• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Polijas prezidenta darba vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.09.2010., Nr. 145 https://www.vestnesis.lv/ta/id/217683

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības un zinātnes ministre: Pārrunājot ar UNESCO vadību izglītības aktualitātes

Vēl šajā numurā

14.09.2010., Nr. 145

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Polijas prezidenta darba vizīti Latvijā

Attēlos: Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis, Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers un Daugavpils domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis sestdien, 11.septembrī, ziedu nolikšanas ceremonijas laikā pie Piemiņas krusta Daugavpilī, godinot 1919.–1920.gadā kritušos poļu 1.leģiona karavīrus, kas cīnījās par Latvijas neatkarību (apakšējā attēlā); Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis, Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube (augšējā attēlā centrā) kopā ar saviem Polijas kolēģiem (augšējā attēlā pa labi un kreisi) pie Piemiņas krusta Daugavpilī
Foto: Toms Kalniņš, VPK

Tiekoties ar Valsts prezidentu un apmeklējot Daugavpili

11.septembrī beidzās Polijas prezidenta Broņislava Komorovska darba vizīte Latvijā. Otrajā vizītes dienā Valsts prezidents Valdis Zatlers un Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis apmeklēja Daugavpili. Vizīte iesākās ar svinīgo sagaidīšanas ceremoniju Vienības laukumā, kurā abu valstu prezidenti teica uzrunas Daugavpils iedzīvotājiem.

V.Zatlers atzīmēja, ka “šīs divas dienas ir bijušas nozīmīgas Latvijas un Polijas attiecībās, jo mēs redzam kopīgu abu valstu nākotni gan politiskā, gan ekonomiskā, gan arī drošības jomā”. Valsts prezidents pateicās Polijai par ieguldījumu Latgales atbrīvošanas cīņās 1919.–1920.gadā, kas beidzās ar miera līgumu starp Latviju un Krieviju un lika pamatu neatkarīgai un brīvai Latvijas valstij. “Mēs vienmēr esam novērtējuši un novērtēsim Polijas karavīru ieguldījumu šajā cīņā, un vienmēr atcerēsimies tos, kuri atdeva savu dzīvību par Latvijas valsti,” teica V.Zatlers.

Uzrunā iedzīvotājiem Valsts prezidents uzsvēra, ka šī ir īpaša diena ne tikai Daugavpils poļu kopienai, bet arī visiem daugavpiliešiem un Latgales ļaudīm. V.Zatlers norādīja uz nepieciešamību veicināt abu valstu ekonomisko sadarbību un Polijas biznesa investīciju piesaisti Latgalei. Prezidents uzsvēra, ka “mēs esam šeit, lai parādītu, ka Polijas un Latvijas sadarbība var veicināt Latgales uzplaukumu. Mēs esam šeit, lai apliecinātu, ka ticam visiem daugavpiliešiem un visiem latgaliešiem. Mēs esam pārliecināti, ka mūsu kopīgā sadarbība veicinās Latgales ekonomisko uzplaukumu”.

Polijas prezidents B.Komorovskis uzrunā iedzīvotājiem uzsvēra, ka vēsturiskās saites, kas vieno Latvijas un Polijas tautas, ir mūžīgas, jo Polijas tauta ir bijusi kopā ar Latviju tad, kad notika cīņas par neatkarību. Polijas prezidents norādīja uz abu valstu vienotību un kopīgu sadarbību, lai nosargātu to, ko abas valstis ir sasniegušas, – veiksmīgu integrāciju un darbību Eiropas Savienībā, NATO un Ziemeļatlantijas aliansē.

Turpinoties darba vizītei, abi prezidenti apmeklēja poļu kultūras centru un tikās ar Daugavpils poļu kopienu. Tikšanās laikā tika pārrunāti poļu kopienai aktuāli jautājumi. Atbildot uz jautājumiem, prezidents B.Komorovskis atzīmēja: “Mana sirdsmīlestība pieder arī Latvijai, ir brīnišķīgi atbraukt un piederēt tai zemei, kurā dzīvojuši mani vecvecāki.”

