• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2010. gada 17. augusta noteikumi Nr. 777 "Gada pārskata sagatavošanas kārtība". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.08.2010., Nr. 131 https://www.vestnesis.lv/ta/id/215320

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.778

Iedzīvotāju reģistrā iekļauto ziņu izsniegšanas kārtība

Vēl šajā numurā

19.08.2010., Nr. 131

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 777

Pieņemts: 17.08.2010.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.777

Rīgā 2010.gada 17.augustā (prot. Nr.42 9.§)

Gada pārskata sagatavošanas kārtība

Izdoti saskaņā ar Likuma par budžetu un finanšu vadību 30.panta pirmo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību un apjomu, kādā budžeta iestādes, no valsts budžeta daļēji finansētas atvasinātas publiskas personas un budžeta nefinansētas iestādes (turpmāk – iestādes) sagatavo un iesniedz gada pārskatu.

2. Noteikumi neattiecas uz valsts budžeta finanšu bilances un tās pielikumu sagatavošanu Valsts kasē.

II. Gada pārskata apjoms

3. Gada pārskatā iekļauj:

3.1. finanšu pārskatu;

3.2. vadības ziņojumu.

4. Finanšu pārskats sastāv no:

4.1. pārskata par iestādes finansiālo stāvokli – veidlapa Nr.1 "Bilance" (1.pielikums);

4.2. pārskata par darbības finansiālajiem rezultātiem – veidlapa Nr.4-3 (2.pielikums);

4.3. pašu kapitāla (neto aktīva) izmaiņu pārskata – veidlapa Nr.4-1 (3.pielikums);

4.4. naudas plūsmas pārskata – veidlapa Nr.2-NP (4.pielikums);

4.5. finanšu pārskata pielikumiem:

4.5.1. veidlapa Nr.1-1 "Naudas līdzekļu atlikumu izvietojums" (5.pielikums);

4.5.2. veidlapa Nr.4-2 "Pārskats par uzkrājumiem" (6.pielikums);

4.5.3. veidlapa Nr.5 "Nemateriālo ieguldījumu un pamatlīdzekļu izmaiņu pārskats" (7.pielikums);

4.5.4. veidlapa Nr.6 "Krājumu izmaiņu pārskats" (8.pielikums);

4.5.5. veidlapa Nr.7-1 "Līdzdalības kapitālsabiedrību kapitālā izmaiņu pārskats" (9.pielikums);

4.5.6. veidlapa Nr.7-3 "Pārējo finanšu ieguldījumu izmaiņu pārskats" (10.pielikums);

4.5.7. veidlapa Nr.7-4 "Finanšu ieguldījumu vērtspapīros izmaiņu pārskats" (11.pielikums);

4.5.8. veidlapa Nr.7-5 "Aizdevumu izmaiņu pārskats" (12.pielikums);

4.5.9. veidlapa Nr.8-AV "Pārskats par nākamo periodu izdevumiem un avansu maksājumiem" (13.pielikums);

4.5.10. veidlapa Nr.8-1 "Pārskats par debitoriem (prasībām)" (14.pielikums);

4.5.11. veidlapa Nr.8-2 "Pārskats par kreditoriem (saistībām)" (15.pielikums);

4.5.12. veidlapa Nr.9-1 "Pārskats par aizņēmumiem" (16.pielikums);

4.5.13. veidlapa Nr.9-2 "Pārskats par galvojumiem" (17.pielikums);

4.5.14. veidlapa Nr.2 "Pārskats par budžeta izpildi" (18.pielikums);

4.5.15. veidlapa Nr.2-DII "Pārskats par dažādiem ieņēmumiem un izdevumiem" (19.pielikums);

4.5.16. veidlapa Nr.22 "Iestāžu saraksts" (20.pielikums);

4.5.17. veidlapa Nr.3-1 "Pārskats par amata vietu plāna izpildi iestādēs" (21.pielikums);

4.5.18. veidlapa Nr.3-3 "Pārskats par amata vietu un audzēkņu plāna izpildi internātskolās, sanatorijas tipa internātskolās, speciālajās internātskolās un sociālās korekcijas izglītības iestādēs" (22.pielikums);

4.5.19. veidlapa Nr.3-5 "Pārskats par amata vietu skaita plāna izpildi un izdevumiem atlīdzībai apstiprinātās tāmes izpildi veselības aprūpes iestādēs" (23.pielikums);

4.6. grāmatvedības uzskaites pamatprincipu apraksta;

4.7. pārskatu skaidrojumiem, t.sk. skaidrojumiem par budžeta izpildi.

III. Gada pārskata sagatavošana

5. Gada pārskatu sagatavo:

5.1. saskaņā ar uzkrāšanas un naudas plūsmas principu;

5.2. kā vienas vienības konsolidēto pārskatu, izslēdzot savstarpējos darījumus un atlikumus starp konsolidācijā iesaistītajām vienībām.

6. Ja pārskata periodā notiek iestāžu reorganizācija, padotības maiņa vai publisko aģentūru izveide vai likvidācija, neveic izmaiņas finanšu pārskata atlikumos gada sākumā, bet norāda atlikumus kā kārtējā perioda darījumu.

7. Iestādi reorganizējot, mainot tās padotību vai izbeidzot tās darbību, sagatavo slēguma finanšu pārskatu un iesniedz to normatīvajos aktos noteiktajā iestādē:

7.1. iestādi reorganizējot vai mainot tās padotību, slēguma finanšu pārskatā norāda informāciju par atlikumiem pārskata perioda beigās datumā, kurā notiek reorganizācija vai padotības maiņa;

7.2. iestādi likvidējot, slēguma finanšu pārskatā norāda informāciju par atlikumiem pārskata perioda beigās datumā, kurā iestādi likvidē (nodošanas atlikumi), un informāciju par slēguma rezultātu (slēguma atlikumi, kas vienādi ar nulli).

