• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par eksportu un importu 2010.gada novembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.01.2011., Nr. 7 https://www.vestnesis.lv/ta/id/224228

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par patēriņa cenu līmeni 2010.gada decembrī

Vēl šajā numurā

13.01.2011., Nr. 7

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par eksportu un importu 2010.gada novembrī

2010.gada novembrī eksporta apjoms ir nedaudz samazinājies (-4%) salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi, taču importa apjoms, tieši pretēji, ir pieaudzis (+4,5%), sasniedzot pēdējo divu gadu laikā augstāko līmeni.

Neliels eksporta kritums iepriekšējā gada novembrī mēneša griezumā bija sagaidāms, jo parasti sezonālo faktoru ietekmē septembrī un oktobrī eksports ir augstāks, to nosaka graudu eksports pēc ražas novākšanas. Importa apjoma kāpumu 2010.gada novembrī noteica dažādu investīciju preču importa pieaugums, kā arī nepārtikas produktu importa pieaugums, jo iekšējā tirgū palielinājās nepārtikas preču pieprasījums.

2010.gada novembrī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu eksports ir pieaudzis par 29,4%, bet imports par 38,2%. Tā kā imports palielinājies straujāk nekā eksports, pieaudzis arī preču tirdzniecības deficīts – līdz 122 miljoniem latu.

Stabilu pieaugumu uzrāda piena produktu eksports, pēdējos mēnešos tas jau pārsniedz pirmskrīzes apjomu. Lielu daļu no piena produktu eksporta pieauguma nodrošinājis uz Krieviju strauji augošais eksporta apjoms, sasniedzot gandrīz piekto daļu no kopējā pienu produktu eksporta.

Satiksmes līdzekļu imports 2010.gada novembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada novembri, pieaudzis divas reizes. Satiksmes līdzekļu importā iepriekšējā gada novembrī būtisku iespaidu atstājis skolēnu autobusu iepirkums, jo novembrī vien reģistrēti 47 jauni Mersedes Benz autobusi.

Paredzams, ka investīciju apjoms turpinās pakāpeniski pieaugt arī turpmāk, tas būtiski ietekmēs preču importa apjomu, un tas saglabāsies samērā augstā līmenī. Taču investīciju preču importa pieaugums pozitīvi ietekmēs tautsaimniecības attīstību ilgtermiņā.

Aleksis Jarockis, finanšu ministra preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!