• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Baltkrievijas premjerministra vadītās delegācijas vizīti Latvijā un tālākām sadarbības iespējām ar Baltkrieviju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.09.2010., Nr. 153 https://www.vestnesis.lv/ta/id/218627

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES atbalstu zvejniecības un akvakultūras attīstībai

Vēl šajā numurā

28.09.2010., Nr. 153

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Baltkrievijas premjerministra vadītās delegācijas vizīti Latvijā un tālākām sadarbības iespējām ar Baltkrieviju

Ceturtdien un piektdien, 23. un 24.septembrī, Latvijā darba vizītē uzturējās Baltkrievijas premjerministra Sergeja Sidorska /b>(otrais no kreisās) vadītā delegācija. Vizītes laikā Baltkrievijas premjerministrs tikās arī ar (no kreisās) Igaunijas premjerministru Andrusu Ansipu, Latvijas Ministru prezidentu Valdi Dombrovski un Lietuvas premjerministru Andrju Kubiļu, kuri Rīgā pulcējās uz kārtējo Baltijas Ministru padomi
Foto: Aivis Freidenfelds, VK

Par sadarbību ekonomikā un izglītībā

23.septembrī Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis tikās ar Baltkrievijas ārlietu ministra vietnieku Valēriju Voroņecki, kurš bija ieradies Latvijā Baltkrievijas premjera Sergeja Sidorska darba vizītes ietvaros.

A.Teikmanis pauda atzinību par abu valstu politiskā dialoga aktīvu un pozitīvu attīstību pēdējos gados. Pārrunājot aktuālos divpusējās sadarbības jautājumus, īpaši ekonomikas jomā, valsts sekretārs atzīmēja nepieciešamību Baltkrievijai samazināt administratīvos šķēršļus Latvijas biznesa veiksmīgai darbībai un savstarpējās tirdzniecības līdzsvarošanai.

Abas puses pauda gandarījumu par vizītes laikā parakstīto starpvaldību līgumu par sadarbību maģistrantūras līmeņa vadības speciālistu sagatavošanā, kas ļaus izveidot maģistra (MBA) programmu Baltkrievijas Valsts universitātē, sadarbojoties ar RTU Rīgas Biznesa skolu. Šis būs vērtīgs ieguldījums ne tikai sadarbības attīstībai izglītībā, bet arī ekonomikā.

Pārrunājot Eiropas Savienības un Baltkrievijas sadarbības aktualitātes, abas puses pauda interesi attiecību tālākā padziļināšanā. A.Teikmanis norādīja, ka Baltkrievijai nepieciešams spert vajadzīgos soļus demokrātijas veicināšanā un cilvēktiesību jautājumos, kā arī aktīvi izmantot ES Austrumu partnerības radītās iespējas.

Ārlietu ministrijas
Preses un informācijas nodaļa



 

Par sadarbību ekonomikā

23.septembrī ekonomikas ministrs Artis Kampars un Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce tikās ar Baltkrievijas Republikas Standartizācijas, metroloģijas un sertifikācijas valsts komitejas priekšsēdētāju Valēriju Koreškovu, lai pārrunātu sadarbības paplašināšanas iespējas standartizācijas, sertifikācijas un atbilstības novērtēšanas jomā.

Tikšanās laikā ekonomikas ministrs uzsvēra, ka Latvija ir ieinteresēta sadarboties ar Baltkrieviju standartizācijas, sertifikācijas un atbilstības novērtēšanas jomā, gan piedāvājot Latvijas uzņēmumu pakalpojumus Baltkrievijas uzņēmumiem, gan arī sākot kopīgu sadarbību. A.Kampars norādīja, ka Baltkrievijas uzņēmumi, kas sertificējuši Latvijā savu produkciju atbilstoši Eiropas Savienības prasībām, varēs piedāvāt to tālāk ES tirgū.

Tiekoties tika pārrunāti arī citi aktuālie jautājumi par sadarbības un tās jomu paplašināšanu.

