• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2010.gada 5.oktobrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.10.2010., Nr. 160 https://www.vestnesis.lv/ta/id/219296

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kļūstot par "Ekonomistu apvienības 2010" biedru

Vēl šajā numurā

08.10.2010., Nr. 160

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2010.gada 5.oktobrī

FM: Par noslēgto publiskās un privātās partnerības līgumu izpildi

5.oktobrī Ministru kabineta (MK) sēdē tika skatīts Finanšu ministrijas (Centrālās finanšu un līgumu aģentūras) sagatavots pārskats par noslēgto publiskās un privātās partnerības līgumu izpildi.

Pārskatā apkopota informācija par Centrālās finanšu un līgumu aģentūras kā Publiskās un privātās partnerības likumā noteiktās uzraudzības institūcijas veiktajiem pasākumiem, kā arī par uzsāktajiem publiskās un privātās partnerības projektiem laikā no 2009.gada 30.oktobra līdz 2010.gada 31.jūlijam.

Atbilstoši pārskatā konstatētajām problēmām un izstrādātajiem priekšlikumiem publiskās un privātās partnerības attīstības veicināšanai paredzēts:

• Finanšu ministrijai izstrādāt un līdz nākamā gada 1.martam iesniegt MK grozījumus noteikumos par kārtību finanšu un ekonomisko aprēķinu veikšanai, publiskās un privātās partnerības līguma veida noteikšanai un atzinuma par finanšu un ekonomiskajiem aprēķiniem sniegšanai;

• Finanšu ministrijai izstrādāt un līdz nākamā gada 1.martam iesniegt MK grozījumus noteikumos par uzraudzības institūcijas darbību un publiskā partnera vai tā pārstāvja līguma izpildes pārskatu sniegšanu;

• Satiksmes ministrijai veikt normatīvo aktu izpēti sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanā un nepieciešamības gadījumā kopīgi ar Finanšu ministriju izstrādāt un līdz nākamā gada 5.aprīlim iesniegt MK grozījumus Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā.

Šāds pārskats Ministru kabinetā tiks iesniegts vienu reizi gadā.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa



 

IeM: Par grozījumiem Profesionālās izglītības likumā

5.oktobrī Ministru kabinets atbalstīja Iekšlietu ministrijas iesniegto likumprojektu “Grozījumi Profesionālās izglītības likumā”. Likumprojekts paredz, ka turpmāk Iekšlietu ministrijas (IeM) padotības iestādes, ņemot vērā tām piešķirto finansējumu, pašas noteiks valsts finansēto vietu skaitu to padotībā esošo koledžu īstenotajās profesionālās izglītības programmās.

“Jaunā kārtība pilnībā nodrošinās, ka iekšlietu sistēmas iestāžu koledžās par valsts budžeta līdzekļiem tiks apmācīti tikai dienestiem nepieciešamie speciālisti,” norāda IeM Personāla vadības nodaļas vadītāja Daiga Piebalga. Par valsts līdzekļiem apmācāmo speciālistu skaitu katra iestāde noteiks pati, ņemot vērā tādus faktorus kā amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm skaits ar amatam neatbilstošu izglītību, kā arī plānotais vakanto amatu skaits.

Augstskolu likuma 7.panta otrā daļa nosaka, ka Iekšlietu ministrijas sistēmā esošās koledžas ir nodotas IeM sistēmas iestāžu padotībā. Valsts policijas, Valsts robežsardzes un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta padotībā ir trīs koledžas – Valsts policijas koledža, Valsts robežsardzes koledža un Ugunsdzēsības un civilās aizsardzības koledža, kur iespējams iegūt pirmā, otrā vai trešā līmeņa profesionālo kvalifikāciju.



 

IeM: Par Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centra cenrādi un vadību

5.oktobrī Ministru kabinets (MK) atbalstīja vairākus noteikumu projektus, paredzot veikt tehniskos grozījumus MK noteikumos saistībā ar 1.oktobrī notikušo Iekšlietu ministrijas veselības un sociālo lietu valsts aģentūras reorganizēšanu par Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centru.

To starpā paredzēts jaunā redakcijā izdot šobrīd spēkā esošos MK 2009.gada 6.janvāra noteikumus Nr.7 “Noteikumi par Iekšlietu ministrijas veselības un sociālo lietu aģentūras sniegto publisko maksas pakalpojumu cenrādi”, nosakot, ka plānotie sniedzamo maksas pakalpojumu veidi un to izcenojumi paliks tādi paši kā līdz šim.

