• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2010.gada 28.decembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.12.2010., Nr. 205 https://www.vestnesis.lv/ta/id/223529

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iekšlietu ministre: Apmeklējot Latvijas–Krievijas robežkontroles punktu Terehovā

Vēl šajā numurā

29.12.2010., Nr. 205

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2010.gada 28.decembrī

VesM: Par grozījumiem kompensējamo medikamentu apmaksas kārtībā

Pēc intensīvām diskusijām ar farmācijas nozares pārstāvjiem – ražotājiem, lieltirgotavu un aptieku pārstāvjiem – Veselības ministrija izstrādājusi grozījumus kompensējamo medikamentu apmaksas kārtībā, lai realizētu veselības aprūpes budžeta samazinājumu nozarē.

Nākamajā gadā nav paredzēts samazināt līdzšinējos valsts kompensācijas apmērus zālēm un medicīniskajām ierīcēm un nepieciešamie medikamenti tiks nodrošināti tādam pašam pacientu skaitam kā šogad.

Nākamajā gadā veselības nozares budžetā jārod 12,3 miljonu latu ietaupījums.

Finansējuma samazināšana tiks īstenota trīs virzienos: samazinot finansējumu valsts budžeta iestādēm, liekot uzsvaru uz ambulatorās aprūpes un dienas stacionāru plašāku izmantošanu slimnīcās, kā arī kompensējamo medikamentu sistēmā – vidēji katrā no virzieniem rodot četru miljonu latu ietaupījumu.

Grozījumi kompensējamo medikamentu apmaksas kārtībā paredz, ka 2011.gadā ražotāji un lieltirgotāji solidāri segs deficītu, ja valsts kompensējamo medikamentu apjoms būs lielāks par budžetā piešķirtajiem līdzekļiem. Tāpat paredzēti vairāki pasākumi, kas paredz konkurences veicināšanu zāļu ražotājiem un lētāku medikamentu ienākšanu kompensējamo medikamentu sistēmā, kā arī efektīvāku sarakstā esošo medikamentu cenu samazinājuma mehānismu.

Grozījumu projektā noteikta arī kārtība, kas paredz dārgākiem medikamentiem mazāku pieļaujamo maksimālo lieltirgotavas uzcenojumu.

Savukārt, lai nodrošinātu lielāku pacientu līdzdalību, paredzēts no 2011.gada 1.aprīļa noteikt 50 santīmu līdzmaksājumu par katru 100% apmaksājamo valsts kompensējamo medikamentu recepti. Maksājums neattieksies uz iedzīvotājiem ar ienākumiem līdz 120 latiem mēnesī un kuri saņem sociālās drošības tīkla stratēģijas atbalsta pasākumus, zālēm, kas izrakstītas bērniem līdz 18 gadiem, un uz medikamentiem, kuru cena ir līdz trīs latiem. Atgādinām, ka ārsts medikamentus var izrakstīt līdz trīs mēnešu ilgam periodam, līdz ar to samazinot vizīšu skaitu, kas nepieciešamas tikai zāļu receptes iegūšanai. Līdzīgs maksājums par kompensējamo medikamentu recepti ir arī citās Eiropas Savienības valstīs, piemēram, Igaunijā tas sastāda 90 santīmus par recepti.

Vienlaikus, lai atbalstītu mazās lauku aptiekas, kuru gada apgrozījums nepārsniedz 50 tūkstošus latu gadā, valsts par katru kompensējamo medikamentu recepti, pret kuru būs izsniegtas lētākās līdzvērtīgas efektivitātes zāles, samaksās aptiekai 50 santīmus. Paredzams, ka tas veicinās lētāku, bet vienlīdz efektīvu medikamentu lietošanu.

Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļa

AM: Par ārvalstīs dienējošo karavīru sociālajām garantijām

28.decembrī Ministru kabinetā (MK) apstiprināts MK noteikumu projekts “Grozījumi Ministru kabineta 2010.gada 29.jūnija noteikumos Nr.602 “Noteikumi par pabalstu un kompensāciju apmēriem diplomātiskā un konsulārā dienesta amatpersonām (darbiniekiem) un sakaru virsniekiem par dienestu ārvalstīs un to izmaksas kārtību””.

Saskaņā ar apstiprinātajiem grozījumiem turpmāk karavīri tiks integrēti 2010.gada 29.jūnija noteikumos “Noteikumi par pabalstu un kompensāciju apmēriem diplomātiskā un konsulārā dienesta amatpersonām (darbiniekiem) un sakaru virsniekiem par dienestu ārvalstīs un to izmaksas kārtību”. Tādējādi ārvalstīs dienējošo diplomātu, sakaru virsnieku un karavīru garantijas tiks regulētas ar vieniem Ministru kabineta noteikumiem. Līdzšinējās karavīru, kuri dien ārvalstīs, sociālās garantijas tiek saglabātas pašreizējā līmenī, savukārt daļa no tām tiek pielīdzināta diplomātu un atašeju garantijām, saskaņā ar kurām: tiek palielināts atļautais izdevumu apmērs par bērnu izglītības iestādes kompensāciju; tiek palielināts maksimālais limits ar īres līguma slēgšanu saistītiem izdevumiem; tiek palielināts pabalsta apmērs dienesta vajadzībām izmantojamā transporta izdevumu segšanai; tiek noteikti labvēlīgāki nosacījumi karavīra laulātiem un bērniem, kas uzturas ārvalstīs kopā ar karavīru.