23.septembrī Latvijas Ministru prezidents V.Dombrovskis un Baltkrievijas premjerministrs Sergejs Sidorskis divpusējās tikšanās laikā vienojās drīzumā Rīgā rīkot semināru par Baltkrievijas, Kazahstānas un Krievijas muitas ūniju, tostarp par tehniskajām barjerām. Plānots, ka no Baltkrievijas puses uz šo semināru varētu ierasties Baltkrievijas premjera vietnieks, kurš ir Baltkrievijas pilnvarotais pārstāvis muitas ūnijā.

Tikšanās laikā Ekonomikas ministrijā puses pārrunāja semināra organizatoriskos jautājumus. Lai sagatavotos konstruktīvam dialogam semināra laikā, Ekonomikas ministrija aicina Latvijas uzņēmējus informēt par sarežģījumiem, ar ko tie saskaras pēc muitas ūnijas izveidošanas, kā arī par jomām, kuras varētu apdraudēt muitas ūnijas noteiktie ierobežojumi.

Ekonomikas ministrijas
Sabiedrisko attiecību nodaļa



 

Par sadarbību iekšlietās

23.septembrī iekšlietu ministre Linda Mūrniece Iekšlietu ministrijā tikās ar Baltkrievijas iekšlietu ministru Anatoliju Kuļešovu un pārrunāja aktuālos abu valstu sadarbības jautājumus.

Abu valstu iekšlietu ministri tikšanās laikā norādīja, ka līdz šim sadarbība abu valstu starpā ir bijusi veiksmīga, īpaši pieredzes apmaiņas un apmācību jomā. Iekšlietu ministre L.Mūrniece norādīja: “Latvijas un Baltkrievijas kā kaimiņvalstu sadarbība ir uzskatāma par ilgstošu un ciešu. Mūsu dienesti piedalās dažādos projektos, organizē mācības un meklē risinājumus kopīgajām problēmām. Latvijas un Baltkrievijas iekšlietu sistēmas iestāžu sadarbība ir labs paraugs daudzpusīgām un uz rezultātu vērstām kaimiņattiecībām.”

Baltkrievijas iekšlietu ministrs A.Kuļešovs norādīja, ka Baltkrievijā ir attīstīta mācību bāze, tāpēc viņš ir ieinteresēts apmeklēt Valsts policijas koledžu, iepazīties ar Latvijas mācību bāzi un pārrunāt iespējas tālākās sadarbības paplašināšanai apmācību jomā. 9.jūlijā Latvijas iekšlietu ministres vizītes laikā Baltkrievijā amatpersonas vienojās par sadarbības attīstīšanu apmācību jomā, kā rezultātā Latvijas policistiem tiek sniegta iespēja iziet apmācību kursus Baltkrievijas mācību bāzēs.

Tikšanās laikā amatpersonas arī pārrunāja noziedzības situāciju valstī. Baltkrievijas puse informēja par izstrādātajiem plāniem noziedzīgo nodarījumu un cilvēktirdzniecības apkarošanā, kā arī sniedza informāciju par šo plānu izpildi.

Baltkrievijas iekšlietu ministrs A.Kuļešovs Latvijā bija ieradies divu dienu vizītē. Vizītes ietvaros Baltkrievijas delegācija tika iepazīstināta ar IeM ēku kompleksu, apmeklēja Valsts policijas koledžu, tika iepazīstināta ar Valsts policijas autotransportu un ekipējumu, kā arī vēroja specvienību “Alfa” un “Omega” paraugdemonstrējumus.

Baltkrievijas delegācijas sastāvā ietilpst Baltkrievijas iekšlietu ministrs A.Kuļešovs un Baltkrievijas Iekšlietu ministrijas Starptautiskās sadarbības pārvaldes priekšnieks Mihails Starikovičs.

Latvijas pusi tikšanās reizē pārstāvēja iekšlietu ministre Linda Mūrniece, valsts sekretāre Ilze Pētersone un Valsts policijas priekšnieks ģenerālis Valdis Voins.

