• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atskatoties, pieminot, sirdī turot 1991.gada janvāra barikāžu laiku Rīgā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.01.2011., Nr. 11 https://www.vestnesis.lv/ta/id/224640

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par gada prioritātēm ES ekonomikas izaugsmei

Vēl šajā numurā

20.01.2011., Nr. 11

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atceres

Atskatoties, pieminot, sirdī turot 1991.gada janvāra barikāžu laiku Rīgā

Latvija uz barikādēm pie Ministru padomes (tagad Ministru kabineta) nama Brīvības bulvārī 36 Foto: Boriss Koļesņikovs

Logo: Laura Spurķe, 12 gadi

 

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece:

Ir pagājuši 20 gadi kopš trauksmainajiem janvāra notikumiem, kad latviešu tauta pulcējās Rīgā pie ugunskuriem un barikādēm un viņus visus vienoja kopīgs mērķis – redzēt savu valsti brīvu un demokrātisku.

Toreiz nebija svarīgi, vai tu biji jauns vai vecs, strādnieks vai inteliģences pārstāvis, turīgs vai nabadzīgs, – barikāžu laiks cilvēkus nešķiroja, tas vienoja.

Tā laika ugunskuri Doma laukumā, Zaķusalā un citās Rīgas vietās simbolizēja kopš Brīvības cīņām nepieredzētu tautas kopības sajūtu. Tā laika ugunskuru liesmās katrs barikāžu dalībnieks redzēja savu Latviju – brīvu, neatkarīgu, demokrātisku un Eiropas valstu saimei piederīgu. Šīs uguns liesmas ne tikai sildīja, bet arī deva morālu spēku nepadoties un cīnīties līdz galam savas Latvijas labā.

Katram par šo laiku ir savas atmiņas. Mums, Iekšlietu sistēmas darbiniekiem, nozīmīgākās barikāžu laika atmiņas saistās ar 20.janvāri, kad milicijas darbinieki no visas Latvijas bija ieradušies Rīgā, lai aizsargātu stratēģiski svarīgos objektus un stātos pretī OMON kaujinieku pārspēkam, kas iebruka Iekšlietu ministrijā. Katru gadu 20.janvārī mēs pieminam barikāžu notikumos bojāgājušos kolēģus, tiekamies ar viņu tuviniekiem, pulcējamies Iekšlietu ministrijā un piemiņas vietās, lai noliektu galvas bijušo kolēģu priekšā par viņu izrādīto varonību un pašaizliedzību cīņā par Latvijas brīvību.

Ir tāds teiciens, ka “laiks visu saliek pa plauktiem”. Tāpat kā ir jāpaiet laikam, lai notikumi kļūtu par vēsturi, tāpat ir vajadzīgs laiks, lai noskaidrotu un izprastu arī visus barikāžu dienu notikumus. Ceru, ka šīsdienas konference palīdzēs veidot izpratni par to dienu trauksmainajiem notikumiem, kā arī rosinās turpināt šo notikumu izzināšanu un plašāku analīzi.

Atjaunotajai un brīvajai Latvijai tās izaugsmes un attīstības ceļā barikāžu laiks ir devis līdzi vairākas vērtīgas mācības. Un tās skan šādi: kopības un vienotības priekšā pat vislielākais pārspēks atkāpjas; skaidrs un kopīgs mērķis liek izzust visām sociālajām, vecuma, materiālajām un pat etniskajām robežām.

Glabāsim tā laika kopības un vienotības sajūtu kā savu vislielāko dārgumu, kurā smelties spēkus grūtos brīžos un kuru nodot tālāk mūsu bērniem un mazbērniem!

Iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces uzruna, 19.janvārī atklājot Latvijas Zinātņu akadēmijas zinātniski praktisko konferenci “Barikādes barikāžu aizstāvju acīm”

 

1991.gada barikāžu Rīga: pie Ministru padomes (tagad Ministru kabineta) nama…

…Doma laukumā, starp Radio namu un Doma baznīcu…

…pie Ministru padomes un tējas katla…

…Vecrīgā, Palasta ielā…

…protesta satīriskās izpausmes Doma laukumā, gar Biržas nama sienu; ar betona bluķiem ap Augstākās padomes (tagad Saeimas) namu; pie Latvijas Valsts Radio un televīzijas centra Zaķusalā Foto: Boriss Koļesņikovs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!