• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrs: Par Mikrouzņēmumu nodokļa likuma stāšanos spēkā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.09.2010., Nr. 139 https://www.vestnesis.lv/ta/id/216061

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iekšlietu ministre: Par uzturēšanās atļauju pieprasījumiem

Vēl šajā numurā

02.09.2010., Nr. 139

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrs: Par Mikrouzņēmumu nodokļa likuma stāšanos spēkā

Ekonomikas ministrs Artis Kampars ir pārliecināts, ka Mikrouzņēmumu atbalsta programmas – viena, fiksēta mikrouzņēmumu nodokļa, mazkapitāla SIA, administratīvo un grāmatvedības procedūru vienkāršošanas – ieviešana radīs izrāvienu jaunu uzņēmumu izveidē. Tas ļaus nākamajos četros gados panākt kvalitatīvu lēcienu uzņēmējdarbības aktivitātes rādītājos un panākt, ka Latvija pēc uzņēmumu skaita uz katriem 1000 iedzīvotājiem sasniedz vismaz Eiropas Savienības vidējos rādītājus.

A.Kampars uzskata: “Šobrīd Latvijā uz katriem 1000 iedzīvotājiem strādā 31 privātais uzņēmums. Vidējais rādītājs Eiropas Savienībā ir 50 uzņēmumi uz 1000 iedzīvotājiem. Zemā uzņēmējdarbības aktivitāte valstī ir viens no iemesliem, kāpēc Latvijas ekonomikai ir tik būtiska mikrouzņēmumu atbalsta koncepcijas īstenošana. Tās ieviešana dzīvē sekmēs jaunu uzņēmumu veidošanos un līdz ar to arī nodarbinātību valstī, īpaši reģionos.”

1.septembrī stājās spēkā Mikrouzņēmumu nodokļa likums un to pavadošā likumdošanas pakete, kas paredz viena, fiksēta mikrouzņēmumu nodokļa ieviešanu ar likmi 9% no apgrozījuma jeb saimnieciskās darbības ieņēmumiem.

Līdz ar to ir pieņemti un stājušies spēkā visi likumdošanas akti, kas nepieciešami mikrouzņēmumu atbalsta programmas ieviešanai. Programmas mērķis ir atvieglot mikrouzņēmumu administratīvo un grāmatvedības kārtošanas slogu un samazināt dibināšanas izmaksas, lai veicinātu jaunu uzņēmumu un jaunu darba vietu veidošanos.

Ekonomikas ministrs ir pārliecināts, ka mikrouzņēmumu pazeminātās nodokļu likmes ieviešana jau no 1.septembra veicinās vismaz 900 jaunu mikrouzņēmumu izveidi līdz gada beigām.

A.Kampars uzsver: “Valda Dombrovska valdība mazajam un vidējam uzņēmējdarbības sektoram ir radījusi vairākas dažādas iespējas, lai tūkstošiem aktīvu Latvijas iedzīvotāju varētu īstenot ideju par sava uzņēmuma dibināšanu un no darba ņēmējiem kļūtu par uzņēmējiem, kas rada darba vietas gan sev, gan citiem. Mēs vēlamies panākt, ka, līdzīgi kā attīstītajās Rietumeiropas valstīs, arī Latvijā mazais un vidējais uzņēmējdarbības sektors kļūst par ekonomikas mugurkaulu ar būtisku ieguldījumu nodarbinātības veicināšanā.”

Kā norāda ministrs, jau līdz šim ieviestie pasākumi mikrouzņēmumu atbalstam – viena lata SIA un patentmaksas fiziskām personām – kopējais efekts uz ekonomiku ir daudz lielāks par iepriekš prognozēto.

Kopš izmaiņu Komerclikumā stāšanās spēkā šā gada maijā ik mēnesi vidēji tiek nodibinātas 400 viena lata jeb mazkapitāla SIA – augustā vien nodibinātas 462 mazkapitāla SIA. Gandrīz puse no pirmajā pusgadā reģistrētajām jaunajām SIA ir ar samazinātu pamatkapitālu. Salīdzinājumā ar 2009.gada otro pusgadu šā gada pirmajā pusgadā ir reģistrēts par 11,1% vairāk jaunu uzņēmumu.

Sandris Sabajevs,
ministra preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!