8. Iepriekšējo periodu neprecizitātes uzskaitē un grāmatvedības uzskaites pamatprincipu izmaiņu ietekmi norāda kā pārskata perioda darījumus.

9. Gada pārskatu sagatavo, pamatojoties uz grāmatvedības uzskaites datiem, kurus klasificē atbilstoši normatīvajiem aktiem budžeta grāmatvedības jomā.

10. Patiesam priekšstatam par gada pārskatu:

10.1. konsekventi lieto grāmatvedības uzskaites pamatprincipus;

10.2. norāda nozīmīgu, ticamu, salīdzināmu un saprotamu informāciju;

10.3. sniedz papildu skaidrojumus, lai gada pārskata lietotāji izprastu, kā konkrēti darījumi vai notikumi ietekmē iestādes finansiālo stāvokli vai darbības finansiālos rezultātus.

11. Lai nodrošinātu gada pārskata kvalitāti un noderīgumu tā lietotājiem, iestāde, kura veic konsolidāciju, nosaka vienotus grāmatvedības politikas uzskaites pamatprincipus konsolidācijā iesaistītajām iestādēm atbilstoši normatīvajiem aktiem budžeta grāmatvedības jomā.

12. Grāmatvedības uzskaites pamatprincipu aprakstu sagatavo, sniedzot informāciju par gada pārskata sagatavošanā izmantotajām dažādu posteņu novērtēšanas metodēm un uzskaites principiem.

13. Iestāde maina izstrādātos grāmatvedības uzskaites pamatprincipus, ja to nosaka ārējie normatīvie akti vai grāmatvedības uzskaites pamatprincipu maiņa ļauj sagatavot finanšu pārskatu, kas sniedz ticamu un atbilstošu informāciju par to, kā darījumi un fakti ietekmē iestādes finansiālo stāvokli, darbības rezultātus un naudas plūsmu.

14. Ja grāmatvedības uzskaites pamatprincipus maina saskaņā ar normatīvajiem aktiem, iestāde norāda grāmatvedības uzskaites pamatprincipu maiņas būtību un veidu, kā arī piemērošanas sākuma datumu.

15. Gada pārskatā sniegtās informācijas noderīgumu lietotājiem nosaka kvalitātes pazīmes – patiesums, salīdzināmība, nozīmīgums, saprotamība, pilnīgums. Informācija ir nozīmīga lietotājiem, ja tā ir saņemta laikus un to var izmantot, izvērtējot pagātnes, tagadnes vai nākotnes notikumus, apstiprinot iepriekšējos novērtējumus vai labojot tos. Informācija ir būtiska lietotājiem, ja tās nenorādīšana vai neprecīza norādīšana var ietekmēt gada pārskata lietotāju lēmumus, kuri pieņemti, pamatojoties uz šo informāciju.

16. Izvērtējot darbības turpināšanas principa piemērotību, ņem vērā visu pieejamo informāciju par turpmākajiem iestādes plāniem, kas aptver vismaz 12 mēnešus pēc bilances datuma.

17. Gada pārskata veidlapās atbilstoši noteiktajām prasībām atsevišķi norāda posteņus, kas ir būtiski pēc rakstura, satura un apmēra.

18. Aktīvus un saistības nevar savstarpēji izslēgt (dzēst).

19. Posteņu uzskaitījums un klasifikācija visos pārskata periodos ir vienāda, izņemot gadījumu, ja posteņu uzskaitījums un klasifikācijas maiņa ir paredzēta normatīvajos aktos budžeta grāmatvedības jomā.

20. Iepriekšējā perioda salīdzināmo informāciju sniedz par visiem gada pārskatā iekļautajiem posteņiem. Salīdzināmo informāciju nenorāda, ja gada pārskatu iesniedz pirmo reizi.

21. Mainot posteņu uzskaitījumu vai klasifikāciju finanšu pārskatā, salīdzināmos (iepriekšējā pārskata perioda) posteņus pārklasificē (ja tas ir iespējams), lai nodrošinātu iespēju tos salīdzināt ar attiecīgo pārskata periodu. Grāmatvedības uzskaites pamatprincipu aprakstā norāda pārklasifikācijas raksturu, apmēru un iemeslu.

22. Ja salīdzināmo posteni nav iespējams pārklasificēt, iestāde norāda pamatotu iemeslu, kāpēc tas nav pārklasificēts, un izmaiņu raksturu, ja posteni pārklasificētu.

23. Gada pārskats ir nepārprotami identificējams, un tajā esošā informācija neatšķiras no tādas pašas informācijas citos pārskatos. Minēto informāciju norāda skaidri un, ja nepieciešams, atkārto, lai nodrošinātu tās pareizu izpratni.

24. Vadības ziņojumu sagatavo katras iestādes vadība. Vadības ziņojumā norāda:

24.1. iestādes struktūrvienības, konsolidācijā iesaistītās iestādes un padotībā esošās iestādes;

24.2. galvenos notikumus, kas ietekmējuši iestādes darbību pārskata gadā;

24.3. būtiskās pārmaiņas iestādes darbībā un to ietekmi uz finanšu rezultātiem;

24.4. paredzamos notikumus, kas varētu būtiski ietekmēt iestādes darbību nākotnē;

24.5. informāciju par būtiskiem riskiem un neskaidriem apstākļiem, ar kuriem iestāde saskaras;

24.6. pētniecības darbus;

24.7. finanšu instrumentus un finanšu riska vadības mērķus un politiku, ja tas ir būtiski, lai novērtētu iestādes aktīvus, saistības un finansiālo stāvokli, pieņemto riska vadības politiku attiecībā uz katru nozīmīgu prognozēto nākotnes darījumu veidu, kuram piemēro riska ierobežošanas uzskaiti.

