• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunu dzimumu līdztiesības stratēģiju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.09.2010., Nr. 152 https://www.vestnesis.lv/ta/id/218471

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par lielāku atbalstu biškopības nozarei

Vēl šajā numurā

24.09.2010., Nr. 152

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunu dzimumu līdztiesības stratēģiju

21.septembrī Eiropas Komisija pieņēma piecu gadu stratēģiju par sieviešu un vīriešu līdztiesību Eiropā. Šīs stratēģijas galvenais mērķis ir panākt labāku sieviešu potenciāla izmantošanu ES ekonomikas un sociālo mērķu labad. Pamatojoties uz Eiropas Komisijas Sieviešu hartā ietvertajiem principiem, Komisija šai stratēģijai ir izstrādājusi īpašus pasākumus, sākot no sieviešu īpatsvara pieauguma veicināšanas uzņēmumu valdēs līdz pat ar dzimumu saistītas vardarbības novēršanai. Jauna “Eirobarometra” aptauja apstiprina, ka 87% Eiropas iedzīvotāju ir pret vardarbību ģimenē. Katrs ceturtais aptaujātais liecina, ka zina vismaz vienu šādas vardarbības upuri.

“Iekļaujot 1957.gada Romas līgumā principu, ka par līdzvērtīgu darbu atalgojums ir vienāds, Eiropa pasaulei ir bijusi piemērs dzimumu līdztiesības jautājumā. Arī šodien mēs varam būt paraugs, veicinot sieviešu līdzdalību lēmumu pieņemšanā un cīnoties pret vardarbību, kas saistīta ar dzimumu,” sacīja Komisijas priekšsēdētāja vietniece un tiesiskuma, pamattiesību un pilsonības komisāre Viviena Redinga.Lai no jauna aktivizētu izaugsmi, Eiropai labāk jāizmanto sieviešu talanti. Es nekad neesmu bijusi par to, ka sievietēm būtu jāpiešķir kvotas, lai tās uzņēmējdarbībā varētu ieņemt augstus amatus, bet, tā kā šajā jomā nekas nav pavirzījies uz priekšu, mēs nākotnē varam apsvērt iespēju izstrādāt iniciatīvas Eiropas līmenī. Lai apspriestu šo situāciju un noteiktu pašregulēšanās iespēju, es 2011.gada pavasarī grasos tikties ar lielāko, biržās kotēto Eiropas uzņēmumu vadītājiem. No šā dialoga iznākuma ir atkarīgs, vai 2012.gadā būs nepieciešamas turpmākas iniciatīvas.”

Eiropas Komisijas 21.septembrī pieņemtā dzimumu līdztiesības stratēģija paredz pasākumu virkni, pamatojoties uz piecām prioritātēm: ekonomika un darba tirgus; vienāds atalgojums; līdztiesība, ieņemot vadošus amatus; ar dzimumu saistītas vardarbības novēršana; līdztiesības veicināšana ārpus ES. Pie šiem pasākumiem pieder:

• sieviešu īpatsvara palielināšana darba tirgū, lai varētu sasniegt “Eiropa 2020” mērķi – panākt vispārējo nodarbinātības līmeni 75% apmērā;

• mērķiniciatīvu veicināšana, kas paredzētas, lai ekonomikā vairāk sieviešu ieņemtu augstus amatus;

• sieviešu uzņēmējdarbības un pašnodarbinātības sekmēšana;

• ikgadējās Eiropas vienlīdzīga darba atalgojuma dienas rīkošana, lai uzlabotu informētību par to, ka Eiropā sievietes vēl joprojām nopelna aptuveni 18% mazāk nekā vīrieši;

• sadarbība ar dalībvalstīm, lai apkarotu vardarbību pret sievietēm, īpaši, lai izskaustu sieviešu dzimumorgānu sakropļošanu Eiropā un citur.

Lai novērtētu, kā tiek īstenota šī stratēģija, Komisija sāks dialogu par dzimumu līdztiesību, kurā būs iesaistīts Eiropas Parlaments, Padomes prezidentūras, Eiropas sociālie partneri un pilsoniskā sabiedrība.

Vispārīga informācija

ES panākumi sieviešu un vīriešu līdztiesības veicināšanā ir pozitīvi mainījuši daudzu Eiropiešu dzīvi. Pēdējā laikā vērojamas pozitīvas tendences: darba tirgū nonāk aizvien vairāk sieviešu (šis rādītājs vidēji Eiropā tuvojas 60%, 1998.gadā tas bija 52%). Ir uzlabojusies izglītība un apmācība. ES 59% augstskolu absolventu ir jaunas sievietes (no 20 līdz 24 gadiem).

Tomēr daudzās jomās saglabājas dzimumu nevienlīdzība. Darba tirgū sieviete joprojām dominē nozarēs ar zemāku atalgojumu. Sievietes nav pietiekami pārstāvētas amatos ar lēmumu pieņemšanas pilnvarām. Vecāku statuss negatīvi ietekmē sieviešu nodarbinātības līmeni: sievietes uzņēmējas ir tikai 33,2% no pašnodarbinātajiem. Turklāt joprojām mājsaimniecībās bez maksas strādā vairāk sieviešu nekā vīriešu.

Joprojām nav likvidēta ar dzimumu saistīta vardarbība. Nesena “Eirobarometra” aptauja tiecās izzināt, kā sabiedrība reaģē uz vardarbību ģimenē pret sievieti. 27 ES dalībvalstīs 2010.gada februārī un martā tika aptaujāti 26 800 pilsoņi. Iepriekšējo aptauju “Eirobarometrs” veica 1999.gadā. Tobrīd ES bija 15 dalībvalstis.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!