• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tīmekļa vietni zaļāku un efektīvāku transportlīdzekļu izvēlei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.12.2010., Nr. 194 https://www.vestnesis.lv/ta/id/222398

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par atbalstu strukturālo reformu ieviešanai valsts pārvaldē

Vēl šajā numurā

08.12.2010., Nr. 194

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par tīmekļa vietni zaļāku un efektīvāku transportlīdzekļu izvēlei

4.decembrī Eiropas Komisija atklāja vienkāršu tīmekļa vietni, kas valsts pārvaldes iestādēm un visiem, kam rūp vide, palīdzēs no piedāvājumā esošajiem transportlīdzekļiem izvēlēties tīrāko un energoefektīvāko. Tīru transportlīdzekļu portāls adresē www.cleanvehicle.eu ir īpaši noderīgs tāpēc, ka jaunā direktīva par tīru un energoefektīvu transportlīdzekļu izmantošanas veicināšanu paredz, ka no šā mēneša, pērkot transportlīdzekļus sabiedrisku transporta pakalpojumu vajadzībām, jāņem vērā enerģijas patēriņš, CO2 emisijas un piesārņojošo vielu emisijas. Vietne informē par ES un visu dalībvalstu tiesību aktiem, kas attiecas uz tīriem un energoefektīviem transportlīdzekļiem, nodrošina piekļuvi tehniskajiem datiem no Eiropā lielākās transportlīdzekļu datubāzes un sekmē kopīgus iepirkumus.

Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Sīms Kallass, kas atbild par transporta politiku, sacīja: “Šī direktīva un šī tīmekļa vietne ļaus strauji attīstīties tīrām un energoefektīvām tehnoloģijām, parādot transportlīdzekļu izmantošanas patieso cenu. Jāņem vērā ne vien sākotnējās izmaksas, ko rada transportlīdzekļa iegāde, bet arī enerģijas patēriņš un piesārņojošo vielu emisija visā to darbmūžā. Tā kā mūsu princips ir aprēķinos ietvert visas izmaksas, zaļāka izvēle ir arī izdevīgāka. Jaunā tīmekļa vietne palīdzēs atrast zaļākos un efektīvākos transportlīdzekļus.”

Direktīva paredz, ka publiskā sektora iepirkumos priekšroka dodama tīrākiem un energoefektīvākiem transportlīdzekļiem. Tas savukārt palīdzēs tuvoties ES 2020.gada mērķiem energoefektivitātes, CO2 emisiju un atjaunojamo energoresursu izmantošanas jomā. Šīs politikas uzdevums ir veicināt tīru un energoefektīvu transportlīdzekļu pārdošanu, strauju to attīstību un nozares dalībnieku investīcijas. Ja tiks pārdots lielāks skaits šādu transportlīdzekļu, apjomradītu ietaupījumu rezultātā samazināsies izmaksas un pakāpeniski uzlabosies visa autoparka energopatēriņa un vides rādītāji.

Izmaksas, ko veido enerģijas patēriņš un ietekme uz vidi, ir svarīgas gan tiem, kas transportlīdzekli izmanto saimnieciskām vajadzībām, gan privātiem lietotājiem. Tāpēc Tīru transportlīdzekļu portāls ietver visus autotransporta veidus – no vieglajiem un kravas automobiļiem līdz autobusiem. Turpat rodama informācija par Eiropas tirgos pieejamos transportlīdzekļos izmantotajām tehnoloģijām, to enerģijas patēriņu un emisijām.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!