• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par Eiropas Komisijas stažieru programmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.10.2010., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/220096

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par ecstasy līdzīgas narkotikas mefedrona aizliegšanu

Vēl šajā numurā

26.10.2010., Nr. 169

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par Eiropas Komisijas stažieru programmu

Kas ir kopīgs Marokas karalim Muhamedam VI, Mario Monti, Silvanai Kohai-Mērinai un Baraka Obamas padomniekam ekonomikas jautājumos Maiklam Fromanam? Visi viņi ir bijuši stažieri Eiropas Komisijā. Kopš Komisijas stažieru programmas sākuma 1960.gadā tajā ir piedalījušies vairāk nekā 40 000 jauno universitātes absolventu. Tā ir visvecākā stažieru programma un pēc katrā gadā uzņemto pretendentu skaita arī visnozīmīgākā. Stažieri piecus mēnešus strādā kopā ar Komisijas ierēdņiem, piedaloties plaša jautājumu loka risināšanā. Daži no viņiem ir vēlāk kļuvuši par Eiropas komisāriem un Eiropas Parlamenta locekļiem, citi – par karaļiem un žurnālistiem. 20.oktobrī Briselē Eiropas Komisija rīkoja konferenci, lai atzīmētu stažieru programmas 50.gadadienu, kas pazīstama arī ar nosaukumu “Le Stage”.

Eiropas izglītības, kultūras, daudzvalodības un jaunatnes lietu komisāre Andrulla Vasiliu sacīja: “Daudzu gadu garumā stažieri Komisiju bagātinājuši ar savu aizrautību un zināšanām. Daudziem šī pieredze ir bijusi pagrieziena punkts viņu karjerā un radījusi apņemšanos darboties Eiropas Savienības labā arī pēc stažēšanās.”

1960.gadā, kas bija pirmais programmas gads, tajā piedalījās tikai trīs stažieri. Līdz 1983.gadam viņu skaits pieauga līdz 500, un šodien tas ir 1200. Programmas pastāvēšanas 50 gados visvairāk stažieru ir nākuši no Itālijas (gandrīz 4500) un vismazāk – no Maltas (apmēram 50). Gandrīz 3500 stažieru ir bijuši no valstīm, kuras nav ES dalībvalstis. Pēdējos desmit gados stažieru sieviešu skaits ir bijis lielāks par stažieru vīriešu skaitu, 70% pret 30%. Vidējais stažiera vecums 2009.gadā bija 26 gadi, vidējais valodu skaits, kurās viņš varēja sazināties, bija vairāk nekā četras, un vidējais diplomu skaits uz vienu stažieri bija gandrīz divi.

Desmit bijušie Komisijas stažieri

Starp bijušajiem Eiropas Komisijas stažieriem ir:

• Dačans Čološs, lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs;

• Spānijas princis Felipe, Spānijas troņmantnieks;

• Maikls Fromans, ASV prezidenta Baraka Obamas palīga vietnieks un Nacionālās drošības padomnieka vietnieks ekonomikas jautājumos;

• Silvana Koha-Mērina, Eiropas Parlamenta priekšsēdētāja vietniece un Vācijas brīvo demokrātu partijas priekšsēdētāja Eiropas Parlamentā;

• Manuels Marins, bijušais Komisijas priekšsēdētāja vietnieks un tagad Eiropas Parlamenta priekšsēdētāja vietnieks;

• Marokas karalis Muhameds VI;

• Mario Monti, bijušais Eiropas iekšējā tirgus un konkurences komisārs;

• Kristīne Okrenta, beļģu žurnāliste, bijusī žurnāla “Express” redkolēģijas vadītāja, France 2 un France 3 televīzijas diktore;

• Odila Kvintina, bijusī Eiropas Komisijas izglītības un kultūras ģenerāldirektore;

• Viviena Redinga, Komisijas priekšsēdētāja vietniece un tiesiskuma, pamattiesību un pilsonības ES komisāre.

Lai atzīmētu 50 gadu jubileju, Komisija Briselē rīkoja konferenci, kurā runāja par stažieru programmas pagātni, šodienu un nākotnes attīstību. Dažādu paaudžu un tautību stažieri stāstīja par savu pieredzi, un Komisijas dienestu pārstāvji, jo īpaši personāldaļas darbinieki, sniedza ziņojumus. Stažieru birojs bija sagatavojis videofilmu par sociālajām, kultūras un profesionālajām priekšrocībām, ko sniedz stažēšanās.

Kā kļūt par Komisijas stažieri

Stažieru programma ir domāta universitāšu absolventiem no visas pasaules. Apmēram 90% no visiem stažieriem ir no Eiropas Savienības dalībvalstīm. Konkurence ir liela – gadā tiek saņemti 14 000 pieteikumu, un ir pieejamas tikai 1200 stažieru vietas. Katru gadu 1.martā un 1.oktobrī sākas stažēšanās, kas ilgst piecus mēnešus. Pieteikumi stažieru biroja mājaslapā jāiesniedz septiņus mēnešus pirms stažēšanās sākuma. Stažieri saņem 1067 eiro ikmēneša stipendiju, un viņiem apmaksā ceļa izdevumus. Stažieru birojs atbild arī par īpašu programmu stažieriem romiem (10 stažieri gadā) un tulkiem no Ķīnas (10 stažieri gadā).

Stažieru birojs pārvalda programmu, kuras gada budžets ir septiņi miljoni eiro (2009).

Komisijas stažieru programma ir daļa no izglītības un kultūras ģenerāldirektorāta darbības jomas. Komisija plāno izveidot grupu no bijušajiem stažieriem, kas būtu “labās gribas vēstnieki” un izplatītu un veicinātu Eiropas idejas un vērtības.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā
Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!