Iekšlietu ministrijas
Administratīvais departaments



 

Par sadarbību izglītībā

23.septembrī Rīgā, klātesot Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim un Baltkrievijas Republikas premjerministram Sergejam Sidorskim, tika parakstīts Latvijas Republikas valdības un Baltkrievijas Republikas valdības līgums par sadarbību maģistrantūras līmeņa vadības speciālistu sagatavošanā. No Latvijas puses to parakstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretārs Mareks Gruškevics, no Baltkrievijas puses – Baltkrievijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Aleksandrs Gerasimenko.

Līgums sagatavots saskaņā ar Latvijas Attīstības sadarbības politikas pamatnostādnēm un Latvijas izglītības attīstības stratēģisko mērķi – veicināt augstākās izglītības un zinātnes konkurētspēju un eksportu. Baltkrievija kopš 2006.gada ir viena no Latvijas attīstības sadarbības prioritārajām saņēmējvalstīm.

Atsaucoties 2006.gada Eiropas Savienības (ES) aicinājumam ES dalībvalstīm sniegt baltkrievu jauniešiem iespēju studēt ES valstu augstākajās mācību iestādēs, Latvija finansēja baltkrievu studentu apmācību Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU). Projekts tika pārtraukts 2007.gadā, un arī 2009. un 2010.gadā ierobežoto līdzekļu dēļ attīstības sadarbības projekti ar Baltkrieviju netika īstenoti.

Biznesa skola Minskā būs ieguldījums ne vien Latvijas sadarbībā ar Baltkrieviju izglītības un ekonomiskajā jomā, bet arī Baltkrievijas pilsoniskas sabiedrības veidošanā un demokrātisko vērtību Baltkrievijas sabiedrībā attīstīšanā. Latvijas interesēs ir veicināt, lai mūsu uzņēmēju darījumu partneri Baltkrievijā pārzinātu tirgus ekonomikas principus un spētu darboties saskaņā ar tiem. RTU Rīgas Biznesa skolas izstrādātās maģistrantūras programmas specialitātē “Biznesa administrācija” ieviešanai Baltkrievijas Valsts universitātes Biznesa un pārvaldes tehnoloģiju institūtā Minskā pilnībā atbilst Latvijas interesēm. Ņemot vērā Latvijas ierobežotos finanšu resursus, ir svarīgi piesaistīt atbalstītājus, un lielākais projekta finansiālais atbalstītājs ir ASV Starptautiskās palīdzības aģentūra USAID, kura paredz ieguldīt projektā līdz četriem miljoniem ASV dolāru laikā no 2010. līdz 2015.gadam. 22.septembrī Minskā Latvijas un Baltkrievijas pārstāvji tikās arī ar citu valstu un starptautisko organizāciju pārstāvjiem, lai vienotos par to līdzdalību projektā.

Līguma īstenošanai tiks izveidota Koordinācijas padome piecu cilvēku sastāvā no Latvijas un no Baltkrievijas puses. Padomē darbosies Latvijas Republikas vēstnieks Baltkrievijas Republikā, IZM un Ārlietu ministrijas pārstāvji, kā arī starptautiskie atbalstītāji. Līguma izpildītājs no Latvijas puses būs RTU Rīgas Biznesa skola.

Jāuzsver, ka projektā netiks ieguldīti Latvijas valsts budžeta līdzekļi, bet lielākais finansiālais ieguvums būs atalgojums Latvijas augstskolu mācībspēkiem un citiem iesaistītajiem ekspertiem, kā arī maksa par citiem pakalpojumiem, līdz ar to arī papildu nodokļi valsts budžetā.

Liels nopelns projekta un parakstītā līguma saskaņošanā ar Baltkrievijas valsts institūcijām ir Latvijas vēstniecībai Minskā, īpaši ilggadējai vēstniecei Mairai Morai un jaunajam vēstniekam Mihailam Popkovam.

