• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par zaļās enerģijas plašāku izmantošanu tautsaimniecībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.09.2010., Nr. 149 https://www.vestnesis.lv/ta/id/218163

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrs: Par ES Kopējās lauksaimniecības politikas nākotni

Vēl šajā numurā

21.09.2010., Nr. 149

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija: Par zaļās enerģijas plašāku izmantošanu tautsaimniecībā

16.septembrī Zemkopības ministrijā (ZM) notikušajā Zaļās enerģijas trešajā forumā tika turpināta aizsāktā diskusija par zaļās enerģijas plašāku izmantošanu Latvijas tautsaimniecībā, lielāku vērību veltot biomasas izmantošanai enerģijas ieguvē. Biomasas ražošana un izmantošana enerģētikā palielina valsts enerģētisko neatkarību, uzlabo tirgus bilanci, veicina nodarbinātību un palielina iedzīvotāju ienākumus, kā arī dod ievērojamu ieguldījumu siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanā.

Atklājot forumu, ZM valsts sekretāra vietnieks Aivars Lapiņš uzsvēra, ka enerģijas ražošana no biomasas ir un būs izdevīga Latvijas tautsaimniecībai un sociālajai attīstībai, jo tādējādi tiek izmantoti uz vietējiem resursiem bāzēto nozaru – meža un lauksaimniecības – saražotie produkti.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars, iepazīstinot foruma dalībniekus ar Latvijas Republikas Rīcības plānu atjaunojamo energoresursu jomā un Atjaunojamo energoresursu likumprojekta izstrādes gaitu, norādīja, ka Ekonomikas ministrijas izstrādātais Rīcības plāna projekts atjaunojamo energoresursu jomā un Atjaunojamo energoresursu likuma projekts lauksaimniecības un mežsaimniecības produkcijas ražotājiem norādīs skaidri saprotamu valsts ilgtermiņa stratēģiju enerģijas ražošanā. Tāpat tas stimulēs lauku uzņēmējus un mājsaimniecības savā enerģijas nodrošinājumā aizvien vairāk plānot un izmantot atjaunojamos energoresursus.

Savukārt Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss skaidroja viedokli par atjaunojamo enerģiju no meža nozares skatupunkta, akcentējot, ka nepieciešams atbalstīt rūpniecības sektora pāreju siltumenerģijas ražošanā no fosilajiem uz atjaunojamajiem energoresursiem. “Meža nozare uzskata, ka nākotnē ļoti perspektīva varētu būt fosilās izcelsmes dabasgāzes un citu naftas produktu pakāpeniska aizstāšana ar sintētisko dabasgāzi vai šķidro degvielu, kas ražota no koksnes,” klātesošajiem norādīja K.Klauss.

Par klimata pārmaiņu politikas izaicinājumiem un iespējām atjaunojamo energoresursu izmantošanā foruma dalībniekus informēja Vides ministrijas Klimata politikas un tehnoloģiju departamenta direktors Valdis Bisters. Savukārt Latvijas Biogāzes asociācijas priekšsēdētājs Andis Kārkliņš foruma dalībniekus iepazīstināja ar biogāzes ražošanas iespējām Latvijas laukos, plašāk stāstot par efektīvu ražošanas procesu biogāzes ražotnēs, izmantojot kūtsmēslus, atkritumus un zaļo masu. Tāpat speciālists norādīja uz biogāzes ražošanas tehnoloģisko un politiski ekonomisko problēmu iespējamiem risinājumiem.

Beidzot forumu, tā dalībnieki bija vienisprātis, ka ilgtspējīga un sekmīga atjaunojamās enerģētikas attīstība iespējama, tikai sadarbojoties visām iesaistītajām nozarēm.

Forumu rīkoja Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Zemkopības ministriju, Vides ministriju un Rīgas Tehnisko universitāti. Forumā piedalījās jomā iesaistīto valsts institūciju speciālisti, eksperti, zinātnieki un sabiedrisko organizāciju pārstāvji.

Ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!