• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par identifikācijas karšu ieviešanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.12.2010., Nr. 197 https://www.vestnesis.lv/ta/id/222717

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Indijas vēstnieka iepazīšanās vizīti Saeimā

Vēl šajā numurā

14.12.2010., Nr. 197

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par identifikācijas karšu ieviešanu

Saeimas Pilsonības likuma izpildes komisijas deputāti 1.decembrī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) priekšnieku Vilni Jēkabsonu iztaujāja par pārvaldes darbu, migrācijas politikas īstenošanu un elektronisko identifikācijas karšu ieviešanas gaitu. Deputāti noskaidroja, ka kartes plānots ieviest nākamā gada vidū, tās kalpos kā ceļošanas dokuments Eiropas Savienībā un tajās būs integrēts e-paraksts.

Eiropas Savienības prasības nosaka, ka no nākamā gada 20.maija uzturēšanās atļaujas trešo valstu pilsoņiem vairs nelīmēs pasē, bet būs jāizdod identifikācijas kartes, informēja V.Jēkabsons. Viņš skaidroja, ka vienlaikus ar šīs normas ieviešanu plānota identifikācijas karšu kā pasēm alternatīva dokumenta izsniegšana arī Latvijas iedzīvotājiem.

Šobrīd Latvijā vienīgais personu apliecinošais dokuments ir pase, bet pēc elektronisko identifikācijas karšu ieviešanas cilvēks varēs izvēlēties saņemt pasi, karti vai abus dokumentus, noskaidroja deputāti.

Pase joprojām būs nepieciešama, lai ceļotu uz valstīm, kurās Latvijas iedzīvotājiem vajadzīga vīza. Savukārt valsts iekšienē pasi pilnībā varēs aizstāt ar elektronisko identifikācijas karti, kura būs derīga arī ceļošanai Eiropas Savienības valstīs, bet elektroniskā paraksta iespējas atvieglos saziņu ar valsts iestādēm.

Deputāti vēlējās zināt identifikācijas karšu izmaksas un derīguma termiņus. Maksa par kartes saņemšanu būs mazāka, nekā saņemot pasi, – līdz desmit latiem, taču derīguma termiņi būs tādi paši – paras­tajā kārtībā pieci gadi, pensionāriem desmit gadi. PMLP priekšnieks skaidroja, ka šādi kartes nomaiņas termiņi noteikti arī drošības apsvērumu dēļ.

Deputāts Aivars Volfs aicināja PMLP rīkot plašu sabiedrības informēšanas kampaņu, lai cilvēkiem tiktu izskaidrota kartes saņemšanas kārtība un tās piedāvātās iespējas.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!