• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2010.gada 31.augustā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.09.2010., Nr. 139 https://www.vestnesis.lv/ta/id/216064

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lēmums par Saeimas 2010.gada 2.septembra sēdes sasaukšanu un sēdes darba kārtību

Vēl šajā numurā

02.09.2010., Nr. 139

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2010.gada 31.augustā

MK: Par uzņemšanu Latvijas pilsonībā naturalizācijas kārtībā

31.augustā Ministru kabinets pieņēma rīkojumu “Par uzņemšanu Latvijas pilsonībā naturalizācijas kārtībā”, kurā iekļauti 228 pilsonības pretendenti, tajā skaitā 11 viņu nepilngadīgie bērni. No 217 pilsonības pretendentiem 74% ir krievi, 8% ukraiņi, 10% baltkrievi, kā arī lietuvieši, poļi un citas tautības. 26% pilsonības pretendentu ir pamata, 58% – vidējā, 13% – augstākā izglītība.

Latvijas pilsonībā naturalizācijas kārtībā ir uzņemtas 134 039 personas: 1995.gadā – 984; 1996.gadā – 3016; 1997.gadā – 2992; 1998.gadā – 4439; 1999.gadā – 12 427; 2000.gadā – 14 900; 2001.gadā – 10 637, 2002.gadā – 9844; 2003.gadā – 10 049; 2004.gadā – 16 064; 2005.gadā – 19 169; 2006.gadā – 16 439; 2007. gadā – 6826; 2008.gadā – 3004; 2009.gadā – 2080; 2010.gadā – 1169 personas.

Aivis Freidenfelds,
Ministru kabineta preses sekretārs



AM: Par piemaksu koeficientu karavīriem, kuri piedalās starptautiskajās miera nodrošināšanas operācijās

31.augustā Ministru kabinetā (MK) apstiprināts Aizsardzības ministrijas iesniegtais MK rīkojuma projekts “Par koeficienta noteikšanu piemaksas aprēķināšanai karavīriem, kuri piedalās starptautiskajās miera nodrošināšanas operācijās”.

Rīkojuma projekts nosaka koeficientu piemaksas aprēķināšanai karavīriem, kuri piedalās starptautiskajā miera nodrošināšanas operācijā Afganistānā.

Starptautiskajām operācijām, kuras saskaņā ar normatīvajiem aktiem kvalificējamas kā miera nodrošināšanas operācijas, ņemot vērā tās specifiku un personu dzīvības un veselības apdraudējumu, koeficienta diapazons ir noteikts 1,3–1,8.

Aizsardzības ministrijas
Militāri publisko attiecību departaments



FM: Par grozījumiem noteikumos par akcīzes preču aprites kārtību

31.augustā Ministru kabineta (MK) sēdē tika apstiprināti Finanšu ministrijas sagatavotie grozījumi noteikumos par akcīzes preču aprites kārtību.

Līdz ar izmaiņām Enerģētikas likumā, kas vairs neparedz valsts īpašumā vai valdījumā esošas naftas produktu rezerves, grozījumi paredz, ka noteikumi vairs nebūs saistoši personām, kuras veic ar degvielas valsts materiālo rezervju uzglabāšanu un atjaunināšanu saistītas darbības.

Atbilstoši grozījumiem Enerģētikas likumā ar 2010.gada 1.septembri komersantiem vairs nebūs pienākuma izveidot un uzglabāt naftas produktu rezerves, savukārt ar 2010.gada 1.augustu savas funkcijas sākusi pildīt Ekonomikas ministrijas Centrālā krājumu uzturēšanas struktūra, kura nodrošinās visas funkcijas, kas saistītas ar drošības rezervju pakalpojuma iegādi, uzturēšanu un valsts nodevas par drošības rezervju uzturēšanu administrēšanu.

Tā kā turpmāk valsts naftas produktu rezervju sistēma būs balstīta uz iepirkuma procedūru un drošības rezervju pakalpojumu, ko komersanti sniegs, pamatojoties uz noslēgto līgumu, tad noteikumu projektā svītrotas normas, kas nosaka komersanta pienākumu iesniegt Valsts ieņēmumu dienestā (VID) komersanta rakstisku apliecinājumu, ka akcīzes preču noliktavā tiks uzglabātas naftas produktu rezerves.

Svītrota arī norma, kas paredz, ka VID licencēšanas komisijai ir tiesības apturēt licences vai tajā norādītās vietas darbību, ja netiek izpildītas prasības saistībā ar degvielas rezervju izveidošanu.

