• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Irānas Islama Republikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.02.1999., Nr. 40 https://www.vestnesis.lv/ta/id/21686

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Padomju un citi velni

Vēl šajā numurā

11.02.1999., Nr. 40

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Irānas Islama Republikā

Šodien, 11.februārī, valsts svētki — Islama Revolūcijas Uzvaras diena

Visuvarenā vārdā Viņa ekselence Abdullāhs Norouzi (Abdollah Norouzi), Irānas Islama Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks, — "Latvijas Vēstnesim"

I.JPG (18097 BYTES)Vēstnieka kungs, pastāstiet, lūdzu, par Irānas Islama Republikas valsts svētku izcelsmi un to nozīmi Irānas tautas dzīvē!

—11. februāris ir Irānas Islama Republikas valsts svētki. Šie svētki atgādina ajatollas Imama Homeini ( Imam Khomeini ) vadītās Irānas tautas Islama revolūcijas uzvaru pār šaha Muhameda Rezas ( Mohammad Reza ) despotisko režīmu 1979. gadā. 11. februāris ir atgādinājums par upuriem, par brīvības, neatkarības, vienotības, solidaritātes un pašnoteikšanās tiesību uzvaru.

1979. gada 1.aprīļa referendumā apmēram 99 procenti Irānas tautas nobalsoja par Islama Republikas nodibināšanu Irānā. Pēdējos 20 gados irāņi jau ir piedalījušies vairāk nekā 20 referendumos un vēlēšanās. Apmēram 30 miljoni cilvēku piedalījās prezidenta vēlēšanās 1997. gada 23. maijā un 70 procenti no viņiem nobalsoja par Viņa ekselenci Muhamedu Hatani ( Mohammad Khatani ). Drīzumā, 1999. gada 26. februārī, visā valstī notiks ciemu un pilsētu islama padomju vēlēšanas.

— Vēstnieka kungs, kā jūs vērtējat jaunāko attīstību jūsu valstī un reģionā?

— Pēdējos mēnešos pasaule bijusi lieciniece daudziem ASV un Lielbritānijas gaisa spēku uzlidojumiem Irākai. Pēc Irākas varas iestāžu pēdējās informācijas, Basrehā ( Basreh ) Irākas dienvidos nogalinātas 10 civilpersonas. Irānas Islama Republika ir nosodījusi jebkura veida operācijas bez ANO Drošības padomes akcepta. Irāna uzskata, ka šādu uzbrukumu turpināšana pastiprinās spriedzi un nestabilitāti reģionā. Tajā pašā laikā Irānas Islama Republika ir aicinājusi Irākas varas institūcijas pakļauties starptautiskajiem līgumiem un Apvienoto Nāciju Organizācijas rezolūcijām.

Irānas Islama Republika aizstāv savstarpējā cieņā un kopīgās interesēs balstītas attiecības ar citām valstīm. Irāna izsaka savu gatavību sadarboties miera iedibināšanai pasaulē bez jebkāda veida diskriminācijas.

Starptautiskās saprašanās padziļināšanas vārdā prezidents Hatāni ir ierosinājis 2001. gadu noteikt par civilizācijas dialoga gadu. Šo ideju atbalstījušas visas ANO Ģenerālās Asamblejas dalībvalstis.

— Jūsu ekselence, kā jūs vērtējat Irānas un Latvijas divpusējās attiecības?

— Irānas Islama Republika ciena Latvijas valdību un tautu un uzskata, ka mūsu divpusējās attiecības politikas, ekonomikas un kultūras jomā vajadzētu izvērst plašāk nekā līdz šim. Delegāciju apmaiņa un līdzdalība starptautiskos gadatirgos un kultūras pasākumos , ko noorganizēs Irānas Islama Republika un Latvijas Republika, varētu novest pie plašākas attiecību sekmēšanas starp abām valstīm.

— Vēstnieka kungs, ko jūs gribētu teikt mūsu intervijas izskaņā?

— Nobeigumā es gribu uzsvērt, ka Irānas Islama Republikas vēstniecība Stokholmā vēl godājamajai Latvijas valdībai un tautai panākumus un laimi .

 

Irānas valstiskums ir viens no senākajiem pasaulē — tā aizsākumi rodami pirms 3500–4000 gadiem.

Tagadējā Irānas Islama Republika ar saviem 1 648 190 kvadrātkilometriem teritorijas un vairāk nekā 68 738 000 iedzīvotāju (ANO 1996. gada dati) ir viena no lielākajām Vidējo Austrumu dienvidu valstīm.

Iedzīvotāju skaita vidējais pieaugums Irānā ir 2,7%. Iedzīvotāju sastāva ziņā tā ir jauna valsts — 43,5 % irāņu ir jaunāki par 14 gadiem. Mūža vidējais ilgums Irānā ir 68 gadi sievietēm un 67 gadi vīriešiem. Pilsētās dzīvo 59% irāņu, un urbanizācijas temps kopš 90. gadu sākuma bijis 3,6% gadā. Savukārt lauku iedzīvotāju temps šajā laikā audzis vidēji par 1,3% gadā.

Irānā ir gandrīz tāds pats iedzīvotāju blīvums kā Latvijā — vidēji 41 cilvēks uz kvadrātkilometru (mūsu valstī 40). 20,7% Irānas teritorijas aizņem tuksneši, 54,9% — dabīgās ganības, bet 7,6% valsts teritorijas klāj meži.

Irānas nacionālais kopprodukts deviņdesmito gadu vidū bija 75 716 miljoni ASV dolāru jeb 1 151 dolārs vidēji uz katru iedzīvotāju. Irānas nacionālā kopprodukta vidējais pieaugums ir 1,9%. Rūpniecībā iesaistīti 24% no strādājošajiem irāņiem, bet lauksaimniecībā 38,8%. Irānas lielākā ārējās tirdzniecības partnere ir Vācija ar 4% no kopējā eksporta apjoma un 25% importa. Otrā lielākā Irānas eksporta partnere ir Turcija, bet importa jomā — Japāna. Trešā lielākā ārējās tirdzniecības partnere gan eksporta, gan importa jomā ir Itālija.

Izglītībai Irānas valdība atvēl 4,4% no nacionālā kopprodukta. Irānā uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju ir 874 studentes un 1926 studenti.

Pēdējos gadu desmitos vairākkārt palielinājies ārvalstu tūristu skaits Irānā. 80. gadu vidū valsti apmeklēja 89 tūkstoši tūristu (1985. gadā), bet 90. gadu vidū — 362 tūkstoši.

Irāna kopš 1945. gada 24. oktobra ir Apvienoto Nāciju Organizācijas locekle.

Diplomātiskās attiecības starp Latviju un Irānu tika nodibinātas 1992. gada 7. jūlijā. Vēstnieks Abdullāhs Norouzi Irānas intereses mūsu valstī pārstāv kopš 1998. gada 14. aprīļa, kad viņš iesniedza savu akreditācijas vēstuli Valsts prezidentam Guntim Ulmanim. Vēstnieka rezidence ir Stokholmā.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!