• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par "Parex bankas" restrukturizāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.09.2010., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/217895

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministre: Par ES fondu atbalstu pašvaldību kompleksai attīstībai

Vēl šajā numurā

16.09.2010., Nr. 147

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par “Parex bankas” restrukturizāciju

Eiropas Komisija (EK) 15.septembrī ir apstiprinājusi “Parex bankas” restrukturizācijas plānu, akceptējot tā atbilstību ES valsts atbalsta kontroles principiem. Komisija uzskata, ka pārstrukturēšanas plāns nodrošinās bankas “Citadele” ilgtermiņa dzīvotspēju, vienlaikus dodot iespēju pienācīgi realizēt “Parex bankas” pārējos aktīvus. Plāns arī paredz sākotnējo kapitāla turētāju pienācīgu ieguldījumu pārstrukturēšanas izmaksu segšanā, kā arī pasākumus, kas ierobežo atbalsta kropļojošo ietekmi uz konkurenci.

“Neraugoties uz iepriekš paustajām bažām, Eiropas Komisijas lēmums apliecina, ka Valda Dombrovska valdība ir pieņēmusi stratēģiski pareizus lēmumus “Parex bankas” restrukturizācijā, uzsākot bankas sadali 2010.gadā. Lēmums ir ļoti nozīmīgs, jo pozitīvi tiek novērtēta bankas spēja sekmīgi darboties un pakāpeniski atmaksāt valsts sniegto atbalstu. Valdības izstrādātais bankas restrukturizācijas plāns paredz, ka banka “Citadele” īstenos ilgtermiņa darbības stratēģiju visā Baltijas reģionā, sniedzot pilna spektra finanšu pakalpojumus saviem klientiem. Patlaban ir ļoti svarīgi, lai apstiprinātais plāns tiktu mērķtiecīgi īstenots ciešā sadarbībā ar EK,” norāda finanšu ministrs Einars Repše.

Kā zināms, Ministru kabinets 23.martā pieņēma “Parex bankas” restrukturizācijas plānu, kas paredzēja izdalīt daļu aktīvu un veidot jaunu banku. Saskaņā ar šo lēmumu tika nodibināta jauna kredītiestāde – banka “Citadele”. Šā gada 1.augustā notika “Parex bankas” aktīvu pāreja uz banku “Citadele”, kur tika pārcelta arī daļa Valsts kases noguldījumu. Banka “Citadele” ir sākusi veiksmīgu darbību un spējusi priekšlaikus sākt bankā ieguldīto līdzekļu atmaksu – 13.septembrī valstij tika atmaksāti 17,3 miljoni eiro (12 miljoni latu).

Veicot restrukturizāciju, valsts atbalsta noguldījumi 446 miljonu latu apjomā palika “Parex bankā”, bet 143 miljoni latu nonāca jaunajā bankā “Citadele” kā termiņnoguldījumi, no kuriem pirms termiņa tika atmaksāti 17 miljoni eiro.

Lēmums par “Parex bankas” pārņemšanu valsts īpašumā tika pieņemts 2008.gada 8.novembrī, lai nodrošinātu visas finanšu sistēmas turpmāku stabilitāti.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!