Izglītības un zinātnes ministrijas
Komunikācijas
nodaļa



 

Par sadarbību sociālās drošības jomā

Lai stiprinātu sadarbību sociālās drošības jomā, 23.septembrī Labklājības ministrijas (LM) valsts sekretāra vietnieks Ingus Alliks parakstīja vienošanos starp LM un Baltkrievijas Republikas Darba un sociālās aizsardzības ministriju, Veselības aizsardzības ministriju un Finanšu ministriju par kārtību, kādā piemērojams 2008.gada 29.februāra līgums par sadarbību sociālās drošības jomā starp Latvijas Republiku un Baltkrievijas Republiku.

Vienošanās nosaka praktisko sadarbību starp Latvijas un Baltkrievijas institūcijām, kuras piemēros Latvijas Republikas un Baltkrievijas Republikas līgumu par sadarbību sociālās drošības jomā. Tajā ir noteikta pensijas izmaksas un informācijas apmaiņas kārtība, datu aizsardzības nosacījumi u.c. jautājumi. Latvijā vienošanos piemēros Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra.

Latvijas un Baltkrievijas līgums par sadarbību sociālās drošības jomā tika parakstīts 2008.gada 29.februārī Minskā.

Līguma mērķis ir nodrošināt cilvēku sociālo drošību, kuri pārvietojas no Latvijas uz Baltkrieviju un otrādi, kā arī novērst dubultu sociālo apdrošināšanas iemaksu iekasēšanu. Līgums paredz apdrošināšanas periodu summēšanu, lai noteiktu tiesības uz pakalpojumiem.

Piemēram, saskaņā ar Likumu par valsts pensijām, lai cilvēkam būtu tiesības saņemt pensiju, apdrošināšanas stāžam Latvijā ir jābūt ne mazākam par desmit gadiem. Tas nozīmē, ja cilvēks mūsu valstī ir strādājis piecus gadus, bet pirms tam desmit gadus Baltkrievijā, tad viņam, pieprasot pensiju Latvijā, tiks summēti abi periodi – tiesību noteikšanai tiks ņemti vērā ne tikai pieci Latvijā nostrādātie gadi, bet arī desmit gadi Baltkrievijā. Tādējādi Latvija piešķirs pensiju par pieciem gadiem, savukārt Baltkrievijas pienākums būs piešķirt pensiju par desmit šajā valstī nostrādātajiem gadiem.

Labklājības ministrijas
Komunikācijas departaments



 

Par autopārvadājumu kvotu palielināšanu

23.septembrī divpusējās tikšanās laikā satiksmes ministrs Kaspars Gerhards un Baltkrievijas transporta un sakaru ministrs Ivans Ščerbo panākuši konceptuālu vienošanos, ka jau no oktobra tiks nodrošinātas papildu atļaujas Latvijas autopārvadātājiem.

Šāda vienošanās bija nepieciešama, lai nodrošinātu pietiekamu skaitu Baltkrievijas atļauju autopārvadājumiem šajā gadā.

Tāpat abas amatpersonas pārrunāja nepieciešamību palielināt avioreisu biežumu starp abām valstīm. Pašlaik no Rīgas uz Minsku nacionālā aviokompānija “airBaltic” lido septiņas reizes nedēļā, bet Baltkrievijas lidsabiedrība “Belavia” – četras reizes.

Puses vienojās arī par nākamās Latvijas–Baltkrievijas starpvaldību komisijas sēdes darba kārtību. Amatpersonas plāno apspriest arī abu valstu sadarbību naftas tranzīta jomā.

Baltkrievija ir otra lielākā Latvijas sadarbības partnervalsts transporta jomā, turklāt abām valstīm ir kopīga robeža, kas ir arī Eiropas Savienības ārējā robeža. Tādēļ valstu sadarbība transporta, tranzīta un infrastruktūras attīstības jomā ir būtiska arī Eiropas mērogā, un jāattīsta vienota, kvalitatīva infrastruktūra.

Satiksmes ministrijas
Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!