Tāpat MK atbalstīts rīkojuma projekts, kas paredz apstiprināt reorganizējamās Iekšlietu ministrijas veselības un sociālo lietu aģentūras direktora Uģa Iskrova kandidatūru Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centra direktora amatam.

Iekšlietu ministrijas Administratīvais departaments



 

IZM: Par Latvijas izglītības sistēmas piesaisti Eiropas kvalifikāciju ietvarstruktūrai

Lai nodrošinātu Latvijas izglītības sistēmas piesaisti Eiropas kvalifikāciju ietvarstruktūrai (EKI), 5.oktobrī Ministru kabinetā (MK) apstiprināts Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotais noteikumu projekts “Grozījumi Ministru kabineta 2008.gada 2.decembra noteikumos Nr.900 “Noteikumi par Latvijas izglītības klasifikāciju”.

Ministru kabineta noteikumi papildināti, norādot katram izglītības programmas veidam atbilstošu EKI līmeni, kā arī katram EKI līmenim definējot vispārīgo zināšanu, prasmju un kompetences līmeni. Grozījumi noteikumos veikti saskaņā ar Mūžizglītības politikas pamatnostādnēm, ņemot vērā Eiropas Parlamenta un Eiropas Padomes ieteikumus par Eiropas kvalifikāciju ietvarstruktūras izveidošanu mūžizglītībai. Līdz šim Latvijas izglītības sistēma tika klasificēta un salīdzināta tikai ar Starptautisko standartizēto izglītības klasifikāciju (ISCED-97).

Noteikumu projekts izstrādāts Izglītības un zinātnes ministrijas izveidotajā darba grupā, kurā tika iesaistīti sociālie un sadarbības partneri.

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa



 

KM: Par Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanu 2009.gadā

Ministru kabineta (MK) sēdē 5.oktobrī izskatīts un akceptēts Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) projekta īstenošanas uzraudzības padomes vadītāja, finanšu ministra Einara Repšes iesniegtais informatīvais ziņojums par LNB projekta īstenošanu 2009.gadā.

Kā jau Kultūras ministrija (KM) informēja, ziņojums pirms izskatīšanas valdībā ticis izskatīts Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanas uzraudzības padomes sēdē, kur gan padome, gan klātesošie “Sabiedrības par atklātību – Delna” pārstāvji atzinīgi novērtēja paveikto bibliotēkas projekta īstenošanā.

2009.gadā plānotajā termiņā pabeigti LNB ēkas būvdarbu nulles cikla – pamatu un pagrabstāva konstrukciju būvdarbi. Paralēli tika veikti ēkas virszemes cikla (otrā posma) būvdarbi – ēkas karkasa izbūve. Līdz 2009.gada beigām ir izbūvētas ēkas dzelzsbetona karkasa nesošās kolonnas, sienu, pārsegumu un jumta slīpo siju konstrukcijas 3.–5.stāva līmenī. Tika pabeigts arī ēkas fragmenta modeļa karkass un fasādes, kas deva iespēju pārbaudīt dabā un saskaņot fasāžu konstrukciju un materiālu galīgo risinājumu.

2009.gada nogalē pabeigts LNB infrastruktūras objektu būvprojekts, kurā paredzēta infrastruktūras izveide sešās kārtās. Kultūras ministrija ir sagatavojusi alternatīvu priekšlikumu, kurš paredz tikai minimāli nepieciešamās infrastruktūras daļas izbūvi. Šādā veidā prognozētās izmaksas no sākotnēji projektā paredzētajiem 45,6 miljoniem latu ir samazinātas līdz 6,8 miljoniem latu. Plānotās vērienīgās daudzstāvu autostāvvietas vietā tiks izbūvēts stāvlaukums, savukārt elektrības apakšstacijas izbūves vietā paredzēts nodrošināt elektroapgādi pa kabeli no esošās Torņakalna apakšstacijas.

Informatīvajā ziņojumā apkopota informācija arī par valsts vienotās bibliotēku informācijas sistēmas projekta īstenošanu un par Latvijas Nacionālās digitālās bibliotēkas projekta ietvaros veiktajiem pasākumiem 2009.gadā.

