• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sardzē par Tēvzemi, likumu un godu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.05.2001., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22174

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar gudrību: no zemnieka sētas līdz azaida galdam

Vēl šajā numurā

23.05.2001., Nr. 79

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
3PO.JPG (48350 BYTES)
1PO.JPG (26346 BYTES)
Vakar, 22.maijā, ar svētbrīdi Krusta baznīcā un pēc tam ar personālsastāva gājienu no baznīcas uz akadēmiju sākās Latvijas Policijas akadēmijas 10.gadadienas pasākumi. Svētbrīdī arī — Latvijas Policijas akadēmijas rektors Zenons Indrikovs (apakšējā attēlā) Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Sardzē par Tēvzemi, likumu un godu

Vakar, 22.maijā, Latvijas Policijas akadēmija svinēja pirmo desmitgadi

Ar plašu svētku programmu vakar, 22. maijā, tika atzīmēta Latvijas Policijas akadēmijas (LPA) darba pirmā desmitgade. Kā "Latvijas Vēstneša" lappusēs šim notikumam veltītajā publikācijā ("LV" 8.05.2001., nr. 70) uzsvēris LPA rektors Zenons Indrikovs, kurš šo mācību iestādi vada kopš tās dibināšanas dienas, augstskolas devīze vienmēr bijusi "Tēvzeme. Likums. Gods".

Jau pati LPA dibināšana, kuru 1991. gadā aktīvi veicināja toreizējais izglītības ministrs Andris Piebalgs, tieslietu ministrs Viktors Skudra un iekšlietu ministrs Aloizs Vaznis, bija valsts atjaunotnei būtisks notikums — ar to tika demonstrēta Latvijas valsts apņēmība un arī spēja pašai sagatavot savas drošības sargātājus, kas varētu nomainīt padomju skolas tradīcijās audzinātos milicijas kadrus.

Kopš augstskolas sākuma dienām, kad jaunuzņemtajiem studentiem nebija nedz formas tērpu, nedz piemērotu telpu pirmajai treniņnometnei un pat Augstākās padomes lēmums par policijas dienesta pakāpēm tika īpaši steigts, lai audzēkņiem vairs nebūtu jānes miliču nosaukums, ir daudz kas mainījies. Par spīti joprojām neatrisinātajām Policijas akadēmijas telpu remonta un trūcīgā finansējuma problēmām tā ir kļuvusi par Latvijā iecienītu augstāko mācību iestādi. To apliecina pašas augstskolas sniegtā informācija par tās absolventiem: Valsts policijā, Valsts robežsardzē, penitenciārajās un prokuratūras iestādēs, Finansu un Militārajā policijā, tiesu iestādēs un citur darbojas 1748 LPA audzēkņi, kas te ieguvuši policijas vai penitenciāro iestāžu jaunākā komandējošā sastāva kvalifikāciju, 1917 absolventi, kas ieguvuši tāda paša veida vidējā komandējošā sastāva vai robežsardzes jaunākā virsnieka kvalifikāciju, 1155 studenti, kam piešķirta jurista kvalifikācija, kā arī 110 LPA absolventi ar tiesību zinātņu maģistra grādu. Augstskolas desmit gadu darbības laikā tajā savu profesionālo kvalifikāciju paaugstinājuši arī 3048 tiesību aizsardzības iestāžu darbinieki, bet 259 personām piešķirts kriminālistikas eksperta nosaukums.

Šobrīd Latvijas Policijas akadēmija ir mūsdienīga augstskola un zinātniskās pētniecības centrs, kurā attīstīti gan profesionālās, gan akadēmiskās izglītības virzieni. Akadēmijā paralēli studiju procesam risinās arī pētnieciskais darbs — tiek veikti pētījumi, rīkotas zinātniskas un praktiskas konferences, kā arī izdoti periodiskie izdevumi — žurnāls "Administratīvā un Kriminālā Justīcija" un ikgadējie "Latvijas Policijas Akadēmijas Raksti".

Jau kopš maija vidus Latvijas Akadēmiskajā bibliotēkā un Policijas vēstures muzejā ir apskatāmas izstādes, kas veltītas LPA dibināšanai un vēsturei. Pirmdien notika LPA Satversmes sapulces svinīgā sēde un augstskolā viesojās citu Latvijas augstāko mācību iestāžu rektori. Vakar Krusta baznīcā LPA desmitgadei tika veltīts svētbrīdis, notika arī augstskolas personālsastāva gājiens un augstskolā studējošo svētku parāde. Svinību dienas vakar vakarā noslēdza augstskolas Publisko tiesību apakšprogrammas absolventu izlaidums un visu Latvijas Policijas akadēmijas absolventu un pasniedzēju kopīgs sarīkojums VEF Kultūras pilī.

Dina Gailīte, "LV" tieslietu nozares virsredaktore

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!