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments

LM: Par valsts apmaksātiem psihologa pakalpojumiem cilvēkiem, kuriem pirmo reizi piešķirta invaliditāte

Lai sniegtu atbalstu personai krīzes situācijā, kas radusies saistībā ar invaliditātes noteikšanu bērnam, kā arī veicinātu bērnu ar invaliditāti un viņu ģimenes locekļu vienlīdzīgas iespējas iekļauties sabiedrībā, Labklājības ministrija (LM) no valsts budžeta nodrošinās apmaksātus psihologa pakalpojumus.

Tos varēs izmantot bērni līdz 18 gadiem, kuriem pirmo reizi ir piešķirta invaliditāte un kuri dzīvo ģimenē, kā arī viņu likumiskie pārstāvji. Minētais psihologa pakalpojums būs pieejams no 2011.gada 1.janvāra.

To paredz LM izstrādātie Ministru kabineta noteikumi “Psihologa pakalpojuma personai līdz 18 gadiem, kurai pirmreizēji noteikta invaliditāte un kura dzīvo ģimenē, kā arī tās likumiskajam pārstāvim apjoms un pakalpojuma saņemšanas kārtība”, kuri 28.decembrī apstiprināti valdībā.

Lai saņemtu psihologa pakalpojumu, cilvēkam, ja viņš jau būs sasniedzis 18 gadu vecumu, vai viņa likumiskajam pārstāvim pašvaldības sociālajā dienestā būs jāiesniedz rakstveida iesniegums par psihologa pakalpojuma piešķiršanu. Iesniegumu varēs iesniegt arī elektroniski vai nosūtīt pa pastu.

Savukārt pašvaldības sociālais dienests pieņems un pārbaudīs iesniegumu, kā arī izvērtēs, vai pakalpojuma pieprasītājs atbilst psihologa pakalpojuma saņemšanas nosacījumiem. Vienlaikus pakalpojuma pieprasītāju reģistrēs minētā pakalpojuma saņemšanai, nosakot sniedzamā pakalpojuma apjomu un tā sniedzēju. Lēmumu par psihologa pakalpojuma piešķiršanu vai par atteikumu sociālais dienests pieņems 10 darba dienu laikā.

Samaksu par sniegto psihologa pakalpojumu Labklājības ministrija pašvaldības sociālajam dienestam pārskaitīs 10 darba dienu laikā pēc pašvaldības sociālā dienesta atskaites saņemšanas.

Persona ar invaliditāti, kā arī viņa likumiskais pārstāvis kopā varēs izmantot līdz divām 45 minūšu konsultācijām. Vienas konsultācijas cena nepārsniegs deviņus latus.

Saskaņā ar bērniem piešķirtās pirmreizējās invaliditātes intensitātes analīzi paredzēts, ka psihologa palīdzība būs nepieciešama apmēram 940 bērniem ar invaliditāti, kuriem invaliditāte noteikta pirmo reizi, kā arī viņu vecākiem vai likumiskajiem pārstāvjiem.

Pēc LM rīcībā esošiem statistikas datiem 2009.gadā pirmreizēji invaliditāte tika noteikta 853 bērniem līdz 16 gadu vecumam (2008.gadā – 927).

LM: Par asistenta palīdzību cilvēkiem ar redzes invaliditāti

Lai veicinātu cilvēku ar redzes invaliditāti iekļaušanos sabiedrībā un darba tirgū, no 2011.gada ar Eiropas Sociālā fonda (ESF) atbalstu šie cilvēki varēs saņemt pabalstu asistenta nodrošināšanai.

Tas nozīmē, ka no nākamā gada 1.janvāra cilvēki ar 1.grupas redzes invaliditāti, kas nesaņem valsts pabalstu invalīdam, kuram nepieciešama kopšana, varēs saņemt pabalstu asistenta pakalpojuma nodrošināšanai līdz 10 stundām nedēļā. Minētā pabalsta apmērs nevarēs pārsniegt 12 latus par vienu nedēļu (līdz 10 stundām), un to izmaksās reizi mēnesī.

Pieteikties pabalsta saņemšanai asistenta nodrošināšanai cilvēki ar redzes invaliditāti vai viņu pilnvarotā persona varēs jebkurā Nodarbinātības valsts aģentūras filiālē. Ja iesniegums par pabalsta piešķiršanu būs iesniegts līdz 2011.gada 1.februārim, tad atbilstoši izmaiņām Invaliditātes likumā to piešķirs ar 2011.gada 1.janvāri.

Asistentu varēs izvēlēties pats cilvēks ar redzes traucējumiem atbilstoši savām vajadzībām un vēlmēm, tādējādi asistents varēs būt cilvēka ar redzes invaliditāti tuvinieks, ģimenes loceklis, radinieks vai uzticības persona.

Lai nodrošinātu asistentu pieejamību cilvēkiem ar redzes invaliditāti, Labklājības ministrija (LM) ar ESF atbalstu līdz 2013.gadam plāno ieguldīt vairāk nekā vienu miljonu latu.

To paredz 28.decembrī valdībā apstiprinātie LM veiktie grozījumi Eiropas Sociālā fonda programmas “Cilvēkresursi un nodarbinātība” apakšaktivitātē “Kompleksi atbalsta pasākumi iedzīvotāju integrēšanai darba tirgū”.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!