• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Iepazīstoties ar zemessargu apmācību procesu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.09.2010., Nr. 153 https://www.vestnesis.lv/ta/id/218634

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par resursu taupīšanu un solidaritāti ieroču eksportā

Vēl šajā numurā

28.09.2010., Nr. 153

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Iepazīstoties ar zemessargu apmācību procesu

26.septembrī aizsardzības ministrs Imants Lieģis apmeklēja Ādažu poligonu, lai tuvāk iepazītos ar zemessargu apmācību procesu.

Viņš klātienē vēroja, kā zemessargi no 1.Zemessardzes novada bataljoniem teorētiski un praktiski apgūst ložmetēja “KSP-58” uzbūvi un darbību, mācās izvērtēt labākās ložmetēja izvietošanas un šaušanas pozīcijas, vietas maskēšanu un trenējas ložmetējnieka darbā pārī ar palīgu.

Aizsardzības ministrs, tiekoties ar kaujas šaušanas nodarbību dalībniekiem, izteica savu atzinību zemessargiem par viņu entuziasmu un patriotismu: “Esmu gandarīts, ka jums un citiem zemessargiem patiesi rūp valsts drošības jautājumi, ka veltāt savu brīvo laiku jaunu zināšanu iegūšanai, lai arī jau vairāk nekā gadu nav iespējams saņemt par to finansiālu kompensāciju.”

Uzsverot Zemessardzes nozīmīgumu valsts aizsardzībā, viņš norādīja, ka Aizsardzības ministrija ir izstrādājusi bruņoto spēku vidējā termiņa attīstības plānu, kas paredz turpināt Zemessardzes un Jaunsardzes attīstību. “Sociālās garantijas, tostarp kompensācija par zemessargu dalību mācībās, tiks atjaunotas kā pirmās, tiklīdz būs naudas līdzekļi,” sacīja ministrs, skaidrojot ar Starptautisko Valūtas fondu saskaņotā plāna detaļas.

Aizsardzības ministrs Imants Lieģis atzinīgi vērtēja arī nesen Saeimas pieņemtos grozījumus likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli”, kas paredz nodokļu atvieglojumus darba devējiem, kuri nodarbina zemessargus. “Pieņemtie grozījumi turpmāk pozitīvi regulēs darba devēju un zemessargu darba attiecības un veidos labvēlīgākus nosacījumus zemessargu profesionālajai sagatavotībai. Tas ir īpaši svarīgi pašreizējos ekonomiskajos apstākļos, kad nepieciešams maksimāli veicināt uzņēmējdarbības vidi,” uzskata I.Lieģis.

Saeima pieņēmusi grozījumus likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli”, paredzot nodokļu atvieglojumus darba devējiem, kuri nodarbina zemessargus. Tie paredz, ka, nosakot apliekamo ienākumu, nodokļu maksātājs varēs samazināt savu peļņu par summu, kādu darba devējs iztērējis aizvietotāja algošanai, kamēr zemessargs pildījis Zemessardzes dienesta uzdevumus. Šīs likumdošanas normas mērķis ir radīt labvēlīgākus apstākļus zemessargu iesaistīšanai dienestā, daļēji kompensējot darba devējam izdevumus par aizvietotāja algošanu.

Zemessardzes sekmīga darbība lielā mērā ir atkarīga no uzņēmēju pretimnākšanas, atbrīvojot no darba pienākumu pildīšanas Zemessardzes dienestā iesaistītos zemessargus. Tieši tādēļ aizsardzības nozarē jau vairākus gadus ir diskutēts par nepieciešamību šim nolūkam paredzēt motivējošus likumdošanas mehānismus. Lai gan atvieglojumi nodokļu politikā un izdevumu kompensēšana uzņēmējiem nav unikāla un to plaši izmanto valstīs ar Zemessardzei līdzīgām organizācijām, Latvijā šādas prakses līdz šim nav bijis.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!