• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par Āfrikas cūku mēri un noteiktajiem drošības pasākumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.01.2011., Nr. 4 https://www.vestnesis.lv/ta/id/223947

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2011.gada 4.janvārī

Vēl šajā numurā

07.01.2011., Nr. 4

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija: Par Āfrikas cūku mēri un noteiktajiem drošības pasākumiem

Krievijas Federācijas Ļeņingradas apgabalā ir uzliesmojusi bīstama un ļoti lipīga cūku slimība – Āfrikas cūku mēris, tādēļ, lai nepieļautu slimības ievazāšanu Latvijā un pasargātu meža un mājas cūku populāciju no inficēšanās, Pārtikas un veterinārais dienests ir noteicis (PVD) vairākus drošības pasākumus.

Uzņēmumiem, kuri nodrošina transportu cūku eksportēšanai uz Krieviju, pēc atgriešanās Latvijā ir jāveic atkārtota transportlīdzekļa dezinfekcija. Citiem dzīvus dzīvniekus pārvadājošiem transporta līdzekļiem PVD robežinspektori kā līdz šim pieprasīs uzrādīt dokumentu, kas apliecina, ka transporta līdzeklis Krievijas pusē pēc dzīvu dzīvnieku izkraušanas ir dezinficēts, un praktiski pārliecināsies par transporta līdzekļa tīrību.

Privātpersonām, kas ieceļo Latvijā no Ļeņingradas apgabala, ir jārēķinās ar bagāžas kontroli, kuru veiks muitas un robežsardzes darbinieki, tādēļ Zemkopības ministrija atgādina, ka no Krievijas Eiropas Savienības (ES) teritorijā ir aizliegts ievest gaļu un gaļas produktus.

Arī Eiropas Komisija atgādina, ka ne privātpersonas, ne komerciālie kravu pārvadātāji ES teritorijā no Krievijas nedrīkst ievest dzīvas cūkas, svaigu cūkgaļu un gaļas produktus.

PVD ir informējis Latvijas Cūkaudzētāju asociāciju, Cūku ciltsdarba centru un dzīvo cūku eksportētājus par Ļeņingradas apgabalā konstatēto Āfrikas cūku mēri un aicinājis informēt dzīvnieku turētājus par obligātu nepieciešamību ievērot stingrus biodrošības pasākumus dzīvnieku novietnēs. Papildus tam dzīvnieku turētājus informē arī PVD pārvalžu veterinārie inspektori, nogādājot informatīvos materiālus par biodrošību dzīvnieku novietnēs.

Līdzīgi drošības pasākumi ir ieviesti arī Latvijas kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā.

Āfrikas cūku mēris (ĀCM) ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības konstatēšana dzīvnieku turētājam nes lielus ekonomiskos zaudējumus.

ĀCM ir izplatīts Āfrikas kontinentā, taču slimība reģistrēta arī Gruzijā, Azerbaidžānā, Krievijas Federācijā, kā arī konkrētās norobežotās zonās Itālijā. Latvijā cūkām šī saslimšana nekad nav reģistrēta.

Vīrusu cūkas viena otrai var nodod gan tieša kontakta veidā vai caur inficēto cūku ekskrementiem, gan arī transmisīvi ar slimības pārnesēju – Ornithodoros ģints ērču – līdzdalību. Latvijas teritorijā šo sugu ērcītes nav sastopamas. Infekcijas avots ir slimās cūkas – vīrusa nēsātājas, kā arī mežacūkas, kuras kopā ar ērcēm veido vīrusa rezervuāru dabā.

Cilvēkiem ĀCM nav bīstams, tomēr jāatceras, ka ĀCM izsauc vīruss, kas ir ļoti izturīgs ārējā vidē. Piemēram, gaļā pie +4°C vīruss saglabājas 150 dienas, sausā sālītā šķiņķī – 140 dienas, bet saldētā gaļā daudzus gadus. Tādēļ arī viens no PVD ieviestajiem drošības pasākumiem ir aicinājums muitai veikt visu privātpersonu, kas ieceļo Latvijā no Ļeņingradas apgabala, bagāžas kontroli, lai nepieļautu slimības ievazāšanu Latvijā ar pārtikas produktiem.

Dzīvnieku novietnē, kurā vīruss tiek konstatēts, tas var saglabāties apmēram vienu mēnesi, mēslos – līdz 11 dienām.

Slimības inkubācijas periods ir 5 līdz 19 dienas. Slimajiem dzīvniekiem novēro paaugstinātu temperatūru (40°C līdz 42°C), asaro acis, ir izdalījumi no deguna, depresija, dzīvniekus parasti redz guļam, bet ja tie staigā, tad novērojami kustību koordinācijas traucējumi.

Balto šķirņu cūkām izteikti ir redzami plaši zemādas asins izplūdumi.

Dzīvnieki iet bojā septiņu līdz desmit dienu laikā no inficēšanās brīža.

Dzīvnieku īpašnieka pienākums ir sekot līdzi dzīvnieku veselības stāvoklim un nekavējoties informēt veterinārārstu, ja ir novērojamas jebkādas saslimšanas pazīmes.

Lai pasargātu savu novietni no ĀCM, dzīvnieku īpašniekam ir jāievēro visi bioloģiskās drošības pasākumi:

• cūkas nedrīkst nonākt saskarsmē ar kautuvju blakusproduktiem, kritušiem dzīvniekiem, kā arī tām nedrīkst izbarot termiski neapstrādātus virtuves atkritumus;

• nedrīkst pieļaut nepiederošu personu un transportlīdzekļu atrašanos novietnes teritorijā, strikti jāievēro transporta līdzekļu dezinfekcijas režīms;

• ja dzīvnieku novietni apmeklē citas personas, jānodrošina tās ar vienreiz lietojamo apģērbu – halātiem, bahilām;

• neievest novietnē dzīvniekus bez saskaņošanas ar novietni apkalpojošo veterinārārstu;

• veikt regulārus deratizācijas pasākumus novietnē;

• ievērot personīgo higiēnu.

Ministrijas Preses un
sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!