• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lāčplēša dienā godinot un pieminot neatkarīgās Latvijas Valsts dēlus un meitas – savas zemes aizstāvjus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.11.2010., Nr. 180 https://www.vestnesis.lv/ta/id/221191

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nododot glabāšanā Viestura ordeni

Vēl šajā numurā

12.11.2010., Nr. 180

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lāčplēša dienā godinot un pieminot neatkarīgās Latvijas Valsts dēlus un meitas – savas zemes aizstāvjus


Vakar, 11.novembrī, Lāčplēša dienā, lai godinātu un ar klusuma brīdi pieminētu Latvijas neatkarības aizstāvjus, nolikt ziedus Rīgas Brāļu kapos devās Latvijas iedzīvotāji, Saeimas, valdības un bruņoto spēku pārstāvji
Foto: Normunds Mežiņš, JRC

“Brīnums!” tā mūsu brīvības cīņu uzvaru pār Bermonta armiju nodēvēja angļu “Times”, kas 1919.gada beigās savā ievadrakstā rakstīja: “[..] Divu miljonu tauta izcīnījusi savu patstāvību, var teikt, kailām rokām padzenot no Rīgas un Kurzemes piecdesmit tūkstošus labi bruņotu vācu–krievu armiju. Tauta, kas ar tādu mīlestību pieķērusies savai dzimtajai zemei, – tai neviens upuris nav bijis par lielu, lai aizstāvētu savu neatkarību, – pelna apbrīnošanu. [..] Tai pamatā ir garīgs spēks – varonība. To liecina šīs brīvības cīņas, kurām vēsturē nav piemēra. Tās ir leģendāras. Apliecinot savu cieņu latvju tautai, mēs neatrodam izteiksmīgāka vārda, lai apzīmētu notikušo Baltijas jūras piekrastē: brīnums.”

 

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa:

11.novembris, Lāčplēša diena, Latvijā ir diena, kad pieminam mūsu nacionālos varoņus. Diena, kad pieminam latviešu karavīrus, kuri lēja savas asinis, ziedoja savas dzīvības Brīvības cīņās un uzvarēja Latvijai naidīgu pārspēku.


Vakar, 11.novembrī, ar ekumēnisko dievkalpojumu Rīgas Doma baznīcā, kurā kopā ar iedzīvotājiem, bruņoto spēku karavīriem, valdību piedalījās arī (no kreisās) Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis, aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube, Rīgā aizsākās svinīgie pasākumi, kas veltīti Lāčplēša dienai
Foto: Toms Kalniņš, VPK

Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers, kopā ar militāro vienību pārstāvjiem, Latvijas tautu, dodoties nolikt ziedus pie Mūžīgās uguns Rīgas Brāļu kapos

Latvijas Valsts prezidents, valsts bruņotā spēka augstākais vadonis Valdis Zatlers kopā ar aizsardzības ministru Arti Pabriku, Nacionālo bruņoto spēku komandieri ģenerālmajoru Raimondu Graubi, Jūras spēku flotiles komandieri jūras kapteini Rimantu Štrimaiti, orķestra marša pavadībā apstaigājot Rīgas garnizonā izvietoto militāro vienību parādes rindas
Foto: Normunds Mežiņš, JRC

Toreiz, pirms vairāk nekā 90 gadiem, latvieši paveica neiespējamo – cīņā pret daudz labāk bruņoto un skaitliski lielāko avantūrista krievu kņaza Bermonta karaspēku Latvijas armijas kareivji sīvās cīņās guva uzvaru un padzina agresorus no Latvijas. Toreiz latvieši noticēja idejai par kopīgu valsti, cīnījās un uzvarēja.

11.novembrī, pieminot Latvijas brīvības cīnītājus, aicinu ikvienu Latvijas iedzīvotāju kaut uz mirkli apstāties savās ikdienas gaitās un padomāt par Latviju kā savu valsti, kuras dēļ pirms 90 gadiem mūsu vectēvi bija gatavi atdot dzīvības.

Aicinu šajā dienā pieminēt visu laiku Latvijas varoņus – no senseniem laikiem līdz pat mūsdienām, pieminot arī tos karavīrus, kuri lējuši asinis starptautiskajās militārajās misijās.

Aizdedzot sveces, aizdomāsimies par mūsu vēsturi, domāsim gaišas domas par mūsu nākotni, par mūsu cilvēkiem Latvijā un plašajā pasaulē!

Dievs, svētī Latviju!

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks:

Godātie karavīri un zemessargi, militārie un civilie darbinieki, jaunsargi!

Divi spilgti notikumi, kas vienmēr būs neizdzēšami ierakstīti mūsu valsts vēsturē, izgaismo šo mēnesi – Latvijas Republikas proklamēšana un Rīgas atbrīvošana no Bermonta karaspēka, tādējādi izšķirot jaunās valsts turpmāko likteni. Šie notikumi ir mūsu valsts izveidošanas un pastāvēšanas pamats, un mūsu uzdevums ir darīt visu, lai saņemtais mantojums tiktu nosargāts un nodots nākamajām paaudzēm.

