• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropadome: Diskutējot par ekonomisko politiku, fondu krīzē nonākušajām valstīm, pensiju reformu un plānotiem samitiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.11.2010., Nr. 173 https://www.vestnesis.lv/ta/id/220477

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par iedzīvotāju tiesībām piekļūt tiesu varai

Vēl šajā numurā

02.11.2010., Nr. 173

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropadome: Diskutējot par ekonomisko politiku, fondu krīzē nonākušajām valstīm, pensiju reformu un plānotiem samitiem


Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (otrajā rindā pirmais no labās) kopā ar citu Eiropas valstu un valdību vadītājiem Briselē
Foto: EK Audiovizuālā bibliotēka

28. un 29.oktobrī Briselē notika Eiropadomes sanāksme, kurā Latviju pārstāvēja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Eiropadomē notika diskusijas par Eiropadomes prezidenta Hermana van Rompuja vadītās augsta līmeņa komitejas gala ziņojumu, kas ietver priekšlikumus ekonomiskās politikas koordinācijas un uzraudzības stiprināšanai ES. Ziņojumā iekļautie priekšlikumi paredz ievērojamu valsts parāda lomas palielināšanu ES dalībvalstu budžetu uzraudzības mehānismā, finansiālo sankciju ieviešanu, kas sākotnēji tiks attiecinātas tikai uz eirozonu, kā arī minimālo prasību ieviešanu dalībvalstu nacionālajiem fiskālajiem ietvariem. Lai noteiktu ciešāku fiskālās politikas koordināciju, tiek izskatītas iespējas ieviest sankciju mehānismu. Latvija uzskata, ka sankciju piemērošanā pēc iespējas jāizmanto automātiskums un sankciju piemērošanas kritērijiem jābūt skaidriem. Latvijai ir svarīgi, lai sankciju piemērošanā tiek ievērota vienlīdzīga attieksme pret visām dalībvalstīm un lai viss ES budžets tiek izmantots sankcionēti.

Tā kā Lisabonas līgums nenodrošina pietiekamu juridisku ietvaru, lai varētu sniegt atbalstu krīzē nonākušajām eirozonas valstīm, ir nepieciešams precizējums līgumā, kas ļautu izveidot pastāvīgu fondu šādu eirozonas dalībvalstu atbalstam. Eiropadomē tika panākta vienošanās, ka tiks sagatavotas izmaiņas līgumā, turpinot diskusijas par šīm izmaiņām decembra Eiropadomē.

Jautājumā par iespēju uz laiku atņemt balsstiesības eirozonas valstīm, kuras pārkāpj ES pastāvošos budžeta noteikumus, tiks sagatavots Eiropadomes prezidenta H. van Rompuja ziņojums, lai diskusijas turpinātu decembra Eiropadomē.

Īpaša uzmanība diskusijas ietvaros tika pievērsta jautājumam par pensiju reformas sasaisti ar Stabilitātes un izaugsmes pakta prasībām. V.Dombrovskis diskusijas ietvaros uzsvēra, ka jāņem vērā pensiju reformas ietekme uz budžeta deficīta veidošanos, lai novērstu nevienlīdzīgu attieksmi uzskaites jautājumos starp valstīm, kas ieviesušas un nav ieviesušas pensiju sistēmas reformas (otro pensiju līmeni). Diskusijas par pensiju jautājumu plānots turpināt decembra Eiropadomē.

Eiropadomē tika apstiprināta Eiropas Savienības pozīcija un galvenās diskusiju tēmas G20 samitam, kas notiks Seulā, Dienvidkorejā, 2010.gada 11. un 12.novembrī un ES sarunu nostāja Kankūnas konferencei, kas notiks no 2010.gada 29.novembra līdz 10.decembrim.

Tāpat Eiropadome atzīmēja gatavošanos 2010.gada 20.novembrī Lisabonā plānotajam ES–Amerikas Savienoto Valstu samitam, ES–Ukrainas samitam, kas notiks Briselē 2010.gada 22.novembrī, un ES–Krievijas samitam, kas notiks 2010.gada 7.decembrī Briselē, kā arī ES–Indijas samitam, kas notiks 2010.gada 10.decembrī Briselē, un ES–Āfrikas Savienības samitam, kas notiks 2010.gada 29.–30.novembrī Lībijā.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!