Dace Vizule, KM sabiedrisko attiecību speciāliste



 

SM: Par veselības pārbaudēm transportlīdzekļu vadītājiem un personām, kuras vēlas iegūt transportlīdzekļu vadītāju kvalifikāciju

Lai pārņemtu Direktīvas par vadītāju apliecībām, Ministru kabineta noteikumos par veselības pārbaudēm transportlīdzekļu vadītājiem iestrādātas konkrētākas prasības ārstniecības iestādēm, kas novērtēs personu veselības stāvokli. Noteikumu grozījumos precizēts transportlīdzekļu vadītāju medicīnisko pretindikāciju (veselības problēmas, kas neļauj personai vadīt transportlīdzekli) apraksts epilepsijas lēkmju, samaņas un apziņas traucējumu, cukura diabēta un redzes traucējumu gadījumos.

Izstrādātie grozījumi neietekmē veselības pārbaužu periodiskumu. Jaunais regulējuma projekts attiecas uz ārstniecības personām, kas veic transportlīdzekļu vadītāju un personu, kas vēlas iegūt vadīšanas tiesības, veselības pārbaudes. Tas nozīmē, ka tuvākajā nākotnē attiecīgajam medicīnas personālam būs rūpīgāk jāveic iepriekš minēto personu veselības pārbaudes.

Šādas izmaiņas paredz 5.oktobrī valdības sēdē apstiprinātie grozījumi 2008.gada 5.februāra MK noteikumos Nr.57 “Noteikumi par veselības pārbaudēm transportlīdzekļu vadītājiem un personām, kuras vēlas iegūt transportlīdzekļu vadītāju kvalifikāciju, kā arī par veselības pirmstermiņa pārbaudes izdevumu segšanas kārtību”.

Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa



 

TM: Par rīcības komiteju valsts nozīmes pasākumos starptautiskas nozīmes svētvietā Aglonā

5.oktobrī Ministru kabinets apstiprināja rīcības komiteju valsts nozīmes pasākumu norises nodrošināšanai starptautiskas nozīmes svētvietā Aglonā. Rīkojumu izstrādājuši Tieslietu ministrijas speciālisti.

Ar rīkojumu par rīcības komitejas priekšsēdētāju apstiprināja Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietnieci tiesību politikas jautājumos L.Medinu. Savukārt par rīcības komitejas locekļiem apstiprināja Preiļu novada domes priekšsēdētāju A.Adamoviču, reliģiskās organizācijas “Aglonas bazilikas draudze” dekānu A.Aglonieti, Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes locekli A.Badūnu, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Ugunsdrošības uzraudzības pārvaldes Rūpniecisko avāriju riska un sevišķi svarīgo objektu nodaļas priekšnieku L.Dombrovski, Ekonomikas ministrijas Enerģētikas departamenta Enerģijas tirgu nodaļas vecāko referentu D.Dravnieku, Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas pārstrādes departamenta Pārtikas nekaitīguma nodaļas vecāko referenti Z.Kamoliņu, Satiksmes ministrijas Sauszemes transporta departamenta Autosatiksmes nodaļas vecāko referentu I.Kaupi, Finanšu ministrijas Budžeta departamenta Aizsardzības un tiesībsargājošo iestāžu finansēšanas nodaļas vecāko referenti B.Kodolu, reliģiskās organizācijas “Aglonas bazilikas draudze” lietu pārvaldnieku V.Kokorišu, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktora vietnieci R.Pupeli, Aglonas novada domes priekšsēdētāju I.Reščenko, Veselības inspekcijas Kontroles pārvaldes Latgales kontroles nodaļas vadītāju I.Rimšu, Aizsardzības ministrijas Krīzes vadības departamenta Krīzes vadības un koordinācijas nodaļas vadītāju E.Svarenieku, Valsts vides dienesta Daugavpils reģionālās vides pārvaldes direktori D.Tabūni-Žučiku, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Pašvaldību attīstības departamenta Finanšu, ekonomikas un metodoloģijas nodaļas vadītāju I.Vārnu, Valsts policijas priekšnieku V.Voinu un Tieslietu ministrijas Nozaru politikas departamenta direktori O.Zeili.