11.novembrī aicinu mūs kopīgi godināt brīvības cīņu dalībniekus, noliekot aizdegtu svecīti brīvības cīnītāju piemiņas vietās. Aicinu to darīt kopā ar ģimenes locekļiem, īpaši bērniem, kuriem tā būs personīga saskaršanās ar savas tautas vēsturi.

Lāčplēša diena nav tikai pagātnes liecība – tā ir diena, kad patiesā cieņā godinām katru mūsu karavīru, kurš savus dienesta pienākumus pilda Latvijā vai ārpus tās robežām. Katra karavīra paveiktais ir būtisks ieguldījums gan mūsu valsts, gan starptautiskās drošības stiprināšanā un apliecinājums Latvijas Nacionālo bruņoto spēku profesionālajām spējām. Izjūtot lepnumu un gandarījumu, pateicos jums personīgi par jūsu nesavtīgo dienestu.

Aicinu mūs katru paturēt prātā vērtības, kas visos laikos mūsu tautai ir devušas spēku un darījušas to stipru – ticību sev un savām spējām, apņēmību īstenot savus sapņus un ieceres, neatlaidību apgūt jaunas zināšanas, prieku par labi padarītu darbu un lepnumu par kopīgi sasniegto.

Novēlu jums gaišu Lāčplēša dienu un skaistus valsts svētkus, kuros esam vienoti ticībā savai valstij un tās nākotnei!

 

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube:

Godātie karavīri, zemessargi un civilie darbinieki!

Mūsu valsts pastāvēšanas laikā piedzīvoti daudzi nozīmīgi notikumi, daudzi no tiem bijuši smagi un traģiski, bet šodien es aicinu atcerēties dienu, kad Latvijas armija izcīnīja vienu no nozīmīgākajām uzvarām – uzvaru pār Bermonta karaspēku –, kuru mēs svinam kā Lāčplēša dienu.

Tā bija uzvara, kas iedvesmoja katru karavīru. Uzvara, kas saliedēja visu tautu un ļāva noticēt, ka Latvija būs brīva. Uzvara, kas apliecināja sabiedrotajiem, ka jaunizveidotā Latvijas valsts var būt nozīmīgs partneris starptautiskajā arēnā.

Latvijas valstij šo nozīmīgo uzvaru atnesa mūsu karavīri, kurus vienoja kopīga ideja. Tie bija cilvēki, kuri bija noticējuši brīvas Latvijas idejai. Ne tikai noticējuši, bet izdarījuši izvēli – šo ideju aizstāvēt. Aizstāvēt ar ieročiem rokās, ziedojot savu dzīvību, ja tas būs nepieciešams.

Arī jūs, Nacionālo bruņoto spēku karavīri, esat izdarījuši savu izvēli – aizsargāt mūsu valsti un tās iedzīvotājus, iestāties par mieru un drošību visā pasaulē. Pateicos jums par drosmi un pašaizliedzību, uzņemoties šo atbildību un godam pildot savu dienestu!

Es lepojos ar Nacionālo bruņoto spēku attīstību, ar karavīru profesionalitāti un panākumiem starptautiskajās operācijās, ar gadu gaitā iegūto pieredzi, kurā varam dalīties ar citām valstīm. Tā ir nozīmīga uzvara.

Es pateicos zemessargiem par entuziasmu un uzņēmību, veltot savu brīvo laiku valsts drošības stiprināšanā. Paldies par jūsu nesavtīgo darbu visos Latvijas novados, palīdzot kārtības uzturēšanā, glābšanas darbos un jaunatnes patriotiskajā audzināšanā!

Līdz ar karavīriem un zemessargiem Nacionālo bruņoto spēku izaugsmē nozīmīgu ieguldījumu devuši civilie darbinieki. Paldies jums, ka ar savu pieredzi un zināšanām esat veicinājuši mūsu bruņoto spēku attīstību!

Novēlu, lai mūsu armijas vēsturiskais mantojums un jaunākie sasniegumi jums dod spēku pildīt dienesta pienākumus un iedvesmo jauniem panākumiem!

Es novēlu jums un jūsu ģimenēm izturību un saglabāt ticību tām mūžīgajām vērtībām, ko kopš mūsu valsts dibināšanas aizstāvējuši visi karavīri.

Lāčplēša dienai veltītā Rīgas garnizona vienību parāde Brīvības pieminekļa laukumā, kurā piedalījās trīsarpussimt karavīru, zemessargu un robežsargu (attēlā pa kreisi), un svinīgā godasardze pie Brīvības pieminekļa (attēlā pa labi)
Foto: Normunds Mežiņš, JRC

 

Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers sarunā ar Latvijas mazajiem pilsoņiem pie Brīvības pieminekļa Rīgā (attēlā pa kreisi); Aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube Rīgas Brāļu kapos, sasveicinoties ar topošajiem Latvijas nākotnes veidotājiem un savas valsts aizstāvjiem (attēlā pa labi)
Foto: Normunds Mežiņš, JRC

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!