• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par izmaiņām Tabakas izstrādājumu direktīvā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.10.2010., Nr. 158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/219091

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par lietas slēgšanu pret Zviedriju un Latviju nodarbinātības jomā

Vēl šajā numurā

06.10.2010., Nr. 158

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par izmaiņām Tabakas izstrādājumu direktīvā

24.septembrī Komisija sāka sabiedrisko apspriešanu par Tabakas izstrādājumu direktīvas pārskatīšanu. Komisija aicina visas iesaistītās personas izteikties par dažādajiem risinājumiem un par apsvērtajiem pasākumiem, kuru mērķis ir veicināt izpratni par tabakas lietošanas draudiem, neatlaidīgāk motivēt atmest smēķēšanu un atrunāt to sākt. Šādi pasākumi varētu būt, piemēram, lielāki brīdinājumi par iedarbību uz veselību cigarešu paciņas abās pusēs, neuzkrītošs iepakojums un noteikumi par tādām vielām tabakas izstrādājumos, kas ir kaitīgas, izraisa atkarību un padara tabakas patēriņu tīkamāku. Šī apspriešana ir svarīgs uzdevums, lai, kā plānots, 2012.gada sākumā pieņemtu tiesību akta priekšlikumu.

ES veselības komisārs Džons Dalli teica: “Tabakai nav līdzīgu izstrādājumu, jo tā mūsu iedzīvotājiem rada atkarību, izraisa slimības un ciešanas un Eiropas dalībvalstu valdībām rada veselības aprūpes izdevumus, no kuriem varētu izvairīties. Un tomēr 30% eiropiešu smēķē. Mani sevišķi uztrauc tie 35% no Eiropas jauniešiem, kas smēķē.” Nobeigumā viņš secināja: “Pasaules Sirds dienas priekšvakarā es vēlos eiropiešiem atgādināt, ka visa veida tabakas iedarbība – smēķēšana, pasīvā smēķēšana vai košļājamo tabakas izstrādājumu patēriņš – var izraisīt sirdstrieku vai citas sirds un asinsvadu problēmas.”

Spēkā esošie noteikumi

Tabakas izstrādājumu direktīvu pieņēma 2001.gadā. Tajā noteikts maksimālais nikotīna, darvas un oglekļa monoksīda daudzums cigaretēs. Direktīva ražotājiem arī izvirza prasību uz tabakas izstrādājumiem sniegt rakstiskus brīdinājumus par ietekmi uz veselību un aizliedz lietot tādus vārdus kā “viegls”, “maigs” un “ar zemu darvas saturu”.

Kāpēc direktīvu pārskata?

Komisijas nodoms ir vienkāršot iekšējā tirgus darbību tabakas izstrādājumu nozarē, vienlaikus nodrošinot teicamu sabiedrības veselības aizsardzību.

Komisija rīkojas pēc Eiropas Parlamenta pieprasījuma, kā arī atbildot uz Komisijas ziņojumu par direktīvas īstenošanu, kurā apzināts, kādās jomās iespējami uzlabojumi. EP 2007.gada rezolūcijā par Zaļo grāmatu “Virzība uz Eiropu, kas brīva no tabakas dūmiem: politikas iespējas ES līmenī” dalībvalstis aicināja līdz 2025.gadam par 50% samazināt smēķēšanu jauniešu vidū. Lai šo mērķi sasniegtu, svarīgi būtu stingrāki noteikumi par tabakas izstrādājumiem.

Komisija aicina visas iesaistītās personas līdz 2010.gada 19.novembrim komentēt problēmas, kas apzinātas sabiedriskajā apspriešanā, tostarp to, ka:

• ES dalībvalstīs tiesību akti ļoti atšķiras un nepietiekami risina veselības un nekaitīguma problēmas saistībā ar konkrētiem tabakas un nikotīna izstrādājumiem, piemēram, elektroniskajām cigaretēm;

• četrās dalībvalstīs (Beļģijā, Rumānijā, Apvienotajā Karalistē un Latvijā) izmanto attēlu veida brīdinājumus. Tas nozīmē, ka ES valstīs patērētāju informētība par smēķēšanas kaitīgumu var ievērojami atšķirties;

• starp dalībvalstīm atšķiras noteikumi, kas potenciāli kaitīgas, atkarību izraisošas vielas un vielas, kuras tabakas patēriņu dara tīkamāku, atļauj vai aizliedz;

• informāciju par tabakas saturu saprast, salīdzināt un izvērtēt pašlaik ir grūti. Tas ir tādēļ, ka dalībvalstīs ir atšķirīgi veidi un ziņošanas mehānismi.

Priekšvēsture

Tabaka Eiropas Savienībā ik gadu izraisa aptuveni 650 000 personu priekšlaicīgu nāvi, un tādējādi ir vienīgais un lielākais tādas nāves cēlonis, kuru būtu iespējams novērst.

Lai palīdzētu ierobežot tabakas patēriņu visā ES un arī pasaulē, Komisija cenšas izveidot vispusīgu tabakas kontroles stratēģiju. Šim nolūkam izstrādāti daudzi pasākumi un iniciatīvas, ieskaitot tabakas kontroles tiesību aktus un izpratnes veicināšanas pasākumus.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!