• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par plašākajām starptautiskajām militārajām mācībām Latvijā kopīgai Eiropas un visas pasaules drošībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.10.2010., Nr. 166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/219828

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par reformām aizsardzības jomā Latvijā

Vēl šajā numurā

20.10.2010., Nr. 166

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par plašākajām starptautiskajām militārajām mācībām Latvijā kopīgai Eiropas un visas pasaules drošībai

Foto: Gatis Dieziņš, RJC

Pirmdien, 18.oktobrī, Ādažu poligonā svinīgā ceremonijā Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube oficiāli atklāja starptautiskās militārās mācības “Sabre Strike 2011”. Tajās piedalošās Baltijas valstu, Polijas un ASV vienības jau iekārtojušās lauka nometnē poligonā. Kopā mācībās piedalās 1700 karavīru, un tās ir plašākās militārās mācības Latvijā, kopš tā iestājusies NATO. Lauka nometnē atrodas tādas vienības kā ASV 56.Stryker brigādes kājnieku rota, Latvijas 2.kājnieku bataljona 3.rota, kā arī apvienoto triju novadu Zemessardzes rota. Ādažos atrodas arī Lietuvas brīvprātīgie aizsardzības spēki jeb mūsu izpratnē – Lietuvas zemessardze.

Atklājot militārās mācības, NBS komandieris Raimonds Graube (vidējā attēlā) norādīja: “Tas ir gods īstenot lielākās mācības kopš Latvijas iestāšanās NATO. Militārās mācības “Sabre Strike 2011” ir nozīmīgas gan Latvijas karavīriem, gan mūsu sabiedrotajiem, īpaši gatavojoties starptautiskajai operācijai Afganistānā.” Komandieris karavīriem novēlēja veiksmi un sasniegt izvirzītos mērķus katrai vienībai un katram karavīram individuāli.

Militāro mācību vadītājs no ASV pulkvedis Keits Sleds (attēlā pa labi) uzsvēra mācību nozīmi: “Militārās mācības “Sabre Strike” ir lieliska izdevība Baltijas valstu un ASV karavīriem pilnveidot savietojamību un sadarbības spējas. Šīs mācības dod iespēju attīstīt mūsu stratēģisko partnerību, tādējādi arī pilnveidot reģionālo drošību.”

Militāro mācību scenārijs, kurš balstīts uz izdomātiem notikumiem, paredz sagatavot un pilnveidot Baltijas valstu un ASV bruņoto spēku vienību gatavību dalībai NATO vadīto Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) operācijā Afganistānā.

Scenārijs vēsta, ka “sabiedroto spēkus īpaši satraukusi nemiernieku kaujinieku aktivizēšanās Ādažu novadā. Pēdējā laikā kaujinieki veikuši dažādas sabiedroto spēku un civiliedzīvotāju mieru traucējošas darbības un terora aktus. Viņi ir sākuši asiņainu sacelšanos, lai atgūtu varu, un viņiem ir liela ietekme lielākoties dienvidu rajonos, kur viņi izveidojuši pat savas tiesas. Nemiernieku grupas sastāv no 10 līdz 50 kaujiniekiem. Kaujinieku grupas manītas arī Carnikavas novadā. Iespējams, kaujinieki ir izgājuši speciālo militārās apmācības kursu teroristu apmācības nometnēs, kā arī guvuši kaujas pieredzi. Nemiernieki ir labi bruņoti, un viņu rīcībā ir liels daudzums sprāgstvielu. Nemiernieku pirmsākumi meklējami reliģiskajās skolās – medresēs.

Sabiedroto spēku galvenais mērķis ir stabilizēt drošību šajā reģionā un nodot nacionālajai armijai un policijai savu pieredzi, lai tās varētu rūpēties par savas valsts drošību”.

Scenārija un mācību uzdevuma realizēšanai ir izveidots daudznacionālais bataljons četru valstu apakšvienību sastāvā, lai pilnveidotu iemaņas miera uzturēšanas operācijās. Bataljona sastāvā ir aptuveni 700 karavīru. Bataljona lielākie izaicinājumi mācību ietvaros ir spēja sadarboties daudznacionālā vidē un koordinēt mācību norisi.

Militāro mācību pirmajai fāzei ir izvirzīti četri galvenie uzdevumi: veikt patrulēšanu apdzīvotā vietā, praktizēt bāzes apsardzi un ciemata pārmeklēšanu, kā arī veikt konvoja operācijas.

Lai nodrošinātu patrulēšanu apdzīvotā vietā, mācību laikā no 18. līdz 23.oktobrim četru mācību dalībvalstu karavīri bez munīcijas un imitācijas līdzekļu pielietošanas patrulēs Ādažu ciemā, praktizējot sadarbību ar civiliedzīvotājiem. Karavīru uzdevums būs novērot ciema ikdienas dzīvi un veikt pārrunas ar pašvaldības un citu institūciju amatpersonām.

Pārvešanai uz Ropažiem sagatavotā sabiedroto militārā tehnika (Ventspils ostā – pārvests aptuveni 200 militārās tehnikas, ekipējuma un konteineru vienību apvienotajām sauszemes un gaisa spēku starptautiskajām mācībām “Sabre Strike 2011”); Vecmīlgrāvja terminālī – vienas no modernākajām sabiedroto spēku bruņumašīnām “Stryker”, kas nogādātas uz militārajām mācībam Ādažu poligonā
Foto: Normunds Mežiņš, RJC; Gatis Dieziņš, RJC

Majors Vents Lapsenbergs jūtas lepns, ka viņam uzticēti daudznacionālā bataljona komandiera pienākumi. V.Lapsenbergs norāda, ka šī ir pirmā iespēja komandēt šādu vienību, un cer, ka arī turpmāk tādas būs.

