• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sadarbību ar Norvēģiju ekonomikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.12.2010., Nr. 192 https://www.vestnesis.lv/ta/id/222226

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sadarbību ar Somiju aizsardzībā

Vēl šajā numurā

03.12.2010., Nr. 192

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sadarbību ar Norvēģiju ekonomikā

2.decembrī finanšu ministrs Andris Vilks iepazīšanās vizītē tikās ar Norvēģijas Karalistes vēstnieku Latvijā Jānu Grēvstadu. Viņi pārrunāja 2009.–2014.gada perioda Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) un Norvēģijas finanšu instrumenta plānošanas gaitu, Latvijas 2011.gada budžeta sagatavošanas grafiku, kā arī turpmāko sadarbību starp abām valstīm.

“Norvēģija ir nozīmīgs mūsu ekonomiskais sadarbības partneris. Latvija augstu vērtē Norvēģijas finanšu instrumenta un EEZ finanšu instrumenta ietvaros realizētos projektus, jo tie sniedz būtisku atbalstu vairākām tautsaimniecības nozarēm. Ceram tikpat veiksmīgi turpināt sākto sadarbību un 2009.–2014.gada plānošanas periodā ar šo instrumentu starpniecību sniegt nozīmīgu atbalstu klimata pārmaiņu un atjaunojamās enerģijas nozarē, kā arī mūsu valsts kultūras mantojuma saglabāšanā,” norādīja ministrs A.Vilks.

Pašlaik Norvēģijas finanšu instrumenta un EEZ finanšu instrumenta ietvaros tiek ieviesti 66 individuālie projekti, sešas programmas un trīs grantu shēmas vairākās aktivitātēs. Starp tiem ir projekti vides aizsardzības, veselības, reģionālās politikas un citās nozarēs. Kopš 2007.gada jau ir veiksmīgi pabeigti 13 projekti un viena grantu shēma, pārējos paredzēts pabeigt līdz nākamā gada 30.aprīlim.

Puses arī pārrunāja pašreizējo ekonomisko situāciju Latvijā un eirozonā, kā arī Latvijas valsts budžeta sagatavošanas gaitu.

Finanšu ministrs pateicās vēstniekam, kā arī Norvēģijas Karalistes valdībai par sadarbību ar Latviju. Vēstnieks atzinīgi novērtēja Latvijas valdības paveikto ekonomiskās krīzes pārvarēšanā, kā arī abu valstu līdzšinējo sadarbību.

Norvēģija ir nozīmīgs Latvijas ekonomiskās sadarbības partneris. Šā gada pirmajā pusgadā ir uzlabojusies Latvijas ārējās tirdzniecības bilance ar Norvēģiju. 2010.gada pirmajā pusgadā par 35% pieaudzis Latvijas preču eksports uz Norvēģiju, imports krities par 45%, Latvijai saglabājot pozitīvu tirdzniecības bilanci ar Norvēģiju. Latvijas eksporta partnervalstu vidū Norvēģija ir pacēlusies par vairākām vietām uz augšu un patlaban ierindojas astotajā vietā, savukārt importa partnervalstu vidū noslīdējusi līdz 23.vietai.

Norvēģija ir viena no nozīmīgākajām investorēm Latvijā. Šā gada otrajā pusē Norvēģijas tiešās uzkrātās investīcijas Latvijas uzņēmumu pamatkapitālā (kopš 1991.gada) sasniedza 220,6 miljonus latu. LR Uzņēmumu reģistrā reģistrēti 297 Norvēģijas–Latvijas kopuzņēmumi.

Šā gada otrā ceturkšņa beigās Norvēģijas tiešās investīcijas Latvijā bija 168 miljoni latu. Lielākā daļa investīciju nonākusi vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības sektorā, lauksaimniecības un mežsaimniecības sektorā, kā arī nekustamo īpašumu jomā.

Aleksis Jarockis,
finanšu ministra preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!