• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par maksātnespējas procedūru atvieglošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.09.2010., Nr. 145 https://www.vestnesis.lv/ta/id/217674

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Tēva dienas atzīmēšanu un ģimenes lomu sabiedrībā

Vēl šajā numurā

14.09.2010., Nr. 145

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par maksātnespējas procedūru atvieglošanu

Saeimas Juridiskā komisija 8.septembrī atbalstīja otrā lasījuma redakciju likumprojektam “Grozījumi Civilprocesa likumā”, kas paredz uzlabot maksātnespējas procedūras, mazināt tiesu noslodzi un paātrināt vispārējo lietu izskatīšanu tiesās. Civilprocesa normas tiks saskaņotas ar Saeimā jau pieņemto jauno
Maksātnespējas likumu, kas stāsies spēkā 1.novembrī.

Likumprojekts paredz vairākas normas, kas atvieglos maksātnespējas procesu. Ar likuma grozījumiem tiks izskaustas liekas un neefektīvas procedūras, kā arī precizēta izsoļu norises kārtība. Tiesiskās aizsardzības procesa lietas paredzēts skatīt saīsinātā termiņā uz iesniegto dokumentu pamata, nerīkojot tiesas sēdi.

Turpmāk paredzēts diferencēt valsts nodevas apmēru par maksātnespējas procesa pieteikumu. Ja to iesniegs pats parādnieks, nodevas apmērs būs 50 latu, bet, ja iesniedzējs būs kreditors, tad nodeva būs 250 latu. Šāds atšķirīgs nodevas apmērs noteikts, lai mazinātu iespēju izmantot maksātnespējas procesu kā parādu piedziņas mehānismu. Bieži kreditori, lai piespiestu parādnieku izpildīt savas saistības, izmanto maksātnespējas procesu, nevis parādu piedziņu, kas ir dārgāka un laikietilpīgāka. Savukārt parādniekam nodeva noteikta zemāka, ņemot vērā, ka viņam bieži vien pietrūkst līdzekļu, lai nodrošinātu ar maksātnespējas procesu saistīto pasākumu veikšanu.

Patlaban nodevas apmērs tiek noteikts neatkarīgi no iesniedzēja un ir 100 latu.

Padarot maksātnespējas procesu pieejamāku un raitāku, faktiski maksātnespējīgie uzņēmumi tiks izslēgti no aprites, mazinot uzņēmējiem risku, ka darījumu partneris nevarēs pildīt savas saistības. Tas palīdzēs stabilizēt un uzlabot uzņēmējdarbības vidi, norāda likumprojekta autori.

Savukārt fiziskajām personām jaunais regulējums ļaus atbrīvoties no neizpildāmām parādu saistībām un nodrošinās otro iespēju sākt atbildīgu un maksātspējīgu dzīvi, norāda likumprojekta autori.

Padarot tiesiskās aizsardzības procesu efektīvāku un elastīgāku, tas būs vieglāk piemērojams, tādējādi sekmējot parādnieku maksātspējas atjaunošanos.

Par grozījumiem Civilprocesa likumā otrajā un trešajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!