IV. Konsolidētais gada pārskats

25. Ministrijas, centrālās valsts iestādes un pašvaldības gada pārskatu veido nozares vai pašvaldības konsolidētais gada pārskats, kas ietver šo noteikumu 3.punktā minētos dokumentus.

26. Konsolidēto gada pārskatu sagatavo, konsolidējot iestāžu gada pārskatus:

26.1. ministrijas un citas centrālās valsts iestādes konsolidētajā gada pārskatā iekļauj valsts budžeta iestāžu, no valsts budžeta daļēji finansētu atvasinātu publisku personu un budžeta nefinansētu iestāžu gada pārskatus;

26.2. pašvaldības konsolidētajā gada pārskatā iekļauj pašvaldības budžeta iestāžu un kopīgo iestāžu gada pārskatus. Kopīgās iestādes pārskatu pašvaldības konsolidētajā pārskatā iekļauj tā pašvaldība, kurai šāds pienākums noteikts kopīgās iestādes nolikumā.

27. Konsolidācijā iekļauto iestāžu gada pārskatus sagatavo uz vienu un to pašu pārskata datumu.

28. Sagatavojot konsolidēto gada pārskatu, posteņu novērtēšanā lieto vienas un tās pašas grāmatvedības metodes un vienus un tos pašus novērtēšanas noteikumus.

29. Konsolidēto finanšu pārskatu sagatavo kā:

29.1. iestāžu gada pārskatu kopsavilkumu (vienādu posteņu summēšana);

29.2. konsolidācijas posteņu izklāstu (norāda (+/–) posteni un summu, kuru konsolidē);

29.3. kopsavilkuma un konsolidācijas posteņu izklāsta datu summu.

30. Konsolidācijā iesaistīto iestāžu gada pārskatus apvieno šādā kārtībā:

30.1. konsolidēto gada pārskatu sagatavo, konsolidācijas procedūrā apvienojot augstākās iestādes gada pārskata un konsolidācijā iesaistīto iestāžu gada pārskatu attiecīgajos finanšu pārskata posteņos norādītās aktīvu, saistību, pašu kapitāla, ieņēmumu un izdevumu (izmaksu) summas. Konsolidācijā iesaistīto iestāžu bilanču aktīva un pasīva posteņus pilnībā iekļauj konsolidētajā bilancē. Šo iestāžu darbības finansiālā rezultāta posteņus pilnībā ietver konsolidētajā darbības finansiālā rezultāta aprēķinā;

30.2. augstākā iestāde attiecīgi koriģē iestāžu gada pārskatus, kuros piemērotas atšķirīgas grāmatvedības metodes un atšķirīgi novērtēšanas noteikumi. Par korekciju summu attiecīgi palielina vai samazina augstākās iestādes bilances posteņu vērtību un koriģē attiecīgos darbības finansiālā rezultāta aprēķina posteņus;

30.3. savstarpēji izslēdz augstākās iestādes ieguldījuma bilances vērtību un atbilstošo līdzdalības daļas vērtību iestādes pašu kapitālā (pašu kapitāla konsolidācija);

30.4. pilnībā izslēdz konsolidācijā iesaistīto iestāžu savstarpējo darījumu rezultātus (ieņēmumu un izdevumu koriģēšana) un savstarpējo norēķinu atlikumu summas, ievērojot mazākuma principu, – izslēdz savstarpēji ekonomiski atbilstošo pozīciju mazākās vērtības.

31. Konsolidēto finanšu pārskatu pamato ar aprēķiniem un tabulām, kuru sagatavošanā ievēro likuma "Par grāmatvedību" 6., 7. un 10.pantā noteiktās prasības attaisnojuma dokumentiem un grāmatvedības reģistriem. 

32. Konsolidācija aptver visus finanšu pārskata posteņus.

33. Konsolidētajā finanšu pārskatā ministrijas un centrālās valsts iestādes izslēdz posteņus, kas norādīti ailē "S130111, S130121", bet pašvaldības izslēdz posteņus, kas norādīti ailē "S130311, S130321".

34. Sagatavojot konsolidēto budžeta izpildes pārskatu, par pamatu ņem katras iestādes iesniegto budžeta izpildes pārskatu. Budžeta izpildes pārskatu konsolidē pa budžeta veidiem, apvienojot attiecīgos ieņēmumu un izdevumu posteņus:

34.1. izslēdz visus transfertus un savstarpējos maksājumus, kurus viena iestāde ir pārskaitījusi citai attiecīgā budžeta veida konsolidācijā iesaistītajai iestādei;

34.2. ja ministrijai ir noteiktas vadošās iestādes funkcijas ārvalstu finanšu palīdzības projektu ieviešanai vai Ministru kabineta rīkojumā noteikts apropriācijas izlietojums un apstiprināts pasākumu finansēšanas plāns citai ministrijai vai centrālajai valsts iestādei, tad, konsolidējot valsts budžeta izpildes pārskatus, neiekļauj iesaistītās citas ministrijas, iestādes vai centrālās valsts iestādes budžeta izpildi pēc uzkrāšanas principa un naudas līdzekļus pārskata periodā. Par izslēgto starpību summām sniedz detalizētu skaidrojumu. 

35. Šo noteikumu IV nodaļa neattiecas uz finanšu ieguldījumu kapitālsabiedrībās konsolidāciju.

V. Gada pārskata iesniegšana

36. Iestādes iesniedz gada pārskatu augstākai iestādei, kura veic konsolidāciju.

37. Publiskās aģentūras, no valsts budžeta daļēji finansētas atvasinātas publiskas personas, budžeta nefinansētas iestādes un kopīgās iestādes gada pārskatu iesniedz iestādei, kura veic konsolidāciju.