Daugavpils apmeklējuma laikā V.Zatlers un B.Komorovskis piedalījās ziedu nolikšanas ceremonijā pie Piemiņas krusta 1919.–1920.gadā kritušajiem poļu 1.leģiona karavīriem, kas cīnījās par Latvijas neatkarību.

Vizītes turpinājumā darba pusdienās abu valstu prezidenti un Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis pārrunāja konkrētus ekonomiskās sadarbības projektus, tai skaitā lidostas un transporta infrastruktūras attīstības jomā.

Vizītes beigās Polijas prezidents uzaicināja Latvijas prezidentu apmeklēt Poliju.

Valsts prezidenta preses dienests

Tiekoties ar Ministru prezidentu

11.septembrī Rīgā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis tikās ar Polijas prezidentu Broņislavu Komorovski viņa darba vizītes Latvijā laikā, lai pārrunātu abu valstu sadarbību, ekonomisko situāciju Latvijā, enerģētiku un aktuālos Eiropas Savienības jautājumus.

Ministru prezidents augstu novērtēja aktīvās divpusējās attiecības, kas balstītas uz abu valstu kopīgām vērtībām, mērķiem un vēsturisko sadarbību, piemēram, Latgales brīvības atgūšanā 1919.gadā. Polijas prezidents pateicās par Latvijas valdības pastāvīgo atbalstu lojālajai poļu kopienai Latvijā, tāpat abas amatpersonas izteica apņēmību turpināt atbalstīt poļu skolas Latvijā.

Tikšanās laikā Ministru prezidents informēja Polijas prezidentu par Latvijas ekonomisko situāciju. Viņš pauda, ka Latvija īsteno nozīmīgas strukturālās reformas konkurētspējīgas un ilgtspējīgas ekonomikas, kas balstīta uz eksportu un ražošanu, izveidē. Premjers informēja, ka Latvijā ir vērojama pakāpeniska ekonomikas stabilizācija, ko apliecina iekšzemes kopprodukta pieaugums pirmajos divos šā gada ceturkšņos, kā arī rūpnieciskās ražošanas un eksporta apjoma pieaugums attiecīgi par 12,1% un 30,3%. Polijas prezidents B.Komorovskis atzina, ka Latvijā ir vērojama iziešana no krīzes un ekonomikas izaugsme.

V.Dombrovskis aicināja Polijas uzņēmumus investēt Latvijā, īpaši Latgales reģionā, ņemot vērā Polijas vēsturiskās saites ar šo reģionu. Tāpat abas puses vienojās par nepieciešamību veicināt Daugavpils un Rēzeknes sadarbību ar Polijas pašvaldībām.

Amatpersonas pārrunāja ar enerģētikas drošību saistītus jautājumus. Premjers izteica cerību par Polijas aktīvu iesaisti enerģētikas projektu īstenošanā, lai panāktu enerģijas piegāžu diversifikāciju un nodrošinātu reģiona integrāciju Eiropas pārvades tīklos. Viņi pārrunāja Visaginas atomelektrostacijas un citu reģiona enerģētikas projektu īstenošanas progresu. Polijas prezidents informēja par Polijas iesaisti slānekļa gāzes ieguves izpētē.

Pārrunājot ES aktualitātes, Ministru prezidents uzsvēra, ka jāsaglabā Kohēzijas politikas sākotnējais mērķis – samazināt ES dalībvalstu ekonomiskās un sociālās atšķirības. V.Dombrovskis uzsvēra, ka kopējas ES lauksaimniecības politikas kontekstā Latvijai ir svarīgi gan godīgi tiešie maksājumi visiem ES lauksaimniekiem, gan lauku attīstība. Abas puses pārrunāja arī ES un divpusējās attiecības ar pārējām reģiona valstīm, t.sk. Baltkrieviju un Krieviju.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!