Ņemot vērā minēto saistībā ar naftas produktu rezervēm, kā arī to, ka noteikumos jau ir norma, kas paredz licences anulēšanu pēc paša komersanta iesnieguma, precizēts noteikumu punkts, nosakot, ka pēc komersanta iesnieguma par darbības veida pārtraukšanu VID licencēšanas komisija anulē attiecīgo ierakstu par darbības veidu.

Tāpat arī svītrota norma, kurā norādīts, ka komersants, kuram izsniegta licence reģistrēta nosūtītāja darbībai, ir tiesīgs veikt naftas produktu vai biodegvielas nosūtīšanu pa jūru, sākotnēji nenorādot saņēmēju.



FM: Par ēnu ekonomikas samazināšanas īstermiņa pasākumu plāna ieviešanu

Visi uzdevumi, kas bija iekļauti īstermiņa plānā ēnu ekonomikas samazināšanai (Ministru kabinetā (MK) pieņemts 27.maijā), ir izpildīti, un ir sācies darbs arī pie vidēja termiņa pasākumu ieviešanas, kas bija apkopoti lielajā vidēja termiņa plānā ēnu ekonomikas apkarošanai un godīgas konkurences nodrošināšanai (MK pieņemts 10.augustā). MK 31.augustā pieņēma zināšanai Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par ēnu ekonomikas samazināšanas īstermiņa pasākumu plāna ieviešanu.

Ar premjera rīkojumu izveidotajai plašajai darba grupai FM vadībā bija dots uzdevums sagatavot divus dokumentus:

• līdz 1.aprīlim īstermiņa pasākumu plānu ēnu ekonomikas mazināšanai, plānā iekļaujot tādus pasākumus, kas īstenojami jau līdz šā gada 1.jūlijam un neprasa papildu resursus. Plāns tika 27.maijā akceptēts MK, tajā bija septiņi īstermiņa pasākumi, kas visi ir ieviesti – izstrādāti nepieciešamie normatīvo aktu grozījumi, kas paredz ierobežot skaidrās naudas lietošanu, dot Valsts ieņēmumu dienestam pieeju Kredītreģistram, ierobežot aplokšņu algu izmaksu transporta nozarē u.c. Normatīvo aktu grozījumi šobrīd ir dažādās apstiprināšanas stadijās. Uzdevums par ziņošanas sistēmas izvērtēšanu ir iekļauts tā sauktajā vidēja termiņa plānā un paredz pilnveidot sabiedrības informēšanu par ziņošanas iespējām, ziņotāja tiesībām un garantijām;

• līdz 1.jūnijam vidēja termiņa konceptuālus priekšlikumus ēnu ekonomikas mazināšanai, plānā iekļaujot legālo uzņēmējdarbību stimulējošos un nelegālo ekonomiku apkarojošos pasākumus. Sagatavotais vidēja termiņa plāns ēnu ekonomikas apkarošanai un godīgas konkurences veicināšanai tika 10.augustā akceptēts MK, un tajā iekļautas šādas pamatpasākumu grupas: legālās uzņēmējdarbības atvieglošana, atbalsts krīzes grūtībās nonākušajiem uzņēmējiem, vienreizēja iespēja legalizēt nedeklarētos ienākumus, kontrolējošo iestāžu analītisko spēju stiprināšana, efektīvākas sankcijas, taisnīgāka nodokļu politika, pilnvērtīgāka komunikācija un lielāka atklātība budžeta līdzekļu izlietošanā.

FM ir sākusi darbu arī pie vidēja termiņa konceptuālā ēnu ekonomikas samazināšanas plāna pasākumu ieviešanas: Saeimā uz otro lasījumu ir iesniegti grozījumi likumā par nodokļiem un nodevām, kas noteiks pienākumu deklarēt (darījumiem virs 1000 latiem) skaidrā naudā veiktos darījumus ar fiziskajām personām, kā arī ierobežos fizisko personu iespējas norēķināties skaidrā naudā par darījumiem, kas pārsniedz 5000 latus. Ir sākts darbs pie uzticamo komersantu sarakstu veidošanas principu izstrādes, kārtības, kādā tiks dzēstas soda naudas un nokavējuma naudas uzņēmējiem, kas samaksā nodokļu pamatparādu, gatavošanas, kā arī pārējiem plānā ietvertajiem ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumiem.



