• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Piedaloties Lielo investīciju padomes sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.12.2010., Nr. 198 https://www.vestnesis.lv/ta/id/222811

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

15.12.2010., Nr. 198

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Piedaloties Lielo investīciju padomes sēdē

14.decembrī notika trešā Lielo un stratēģiski nozīmīgo investīciju projektu koordinācijas padomes sēde, ko vada Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Sēdē tika izskatīta sašķidrinātās dabasgāzes termināļa projekta priekšizpētes un attīstības virzība, iespējamā celulozes un papīra rūpnīcas būvniecības projekta ideja un tās ekonomiskais pamatojums šābrīža koksnes izejmateriālu tirgus apstākļos, kā arī tika uzklausīta Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) sagatavotā informācija par struktūrfondu programmas “Augstas pievienotās vērtības investīcijas” nozīmīgāko projektu īstenošanas gaitu.

Nākamā padomes sēde notiks 2011.gada 6.janvārī, kad par minētajiem jautājumiem tiks sniegta papildinformācija.


 

Latvijai vairākas priekšrocības LNG termināļa projektā

Padome konceptuāli atbalstīja sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa projektu, kura realizēšanas priekšizpēti un sākotnējo izvērtējumu līdz 2011.gada vidum jāveic AS “Latvenergo”. Balstoties uz sākotnējā izvērtējuma secinājumiem, tiks pieņemts lēmums par pārējo projekta ietvaros plānoto aktivitāšu īstenošanu. Savukārt Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Ārlietu ministriju sāks konsultācijas ar Eiropas Komisiju un citām Eiropas Savienības dalībvalstīm par iespējamo atbalstu reģionālā LNG termināļa būvniecībai Latvijā. Ministru prezidents Valdis Dombrovskis uzsvēra, ka Latvijai reģionālā mērogā šobrīd ir vairākas priekšrocības, lai šāds terminālis tiktu būvēts tieši šeit. To nosaka gan jau esošā augsti attīstītā gāzes infrastruktūra (Inčukalna krātuve), gan operatīvās un kapitāla izmaksas, gāzes tirgus liberalizācija. “No visiem aspektiem šis ir ļoti reāls un potenciāli nozīmīgs projekts,” uzsvēra Ministru prezidents.

Padomes sēdē tika atzīts, ka LNG ir pievilcīga gan no dabasgāzes apgādes drošības paaugstināšanas viedokļa, diversificējot dabasgāzes piegādes ceļus un avotus un radot konkurenci pašreizējiem dabasgāzes piegādātājiem, gan no Baltijas gāzes tirgus izolācijas novēršanas viedokļa, kā arī no dabasgāzes cenu strauju svārstību riska samazināšanas viedokļa. Vēsturiski izveidotā Baltijas reģiona gāzes apgādes infrastruktūra un plānotie pasākumi gāzes apgādes drošības uzlabošanai nodrošinās mazākās izmaksas infrastruktūras pielāgošanai LNG termināļa iekļaušanai reģiona gāzes apgādes sistēmā. Jau eksistējošā Inčukalna pazemes gāzes krātuve ar iespēju to paplašināt līdz 3,2 miljd. m3 nodrošinātu iespējami zemākās LNG cenas iegūšanu.


 

Celulozes un papīra rūpnīcas idejai nepieciešams tirgus izvērtējums

Tāpat padome izskatīja celulozes un papīra rūpnīcas būvniecības projektu, kur tika nolemts uzdot LIAA un Zemkopības ministrijai veikt informācijas analīzi par resursu pieejamību, kā arī apkopot nozares ekspertu viedokļus un sagatavot priekšlikumu par priekšizpētes veikšanu. LIAA un ZM pieejamā informācija liecina, ka detalizēti jāizanalizē celulozes un papīra rūpniecības projekta iespējamība, lai iegūtu iespējami augstāku vērtību no viena koksnes kubikmetra. Turklāt ne mazāk nozīmīgs aspekts šādā izvērtēšanā ir Latvijas potenciāls un nākotnes prognozes citu augstas pievienotās vērtības pārstrādes produktu ražošanā no meža resursiem. Projekta finansēšanā tiktu piesaistītas arī ārvalstu investīcijas.

Noslēgumā LIAA padomi informēja par struktūrfondu programmas “Augstas pievienotās vērtības investīcijas” nozīmīgākiem projektiem, kur pieejami 71,75 miljoni latu un 2009.gadā iesniegti 66 projekti, bet 2010.gadā noslēgti līgumi par 31 projekta realizāciju. Padomes sēdē pieņemti lēmumi par struktūrfondu efektīvāku apguvi.

Līga Krapāne,
Ministru prezidenta preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!