• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES reģionālās politikas komisāra vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.09.2010., Nr. 153 https://www.vestnesis.lv/ta/id/218625

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Aizsardzības ministrs: Par Mores kaujām un latviešu karavīru varonību

Vēl šajā numurā

28.09.2010., Nr. 153

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES reģionālās politikas komisāra vizīti Latvijā

24.septembrī Rīgā Eiropas Savienības reģionālās politikas komisārs Johanness Hāns kopā ar Baltijas valstu premjerministriem piedalījās Baltijas Ekonomikas forumā.

Diskusijā “Baltijas mācības pārvarot globālo ekonomikas un finanšu krīzi, un turpmākie izaicinājumi” ES reģionālās politikas komisārs J.Hāns novērtēja Baltijas jūras reģionu kā īstu celmlauzi jaunam domāšanas un darbības veidam sadarbībā, jo tā Ziemeļu dimensijas ietvaros sekmē sadarbību ar Krieviju un ar Ziemeļvalstīm Ziemeļu dimensijas ietvaros.

“Visvairāk mums jāpaātrina izaugsmi veicinošās reformas, kas ir stratēģijas “Eiropa 2020” darba kārtībā. Tas ļautu palielināt izaugsmes tempus par trešdaļu un palīdzētu Eiropas Savienībai iziet no krīzes vēl stiprākai un pārvērstu ES gudrā, ilgtspējīgā un iekļaujošā ekonomikā,” uzsvēra komisārs. “Baltijas jūras stratēģijas mērķis ir radīt tādu uzņēmējdarbības vidi, kas pavērtu iespējas, pirmkārt, stratēģiskām investīcijām vissvarīgākajā infrastruktūrā, otrkārt, novērstu tirdzniecības barjeras un, treškārt, sekmētu inovācijas, apvienojot tās ar reģionālajām iespējām. Šādā veidā Baltijas jūras reģions kļūtu daudz elastīgāks pret ārējiem satricinājumiem un reģions pilnībā izmantotu savu potenciālu.”

Pēc diskusijas viņš īsā intervijā atbildēja uz žurnālistu jautājumiem.

Saeimā J.Hāns tikās ar Eiropas lietu komisijas un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputātiem. ES reģionālās politikas sakarā komisārs gatavojas novembra vidū nākt klajā ar piekto ziņojumu par ekonomisko, sociālo un teritoriālo kohēziju, kas iezīmētu reģionālās politikas nākotni pēc 2013.gada. “Tās struktūra savos pamatos paliek nemainīga, un līdz ar to saglabājas arī galvenais mērķis – samazināt reģionālās atšķirības Eiropas Savienībā.” Atbildot uz deputātu jautājumiem, komisārs norādīja, ka viņam jārod līdzsvars starp visu 27 dalībvalstu atšķirīgajām interesēm. “Dažas valstis saņems vairāk, bet tās, kuru ekonomiskā situācija būs pietiekami uzlabojusies, – mazāk. Latvijas gadījumā nosacījumiem nevajadzētu pasliktināties.”

Vaicāts par iespējamām izmaiņām ES fondu apguves darbības programmās, komisārs atzina, ka tās ir iespējamas, taču izmaiņu veikšana prasa laiku: “Visā Eiropā ir aptuveni 450 darbības programmu, un 80–100 no tām katru gadu tiek mainītas. Tas notiek sarunu ceļā, un šis process prasa laiku, jo tajā jāiesaista arī ieinteresētās puses. Es varu tikai mudināt jau tagad sākt gatavošanos nākamajam plānošanas periodam, lai programmu īstenošanu varētu sākt laikus.”

Saistībā ar reģionālajām atšķirībām ES komisārs norādīja, ka “mums jārūpējas, lai investīcijas informācijas tehnoloģiju nozarē un izpētē tiktu veiktas visā kontinentā, ne tikai atsevišķos reģionos. Tas ir ekonomikas izaugsmes priekšnoteikums”.

Atbildot uz deputātu jautājumiem par darbaspēka aizplūšanu, komisārs sacīja: “Pētījumi liecina, ka 80% cilvēku vēlētos dzīvot un strādāt tur, kur viņi dzimuši. Mums jānodrošina, lai visi ES atbalsta instrumenti ļautu cilvēkiem pašiem izvēlēties savu dzīvesvietu. Tas nozīmē, ka cilvēkiem jādod iespēja izvēlēties arī dzīvi laukos.”

Komisārs uz īsu brīdi ciemojās arī ES mājā, kur notiek ikgadējā atvērto durvju diena. Tajā viņš atbildēja uz jauniešu jautājumiem un ielūkojās arī vācu valodas darbnīcā.

Komisārs vēl divpusējās sarunās tikās ar Latvijas ministriem un piedalījās arī apaļā galda diskusijā par paveikto reģionālās politikas jomā, par reģionālās politikas ietekmi Latvijas reģionos un par to, kādi instrumenti tiek izmantoti, kā arī iespējamajiem uzlabojumiem šajā jomā.

Ivars Bušmanis,
EK pārstāvniecības Latvijā preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!