• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts ieņēmumu dienests: Par tarifu kvotu pieteikumiem 2010.gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.01.2011., Nr. 12 https://www.vestnesis.lv/ta/id/224716

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

21.01.2011., Nr. 12

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienests: Par tarifu kvotu pieteikumiem 2010.gadā

2010.gadā Latvijas uzņēmēji, izmantojot iespēju pieteikt tarifu kvotas un importēt noteiktas preces no trešām valstīm ar samazinātu vai nulles muitas tarifu likmi, iesnieguši 600 tarifu kvotu pieteikumus, tajā skaitā 80 gadījumos – pēc preču izlaišanas brīvā apgrozībā. Tas ir par 29 tarifu kvotu pieteikumiem mazāk nekā 2009.gadā.

Pieprasītās tarifu kvotas 100% apmērā piešķirtas 589 gadījumos, daļēji piešķirtas trīs gadījumos, atteikums sakarā ar pieteikto kvotu izsmelšanu saņemts astoņos gadījumos.

Vispieprasītākās Latvijā pagājušajā gadā bija pārtikas produktu importam noteiktās tarifu kvotas: 48,4% no kopējā preču daudzuma, kam tika pieprasītas kvotas, veido zivis un zivju produkti (Norvēģijas izcelsmes varavīksnes foreles, siļķes, zivju fileja un Īslandes izcelsmes siļķes), 32,1% – augļi un rieksti (galvenokārt Ēģiptes izcelsmes apelsīni un ASV izcelsmes mandeļrieksti), 9,5% – augļu izstrādājumu produkti (Meksikas izcelsmes apelsīnu sulas koncentrāts un Dienvidāfrikas izcelsmes ananāsu sula) un 10% – citas preces.

Izmantojot iespēju noteiktā laikā importēt Eiropas Savienībā noteiktu preču daudzumu, piemērojot samazinātu vai nulles muitas tarifa likmi, 2010.gadā Latvijā ievestas aptuveni 3973 tonnas zivju un to produktu, 2365 tonnas apelsīnu, 544 tonnas apelsīnu sulas, 227 tonnas ananāsu sulas, 190 tonnas sīpolu, 179 tonnas mandeļriekstu, 15 800 litru vīna, 118 tonnas konditorejas izstrādājumu, 77 tonnas vīnogu, kā arī citas preces.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) aicina uzņēmējus sekot līdzi informācijai par pieejamajām tarifu kvotām un gūt labumu no tarifu kvotu izmantošanas arī turpmāk. Šogad uzņēmējiem ir pieejamas vairāk nekā 600 tarifu kvotu, ko piešķir Eiropas Komisija uz muitas deklarāciju pamata, ievērojot hronoloģisko secību, kādā iesniegti tarifu kvotu pieteikumi, kas sagatavoti, pamatojoties uz šīm deklarācijām. Šo kvotu piešķiršanas princips ir taisnīgums un tiesību vienlīdzība attiecībā uz visiem Eiropas Savienības dalībvalstu uzņēmējiem. Vienīgais nosacījums ir pirmajam importēt preci un iesniegt muitā deklarāciju un visus nepieciešamos dokumentus. Turklāt tarifu kvotu piešķiršanas procedūra ir ļoti vienkārša un neprasa no uzņēmējiem nekādu papildu formalitāšu kārtošanu vai papildu izmaksas.

Importētāji var pieteikt pieejamās tarifu kvotas arī pēc preču izlaišanas brīvam apgrozījumam saskaņā ar Ministru kabineta 2010.gada 21.septembra noteikumos Nr.876 “Noteikumi par Eiropas Savienības tarifa kvotu pieteikšanu un administrēšanu” noteikto kārtību. Retrospektīvu kvotas pieteikšanas iesniegumu var iesniegt triju gadu laikā no preču importēšanas brīža.

Turklāt saskaņā ar Eiropas Komisijas 2010.gada 21.decembra regulu Nr.1248/2010 no 2011.gada 1.janvāra ir atvērta tarifu kvota ūdens, ieskaitot minerālūdeņus un gāzētos ūdeņus ar cukura vai citu saldinātāju piedevu, importam, kura izcelsme ir Norvēģija. Kvotas spēkā esamības periods ir kalendārais gads; sākotnējais daudzums ir 17,3 miljoni litru, nodokļu likme – 0%. Pieprasot kvotu, ir jāiesniedz Norvēģijas izcelsmi apliecinošs sertifikāts.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas 2010.gada 25.novembra regulu Nr.1085/2010 no 2011.gada 1.janvāra atvērtas vairākas ikgadējās importa tarifu kvotas batātēm, maniokai, maniokas cietei un citiem produktiem. Pieprasot tarifu kvotas, kas minētas šajā regulā un attiecas uz produktiem, kuru izcelsme ir Taizeme, Ķīnas Tautas Republika vai Indonēzija, jāiesniedz to izcelsmi apliecinošs sertifikāts. Kvotu spēkā esamības periods ir kalendārais gads.

Detalizēta informācija par pieejamajām kvotām un muitas nodokļu atvieglojumiem ir pieejama Integrētajā tarifa vadības sistēmas datubāzē.

VID Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!