• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par iedzīvotāju tiesībām piekļūt tiesu varai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.11.2010., Nr. 173 https://www.vestnesis.lv/ta/id/220499

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par kuģošanas uzraudzības ceļvedi

Vēl šajā numurā

02.11.2010., Nr. 173

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par iedzīvotāju tiesībām piekļūt tiesu varai

Saskaņā ar 25.oktobrī publicēto “Eirobarometra” aptauju trīs no četriem eiropiešiem (73%) vēlas, lai viņiem palīdz atrisināt juridiskus strīdus un izmantot savas tiesības citās ES dalībvalstīs. Ziņojuma publicēšana sakrīt ar Eiropas civiltiesību dienu, kuras mērķis ir palielināt informētību par iedzīvotāju tiesībām piekļūt tiesu varai, ja viņi strādā, laulājas, rada bērnus vai iegādājas preces un pakalpojumus citviet Eiropas Savienībā.

“Pateicoties tiesībām uz brīvu pārvietošanos, arvien vairāk eiropiešu nekā jebkad agrāk dzīvo, ceļo un strādā citās ES valstīs,” sacīja ES tieslietu komisāre un priekšsēdētāja vietniece Viviena Redinga. “Lai gan eiropieši gūst ievērojamu labumu, izmantojot tiesības uz brīvu pārvietošanos, atšķirīgo tiesību sistēmu dēļ, kas pastāv ES, viņi joprojām saskaras ar šķēršļiem. Mums ir jānodrošina, ka šīs atšķirības neliedz pilsoņiem baudīt tādu pašu piekļuvi tiesu varai citās dalībvalstīs, kāda tiem ir savā valstī.”

25.oktobrī publicētajā aptaujā redzams, ka 56% eiropiešu uzskata, ka ir grūti piekļūt tiesu varai citā ES dalībvalstī, bet tikai 14% uzskata, ka to izdarīt ir viegli. 73% atbalsta papildu pasākumus, lai atvieglotu piekļuvi tiesu varai citās dalībvalstīs, un 52% uzskata, ka šādi pasākumi būtu jāveic, izmantojot vienotus noteikumus ES līmenī.

Lai arī tikai 2% no aptaujas dalībniekiem ir personīgi bijuši iesaistīti tiesvedībā ar personu vai uzņēmumu no citas dalībvalsts, vēl 9% uzskata, ka viņi varētu būt iesaistīti šādā tiesvedībā nākotnē.

Attiecībā uz pārrobežu ģimenes tiesībām 68% eiropiešu uzskata, ka ES ir jābūt ietekmei uz to, kā tiek piemēroti valstu noteikumi starptautisku šķiršanos gadījumos un finanšu jautājumos, kad laulātie ir no dažādām ES valstīm. Jūlijā ES valstu valdības deva zaļo gaismu 14 ES valstīm virzīt uz priekšu noteikumus, saskaņā ar kuriem starptautiski pāri var izvēlēties, kuras valsts tiesības piemērot laulības šķiršanas gadījumā. Jaunie noteikumi, kuri vēl nav pieņemti, dos iespēju pāriem izvairīties no emocionāli un finansiāli smaga tiesas procesa.

Visbeidzot – vairākums (58%) no aptaujātajiem atbalsta papildu ES pasākumus, lai uzlabotu dokumentu atzīšanu starp dalībvalstīm.

Lai atvieglotu pilsoņiem informācijas atrašanu par to, kā risināt juridiskas problēmas ārvalstīs, Komisija šovasar uzsāka e-tiesiskuma portāla darbību. Šī elektroniskā vienas pieturas aģentūra piekļuvei tiesu varai visā ES vairāk nekā 12 000 satura lapās piedāvā ātras atbildes uz pilsoņu juridiskajiem jautājumiem. Līdz šim portāls ir apmeklēts 125 000 reizes.

Pamatinformācija

Piekļuves tiesu varai uzlabošana ir viens no mērķiem Eiropas Komisijas Rīcības plānā brīvības, drošības un tiesiskuma telpas izveidei ES. Tas tika sagatavots pēc tam, kad ES vadītāji 2009.gada decembrī pieņēma Stokholmas programmu ES tiesiskuma un drošības politikai laikā no 2010. līdz 2014.gadam.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!