• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tabakas izstrādājumu (ne)reklamēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.11.2010., Nr. 181 https://www.vestnesis.lv/ta/id/221256

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par turpmāko sadarbību ar Augstākās izglītības padomi

Vēl šajā numurā

13.11.2010., Nr. 181

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par tabakas izstrādājumu (ne)reklamēšanu

Veselības ministrija kategoriski iebilst pret Ekonomikas ministrijas iecerētajām izmaiņām likumdošanā, kas pieļautu plašākas tabakas izstrādājumu reklāmas iespējas, piemēram, vides reklāmās, plakātos, bukletos un jebkādos citos informatīvajos materiālos, tajā skaitā tirdzniecības vietās. Šāda prakse būtu pretrunā ar līdz šim īstenoto sabiedrības veselības politiku, ratificēto Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Vispārējo konvenciju par tabakas uzraudzību un Eiropas Padomes ieteikumiem tabakas uzraudzības uzlabošanai un smēķēšanas profilakses īstenošanai.

Veselības ministrija norāda, ka grozījumi likumdošanā apdraudētu līdz šim veikto smēķētāju īpatsvara samazināšanas pasākumus, kas pēdējos gados uzrādīja pozitīvu tendenci. Turklāt tas var nepareizi ietekmēt jauniešu izpratni par smēķēšanu kā modernu un sabiedrībā pieņemamu izpausmi. Statistika liecina, ka pēdējo desmit gadu laikā ikdienas smēķētāju skaits vīriešu vidū samazinājies no 51,3% līdz 45% un sieviešu vidū no 19,2% līdz 15,6%, tādēļ atkāpšanās no līdzšinējās politikas nav pieļaujama.

Veselības ministrs Juris Bārzdiņš norāda: “Kā veselības ministrs un ārsts nevaru piekrist šādai tabakas izstrādājumu patēriņa sekmēšanai. Smēķēšanas kaitīgā ietekme gan uz smēķētājiem, gan apkārtējo sabiedrību ir pārliecinoši pierādīta un nav pat diskutējama. Turklāt smēķēšanas izraisīto saslimšanu ārstēšanas, rehabilitācijas un sekojošās invaliditātes izmaksas ir dramatiski augstas un nekādi nesedz šādas reklāmas varbūtējos ekonomiskos ieguvumus tautsaimniecībā. Sabiedrības veselība nav tikai Veselības ministrijas jautājums, tādēļ aicinu lēmumu pieņemšanā balstīties uz starptautiski atzītu praksi par veselības politikas īstenošanu ikvienā tautsaimniecības nozarē.”

Veselības ministrijas
Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!