• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par bērniem drošāku internetu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.01.2011., Nr. 16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/225058

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Atzīmējot Latvijas Republikas starptautiskās de iure atzīšanas 90.gadadienu, rīkojot svinīgo pieņemšanu un atklājot izstādi

Vēl šajā numurā

28.01.2011., Nr. 16

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par bērniem drošāku internetu

13.janvārī publicētie Eiropas Komisijas pētījuma rezultāti liecina, ka 84% pārbaudīto programmatūru ļauj vecākiem bloķēt piekļuvi noteiktām tīmekļa vietnēm, tomēr šīs programmatūras nav tik efektīvas, lai filtrētu tā saukto web 2.0 tipa saturu, piemēram, socializācijas tīklu un emuāru vietnes. Turklāt tikai dažas tirgū pieejamās programmatūras spēj filtrēt to tīmekļa saturu, kuram piekļūst, izmantojot mobilo telefonu vai spēļu konsoles, lai gan tieši šādi tiešsaistei piekļūst katrs ceturtais bērns Eiropā. Savukārt "EUKIdsOnline" pārskatā, ko arī finansē ES programma "Drošāks internets", secināts, ka Eiropas Savienībā tikai ceturtā daļa vecāku izmanto vecākvadības programmatūru un uzrauga vai filtrē to, kam viņu bērni var piekļūt tiešsaistē. Šie apsekojumi ir publicēti, lai veicinātu vecāku izpratni par to, cik svarīgi ir aizsargāt bērnus no noteikta interneta satura. Turklāt tas sniedz vecākiem objektīvu skatījumu uz to, kura vecākvadības programmatūra ir visefektīvākā. Komisijas apņemšanās palīdzēt vecākiem un viņu bērniem tiešsaistē justies drošiem ir daļa no Eiropas digitālās programmas.

13.janvārī publicētajā pētījumā analizēti vairāki vecākvadības rīki, 26 no tiem paredzēti personālajiem datoriem, trīs – spēļu konsolēm un divi – mobilajiem tālruņiem. Pētījumā tika secināts, ka pašreizējās programmatūras ir labas, lai filtrētu pieaugušajiem paredzēto saturu tiešsaistē. Tomēr joprojām vismaz 20% gadījumu pastāv iespēja, ka programmatūra neatsijā bērniem nepiemērota satura vietnes, jo īpaši tādas vietnes, kurās jaunieši tiek iedrošināti sev kaitēt (vietnes, kurās iedrošina uz anoreksiju, pašnāvību vai pašsakropļošanos). Turpretī citas saites ar īpaši bērniem paredzētu saturu tiek bloķētas. Tikai daži rīki spēj atsijāt web 2.0 tipa saturu (piemēram, forumus, socializācijas tīklu un emuāru vietnes), bloķēt tūlītējas ziņojumapmaiņas vai tērzēšanas protokolus vai filtrēt kontaktpersonu sarakstus.

Attiecībā uz vecāku iespējām kontrolēt viedtālruņus un spēļu konsoles secināts, ka ne visas tirgū pieejamās programmatūras spēj filtrēt tīmekļa saturu, lai gan 31% bērnu Eiropā piekļūst internetam, izmantojot mobilos tālruņus, un 26% – izmantojot spēļu konsoles.

Angļu valoda ir izplatītākā vecākvadības rīku valoda, bet citās valodās pieejamo rīku skaits ir ierobežots.

 

Tikai ceturtā daļa vecāku izmanto vecākvadības rīkus

"EUKidsOnline" apsekojumā, kas arī publicēts 13.janvārī, redzams, ka aptuveni ceturtā daļa vecāku bloķē vai filtrē tīmekļa vietnes (28%) un/vai seko tam, kādas tīmekļa vietnes bērni apmeklē (24%). Jāsaka gan, ka procentuālais sadalījums starp dalībvalstīm būtiski atšķiras – Apvienotajā Karalistē tie ir 54%, bet Rumānijā – 9%.

