• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Oficiāli aicinot Rīgas domi pārrēķināt NĪN iedzīvotājiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.09.2010., Nr. 149 https://www.vestnesis.lv/ta/id/218168

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrs: Par progresu Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanā

Vēl šajā numurā

21.09.2010., Nr. 149

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Oficiāli aicinot Rīgas domi pārrēķināt NĪN iedzīvotājiem

17.septembrī Finanšu ministrija (FM) ir nosūtījusi Rīgas domei (RD) oficiālu vēstuli ar aicinājumu domei veikt Rīgas iedzīvotājiem nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) pārrēķinus par dzīvojamās mājās esošām garāžām un citām palīgtelpām atbilstoši likuma par NĪN normām, lai lieki netērētu administratīvos resursus, izskatot nodokļa maksātāju iesniegumus, un nepārslogotu administratīvās tiesas.

FM atgādina, ka gadījumos, kad iedzīvotāji ir saņēmuši NĪN maksāšanas paziņojumus, kuros neprecīzi traktēts likums, šo nodokļa aprēķinu iespējams apstrīdēt pašvaldības augstākajai amatpersonai, t.i., tai amatpersonai vai iestādei, kura ir norādīta pašvaldības izsūtītajā maksāšanas paziņojumā. RD izsūtītos maksāšanas paziņojumus nav iespējams apstrīdēt vai pārrēķināt Finanšu ministrijā.

FM uzskata, ka Rīgas domes veiktie nodokļa aprēķini par dzīvojamās mājās esošajām garāžām, pielīdzinot tās telpām, kuras tiek izmantotas saimnieciskajā darbībā, neatbilst likuma par NĪN būtībai. FM ir saņēmusi vairākas sūdzības no Rīgas iedzīvotājiem par RD izsūtītajiem maksāšanas paziņojumiem. FM ir vairākkārt sniegusi RD skaidrojumu, ka par nekustamo īpašumu objektiem, kuros dzīvojamo telpu apliekamais objekts veidojas no dzīvokļa un koplietošanas telpām, tas ir, garāžām, bēniņiem, kāpņu telpām, pagrabtelpām un citiem mājas ekspluatācijas elementiem, kas atrodas tajā pašā mājā un ir funkcionāli nedalāmi saistīti ar attiecīgo dzīvokli, piemēro samazinātās likmes no 0,1 līdz 0,3%. Tomēr tā vietā RD saviem iedzīvotājiem piemēro paaugstināto nodokļa likmi 1,5% apmērā par koplietošanas telpām.

Tāpēc FM atkārtoti RD atgādina: ja dzīvojamā mājā esošās garāžu telpas netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai, tās apliekamas ar tādu pašu nodokļa likmi, kāda tiek piemērota attiecīgajai dzīvojamai mājai (0,1 līdz 0,3% no kadastrālās vērtības), jo pēc būtības tās ir dzīvojamās mājas palīgtelpas. Paaugstināta nodokļa likme jāpiemēro tikai tām telpām, kurās tiek veikta saimnieciskā darbība (pakalpojums par atlīdzību).

Tāpat saskaņā ar likumu par NĪN ar nodokli neapliek vienģimenes un divģimeņu dzīvojamo māju un daudzdzīvokļu māju palīgēkas un garāžu īpašnieku kooperatīvo sabiedrību garāžas, ja tās tika uzbūvētas atsevišķi no dzīvojamām mājām un tās netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai.

FM vēstulē vērš RD uzmanību, ka, interpretējot kāda likuma normas, piemērojama būtu ne tikai gramatiskās tulkošanas metode, bet tās jāizvērtē arī saistībā ar likuma jēgu un būtību. Tādēļ FM atkārtoti aicina RD nekavējoties rīkoties un labot pieļautās kļūdas, izvērtēt pamatojumu nodokļa likmes piemērošanai dzīvojamās mājās esošām palīgtelpām un veikt aprēķinātā nodokļa pārrēķinu. Tāpat arī aicinām Rīgas iedzīvotājus, kuriem tika nepareizi aprēķināts NĪN, vērsties domē ar lūgumu pārrēķināt atsūtītos rēķinus.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!