• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atzīmējot Latvijas Republikas starptautiskās de iure atzīšanas 90.gadadienu, rīkojot svinīgo pieņemšanu un atklājot izstādi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.01.2011., Nr. 16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/225059

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kārtības policijas vecākais inspektors kapteinis Andris Znotiņš

Vēl šajā numurā

28.01.2011., Nr. 16

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atzīmējot Latvijas Republikas starptautiskās de iure atzīšanas 90.gadadienu, rīkojot svinīgo pieņemšanu un atklājot izstādi

Ārlietu ministrijas rīkotajā pieņemšanā: ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, Valsts prezidents Valdis Zatlers un Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis Foto: Ārlietu ministrija

26.janvārī ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis izstādes atklāšanā par godu Latvijas Republikas starptautiskās de iure atzīšanas 90.gadadienai uzsvēra: "Savai valstij Latvijai novēlēsim to pašu, ko Latvijai vēlēja ārlietu ministrs Zigfrīds Anna Meierovics: izlietosim visus ceļus, lai sagādātu un izauklētu Latvijas laimi! Tas ir visaugstākais mērķis, par kuru mums visiem kopā jācīnās. Diplomāti līdz ar visu tautu ir šīs laimes kalēji." Ministrs ar klusuma brīdi lūdza godināt visus diplomātus un ārlietu dienesta darbiniekus, kas veltījuši savu dzīvi Latvijas labā visos laikos, pildot savu pilsoņa, patriota un profesionāļa pienākumu.

Piedaloties izstādes atklāšanā, Valsts prezidents Valdis Zatlers norādīja: "De iure atzīšanatas bija viegli vai grūti? Viennozīmīgi grūti. Šajā dienā pirms 90 gadiem Latvija ieguva pilntiesīgas tiesības veidot diplomātiskās attiecības ar citām valstīm. Šodien mēs atzīmējam 90.gadadienu dienestam, kas strādājis šos gadus bez pārtraukuma. Šī izstāde lai palīdz atcerēties un iedvesmo nākotnes darbam!"

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis sacīja, ka "Latvijas Republika atzīta de iure, pateicoties Latvijas diplomātiem, kas turpmāk to nosargāja visus 50 okupācijas gadus". Ministru prezidents pasniedza Ministru kabineta Atzinības rakstu Drošības politikas departamenta NATO un Eiropas drošības politikas nodaļas vadītājam Jurim Pēkalim, kā arī Ministru kabineta Pateicības rakstu Eiropas departamenta Baltijas valstu, Ziemeļvalstu un reģionālās sadarbības nodaļas pirmajai sekretārei Katarinai Plāterei. Ministru kabineta Atzinības raksts tika piešķirts arī Latvijas Republikas ārkārtējam un pilnvarotajam vēstniekam Ēģiptes Arābu Republikā Mārim Selgam.

Savukārt ārlietu ministrs Ģ.V.Kristovskis pasniedza Ārlietu ministrijas Atzinības rakstus par nozīmīgu ieguldījumu ārlietu dienesta darbības veicināšanā. Ārlietu ministrijas Atzinības raksti piešķirti 22 Ārlietu ministrijas darbiniekiem, tajā skaitā trim bijušajiem diplomātiem, kā arī 25 citu organizāciju pārstāvjiem par veiksmīgu sadarbību un sniegto ieguldījumu Latvijas Republikas stiprināšanā.

Izstādes veidotāja, Politiskā arhīva vadītāja Sarmīte Šāvēja norādīja, ka "šajā izstādē mēs parādām ceļu, ko nogāja tauta no valsts idejas caur dažādiem posmiemstarptautisko sadarbību un sadarbību ar kaimiņvalstīm līdz atzīšanai de iure".

Tad sekoja pieņemšana Saeimas deputātiem, ārvalstu diplomātiskajam korpusam, bijušajiem ārlietu ministriem, bijušajiem Latvijas vēstniekiem un masu mediju pārstāvjiem.

Izstadi sagatavojis Ārlietu ministrijas Politiskais arhīvs. Tajā izmantotas Latvijas Valsts vēstures arhīva un Ārlietu ministrijas Politiskā arhīva vēsturiskās liecības.

Ekspozīciju atbalsta un papildina valsts glabātavas: Latvijas Kara muzejs, Latvijas Nacionālā bibliotēka, Latvijas Valsts arhīvs, Latvijas Rakstniecības un mūzikas muzejs, Latvijas Universitātes Akadēmiskā bibliotēka, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs, Valsts Arhīvu speciālā bibliotēka, Krievijas Valsts sociāli politiskās vēstures arhīvs.

Minētā ekspozīcija būs apskatāma no 27.janvāra līdz 27.martam. Dalība tās apmeklēšanā piesakāma Ārlietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa

Ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis:

Augsti godātais Valsts prezidenta kungs [Valdis Zatlers]!

Ministru prezidenta kungs [Valdis Dombrovskis]!

Saeimas deputāti, dāmas un kungi, ekselences!