 

FM: Par konsultanta piesaistīšanu Hipotēku bankas komerciālo aktivitāšu nodalīšanai

31.augustā saskaņā ar 2009.gada 24.novembrī Ministru kabinetā (MK) apstiprināto koncepciju “Par valsts akciju sabiedrības “Latvijas Hipotēku un zemes banka” pārveidi par Attīstības banku” valdība pieņēma zināšanai Finanšu ministrijas (FM) iesniegto informāciju par konsultanta piesaisti priekšlikumu izstrādei bankas komerciālo aktivitāšu nodalīšanai.

Par konsultantu starptautiskā konkursā FM un Hipotēku banka ir izvēlējusies SIA IBS “SEB Enskilda” ar piedāvāto līguma summu 139 tūkstoši latu.

Hipotēku banka turpina esošo klientu apkalpošanu un nodrošinās visu saistību izpildi.

Valdība 25.maijā pieņēma zināšanai Finanšu ministrijas informatīvo ziņojumu par neatkarīga konsultanta piesaisti. Saskaņā ar iepriekš nolemto MK uzdeva FM turpināt darbu pie bankas komerciālo aktivitāšu nodalīšanas no valsts atbalsta programmu realizācijas projektiem, maksimāli efektīvi izmantojot Hipotēku bankas infrastruktūru, intelektuālo un finansiālo potenciālu.



 

FM: Par mikrouzņēmumu nodokļa deklarācijas veidlapas aizpildīšanas kārtību

31.augustā Ministru kabineta (MK) sēdē tika apstiprināts Finanšu ministrijas sagatavots noteikumu projekts, kas nosaka mikrouzņēmumu nodokļa deklarācijas veidlapas paraugu un tās aizpildīšanas kārtību.

Minētā deklarācijas veidlapa 2010.gadā būs saistoša Valsts ieņēmumu dienestā vai Komercreģistrā šajā gadā reģistrētiem saimnieciskās darbības veicējiem, kuri reģistrējoties vienlaikus reģistrējušies kā mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji.

Tā kā mikrouzņēmumu nodokļa deklarācija jāiesniedz par ceturkšņa darba rādītājiem, tad pirmās deklarācijas šiem nodokļa maksātājiem būs jāiesniedz jau līdz šā gada 15.oktobrim par septembra (III ceturkšņa) darba rādītājiem, izņemot, ja darbinieks ir promesošs vai atstādināts.

Kā jau iepriekš ziņots, likums par mikrouzņēmuma nodokli paredz noteikt mikrouzņēmuma statusu un mikrouzņēmuma nodokļa noteikšanas un maksāšanas kārtību, lai radītu stimulus un priekšnoteikumus bez darba palikušajiem iedzīvotājiem uzsākt uzņēmējdarbību.

Finanšu ministrijas
Komunikācijas nodaļa



IZM: Par bērnu uzņemšanu internātskolā, speciālajā izglītības iestādē un speciālajā pirmsskolas izglītības grupā

Lai nodrošinātu bērnu veselības stāvoklim atbilstošas izglītības ieguvi un pilnveidotu kārtību, kādā notiek uzņemšana internātskolās, uzņemšana un atskaitīšana speciālajās izglītības iestādēs un speciālajās pirmsskolas izglītības grupās, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Noteikumi par izglītojamo uzņemšanu internātskolā, uzņemšanu un atskaitīšanu speciālajā izglītības iestādē un speciālajā pirmsskolas izglītības grupā”.

Noteikumu mērķis ir novērst bērnu nepamatotu uzņemšanu, uzturēšanu vai atskaitīšanu no speciālajām izglītības iestādēm un speciālajām pirmsskolas izglītības grupām. Lai nepieļautu situāciju, ka bērns obligātajā izglītības vecumā tiek atskaitīts no izglītības iestādes un neturpina iegūt pamatizglītību, noteikta kārtība, kas jāievēro izglītības iestādei, kad bērns pāriet mācīties no vienas izglītības iestādes uz citu.

Noteikta arī kārtība, kas nepieļauj līdz šim dažkārt īstenoto praksi, ka bērns izglītības iestādē turpina izglītības iegūšanu nepamatoti ilgi. Gadījumos, kad bērnam konstatēta veselības stāvokļa uzlabošanās vai beidzies valsts vai pašvaldības pedagoģiski medicīniskās komisijas atzinumā norādītais speciālās izglītības programmas apguves termiņš, saskaņā ar MK noteikumiem izglītības iestādei sadarbībā ar vecākiem būs jānodrošina bērna spēju, attīstības līmeņa un veselības stāvokļa atkārtota pārbaude valsts vai pašvaldības pedagoģiski medicīniskajā komisijā, izvērtējot iespējas bērnam turpināt izglītību atbilstošā izglītības programmā vispārējās izglītības iestādē.

