• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.2010., Nr. 146 https://www.vestnesis.lv/ta/id/217807

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrija: Par liellopu elektronisko identifikāciju

Vēl šajā numurā

15.09.2010., Nr. 146

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumiem

Ēnu ekonomikas apkarošanas un godīgas konkurences nodrošināšanas pasākumu ieviešanai ir jābūt atbildīgo iestāžu prioritārajiem uzdevumiem, jānosaka konkrētas par šo darbu atbildīgās amatpersonas, kā arī visiem uzdevumiem jābūt izpildītiem noteiktajos termiņos, tā 10.septembrī sanāksmē Finanšu ministrijā (FM) vienojās ēnu ekonomikas mazināšanas plāna izstrādei un ieviešanas uzraudzībai izveidotā augsta līmeņa darba grupa FM vadībā.

Darba grupa izskatīja atskaiti par paveikto, kopumā akceptēja veicamo darbu grafiku un tuvākos darbus plāna veiksmīgai un savlaicīgai ieviešanai. Nākamnedēļ veicamo darbu grafiks tiks saskaņots galavariantā un publiskots arī Finanšu ministrijas mājaslapā, lai iesaistītajām institūcijām un sabiedrībai būtu iespējams detalizēti sekot ēnu ekonomikas apkarošanas plāna pasākumu ieviešanas gaitai.

Finanšu ministrija informēja, ka visi uzdevumi, kas bija iekļauti īstermiņa plānā ēnu ekonomikas samazināšanai (Ministru kabinetā (MK) pieņemts 27.maijā), ir izpildīti. Izpildīts ir arī vidēja termiņa konceptuālā ēnu ekonomikas samazināšanas plāna (MK pieņemts 10.augustā) pasākums, kas paredz pienākumu deklarēt (darījumiem virs 1000 latiem) skaidrā naudā veiktos darījumus ar fiziskajām personām, kā arī ierobežos fizisko personu iespējas norēķināties skaidrā naudā par darījumiem, kas pārsniedz 5000 latus.

Tāpat ir arī pirmās iestrādes pasākumiem ar tuvākajiem izpildes termiņiem – soda naudas un nokavējuma naudas dzēšana uzņēmējiem, kas samaksā nodokļu pamatparādu (t.s. nodokļu amnestija), un uzticamo komersantu saraksta (t.s. balto sarakstu) veidošana.

Ar premjera rīkojumu izveidotajai darba grupai FM vadībā bija dots uzdevums sagatavot divus dokumentus:

• līdz 1.aprīlim īstermiņa pasākumu plānu ēnu ekonomikas mazināšanai, plānā iekļaujot tādus pasākumus, kas īstenojami jau līdz šā gada 1.jūlijam un neprasa papildu resursus. Plāns tika 27.maijā akceptēts MK, tajā bija septiņi īstermiņa pasākumi, kas visi ir ieviesti – izstrādāti nepieciešamie normatīvo aktu grozījumi, kas paredz ierobežot skaidrās naudas lietošanu, dot Valsts ieņēmumu dienestam pieeju Kredītreģistram, ierobežot aplokšņu algu izmaksu transporta nozarē u.c. Normatīvo aktu grozījumi šobrīd ir dažādās apstiprināšanas stadijās. Uzdevums par ziņošanas sistēmas izvērtēšanu ir iekļauts tā sauktajā vidēja termiņa plānā un paredz pilnveidot sabiedrības informēšanu par ziņošanas iespējām, ziņotāja tiesībām un garantijām;

• līdz 1.jūnijam vidēja termiņa konceptuālus priekšlikumus ēnu ekonomikas mazināšanai, plānā iekļaujot legālo uzņēmējdarbību stimulējošos un nelegālo ekonomiku apkarojošos pasākumus. Sagatavotais vidēja termiņa plāns ēnu ekonomikas apkarošanai un godīgas konkurences veicināšanai tika 10.augustā akceptēts MK, un tajā iekļautas šādas pamatpasākumu grupas: legālās uzņēmējdarbības atvieglošana, atbalsts krīzes grūtībās nonākušajiem uzņēmējiem, vienreizēja iespēja legalizēt nedeklarētos ienākumus, kontrolējošo iestāžu analītisko spēju stiprināšana, efektīvākas sankcijas, taisnīgāka nodokļu politika, pilnvērtīgāka komunikācija un lielāka atklātība budžeta līdzekļu izlietošanā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!