"Šodien, 26.janvārī, piecos pēcpusdienā Sabiedroto Augstākā padome Lielbritānijas, Francijas, Itālijas, Japānas un Beļģijas vārdā nolēma atzīt Latviju un Igauniju de iure. Lai dzīvo Latvijas valsts!"šāds paziņojums tieši pirms 90 gadiem aplidoja visu valsti, un tam savā nozīmīgumā var līdzināties reti kurš notikums Latvijas vēsturē.

Ilgotais sapnis beidzot bija piepildīts! Neatkarīgas nacionālās valsts proklamēšana un Satversmes sapulces sasaukšana 1918.gadā, smagās neatkarības cīņas, līgums ar Krieviju 1920.gadā, un visbeidzot Latvijas Republikas diplomātu ilgstošais, neatlaidīgais un profesionāli izcilais darbs, panākot Latvijas atzīšanu de iure vispirms Sabiedroto Augstākajā padomē un vēlāk no valstīm visā pasaulē. Tas viss 26.februārī pirms 90 gadiem beidzot bija paveikts.

Tieši kopš tiem laikiem mūsu valsts un mūsu diplomātijas vēsturē neizdzēšami ierakstīts dižais, patriotiskais un uz mūžam svarīgais princips, ko definēja Latvijas Republikas pirmais ārlietu ministrs Zigfrīds Anna Meierovics: "Mums jāizlieto visi ceļi, lai sagādātu un izauklētu Latvijas laimi." Cienījamie klātesošie! Es uzskatu, ka šis princips ikvienam Latvijas patriotam, ikvienam Latvijas diplomātam un ikvienam Latvijas pilsonim ir jāuztur spēkā līdz savai pēdējai stundai.

Meierovica formula "izauklēt Latvijas laimi" ir un paliks augstākais mērķis, par kuru būtu jācīnās mums ikvienam un visiem kopā!

Jā, dāmas un kungi, 1921.gadu pamatoti uzskata par Latvijas diplomātisko uzvaru gadu. Savukārt 26.janvāri kopš tā laika Latvijā iemūžināja, uzņemot valsts svinamo dienu sarakstā. Pēc neatkarības atjaunošanas 26.janvāris tika noteiks par atceres dienu, un šodien 26.janvārī mēs atzīmējam savas valsts de iure atzīšanas 90.gadskārtu. Nav noslēpums, ka arī Saeimas pirmās ārlietu debates, kas notiks rīt, mēs vēlējāmies pieskaņot šai nozīmīgajai jubilejai.

Ārlietu ministrija savukārt ir iedibinājusi tradīciju Latvijas valsts starptautiskās de iure atzīšanas gadadienā pievērst plašāku sabiedrības uzmanību tieši Latvijas diplomātu darbamlatviešu diplomātijas vēsturiskajām tradīcijām, diplomātu šodienai, kā arī ārpolitikas nākotnes redzējumam. Ministrijā 26.janvāri atzīmē arī kā Diplomātu dienu.

Apsolīsim šodienjubilejas reizēsavai valstij Latvijai tās ceļā uz simtgadi to pašu, ko Latvijai vēlēja mūsu valsts diplomātijas metrs Zigfrīds Anna Meierovics: izlietosim visus ceļus, lai sagādātu un izauklētu Latvijas laimi! Diplomāti arī ir šīs laimes kalēji, un līdzšinējais, profesionāli veiktais darbs ir apliecinājums diplomātu lielajai artavai šā kopējā mērķa izpildē. Pateicos par jūsu līdzšinējo ieguldījumu un novēlu veiksmi jūsu turpmākajā darbībā!

Mūsu visu vārdā vēlos arī apsolīt, ka mēs nekad neaizmirsīsim to diplomātu vārdus un nopelnus, kas strādāja jaundibinātās Latvijas labā, tos, kuri strādāja Latvijas labā visgrūtākajā posmāokupācijas gados, kad tās starptautiskais de iure statuss kā trausls zieds tika uzturēts tikai dažās vietās pasaulē, jo bija noliegts šeit uz vietas savā zemē, un atdosim godu visiem tiem diplomātiem, kas palīdzēja atjaunot neatkarīgo Latviju un no jauna palīdzēt atgūt de iure statusu, atjaunojot valstiskumu pirms 20 gadiem.

Lūdzu, ar klusuma brīdi godināsim visus tos diplomātus un ārlietu dienesta darbiniekus, kas veltījuši savu dzīvi Latvijas labā visos laikos, pildot savu pilsoņa, patriota un profesionāļa pienākumu!

Paldies!

Noslēgumā es no sirds pateicos visiem mūsu valsts draugiem, mūsu ārzemju kolēģiem, visiem tiem cilvēkiem dažādās pasaules zemēs un tautās, kas atzīst, pazīst un ciena mūsu Latviju un tās taututāpat kā mēs cienām viņus. Paldies visiem, kas šeit šodien kopā ar mums svin šo nozīmīgo jubileju!

 


Ārlietu ministra Ģirta Valda Kristovska uzruna Latvijas Republikas de iure atzīšanas 90.gadadienā 26.janvārī

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers un ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (centrā) apbalvoto vidū

Foto: Ārlietu ministrija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!