• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Valsts policijas 92.gadadienā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.12.2010., Nr. 193 https://www.vestnesis.lv/ta/id/222319

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības un zinātnes ministrs: Par sadarbību ar Latvijas Studentu apvienību

Vēl šajā numurā

07.12.2010., Nr. 193

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Valsts policijas 92.gadadienā

Ministru prezidents:

Šā gada 5.decembrī Latvijas valsts Policija atzīmēs savu 92.gadadienu. Līdzīgi kā citas valstij vitāli nozīmīgas institūcijas arī policija tika izveidota jau Latvijas pastāvēšanas pirmajos mēnešos, kas liecināja par tā laika prioritāti valstī garantēt iekšējo kārtību un drošību. Runājot jūsu priekšā policijas profesionālajos svētkos, varu apliecināt, ka prioritātes nav mainījušās arī pēc daudziem gadu desmitiem.

Šobrīd ekonomiskā krīze ir ievērojami ietekmējusi ne tikai Latvijas tautsaimniecību, bet arī ikvienu no valsts budžeta finansētu jomu. Līdzīgi kā citas nozares un institūcijas arī Valsts policiju ir skāruši ievērojami izdevumu samazinājumi. Taču, izprotot drošības iestāžu prioritāro nozīmi Latvijas sabiedriskās kārtības un drošības uzturēšanā, nākamā gada budžetā esam pasargājuši policijas ikdienas pienākumiem nepieciešamo finansējumu no tālāka samazinājuma.

Jaunākie makroekonomiskie dati liecina, ka Latvijas tautsaimniecība ir uz atveseļošanās ceļa. Jau trīs ceturkšņus pēc kārtas ir vērojama sezonāli izlīdzināta ekonomikas izaugsme pret iepriekšējo ceturksni. Šā gada trešajā ceturksnī ir iezīmējies arī ekonomikas pieaugums gada griezumā. Straujāka ekonomiskā izaugsme un nodokļu iekasēšanas uzlabošana ir ļāvusi ievērojami samazināt nākamā gada fiskālās konsolidācijas apjomu. Vēl vasarā tika prognozēta 395–440 miljonu latu konsolidācija, taču tagad nākamā gada budžeta projekts paredz 280 miljonu latu lielu konsolidāciju, no kuriem uz Iekšlietu ministriju attieksies nedaudz virs trīs miljoniem latu. Iekšlietu ministrijas kontā ir ievērojams izdevumu samazinājums jau šā gada budžetā, līdz ar to nākamajam gadam iekšlietu struktūru izdevumi tiks konsolidēti salīdzinoši nelielā apjomā un pašu galveno – atalgojuma sistēmu – tas neskars.

Runājot par jūsu profesionālo darbību, priecē tas, ka, salīdzinot ar iepriekšējo gadu (10 mēnešiem), sevišķi smago noziegumu skaits sarucis par 24%, smago noziegumu skaits sarucis par 10%. Ievērojami samazinājies arī laupīšanu skaits (tostarp pielietojot šaujamieročus – par 2/3).

Diemžēl jāuzsver, ka ekonomiskās situācijas valstī kopumā un augstā bezdarba līmeņa dēļ ir palielinājies dažādu sīko zādzību skaits, un to novēršanai jākļūst par policijas darba būtisku sastāvdaļu. Ir palielinājies arī ēnu ekonomikas īpatsvars, tāpēc ir svarīga policijas aktīvāka iesaiste akcīzes preču – cigarešu, alkohola, degvielas nelegālās tirdzniecības – un citu ekonomisko noziegumu apkarošanā.

Par valsts iekšējās drošības līmeni un līdz ar to arī policijas darbu ikviens iedzīvotājs pirmkārt spriež pēc personiskās saskarsmes ar policistiem. Tiem, kas apzināti pārkāpj likumu, nešaubīgi ir jāsaņem pelnītais sods. Bet tiem, kas vēršas pie policijas pēc palīdzības, ir jārod pārliecība, ka policists ir likumības, drošības un kārtības aizstāvis.

Svētku reizē vēlos arī uzteikt policijas darbību starptautiskās sadarbības ietvaros. Mūsdienās policijas darbs skatāms daudz plašākā mērogā, ņemot vērā, ka ar katru gadu palielinās starptautiskās sadarbības nozīme, kopā ar citu valstu policijas darbiniekiem apkarojot narkotisko vielu ražošanu, izplatību, kontrabandu, cilvēktirdzniecību un citus pārrobežu noziegumus.

Izsaku jums pateicību par uzticēto uzdevumu pildīšanu – iedzīvotāju miera un valsts drošības sargāšanu. Policijas svētkos jums visiem novēlu spēku, izturību un panākumus turpmākajā darbā. Jūs pārstāvat vienu no tām profesijām, kas vistiešākā veidā reprezentē valsts varu. Jūsu ziņā ir ne tikai profesionāla, bet arī cilvēciska atbildība par kārtību un likumu paklausību valstī.

Noslēgumā vēlos pasniegt Ministru prezidenta Pateicības rakstus par profesionālu un pašaizliedzīgu darbu – Valsts policijas priekšniekam ģenerālim Valdim Voinam un Drošības policijas priekšniekam ģenerālim Jānim Reinikam.

Ministru prezidenta Valda Dombrovska uzruna Valsts policijas 92.gadadienai veltītajā svinīgajā sanāksmē Iekšlietu ministrijā 3.decembrī

 

Saeimas priekšsēdētāja:

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa 5.decembrī sveica Valsts policijas darbiniekus profesionālajos svētkos.

“Jūs varat būt lepni ar to, ka policija ir dzimusi reizē ar Latvijas valsti. Jau 18 dienas pēc valsts nodibināšanas valdība ar saviem lēmumiem un rīkojumiem izveidoja Latvijas brīvvalsts policijas dienestu,” Valsts policijas darbiniekiem nosūtītajā apsveikumā pauž Saeimas priekšsēdētāja.

S.Āboltiņa apsveikumā uzsver un atzinīgi novērtē Valsts policijas darbinieku spēju profesionāli pildīt savu misiju, aizsargājot gan cilvēku veselību un dzīvību, tiesības, brīvības un īpašumus, gan sabiedrības un valsts intereses.

Latvijā 5.decembris tika atzīmēts kā Policijas diena par godu policijas izveidošanai 1918.gada 5.decembrī.

Saeimas preses dienests

Iekšlietu ministre:

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece sveica Valsts policijas darbiniekus 92.gadadienā, augstu vērtējot policijā strādājošo ieguldījumu drošības situācijas uzlabošanā un novēlot gan valsts, gan pašvaldību policijas darbiniekiem panākumus ikdienas darbā, kas saistīts ar daudziem izaicinājumiem.

“Valsti veido cilvēki, un policijā strādājošie ir viens no nozīmīgākajiem sabiedrības drošības balstiem. Šajā dienā, kad policijas darbinieki svin savus profesionālos svētkus, ikvienam no viņiem novēlu veselību, veiksmi, ģimenes atbalstu un aicinu katram sirdī saglabāt to degsmi, kas darba pienākumus ļauj veikt ar visaugstāko pienākuma apziņu,” novēlēja L.Mūrniece.

Pasniedzot Iekšlietu ministrijas apbalvojumus Valsts policijas darbiniekiem 3.decembrī, L.Mūrniece atzina, ka lepojas ar Valsts policijas darbiniekiem, kuri, neraugoties uz krīzes izraisītajām pārmaiņām, ar atbildības sajūtu veic ikvienu tiem uzticēto pienākumu.

Iekšlietu ministrijas Administratīvais departaments

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!