• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par Igaunijas pievienošanos eirozonai no 1.janvāra. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.12.2010., Nr. 206 https://www.vestnesis.lv/ta/id/223688

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par izmaiņām normatīvajos aktos ar 1.janvāri

Vēl šajā numurā

30.12.2010., Nr. 206

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par Igaunijas pievienošanos eirozonai no 1.janvāra

No 2011.gada 1.janvāra Igaunijā par oficiālo maksāšanas līdzekli kļūs Eiropas vienotā valūta eiro un Igaunijas krona kļūs par vēsturi. Arī Latvija ir uzstādījusi mērķi veikt ekonomikas stabilizācijas pasākumus, lai no 2014.gada 1.janvāra varētu pievienoties eirozonai un turpināt valsts ekonomisko izaugsmi vienotās valūtas tirgus apstākļos.

“Eiro ieviešana Igaunijā ir nozīmīgs panākums visā Baltijas reģionā. Tas būs labs pamats reģiona ekonomiskai izaugsmei ilgtermiņā, kā arī stimuls Latvijai sabalansēt savus izdevumus ar ieņēmumiem, lai tuvākajā nākotnē pievienotos eirozonai. Patlaban ir svarīgi atminēties, ka iestāšanās eirozonā ir iespējama, ja tiek izpildīti noteiktie kritēriji un Latvija ir ceļā, lai to paveiktu līdz 2014. gadam. Tāpēc skaidra virzība uz maksimāli sabalansētu budžetu, cenu stabilitāti un saprātīgu valsts aizņemšanos ir nevis mērķis, bet līdzeklis Latvijas ekonomikas ilgtermiņa stabilitātei un attīstībai,” uzsver finanšu ministrs Andris Vilks.

Igaunijas pieredze Latvijai noderēs divos aspektos – pirmkārt, skaidru ilgtermiņa mērķu nospraušana un konsekventa virzība uz tiem apliecina, ka makroekonomisko stabilitāti un eirozonu var sasniegt arī laikā, kad daudzām citām valstīm ir saspringts krīzes pārvarēšanas laiks. Igaunija šajā ziņā ir labs piemērs, kam sekot. Otrkārt, Latvija varēs izmantot arī kaimiņvalsts praktisko eiro ieviešanas pieredzi.

Tāpat kā Igaunijā, arī Latvijā jau izstrādāts un valdībā apstiprināts Latvijas Nacionālais eiro ieviešanas plāns, kurā noteikts eiro ieviešanas pamatprincips – eiro ieviešanas procesam jābūt organizētam tā, lai norēķinu valūtas maiņas dēļ iespējami maz tiktu traucēta katra Latvijas iedzīvotāja ikdiena.

Igaunijas centrālā banka ir noteikusi, ka Igaunijas kronas pret eiro tiks mainītas neierobežotu laika termiņu, tādēļ iedzīvotājiem nav jāsatraucas par kronu apmaiņu pret eiro. Valūtas maiņa pēc oficiālā kursa un bez komisijas maksas visās komercbankās Igaunijā ir pieejama no 2010.gada 1.decembra un turpināsies līdz 2011.gada 30.jūnijam. Pēc tam līdz gada beigām komercbankas veiks kronu nomaiņu pret eiro noteiktās filiālēs, savukārt Igaunijas centrālā banka ir noteikusi neierobežotu laikā un apjomā skaidras naudas kronu apmaiņu pret eiro, tādēļ arī Latvijas iedzīvotāji, kas līdz 2011.gada 1.janvārim nebūs pārdevuši savus skaidras naudas kronu uzkrājumus Latvijas komercbankās, varēs tos nākamā ceļojuma laikā Igaunijā apmainīt pret eiro iepriekš aprakstītajā kārtībā.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!