Noteikumi arī paredz maksimāli pieļaujamo bērnu skaitu klasē un grupā speciālās izglītības iestādēs, kas bērniem ar speciālajām izglītības vajadzībām nodrošinās kvalitatīvāku speciālās izglītības programmas apguvi.

Noteikumu projekta izstrādes laikā notikušas konsultācijas ar Speciālās izglītības darbinieku asociāciju, Latvijas Izglītības vadītāju asociāciju, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību.

MK noteikumu projekts “Noteikumi par izglītojamo uzņemšanu internātskolā, uzņemšanu un atskaitīšanu speciālajā izglītības iestādē un speciālajā pirmsskolas izglītības grupā” 31.augustā apstiprināts MK.

31.augustā valdībā apstiprināts arī MK noteikumu projekts “Speciālās izglītības iestāžu, vispārējās izglītības iestāžu speciālās izglītības klašu (grupu) un internātskolu finansēšanas kārtība”, kas precizēs MK noteikumu par speciālās izglītības iestāžu, vispārējās izglītības iestāžu speciālās izglītības klašu (grupu) un internātskolu finansēšanas kārtību izdošanas pamatu, izglītības iestāžu nosaukumus atbilstoši Vispārējās izglītības likumam, normas par speciālo izglītības iestāžu pedagogu darba samaksas finansēšanu, kā arī finansēšanas normatīvus.

Izglītības un zinātnes ministrijas
Komunikācijas nodaļa



KM: Par apstiprinātajām izmaiņām Rīgas Doma padomes sastāvā

31.augustā Ministru kabineta sēdē apstiprinātas izmaiņas Rīgas Doma padomes sastāvā.

Par Rīgas Doma padomes locekļiem apstiprināti Ekonomikas ministrijas Būvniecības un mājokļu politikas departamenta Būvniecības politikas nodaļas pārvaldes vecākais referents Andris Mālnieks, SIA “Pastorāts” valdes priekšsēdētājs Ainis Ozoliņš un Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs.

Padomē darbu neturpinās Ekonomikas ministrijas Būvniecības departamenta direktora vietnieks Andris Kiškurno, SIA “Pastorāts” valdes loceklis Ivars Kupcis un bijusī Rīgas domes deputāte Maija Stefane.

Rīgas Doma padomes sastāvā ir septiņi locekļi: divi Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas pārstāvji (viens no viņiem – Doma baznīcas pārvaldes institūcijas pārstāvis), pa vienam pārstāvim no Ekonomikas ministrijas, Finanšu ministrijas, Kultūras ministrijas, Tieslietu ministrijas un Rīgas domes.

Rīgas Doma padomes darbības funkcija ir uzraudzīt Doma baznīcas un klostera ansambļa izpētes, restaurācijas un kapitālā remonta norisi un valsts piešķirtā finansējuma izlietojumu.

Dace Vizule,
KM sabiedrisko attiecību speciāliste



VesM: Par centralizētu specifisku medikamentu iegādi

31.augustā Ministru kabinetā apstiprināti Veselības ministrijas izstrādātie grozījumi noteikumos, kas regulē zāļu iegādes, uzglabāšanas, izlietošanas, uzskaites un iznīcināšanas kārtību ārstniecības iestādēs. Tie paredz, ka no 2011.gada 1.janvāra Veselības ekonomikas centrs organizēs centralizētus tādu medikamentu iepirkumus slimnīcu vajadzībām, kuriem nav līdzvērtīgas terapeitiskās efektivitātes analogu zāļu.

Jaunā kārtība samazinās administratīvās procedūras slimnīcās, jo katrai ārstniecības iestādei nebūs jārīko iepirkumu procedūras. Pacientiem tas nozīmēs iespēju ātrāk saņemt nepieciešamo medikamentozo ārstēšanu.

Veselības ministrs Didzis Gavars uzsver: “Ļoti specifisku medikamentu iegādes procedūru centralizēšana uzskatāma par labāko risinājumu gan no medicīniskā, gan saimnieciskā viedokļa. Pacienti bez kavēšanās saņems tik nepieciešamās zāles veselības atgūšanai, savukārt centralizēts iepirkums ļaus panākt maksimāli izdevīgāko cenu, paaugstinot valsts budžeta līdzekļu izlietojuma efektivitāti.”

Veselības ministrijas
Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!