• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par ecstasy līdzīgas narkotikas mefedrona aizliegšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.10.2010., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/220097

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par pārtikai paredzētu dzīvnieku klonēšanas atlikšanu

Vēl šajā numurā

26.10.2010., Nr. 169

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par ecstasy līdzīgas narkotikas mefedrona aizliegšanu

Eiropas Komisija 20.oktobrī aicināja aizliegt ecstasy līdzīgu bīstamu narkotiku, kas joprojām ir atļauta 12 ES valstīs. Tā lūdza ES dalībvalstis pārtraukt narkotiskās vielas mefedrona brīvu izplatīšanu visā Eiropā un piemērot tai kontroles pasākumus. Mefedrons jau ir aizliegts 15 ES valstīs. Apvienotajā Karalistē un Īrijā vien ar to ir saistīti vismaz 37 nāves gadījumi.

“Mefedrons ir bīstama narkotika, kuru var iegādāties internetā un uz ielu stūriem. Šīs narkotikas dēļ jau ir miruši cilvēki, tāpēc es mudinu valstu valdības strauji rīkoties, lai kontrolētu un noteiktu par krimināli sodāmu tās izplatīšanu,” sacīja ES tieslietu jomas komisāre Viviena Redinga. “Mūsu pienākums ir pasargāt jauniešus no tādām bīstamām jaunām psihoaktīvām vielām kā mefedrons.”

ES ir reģistrēti divi nāves gadījumi, kuros vienīgais nāves cēlonis ir izrādījies mefedrons. Apvienotajā Karalistē un Īrijā ir bijuši vēl vismaz 37 nāves gadījumi, kur autopsijas paraugos konstatēts mefedrons.

Ar Komisijas 20.oktobra priekšlikumu tiktu aizliegta mefedrona ražošana un tirdzniecība, nosakot par to kriminālsankcijas visā Eiropā.

Tagad ES valstu valdībām ir jālemj par to, vai ar kvalificētu balsu vairākumu Padomē piešķirt šiem pasākumiem likuma spēku.

Mefedrons ir stimulējošs līdzeklis, kura fiziskā iedarbība pielīdzināma ecstasy (MDMA) vai kokaīna radītajai ietekmei. Lielākoties to var iegādāties pulvera veidā, kā arī kapsulās un tabletēs – internetā, “narkomānu veikalos” un no izplatītājiem uz ielas.

Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centrā (EMCDDA), kurš atrodas Lisabonā, tika veikts zinātnisks riska novērtējums, kas parādīja, ka mefedrons var izraisīt akūtas veselības problēmas un radīt atkarību; Eiropā ir konstatēti daži nāves gadījumi, kas saistīti ar tā lietošanu.

Mefedronam nav medicīniskas vērtības, nedz arī cita attaisnojama mērķa tā lietošanai. Šī viela tiek kontrolēta 15 ES valstīs: Austrijā, Apvienotajā Karalistē, Beļģijā, Dānijā, Francijā, Igaunijā, Itālijā, Īrijā, Latvijā, Luksemburgā, Maltā, Polijā, Rumānijā, Vācijā un Zviedrijā.

Pamatinformācija

Komisija pieņēma šo lēmumu pēc tam, kad tika veikta jaunu psihoaktīvo vielu riska novērtēšanas un kontroles procedūra, kas noteikta ar Padomes 2005.gada 10.maija lēmumu. Padome lūdza novērtēt šo risku 2010.gada 26.maijā.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā
Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!