Mūsu aizsardzības spēkus šajās mācībās pārstāv brīvprātīgie karavīri, kuri ārpus savām militārajām aktivitātēm gan strādā, gan ikdienā dzīvo civilu dzīvi, taču tas nenozīmē, ka šādiem aizsardzības spēkiem būtu kādas fiziska vai citāda veida atlaides, kā profesionālajiem karavīriem,” stāsta lietuviešu aizsardzības spēku rotas komandieris kapteinis Tads Kavaļausks. Viņš uzsver, ka piedalās šajās mācībās, lai celtu vienības kaujas spējas un gatavību pirms došanās uz starptautisko operāciju Afganistānā.

ASV 56.Stryker brigādes, kājnieku bataljona “BRAVO” rotas komandieris Ēriks Ponzeks norāda: “Mēs esam Nacionālās gvardes vienība, kas bāzējas Pensilvānijā. Mēs atgriezāmies no Irākas 2009.gada septembrī un 2010.gada sākumā tikām izraudzīti, lai dotos uz mācībām “Sabre Strike 2011” Latvijā. Šajās mācībās mēs darbosimies ļoti līdzīgi mūsu regulārajiem treniņiem, kas jau notiek mūsu bāzes vietā ASV. Šī galvenokārt ir jauna pieredze sadarbībā ar sabiedroto valstu armijām, konkrētāk, Baltijas valstu karavīriem. Pirmajā nedēļā mēs darbosimies ar dažāda līmeņa situāciju izspēlēm un treniņiem, bet otrajā nedēļā tie vairāk būs lauka militārie treniņi, kuru ietvaros mēs mainīsimies vadu sastāviem, piešķirot vienu savu vadu Lietuvas spēkiem, kā arī iekļaujot savā vienībā vienu viņu vadu. Šādā veidā mēs veidojam multinacionālas vienības sadarbības piemēru, kas var noderēt arī turpmākajā operāciju praksē. Šeit jāsaka, ka šī mūsu spēku sadarbība nav nejauša. Lietuva ir sadraudzības valsts ASV Pensilvānijas štatam.”

Mācībās piedalās arī Latvijas Zemessardze, kuras apvienoto rotu komandē kapteinis Vadims Jupatovs: “Kopā šajās mācībās piedalās 90 zemessargu, kas jau laikus ieplānojuši savu civilo dzīvi tā, lai varētu atļauties piedalīties šajās mācībās. Mēs esam atlasījuši labākos zemessargus no trim novadiem un izveidojuši apvienoto rotu. Pašlaik nav plānots sūtīt zemessargus uz starptautisko operāciju Afganistānā, taču mēs cenšamies uzlabot savas militārās prasmes, lai vajadzības gadījumā būtu gatavi tajās piedalīties. Lielākās problēmas pašreiz ir tieši ar angļu valodas zināšanām Zemessardzes vidē, citādi jūtamies gandarīti par iespēju piedalīties. Mācību otrajā fāzē katrs mūsu vads tiks pievienots citām lielākām vienībām, kur mūsu uzdevums scenārija ietvaros būs imitēt vietējās nacionālās armijas karavīrus.”

Kājnieku brigādes 2.kājnieku bataljona 3.rotas komandieris kapteinis Sandris Jaunzems darbojas rotā kopš tās dibināšanas un pats piecas reizes piedalījies starptautiskajās operācijās. Kapteinis uzsver, ka uzdevumi šajās mācībās ir tipiski un līdzīgi tiem, ko viņa kājnieki izpilda ik reizi, gatavojoties misijām. Šoreiz lielāks ir mācību apmērs. Kapteiņa S.Jaunzema rotas pamatuzdevumi šajās mācībās ir konvoja, pārmeklēšanas un bāzes aizsardzības operācijas. “Pirmie mūsu rotas karavīri uz starptautisko operāciju dosies jau 23.novembrī, bet rotas vadības grupa – 30.novembrī. Pārējais personāls dosies uz Afganistānu 7.decembrī,” stāsta S.Jaunzems. Viņa vadītajai rotai uz mācību laiku piekomandēts arī ASV 172.kājnieku brigādes vads, kas, kā saka kapteinis, ir tikko sešu mēnešu militāro apmācību pabeigušie karavīri, kuriem būs lieliska iespēja trenēties kopā ar latviešu karavīriem, no kuriem viena trešdaļa ir piedalījušies starptautiskās militārās operācijās un misijās.

Savukārt Militāro mācību vadītāja vietnieks pulkvedis Dzintars Roga norāda: “Lielākie starptautisko militāro mācību “Sabre Strike 2011” ieguvumi ir saliedētība un spēja sadarboties daudznacionālā vidē, kā arī karavīri iegūst jaunu pieredzi un redz, kā darbojas citas nācijas.” Pulkvedis Dz.Roga karavīriem mācībās novēl: “Veiksmi, izturību un būt gataviem rīkoties sarežģītos laika apstākļos, jo, kā rāda pieredze, tie var ātri mainīties.”

Mācību organizētāji neskaidrību gadījumā lūdz iedzīvotājus sazināties pa tālruni 27842475, kā arī sekot informācijai, kas atrodama bruņoto spēku interneta vietnē www.mil.lv un Ādažu novada mājaslapā www.adazi.lv, kā arī mācību informatīvajos plakātos, kas izvietoti novadā publiski pieejamās vietās.

Aizsardzības ministrijas
Militāri publisko attiecību departaments;
Nacionālo bruņoto spēku informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!