgo sadarbību, kā arī novēlēja panākumus nākotnē.

"Šodien Latvijas zinātnei ir svētku diena, jo tiek parakstīts sadarbības protokols par stipendiju "Sievietēm zinātnē" izsludināšanu 2011.gadā," teica J.Ekmanis, piebilstot, ka protokols tiek parakstīts jau septīto gadu pēc kārtas, līdz ar to stipendija kļuvusi par tradīciju. LZA prezidents uzsvēra, ka iepriekšējā pieredze liecina, ka par šīm stipendijām ir liela pretendenšu interese, tās apliecina sieviešu nozīmi pētniecībā, kā arī ir labi zināmas plašākai sabiedrībai, tādējādi veicinot zinātnes atpazīstamību.

"Jau 14 gadus visā pasaulē "L’ORÉAL" ir uzņēmies būt kopā ar UNESCO, lai veicinātu pētniecību un atbalstītu izcilas zinātnieces. Parakstot šo protokolu, ir divas spēcīgas emocijas. Pirmkārt, tas ir prieks, jo projekts Latvijā kļuvis par ikgadēju un ilggadēju tradīciju. Tādēļ vēlos pateikties gan LZA un UNESCO LNK, gan žūrijas komisijai un visiem, kas popularizē stipendijas "Sievietēm zinātnē", kā arī teikt paldies goda patronesei Vairai Vīķei-Freibergai. Otrkārt, tas ir lepnums, jo kopā ar partneriem esam spējuši turpināt stipendiju programmu arī krīzes laikā, sniedzot atbalstu un iespējas jaunajām zinātniecēm viņu profesionālajā darbībā, kā arī popularizēt pētniecību un tās nozīmi plašākā sabiedrībā," sacīja B.Žilia. Viņš atzinīgi novērtēja faktu, ka pagājušajā akadēmiskajā gadā Latvijā palielinājies doktora grādu ieguvušo jauno zinātnieku skaits, piebilstot, ka tas apliecina procesa pareizo virzību. "Latvijai, tāpat kā visai pasaulei, ir nepieciešama zinātne, un zinātnei ir nepieciešamas sievietes," noslēgumā sacīja B.Žilia.

Saskaņā ar protokolu "L’ORÉAL Baltic", UNESCO LNK un LZA kopīgi piešķirs stipendiju trim dzīvības zinātņu vai materiālzinātņu jomā strādājošām Latvijas zinātniecēm. Šogad to saņems divas doktorantes līdz 33 gadu vecumam disertācijas izstrādei, kā arī viena zinātņu doktore vecumā līdz 40 gadiem – zinātnisko pētījumu veikšanai. Katras stipendijas apmērs ir 4000 latu, un tā paredzēta pētījumu veikšanai Latvijā.

Latvijas dzīvības zinātņu un materiālzinātņu jomā strādājošās pētnieces var iesniegt pieteikumus stipendijai līdz 16.martam.

Agnese Korbe, izglītības un zinātnes ministra padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!