38. Iestāde, kura veic konsolidāciju, nosaka:

38.1. pārskata sagatavošanas kārtību atbilstoši iestādes darbības specifikai;

38.2. iesniedzamo pārskatu apjomu;

38.3. pārskata iesniegšanas termiņus iestādēm, kuru pārskatus konsolidē.

39. Ministrijas, centrālās valsts iestādes un pašvaldības iesniedz konsolidēto gada pārskatu Valsts kasē Likumā par budžetu un finanšu vadību noteiktajā termiņā.

40. Gada pārskatu sagatavo un elektroniski iesniedz (augšupielādē e-pārskatos) informācijas sistēmā "Valsts budžeta un pašvaldību budžeta pārskati" (turpmāk – e-pārskati). E-pārskatu lietošana noteikta šo noteikumu VIII nodaļā.

41. Valsts drošības likumā minētās valsts drošības iestādes gada pārskata iesniegšanai neizmanto e-pārskatus, bet pārskatus sagatavo atbilstoši šo jomu regulējošiem normatīvajiem aktiem un tos iesniedz augstākai iestādei, kura veic konsolidāciju. E-pārskatos augstākā iestāde, kura veic konsolidāciju, valsts drošības iestāžu pārskatus iekļauj sava pārskata sastāvā.

42. Valsts kontrolei tās noteiktajos termiņos elektroniski ir pieejami ministriju un centrālo valsts iestāžu elektroniski sagatavotie un parakstītie konsolidētie gada pārskati.

43. Ja Valsts kase konstatē datu neatbilstību vai kļūdas e-pārskatos pēc zvērināta revidenta vai zvērinātu revidentu komercsabiedrības vai Valsts kontroles (turpmāk – auditori) atzinuma vai ziņojuma saņemšanas un datu apstiprināšanas no auditoru puses, tad:

43.1. pārskatu nodod labošanai ministrijai, centrālajai valsts iestādei vai pašvaldībai;

43.2. šo noteikumu 43.1.apakšpunktā minētās iestādes pārskatus nodod labošanai konsolidācijā iesaistītajām iestādēm, kuru pārskatos ir kļūdas;

43.3. iestādes veic labojumus pārskatos, pārbauda tos un atkārtoti elektroniski paraksta;

43.4. šo noteikumu 43.1.apakšpunktā minētās iestādes atkārtoti sagatavo kopsavilkumus un konsolidētos pārskatus, pārbauda tos un elektroniski paraksta, informējot par to auditorus;

43.5. auditori saskaņo datus labotajos pārskatos un, ja nepieciešams, izsniedz atkārtotu atzinumu vai ziņojumu, kuru elektroniski iesniedz (augšupielādē e-pārskatos) Valsts kasē.

44. Veidlapas, kurās nav datu, neaizpilda.

45. Ja iestāde gada pārskata sagatavošanai, pārbaudīšanai un parakstīšanai izmanto e-pārskatus, Valsts kase nodrošina pastāvīgi glabājamās lietas iesniegšanu Latvijas Nacionālajā arhīvā.

46. Sagatavojot vadības ziņojumu, grāmatvedības uzskaites pamatprincipu aprakstu, apliecinājumu par finanšu pārskatos sniegtās informācijas patiesumu, Valsts kontroles atzinumu vai zvērināta revidenta ziņojumu un pārskatu skaidrojumus (turpmāk – dokumenti) portatīva dokumenta (PDF) formātā, ievēro šādas prasības:

46.1. sākot darbu, datnes rekvizītos norāda ziņas par attiecīgo dokumentu (File/Properties/Summary):

46.1.1. virsraksts (Title) – pilns nosaukums;

46.1.2. tēma (Subject) – dokumenta veids (piemēram, grāmatvedības uzskaites pamatprincipi, vadības ziņojums);

46.1.3. autors (Author) – dokumenta autora vārds, uzvārds;

46.1.4. uzņēmums (Company) – iestādes nosaukums;

46.1.5. komentāri (Comments) – dokumenta autora e-pasta adrese, tālrunis;

46.2. dokumenta datnes nosaukumu veido, izmantojot latīņu alfabēta burtus, un tas nedrīkst būt garāks par 24 simboliem;

46.3. dokumenta datnes nosaukumu veido pēc šāda parauga – xxxxxxxxxxx_vvvv_ddmmgg, kur:

46.3.1. xxxxxxxxxxx – kods atbilstoši šo noteikumu 50. un 51.punktam (tukšās zīmes aizstāj ar "0", pievienojot tās pirms koda);

46.3.2. vvvv – dokumenta veida apzīmējums:

46.3.2.1. vadības ziņojums – ZINO;

46.3.2.2. grāmatvedības uzskaites pamatprincipu apraksts – GRPO;

46.3.2.3. gada pārskata skaidrojumi – PASK;

46.3.2.4. salīdzināšanas izziņas par kontu atlikumiem ar kredītiestādēm – SALI;

46.3.2.5. darījumu apliecinošs dokuments par skaidras naudas iemaksu Valsts kases norēķinu kontā gada pēdējā dienā – SKAI;

46.3.2.6. Valsts kontroles vai zvērināta revidenta atzinums/ziņojums – ATZI;

46.3.3. ddmmgg – dokumenta pēdējās korekcijas datums;

46.3.4. datnes pārējās zīmes var izmantot, norādot papildu informāciju.