Komitejai ir jāizstrādā valsts nozīmes pasākumu nodrošināšanas un drošības plāna projekts un jāizvērtē baznīcas iesniegto ar valsts nozīmes pasākumiem saistītu svētvietas uzturēšanas izdevumu detalizēts aprēķins.



 

TM: Par brīvprātīgā darba tiesiskā regulējuma pilnveidošanu

5.oktobrī Ministru kabinets akceptēja grozījumus Civillikumā, ar kuriem plāno pilnveidot brīvprātīgā darba tiesisko regulējumu. Grozījumus izstrādājuši Tieslietu ministrijas speciālisti.

Kā teikts likumprojekta anotācijā, Eiropas Parlaments 2008.gada 22.aprīlī pieņēma rezolūciju par brīvprātīgā darba nozīmi, ar kuru noteica, ka brīvprātīgo kustībai un brīvprātīgo darbam nav jāaizstāj algotais darbs. Turklāt 2011.gads pasludināts par Eiropas brīvprātīgo kustības gadu. Līdz ar to šobrīd ir aktualizējusies nepieciešamība pilnveidot brīvprātīgā darba tiesisko regulējumu Latvijā.

Pašlaik Latvijā brīvprātīgā darba tiesiskais regulējums nav pietiekams, jo, pirmkārt, nav noteikti skaidri principi, pēc kuriem vadīties, slēdzot līgumu par brīvprātīgā darbu, otrkārt, likumos nav precizētas abu pušu tiesības, pienākumi un atbildība. Turklāt nepieciešams definēt plašāku tiesību subjektu loku, kuri var nodarbināt brīvprātīgos, jo pašreizējie normatīvie akti vispārīgi regulē tikai jauniešu brīvprātīgo darbu un brīvprātīgo darbu biedrībās un nodibinājumos, kā arī nav noteikts brīvprātīgo darba izmantošanas tiesiskais pamats.

Pēc grozījumu stāšanās spēkā Civillikumā tiks iekļauta jauna apakšnodaļa “Līgums par brīvprātīgā darbu”, ietverot tajā vispārīgus nosacījumus, kas attiektos uz visiem brīvprātīgā darba organizētājiem un brīvprātīgajiem neatkarīgi no viņu juridiskā statusa.

Tieslietu ministrijas Administratīvais departaments



 

VesM: Par atvieglojumiem jaunu ģimenes ārstu un pediatru praksēs

5.oktobrī Ministru kabineta sēdē apstiprināti Veselības ministrijas izstrādātie grozījumi veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas noteikumos, kas paredz atvieglot jaunu primārās veselības aprūpes (ģimenes ārstu un pediatru) prakšu atvēršanu, tādējādi uzlabojot pacientiem veselības aprūpes pieejamību.

Grozījumi MK noteikumos paredz pagarināt laika posmu, kurā jaunatvērtā primārās veselības aprūpes praksē jāreģistrē noteikts pacientu skaits. Šobrīd jaunatvērtām primārās aprūpes ārstu praksēm maksā fiksēto ikmēneša maksājumu līdz brīdim, kad tajā reģistrēto pacientu skaits sasniedz 600 – ģimenes ārstu praksēm un 300 – pediatru praksēm, bet ne ilgāk kā sešus mēnešus. Grozījumi paredz pagarināt šo laika periodu līdz deviņiem mēnešiem.

Tā kā ārstu apmeklējumiem ir sezonalitātes raksturs, tad jaunatvērtām praksēm var būt grūtības pusgada laikā reģistrēt nepieciešamo pacientu skaitu, kas būtiski apdraud to pastāvēšanu. Savukārt prakses slēgšanas gadījumā reģistrētajiem pacientiem būtu jāmeklē jauns ģimenes ārsts vai primārās veselības aprūpes pediatrs, kas pasliktinātu iedzīvotāju veselības aprūpes pieejamību.

Jaunā kārtība attieksies uz praksēm, kas atvērtas no 2010.gada 1.janvāra.

Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļa



 

ZM: Par tiešā atbalsta saņemšanas nosacījumiem lauksaimniecībā

5.oktobrī valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos grozījumus Ministru kabineta (MK) 2007.gada 17.aprīļa noteikumos Nr.269 “Kārtība, kādā tiek piešķirts valsts un Eiropas Savienības atbalsts lauksaimniecībai tiešā atbalsta shēmu ietvaros”.