70% aptaujāto vecāku atzīst, ka papildus vecākvadības rīku izmantošanai viņi ar bērniem arī pārrunā ar interneta lietošanu saistītos jautājumus. 58% vecāku norāda, ka, bērniem lietojot internetu, viņi atrodas to tuvumā. Vairāk nekā puse vecāku izrāda atbalstāmu iniciatīvu, bērnam iesakot, kā tiešsaistē izturēties pret citiem (56%), un ar viņu runājot par tēmām, kuras bērnu varētu satraukt (52%).

ES programmas "Drošāks internets" ietvaros Komisija turpinās finansēt pārskatus par vecākvadības programmatūrām un uzraudzīt to attīstību ik pēc sešiem mēnešiem līdz 2012.gada beigām. Tīmekļa vietnē www.yprt.eu/sip ir pieejama datubāze, kurā vecāki var meklēt viņu vajadzībām piemērotākos vecākvadības rīkus.

Komisija arī atbalsta bērnu un viņu vecāku līdzdalību, finansējot "Drošāka interneta" centrus, kuros 2011.gada 8.februārī tiks atzīmēta "Drošāka interneta" diena. Šajā dienā Eiropā un visā pasaulē tiks rīkoti pasākumi kā vietējā, tā arī valsts līmenī. Pasākumi būs paredzēti ne tikai bērniem, bet arī vecākiem un skolotājiem, kuri vēlas iemācīties, kā rūpēties par bērnu drošību tiešsaistē.

 

Priekšvēsture

Kopš 2006.gada projektu "Bērnu aizsardzībai tiešsaistē paredzēto vecākvadības rīku salīdzinošā novērtēšana" finansē ES programma "Drošāks internets".

Šajā projektā iekļautie rīki tika analizēti, izmantojot iestatījumus divām vecuma grupām: bērnus līdz 10 gadu vecumam un bērnus, sākot no 11 gadu vecuma, angļu, franču, vācu, itāļu, poļu un spāņu valodā no 2010.gada septembra līdz oktobrim. Rīki tika testēti, vadoties pēc šādiem četriem kritērijiem.

• Funkcionalitāte. Vai rīks ir savietojams ar operētājsistēmām (piem., Windows, Linux, Mac OS)? Vai tas var filtrēt tīmekļa saturu pēc atslēgvārdiem, tēmām, tīmekļa adresēm? Vai tas var bloķēt vai pārraudzīt piekļuvi internetam, e-pastam, kā arī tērzēšanas un tūlītējas ziņojumapmaiņas rīkiem?

• Drošība. Vai tehnoloģiski zinoši jaunieši rīku var viegli atslēgt vai to apiet?

• Efektivitāte. Vai ar rīku var pilnībā bloķēt tīmekļa vietnes ar bērniem nepiemērotu saturu, vai tomēr šīm vietnēm iespējams piekļūt? Vai tas bloķē arī bērniem labvēlīga satura vietnes? Vai tas ir pieejams valodās, kuras pārvalda lietotāji? Vai tas var pienācīgi atsijāt forumus, socializācijas tīklu un emuāru vietnes?

• Izmantojamība. Vai rīku savā datorā var uzstādīt ne tikai pieredzējuši lietotāji, bet arī iesācēji? Vai uzstādīšanas process ir pārāk sarežģīts? Vai vecākiem un bērnam ir viegli saprotams, ka tīmekļa vietne ir tikusi bloķēta?

"EUKidsOnline" apsekojums tika veikts 25 valstīs no 2010.gada aprīļa līdz augustam, iesaistot vairāk nekā 25 000 bērnu un vienu no viņu vecākiem. Pētījums ir daļa no projekta "EUKidsOnline II", ko finansē no programmas "Drošāks internets" un koordinē Londonas Ekonomikas un politikas zinātnes skola. Sākotnējie atzinumi tika publicēti 2010.gada oktobrī.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!