47. Dokumentus augšupielādē e-pārskatos.

48. Ja netiek ievērotas šo noteikumu 46.punktā minētās prasības, dokumentu nodod tā sagatavotājam labošanai.

VI. Finanšu pārskata sagatavošana

49. Finanšu pārskatā norāda:

49.1. iestādes nosaukumu, kā arī citas ziņas un apzīmējumus iestādes identificēšanai;

49.2. informāciju par to, vai gada pārskats ir vienas atsevišķas iestādes vai vairāku iestāžu pārskatu kopsavilkums;

49.3. datumu vai periodu atbilstoši tam, kurš atbilst attiecīgajai gada pārskata sastāvdaļai;

49.4. lietoto valūtu – Latvijas Republikas naudas vienību;

49.5. skaitļu precizitātes pakāpi – datus norāda apaļās summās, bez decimāldaļām.

50. Rindā "Ministrijas, centrālās valsts iestādes, pašvaldības nosaukums" norāda pilnu ministrijas, centrālās valsts iestādes vai pašvaldības nosaukumu. Sadaļā "Kodi" norāda:

50.1. ministrijas vai centrālās valsts iestādes kodu saskaņā ar likumu par valsts budžetu saimnieciskajam gadam;

50.2. pašvaldības kodu saskaņā ar Latvijas Republikas Administratīvo teritoriju un teritoriālo vienību klasifikatoru.

51. Rindā "Iestādes nosaukums" norāda iestādes pilnu nosaukumu. Sadaļā "Kodi" norāda nodokļu maksātāja reģistrācijas numuru.

52. Rindā "Pārskata periods" norāda pārskata periodu (gads). Sadaļā "Kodi" norāda pārskata gadu (cipariem).

53. Pārskata perioda sākuma dati atbilst iepriekšējā pārskata perioda beigu datiem. Dati par iepriekšējo pārskata periodu atbilst iepriekšējā pārskata periodā norādītajiem datiem.

54. Finanšu pārskatā atlikumus perioda sākumā un perioda beigās, bezatlīdzības ceļā saņemto vai nodoto vērtību izmaiņas klasificē atbilstoši normatīvajos aktos budžeta klasifikāciju jomā noteiktajiem institucionālajiem sektoriem.

55. Bez atlīdzības saņemtās vai nodotās vērtības starp padotības iestādēm, starp valsts un pašvaldību budžeta iestādēm, starp budžeta iestādēm un pārējām personām, ziedojumus un dāvinājumus norāda ailē "Bez atlīdzības saņemts (+)" un "Bez atlīdzības nodots (–)":

55.1. šajā ailē norāda datus arī tad, ja ir notikušas šo noteikumu 6.punktā minētās izmaiņas;

55.2. izziņas sadaļā informāciju par bezatlīdzības ceļā saņemtajām/nodotajām vērtībām norāda atbilstošajā institucionālajā sektorā. 

56. Savstarpēji salīdzināmi dati atbilst cits citam dažādos pārskatos, kuru pārbaudi nodrošina saskaņā ar šo noteikumu 131.punktu.

57. Veidlapa Nr.1 "Bilance" (1.pielikums) (pārskats par iestādes finansiālo stāvokli):

57.1. bilance ir iestādes grāmatvedības pārskats, kas noteiktā datumā parāda iestādes aktīvu, saistību un pašu kapitāla apmēru. Bilances aktīvā ir sadaļas "Ilgtermiņa ieguldījumi" un "Apgrozāmie līdzekļi", pasīvā – sadaļas "Pašu kapitāls", "Uzkrājumi" un "Kreditori";

57.2. bilances aktīva kopsumma ir vienāda ar bilances pasīva kopsummu;

57.3. par bilances posteņu izmaiņām pārskata gada laikā sniedz detalizētus skaidrojumus – izmaiņas starp pārskata gada sākuma datiem un pārskata gada beigu datiem. Skaidrojumus apzīmē ar norādi "Piezīme Nr.xx" atbilstoši veidlapas C ailē norādītajam numuram;

57.4. nemateriālos ieguldījumus un pamatlīdzekļus bilancē norāda atlikušajā vērtībā, ko aprēķina, no sākotnējās vērtības atskaitot nolietojumu (amortizāciju) un vērtības samazinājumu;

57.5. ilgtermiņa prasības, aizdevumus, debitorus un samaksātos avansus bilancē norāda neto vērtībā, kas aprēķināta, no uzskaites vērtības atskaitot izveidoto uzkrājumu vērtības;

57.6. krājumus norāda, ieskaitot avansa maksājumus par krājumiem neto vērtībā.

58. Veidlapa Nr.4-3 "Pārskats par darbības finansiālajiem rezultātiem" (2.pielikums):

58.1. ieņēmumus un izdevumus, kas radušies iestādes darbības rezultātā pārskata periodā, pārskatā norāda saskaņā ar uzkrāšanas principu;

58.2. pārskatā konsolidē darījumus, kas veikti starp dažādiem budžeta veidiem;

58.3. pārskata "A" sadaļā norāda darbības, kuras iestāde veikusi, lai sasniegtu primāros mērķus, kas noteikti likumā par valsts budžetu saimnieciskajam gadam vai saistošajos noteikumos par pašvaldības budžetu, ziedojumus un dāvinājumus, kā arī citos budžetos uzskaitītos līdzekļus;

58.4. rindā "Transferti" norāda ieņēmumus vai izdevumus no bezatlīdzības ceļā saņemtajiem vai nodotajiem aktīviem vai pasīviem starp vispārējās valdības sektora struktūrām, izņemot kontrolētus un finansētus komersantus;

58.5. rindā "A2.10. Nolietojums un amortizācijas izmaksas" norāda pārskata periodā aprēķināto amortizāciju un nolietojumu (tai skaitā korekcijas), un vērtības samazinājumu;

58.6. citi ieņēmumi/izdevumi no pamatdarbības ietver:

58.6.1. inventarizācijās konstatētos pārpalikumus/iztrūkumus;

58.6.2. ieņēmumus no saistību dzēšanas un izveidoto uzkrājumu samazinājuma vai izdevumus uzkrājumu veidošanai;

