• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kultūras ministrija: Par progresu Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.09.2010., Nr. 149 https://www.vestnesis.lv/ta/id/218166

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Labklājības ministrija: Par sociālo pakalpojumu sniedzēju kvalitātes novērtēšanu

Vēl šajā numurā

21.09.2010., Nr. 149

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kultūras ministrija: Par progresu Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanā

17.septembrī finanšu ministra Einara Repšes vadībā notika Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) projekta īstenošanas uzraudzības padomes sēde. Kultūras ministrija (KM) padomi iepazīstināja ar paveikto 2009.gadā un aktualitātēm projekta īstenošanā. Pēdējā laikā sasniegto projekta realizācijā padomes sēdē atzinīgi novērtēja arī sabiedrība par atklātību “Delna”.

“Pusotra gada laikā, kopš esmu uzņēmies ministra atbildību par kultūras nozari Latvijā, Nacionālās bibliotēkas būvniecības projekts ir turpināts par spīti gandrīz katastrofālai situācijai valsts budžetā, jo ir izdevies pārliecināt valdību uzlūkot šo objektu kā nozīmīgu investīciju un lēmumus par to pieņemt nepolitiski. Pēc valdības augustā pieņemtā lēmuma par 13 miljonu latu piešķiršanu bibliotēkas būvniecībai tos ir iespējams veikt intensīvāk, atjaunojot strādnieku darbu vairākās maiņās. Šonedēļ ar būvdarbu ģenerāluzņēmēju esam vienojušies par darbu grafiku līdz ēkas pabeigšanai, un es ar pilnu atbildību varu teikt, ka Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka tiks uzbūvēta līdz 2012.gada 18.novembrim, kā to paredz likums,” uzraudzības padomes sēdē norādīja kultūras ministrs Ints Dālderis.

Par LNB būvniecības projekta īstenošanas gaitu 2009.gadā

2009.gadā plānotajā termiņā pabeigti LNB ēkas būvdarbu nulles cikla – pamatu un pagrabstāva konstrukciju – būvdarbi. Paralēli tika veikti ēkas virszemes cikla (otrā posma) būvdarbi – ēkas karkasa izbūve. Līdz 2009.gada beigām ir izbūvētas ēkas dzelzsbetona karkasa nesošās kolonnas, sienu, pārsegumu un jumta slīpo siju konstrukcijas 3.–5.stāva līmenī. Tika pabeigts arī ēkas fragmenta modeļa karkass un fasādes, kas deva iespēju pārbaudīt dabā un saskaņot fasāžu konstrukciju un materiālu galīgo risinājumu.

2009.gada nogalē pabeigts LNB infrastruktūras objektu būvprojekts, kurā paredzēta infrastruktūras izveide sešās kārtās. KM ir sagatavojusi alternatīvu priekšlikumu, kurš paredz tikai minimāli nepieciešamās infrastruktūras daļas izbūvi. Šādā veidā prognozētās izmaksas no sākotnēji projektā paredzētajiem 45,6 miljoniem latu ir samazinātas līdz 6,8 miljoniem latu. Plānotās vērienīgās daudzstāvu autostāvvietas vietā tiks izbūvēts stāvlaukums, savukārt elektrības apakšstacijas izbūves vietā paredzēts nodrošināt elektroapgādi pa kabeli no esošās Torņakalna apakšstacijas.

Par LNB būvniecības projekta īstenošanas gaitu 2010.gadā

2010.gada pirmajos trīs ceturkšņos galvenokārt norisinājušies LNB ēkas dzelzsbetona karkasa izbūves darbi – izbūvētas karkasa nesošās kolonnas, sienas, pārsegumi un jumta slīpo siju konstrukcijas 6.–9.stāva līmenī, kas veido ap 95% no ēkas kopējā dzelzsbetona konstrukciju apjoma.

Ņemot vērā, ka valdība pārdalījusi LNB būvniecībai paredzēto finansējumu, no 2012.gadā ieplānotā piešķirot šogad 13 miljonus latu, KM sākusi īstenot ekonomisko scenāriju, lai pabeigtu projekta realizāciju ar mazākām izmaksām, izmantojot šābrīža situāciju būvniecības tirgū, kad būvdarbi valstij izmaksā lētāk. KM vienojusies ar būvdarbu veicējiem, Nacionālo būvkompāniju apvienību (NBA) par attiecīgu darbu grafiku un atbilstošu darbu tempu, lai LNB ēkas būvniecību pabeigtu likumā noteiktajā termiņā – 2012.gada novembrī.

Tāpat arī Padome tika informēta, ka indeksācijas rezultātā kopējais izmaksu ietaupījums no būvdarbu sākuma līdz 2010.gada otrajam ceturksnim (ieskaitot) ir 2,8 miljoni latu jeb 9% no paveikto būvdarbu tāmes vērtības.

Dace Vizule, KM sabiedrisko attiecību speciāliste

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!