Grozījumi normatīvajā aktā svītro pārejas nosacījumu, kas paredzēja, ka no 2011.gada, lauksaimniekiem pretendējot uz tiešajiem maksājumiem, Valsts ieņēmumu dienestā jāiesniedz juridisko personu gada pārskats vai fizisko personu gada ienākumu deklarācija un tās pielikums “Ieņēmumi no saimnieciskās darbības” par iepriekšējo gadu. Līdz ar to arī nākamgad lauksaimniekiem, lai pieteiktos uz tiešajiem maksājumiem, līdz 15.maijam Lauku atbalsta dienesta (LAD) reģionālajā lauksaimniecības pārvaldē jāiesniedz tikai platību maksājumu iesniegums.

Iespēja jaunajās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs ieviest pārejas perioda atbalsta maksājumus par pārstrādei paredzēto aveņu un zemeņu platībām līdz 2011.gada 31.decembrim noteikta Eiropas Komisijas (EK) regulā par tiešā atbalsta shēmām. Lai ieviestu atbalsta maksājumu par pārstrādei paredzēto aveņu un zemeņu platībām Latvijā, ir veikti grozījumi līdz šim spēkā esošajā kārtībā, kādā tiek piešķirts valsts un ES atbalsts lauksaimniecībai tiešā atbalsta shēmu ietvaros, nosakot atsevišķus piemērošanas nosacījumus pārstrādei paredzēto aveņu un zemeņu savācēju vai pirmo pārstrādātāju atzīšanai.

Lai savācējs vai pirmais pārstrādātājs iegūtu atzītā savācēja vai pirmā pārstrādātāja statusu, tas līdz attiecīgā gada 15.februārim iesniedz Lauku atbalsta dienestā Pārstrādei paredzēto aveņu un zemeņu savācēju un pirmo pārstrādātāju atzīšanas iesniegumu. Ja savācējs vai pirmais pārstrādātājs nav reģistrēts LAD klientu reģistrā, tam kopā ar atzīšanas iesniegumu ir jāiesniedz arī klienta reģistrācijas veidlapa.

Normatīvais akts stāsies spēkā pēc tā publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.



 

ZM: Par bīstamas infekcijas radīto zaudējumu kompensēšanu cūku fermai

5.oktobrī Ministru kabinets (MK) atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) ierosinājumu kompensēt saimniecībai SIA “Avoti M” radītos zaudējumus, ko cūku ganāmpulkam nodarījusi bīstama infekcija bruceloze. Tas nozīmē, ka valsts finansiālā palīdzība SIA “Avoti M” būs 58 520 latu, lai nodrošinātu cūku ganāmpulka uzturēšanas izdevumus un kompensētu darbinieku darba algu, savukārt SIA “Reneta” saņems 14 084 latus, kas saistīts ar blakusproduktu pārstrādi un iznīcināšanu. Kompensācijai nepieciešamos līdzekļus izmaksās no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”.

Jau ziņots, ka šā gada septembra pirmajā pusē Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) speciālisti Talsu novada Ķūļciema cūku fermā SIA “Avoti M” mītošajiem dzīvniekiem konstatēja bīstamo infekciju brucelozi. Latvijā ir aizliegts ar brucelozi inficētos dzīvniekus ārstēt un vakcinēt, slimības bīstamības dēļ tie ir jāiznīcina.

Bruceloze ir hroniska dzīvnieku infekcijas slimība, taču īpaši bīstama tā ir tādēļ, ka ar to var saslimt arī cilvēki. Brucelozes ierosinātājs Brucella suis vissmagāk var izraisīt saslimšanu cūkām, taču ar to var inficēties arī govis, meža cūkas, zaķi u.c. dzīvnieki.

Inkubācijas laiks brucelozei parasti ilgst 14–230 dienas, saslimšanas raksturīgākās klīniskās pazīmes cūkām ir dzimumorgānu iekaisumi, aborti, neauglība, klibums.

Bruceloze ir bīstama arī tāpēc, ka ārējā vidē var saglabāties vairākus mēnešus, piemēram, piena produktos šī infekcija var saglabāties līdz sešiem mēnešiem, pienā – vairāk nekā mēnesi, gaļā – vairāk par diviem mēnešiem, apraktos līķos – līdz vienam mēnesim, zālē ganībās – līdz septiņām dienām.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!