58.6.3. nefinanšu aktīvu sākotnējo atzīšanu un vērtības norakstīšanu, izslēdzot ilgtermiņa aktīvus no uzskaites;

58.6.4. nefinanšu aktīvu vērtības palielinājumu/samazinājumu;

58.6.5. ieņēmumus no ilgtermiņa ieguldījumu pārvērtēšanas rezerves samazinājuma;

58.6.6. konta "Nākamo periodu ieņēmumi", kas atzīti iepriekšējos pārskata periodos un iekļauti pārskata perioda ieņēmumos, samazinājumu;

58.6.7. citus ar iestādes pamatdarbību saistītos ieņēmumus un izdevumus, par kuriem pārskatam pievieno skaidrojumus;

58.7. pārskata ''B'' sadaļā norāda:

58.7.1. finanšu ieņēmumus, kas veidojas no kapitālsabiedrību akciju, daļu un vērtspapīru pārdošanas, pārvērtēšanas, pārvērtēšanas rezerves samazinājuma, uzkrājumu nedrošajiem aizdevumiem samazinājuma un valūtas kursu svārstībām, un procentu ieņēmumus no finanšu darbības un citiem ienākumiem no finanšu darbības, par kuriem sniedz detalizētu skaidrojumu;

58.7.2. finanšu izdevumus, kas veidojas no kapitālsabiedrību akciju, daļu un vērtspapīru iegādes, pārvērtēšanas, pārvērtēšanas rezerves palielinājuma, valūtas kursu svārstībām un uzkrājumu veidošanas nedrošajiem aizdevumiem, un procentu izdevumus no finanšu darbības un citiem izdevumiem no finanšu darbības, par kuriem sniedz detalizētu skaidrojumu;

58.7.3. procentu ieņēmumus vai izdevumus izvērtē pēc ekonomiskās būtības un atbilstoši izvērtējumam klasificē šādi:

58.7.3.1. procentu ieņēmumus vai izdevumus par kontu atlikumiem, ja ieguldījuma mērķis ir gūt atdevi (termiņnoguldījumi, dividendes), attiecina uz pamatdarbību;

58.7.3.2. procentu ieņēmumus vai izdevumus par aizdevumiem vai aizņēmumiem attiecina uz finanšu darbību;

58.7.4. normatīvajos aktos mantas atsavināšanas jomā noteiktajā kārtībā gūtos neto ieņēmumus vai izdevumus (no iegūtajiem līdzekļiem atskaitot aktīvu bilances vērtību un pārdošanas izdevumus) no pamatlīdzekļu realizācijas, ja tā nav iestādes pamatdarbība;

58.7.5. ārkārtas posteņos norāda ieņēmumus no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem un izdevumus no šiem līdzekļiem. Valsts budžeta iestādes datus norāda tad, ja atbilstoši likumam par valsts budžetu saimnieciskajam gadam nav plānota pamatbudžeta programma;

58.8. valsts budžeta iestādes pārskatu par darbības finansiālajiem rezultātiem sagatavo atbilstoši Ministru kabineta instrukcijā noteiktajai kārtībai.

59. Veidlapa Nr.4-1 "Pašu kapitāla (neto aktīva) izmaiņu pārskats" (3.pielikums):

59.1. norāda atbilstoši normatīvajos aktos budžeta grāmatvedības jomā noteiktā kontu plāna 3000 kontu grupas līmenim, detalizējot datus līdz konta numuram;

59.2. ailē "Pārskata perioda sākumā" norāda kontu atlikumu pārskata perioda sākumā;

59.3. konta "Rezerves" datus norāda šādi:

59.3.1. ailē "Palielinājums (+)" norāda kontu palielinājumu (kredīta apgrozījumu) pārskata perioda laikā;

59.3.2. ailē "Samazinājums (–)" norāda kontu samazinājumu (debeta apgrozījumu) pārskata perioda laikā;

59.4. ailē "Budžeta izpildes rezultāts (+,–)" norāda konta "Pārskata gada budžeta izpildes rezultāts" datus;

59.5. ailē "Pārvietošana (+,–) starp 3000 līmeņa kontiem" norāda konta maiņu pārskata periodā. Ailē norāda vertikālo pārvietošanu: vienā kontā – palielinājums, otrā kontā – samazinājums (pārvietošanas rezultāts ir vienāds ar nulli);

59.6. ailē "Citas izmaiņas (+,–)" norāda konta izmaiņas, ja ir notikušas šo noteikumu 6.punktā minētās izmaiņas;

59.7. iepriekšējā gada budžeta izpildes rezultātā neveic korekcijas par atklātajām kļūdām, kas attiecas uz iepriekšējo gadu budžetu izpildes rezultātu. Šādu kļūdu ietekmi norāda kā pārskata gada ieņēmumus vai izdevumus veidlapā Nr.4-3 "Pārskats par darbības finansiālajiem rezultātiem" un veidlapā Nr.2 "Pārskats par budžeta izpildi";

59.8. pārskatam pievieno skaidrojumus par:

59.8.1. ailē "Citas izmaiņas (+,–)" norādītajiem datiem;

59.8.2. kontā "Pārējās rezerves" uzskaitītajiem darījumiem.

