• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par reformām deputātu atalgojuma sistēmā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.11.2010., Nr. 189 https://www.vestnesis.lv/ta/id/221943

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Saeimas priekšsēdētājas biedra vizīti Polijā

Vēl šajā numurā

30.11.2010., Nr. 189

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par reformām deputātu atalgojuma sistēmā

Saeimas Saimnieciskās komisijas deputāti 24.novembrī konceptuāli atbalstīja izmaiņas Saeimas deputātu atalgojuma noteikšanā, paredzot to iekļaut vienotajā atalgojuma sistēmā un daļēji atsakoties no līdzšinējās kompensāciju sistēmas.

“Piedāvātais risinājums būs saprotamāks un caurspīdīgāks par līdzšinējo sistēmu, kas cita starpā paredzēja deputātiem izmaksāt kompensācijas, par kurām nav jāuzrāda pamatojoši dokumenti. Komisijas deputāti šodien pauda atbalstu pārejai uz jauniem atalgojuma noteikšanas principiem, un tas tiks ņemts par pamatu, lai veiktu labojumus iepriekš Finanšu ministrijā iesniegtajā Saeimas budžeta pieprasījumā,” uzsver Saimnieciskās komisijas priekšsēdētāja Ilze Viņķele.

Komisijas priekšsēdētāja norāda, ka tādējādi Saeimas budžeta pieprasījumu 2011.gadam būs iespējams samazināt apmēram par 10 procentiem salīdzinājumā ar iepriekš plānoto, nepieļaujot deputātu atlīdzībai paredzētā algas fonda palielināšanu.

Jaunais projekts paredz Saeimas deputātus iekļaut vienotajā atalgojuma sistēmā, amatalgu sasaistot ar vidējo atalgojumu tautsaimniecībā un piemērojot tai koeficientu 3. Tādējādi nākamgad deputātu amatalga būtu 1413 lati pirms nodokļu nomaksas.

Patlaban Saeimas kārtības rullis nosaka, ka deputāta alga piesaistāma sabiedriskajā sektorā strādājošo vidējās algas apmēram, piemērojot koeficientu 3,2.

No nākamā gada plānots deputātiem vairs neizmaksāt reprezentācijas naudu, sakaru izdevumu kompensāciju un transporta izdevumu kompensāciju. Saskaņā ar pašreizējo kārtību šo kompensāciju saņemšanai nav jāuzrāda attaisnojoši
dokumenti un tās netiek apliktas ar nodokļiem.

Vienīgās kompensācijas būtu kompensācijas par transporta izdevumiem un telpu īri deputātiem, kas nedzīvo Rīgā. Lai saņemtu tās, tāpat kā līdz šim, būs nepieciešami pamatojošie dokumenti – īres līgumi, degvielas čeki u.tml.

Arī šīs kompensācijas paredzēts samazināt. Piemēram, maksimālos dzīvokļa īres izdevumus, ko Saeima deputātam kompensē, plānots samazināt no 388 līdz 301 latam. Plānots pilnībā atteikties no īres izmaksu kompensēšanas deputātiem, kas dzīvo līdz 60 kilometru attālumā no Rīgas.

Piedāvātā atalgojuma reforma paredz arī samazināt piemaksas par piedalīšanos komisiju un apakškomisiju sēdēs. Iespējamā piemaksa par darbu komisijas sēdē tiktu samazināta no 18 līdz 7 latiem, bet piemaksa par apakškomisijas apmeklējumu – no 10 līdz 3 latiem.

Piedāvātais projekts ir atvērts diskusijām, un deputāti par nepieciešamajām izmaiņām tajā varēs lemt, izskatot 2011.gada valsts budžeta projektu, norāda I.Viņķele.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!