• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par liellopu elektronisko identifikāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.2010., Nr. 146 https://www.vestnesis.lv/ta/id/217803

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Baltijas Ministru padomi un Ekonomikas forumu

Vēl šajā numurā

15.09.2010., Nr. 146

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija: Par liellopu elektronisko identifikāciju

Starp Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm uzsākta diskusija par liellopu elektroniskās identifikācijas sistēmas ieviešanas nepieciešamību. Diskusiju ierosinājusi Eiropas Komisija (EK), pamatojoties uz EK Regulu par liellopu identifikācijas un reģistrācijas sistēmu un liellopu gaļas un liellopu gaļas produktu marķēšanu.

Latvija ir iesaistījusies šinīs diskusijās un norādījusi, ka kopumā atbalsta šo EK priekšlikumu, kā arī piekrīt viedoklim, ka sistēmai jābūt brīvprātīgai un jāparedz garāks pārejas periods tās ieviešanai. Tomēr Latvija uzskata, ka ir papildus sīkāk jāizanalizē ar šīs sistēmas ieviešanu saistītās izmaksas, kas galvenokārt skars lauksaimniekus.

Eiropas Komisija jau veikusi pētījumu, ar ko iepazīstinātas dalībvalstis, un jau šā gada nogalē ir gaidāms konkrēts priekšlikums par grozījumiem attiecīgajā regulā.

Pētījumā mēģināts noskaidrot, cik ekonomiski izdevīga būtu šīs sistēmas ieviešana dažāda lieluma saimniecībās, cik izdevīga būtu šīs sistēmas uzturēšana, kādas ir priekšrocības, salīdzinot ar jau pastāvošo dzīvnieku apzīmēšanas sistēmu, kā arī vai tā spētu samazināt administratīvo slogu. Tāpat meklētas atbildes uz jautājumu, kādā veidā šī sistēma būtu ieviešama katrā dalībvalstī – obligāti vai brīvprātīgi. Pētījumā arī salīdzināti dažādi elektronisko krotāliju veidi (elektroniskā auss krotālija, bouls vai elektroniskais transporders), raugoties gan no ekonomiskā viedokļa, gan no dzīvnieku veselības un labturības viedokļa. Lai nolasītu šos elektroniskos datus, būs nepieciešams arī elektroniskās informācijas nolasītājs jeb identifikators. Šāda operatīva datu identificēšana atvieglotu veterinārārstu, pārraugu, ganāmpulku īpašnieku, kautuvju un citu ieinteresētu personu darbu.

Dažas valstis jau ir izmēģinājušas liellopu elektronisko identifikāciju, un tām radies zināms priekšstats un priekšlikumi. Piemēram, Francija jau šoruden plāno valstī ieviest brīvprātīgu liellopu elektronisko identifikāciju, bet Itālija vēlas, lai EK nosaka šo sistēmu kā obligātu. Savukārt Dānija elektroniskās krotālijas liellopu identificēšanai izmanto jau kopš 1.marta un uzsver, ka būtu jāharmonizē prasības liellopu elektroniskai identifikācijai, lai dalībvalstis var savietot datus un nolasīt citu dalībvalstu elektroniski identificētos dzīvniekus. Pēc Dānijā veiktajiem aprēķiniem ir secināts, ka šādā veidā gadā varēs ietaupīt vairākus miljonus eiro.

Ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!