60. Veidlapa Nr.2-NP "Naudas plūsmas pārskats" (4.pielikums):

60.1. norāda saņemtās un izmaksātās naudas summas pa budžeta veidiem atbilstoši normatīvajos aktos budžeta klasifikāciju jomā noteiktajām grupām un kodiem;

60.2. naudas plūsmu grupē atbilstoši iestādes pamatdarbībai, ieguldījumu darbībai un finanšu darbībai;

60.3. šajā pārskatā:

60.3.1. pamatdarbība nav ieguldījumu darbība vai finanšu darbība;

60.3.2. par ieguldījumu darbību uzskata ilgtermiņa ieguldījumu un citu ieguldījumu iegādi un atsavināšanu;

60.3.3. par finanšu darbību uzskata darbību, kas rada izmaiņas ieguldītā kapitāla un aizņēmumu apmērā un sastāvā;

60.4. nerealizētie ieņēmumi un izdevumi, kuri rodas no izmaiņām ārvalstu valūtu kursos, nav naudas plūsma. Pārskatā norāda valūtas kursu svārstību ietekmi, lai salīdzinātu naudas līdzekļu atlikumus pārskata perioda sākumā un beigās. Šo rezultātu norāda atsevišķi no pamatdarbības, ieguldījumu darbības un finanšu darbības naudas plūsmām rindā "Ārvalstu valūtu kursu svārstību rezultāts (+,–)";

60.5. pārskatam pievieno paskaidrojumu par rindās "Citi ieņēmumi no pamatdarbības", "Citi izdevumi no pamatdarbības", "Citi ieņēmumi no ieguldījumu darbības", "Citi izdevumi no ieguldījumu darbības", "Citi ieņēmumi no finanšu darbības" un "Citi izdevumi no finanšu darbības" norādītajiem datiem, norādot darījuma raksturu un apmēru;

60.6. kapitālā remonta un rekonstrukcijas izdevumus un ieguldījumus nomātajos pamatlīdzekļos norāda rindā "Pamatlīdzekļu izveidošana un nepabeigtā būvniecība";

60.7. procentu ieņēmumus vai izdevumus izvērtē pēc ekonomiskās būtības un atbilstoši izvērtējumam klasificē šādi:

60.7.1. procentu ieņēmumus vai izdevumus par kontu atlikumiem attiecina uz pamatdarbību;

60.7.2. ja ieguldījumu mērķis ir gūt atdevi (termiņnoguldījumi, dividendes), procentu ieņēmumus vai izdevumus attiecina uz ieguldījumu darbību;

60.7.3. procentu ieņēmumus vai izdevumus par aizdevumiem vai aizņēmumiem attiecina uz finanšu darbību;

60.8. citu budžetu līdzekļus, kas uz laiku ir iestādes glabājumā (konkursa vai drošības nauda, vēlēšanu drošības nauda, pansionātos dzīvojošo pensijas, atsavinātie līdzekļi no aizturētām personām un ieņēmumi par mantas realizāciju no krimināllietām un administratīvo pārkāpumu lietām līdz tiesas lēmumam, ieslodzīto un citu personu personīgā nauda, drošības nauda par kasācijas sūdzību), norāda neto vērtībā ailē "Citi budžeti" rindā "A1.7. Citi ieņēmumi no pamatdarbības";

60.9. pārskatā konsolidē darījumus, kas veikti starp dažādiem budžeta veidiem;

60.10. valsts budžeta iestādes naudas plūsmas pārskatu sagatavo atbilstoši Ministru kabineta instrukcijā noteiktajai kārtībai.

61. Veidlapa Nr.1-1 "Naudas līdzekļu atlikumu izvietojums" (5.pielikums):

61.1. norāda naudas līdzekļu atlikumu izvietojumu kredītiestādēs un Valsts kasē pārskata perioda beigās un pārskata perioda sākumā atbilstoši normatīvajos aktos budžeta grāmatvedības jomā noteiktā kontu plāna 2600 kontu grupas līmenim, detalizējot datus līdz konta numuram;

61.2. konta "nauda ceļā" datus norāda ailē, kas atbilst kredītiestādei vai iestādes kasei, no kuras veikts maksājums vai skaidras naudas iemaksa;

61.3. pārskatam pievieno salīdzināšanas izziņas par kontu atlikumiem pārskata perioda beigās ar kredītiestādēm, izņemot Valsts kasi;

61.4. pārskatam pievieno paskaidrojumu par citu budžetu līdzekļu konta atlikumā iekļautajiem līdzekļiem (pašvaldības – par konkursa vai drošības naudu, vēlēšanu drošības naudu, pansionātos dzīvojošo pensijām, atsavinātajiem līdzekļiem no aizturētām personām un ieņēmumiem par mantas realizāciju no krimināllietām un administratīvo pārkāpumu lietām līdz tiesas lēmumam, ieslodzīto un citu personu personīgo naudu, drošības naudu par kasācijas sūdzību, līdzekļiem, kas piešķirti ar Ministru kabineta rīkojumu valsts budžeta iestādēm un kas piešķirti, pamatojoties uz finansēšanas plānu, no valsts budžeta daļēji finansētas atvasinātas publiskas personas un budžeta nefinansētas iestādes līdzekļiem, kā arī pārējiem iepriekš neklasificētiem līdzekļiem, kas uzskaitīti šajā kontā).

62. Veidlapa Nr.4-2 "Pārskats par uzkrājumiem" (6.pielikums):

62.1. norāda atbilstoši normatīvajos aktos budžeta grāmatvedības jomā noteiktā kontu plāna 4200 kontu grupas datus, atlikumu perioda sākumā un beigās, palielinājumu un samazinājumu pārskata perioda laikā;

62.2. sniedz darījumu aprakstu un norāda katra izveidotā uzkrājuma apmēru. Ja darījuma partneris ir privātpersona, ieraksta nosaukumu "Privātpersona";

62.3. grāmatvedības uzskaites pamatprincipu aprakstā sniedz detalizētu informāciju par izveidoto uzkrājumu posteņu veidošanas iemeslu un izmantoto aplēses metodi.

