• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas un Āfrikas valstu sadarbību tūkstošgades attīstības mērķu sasniegšanā un nabadzības mazināšanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.12.2010., Nr. 190 https://www.vestnesis.lv/ta/id/222057

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Aizsardzības ministrs: Par Latvijas nacionālo interešu aizsardzību

Vēl šajā numurā

01.12.2010., Nr. 190

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas un Āfrikas valstu sadarbību tūkstošgades attīstības mērķu sasniegšanā un nabadzības mazināšanā

Par Valsts prezidenta piedalīšanos samita diskusijās

Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers (attēlā pa kreisi, centrā) 29. un 30.novembrī uzturējās darba vizītē Lībijas galvaspilsētā Tripolē, kur kopā ar citu valstu līderiem un Eiropas Savienības (ES) amatpersonām, tostarp ES Padomes prezidentu Hermanu van Rompuju (attēlā pa labi), piedalījās III Āfrikas un Eiropas Savienības samitā (skat. arī 28.lpp.). Savukārt jau šodien, 1.decembrī, Valdis Zatlers uzturas Kazahstānas galvaspilsētā Astanā, kur šodien un rīt notiek Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) samits. Latvijā Valsts prezidents atgriezīsies rīt, 2.decembra vakarā
Foto: Toms Kalniņš, VPK

29. un 30.novembrī Valsts prezidents Valdis Zatlers piedalījās trešajā Āfrikas–Eiropas Savienības samitā Tripolē, Lībijā.

29.novembra darba sesiju noslēgumā Valsts prezidents piedalījās diskusijā par reģionālās sadarbības nozīmi enerģētikas projektu veiksmīgā attīstībā. Valsts prezidents uzsvēra Latvijas pārliecību par to, ka ieguldījumi atjaunojamos energoresursos ļaus Āfrikas valstīm izvairīties no tādu kaitīgu faktoru ietekmes kā ierasto energoresursu augstās cenas un šo resursu rezervju izsīkšana. Šāds risinājums ļautu veidot jaunas darba vietas un piedāvātu labāku pieeju pakalpojumiem, kas savukārt veicinātu minēto valstu ekonomisko izaugsmi.

Daloties pieredzē, V.Zatlers atzīmēja, ka “Eiropai ir būtiska loma sadarbībā ar Āfrikas valstīm, runājot par ilgtspējīgu energoresursu nodrošināšanu. Latvijai ir zināšanas, pieredze ar juridisko un administratīvo pasākumu īstenošanu, kā arī jaunas tehnoloģijas, tāpēc būtu tuvredzīgi nedalīties ar šīm zināšanām. Latvijas pieredze liecina, ka valdības un industrijas atbalstīts darba plāns ar skaidri noteiktiem posmiem un izpildes termiņiem katalizē attīstību un reformas energoresursu sektorā”.

Runājot par Latvijas un pārējo Baltijas valstu pieredzi, Valsts prezidents pastāstīja par soļiem, kas ir ekonomiski un tehniski iespējami, izvēloties daļēji formālu pieeju un piesaistot energoresursu un to izplatīšanas uzņēmumus.

Nobeigumā Valsts prezidents uzvēra, ka “Latvija vēlas pamudināt attiecīgās valstis veidot reģionālo sadarbību, lai apmierinātu atsevišķo valstu vajadzības energoresursu jomā. Šāda veida pragmatisks dialogs starp valstīm un uzņēmumiem nodrošina atklātību un ļauj risināt pašas būtiskākās problēmas”.

Savukārt 30.novembrī Valsts prezidents samitā teica ievadrunu par labas pārvaldības nozīmību ilgtspējīgas attīstības nodrošināšanā. Ievadrunā viņš uzsvēra: “Latvijas un Āfrikas attiecības ir daudz ciešākas, nekā mēs ikdienā domājam. Latvijas attīstības un sadarbības politikā būtiska loma ir labai valsts pārvaldei un ilgtspējīgai demokrātijai mūsu partnervalstīs. Uzskatu, ka šīs ir universālas vērtības, kuru nozīmīgums nemainās atkarībā no ģeogrāfiskās atrašanās vietas vai reliģijas.”

Ievadrunas laikā V.Zatlers dalījās ar 20 gadu laikā gūto Latvijas pieredzi, veicot būtiskas un fundamentālas reformas administratīvajā un sociālajā jomā, kuru laikā bija jāizveido sabiedrība ar atjaunotu demokrātiju, tiesiskumu un privātīpašuma tiesībām.


Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers (pirmajā rindā septītais no labās) 29.novembrī Lībijā, Tripolē, kopā ar citu pasaules valstu līderiem Āfrikas un Eiropas III samitā
Foto: Toms Kalniņš, VPK

Valsts prezidents norādīja: “Lai arī Latvijas dalība sadarbībā starp Eiropas Savienību un Āfriku ir salīdzinoši nesena, arī Latvija piedalās ES attīstības programmu nodrošināšanā Āfrikas kontinentā. Tomēr finanšu resursi nebūt nav vienīgais priekšnoteikums, lai veidotu valsts un sabiedrības labklājību.”

Ievadrunā Valsts prezidents atzīmēja, ka reformu ieviešana prasa drosmi, un pauda pārliecību, ka pieredze, ko Latvija guva no nesenās pārejas uz demokrātiju, ir konkrēta vērtība, kuru var pievienot starptautiskās attīstības sadarbības politikai, vienlaikus arī bagātinot Latvijas iespējas donora lomā.

Noslēgumā viņš norādīja, ka “Latvija 2015.gada pirmajā pusē būs ES prezidējošā valsts un tas būs būtisks posms, kurā izvērtēt kopīgos centienus Tūkstošgades attīstības mērķu sasniegšanā un to ieviešanā visā pasaulē”.

Samita beigās tika pieņemts Āfrikas–Eiropas Savienības Otrais darba plāns, kas paredz konkrētus sadarbības uzdevumus 2011.–2013.gadam tādās jomās kā miers un drošība, valsts pārvalde, tirdzniecība, efektīva Tūkstošgades attīstības mērķu īstenošana, enerģētika, klimata pārmaiņas, migrācija un zinātne.

 

Par Valsts prezidenta tikšanos ar Alžīrijas prezidentu

29.novembrī trešā Āfrikas–Eiropas Savienības samita laikā Tripolē Valsts prezidents tikās ar Alžīrijas prezidentu Abdelazizu Butefliku, lai apspriestu savstarpējo ekonomisko un politisko sadarbību.

Lai arī Latvijas eksports uz Alžīriju jau pašlaik ir ievērojams un šī valsts ir starp divdesmit lielākajiem Latvijas eksporta partneriem, sarunas laikā abpusēji tika uzsvērts, ka politisko, kultūras un ekonomisko attiecību attīstības iespējas starp abām valstīm ir milzīgas. Abi prezidenti nolēma aicināt savas ārlietu ministrijas izstrādāt nepieciešamo līgumtiesisko bāzi, lai atvieglotu un veicinātu biznesa kontaktu dibināšanu un attīstību. Tikšanās laikā tika apspriesta arī abu valstu sadarbība starptautiskajās institūcijās, īpaši ANO. Abu valstu prezidenti arī apmainījās ar viedokļiem par ANO Drošības padomes aktualitātēm.

Alžīrijas prezidents A.Butefliks uzaicināja Latvijas prezidentu apmeklēt Alžīriju.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!