63. Veidlapa Nr.5 "Nemateriālo ieguldījumu un pamatlīdzekļu izmaiņu pārskats" (7.pielikums):

63.1. norāda nemateriālos ieguldījumus un pamatlīdzekļus, izņemot avansa maksājumus par nemateriālajiem ieguldījumiem un pamatlīdzekļiem, atbilstoši normatīvajos aktos budžeta grāmatvedības jomā noteiktā kontu plāna 1100 un 1200 kontu grupas līmeņiem, detalizējot datus līdz konta numuram;

63.2. norāda nemateriālo ieguldījumu un pamatlīdzekļu sākotnējās vērtības un nolietojuma (amortizācijas) izmaiņas pārskata gadā, kas kopsummā veido to atlikušo (bilances) vērtību;

63.3. ailē "darījumi/palielinājums (+)" norāda nemateriālo ieguldījumu un pamatlīdzekļu iegādi, kas notikusi vai notiks naudas darījumu rezultātā neatkarīgi no naudas saņemšanas vai samaksas;

63.4. ailē "sākotnējā atzīšana un inventarizācijas rezultāti (+,–)" norāda:

63.4.1. nemateriālo ieguldījumu un pamatlīdzekļu pārpalikumu (palielinājums – pozitīvs skaitlis) vai iztrūkumu (samazinājums – negatīvs skaitlis), kuru konstatē inventarizācijas gaitā;

63.4.2. esošu, līdz šim neuzskaitītu vai maiņas ceļā saņemtu nemateriālo ieguldījumu un pamatlīdzekļu ņemšanu uzskaitē – sākotnējo atzīšanu. Datus norāda ar pozitīvu skaitli;

63.4.3. zemesgabalu vērtības izmaiņas saskaņā ar ģenerālplānu, parcelācijas plānojumu vai detālplānojumu (palielinājums – pozitīvs skaitlis, samazinājums – negatīvs skaitlis);

63.5. ailē "izslēgšana no uzskaites (–)" norāda nemateriālo ieguldījumu un pamatlīdzekļu sākotnējās vērtības izslēgšanu no uzskaites;

63.6. ailē "uz/no 2100 kontu grupām (+,–)" norāda nemateriālo ieguldījumu un pamatlīdzekļu sākotnējās vērtības pārvietošanu uz/no krājumiem;

63.7. ailē "bez atlīdzības" norāda bezatlīdzības ceļā un ziedojumu un dāvinājumu veidā saņemtos (pozitīvs skaitlis) vai nodotos (negatīvs skaitlis) nemateriālos ieguldījumus un pamatlīdzekļus. Pārskata izziņas sadaļā sniedz informāciju par saņemtajām vai nodotajām vērtībām sadalījumā pa institucionālajiem sektoriem atbilstoši normatīvajiem aktiem klasifikāciju jomā;

63.8. ailē "pārvietošana (+,–) starp 1100 un 1200 līmeņa kontiem" norāda nemateriālo ieguldījumu un pamatlīdzekļu konta maiņu pārskata periodā. Pārskatā norāda vertikālo pārvietošanu: vienā kontā – palielinājums, otrā kontā – samazinājums (pārvietošanas rezultāts ir vienāds ar nulli);

63.9. ailē "pārvērtēšana (+,–)" norāda nemateriālo ieguldījumu un pamatlīdzekļu pārvērtēšanas rezultātu, kas veikts atbilstoši normatīvajiem aktiem grāmatvedības jomā:

63.9.1. ailē "palielinājums (+)" norāda pārvērtēšanas rezultāta palielinājumu, ja normatīvajos aktos ir noteikts, ka veic aktīvu pārvērtēšanu. Datus norāda kā pozitīvu skaitli;

63.9.2. ailē "samazinājums (–)" norāda pārvērtēšanas rezultāta samazinājumu un aprēķināto vērtības samazinājumu, kas attiecas uz ilgtermiņa ieguldījumu pārvērtēšanas rezervi. Datus norāda kā negatīvu skaitli. Grāmatvedības uzskaites pamatprincipu aprakstā sniedz detalizētu nefinanšu aktīvu vērtības samazinājuma pamatojumu un aprēķina aprakstu;

63.10. ailē "Avansa maksājumi iepriekšējos periodos (+)" norāda to nemateriālo ieguldījumu un pamatlīdzekļu ņemšanu uzskaitē, par kuriem iepriekšējos pārskata periodos veikti avansa maksājumi;

63.11. ailē "Nolietojums (amortizācija) un vērtības samazinājums: aprēķināts pārskata periodā (+)" norāda aprēķināto nolietojumu, amortizāciju un vērtības samazinājumu pārskata periodā atbilstoši normatīvajiem aktiem budžeta grāmatvedības jomā;

63.12. ailē "Nolietojums (amortizācija): izslēgšana no uzskaites (–)" norāda nolietojuma (amortizācijas) izslēgšanu no uzskaites, ja no uzskaites izslēdz nemateriālos ieguldījumus un pamatlīdzekļus (arī iztrūkumu gadījumos), un to sākotnējās vērtības izslēgšanu norāda ailē "Sākotnējā vērtība: sākotnējā atzīšana (+)/izslēgšana (–): izslēgšana no uzskaites (–)";

63.13. ailē "Nolietojums (amortizācija): uz/no 2100 kontu grupām (+,–)" norāda nolietojuma (amortizācijas) izslēgšanu no uzskaites, ja nemateriālos ieguldījumus un pamatlīdzekļus pārvieto uz/no krājumiem, un to sākotnējās vērtības izslēgšanu norāda ailē "Sākotnējā vērtība: sākotnējā atzīšana (+)/
izslēgšana (–): uz/no 2100 kontu grupām (+,–)";

63.14. ailē "Nolietojums (amortizācija): korekcijas (+,–)" norāda nolietojuma (amortizācijas) korekcijas summu pārskata periodā, ja konstatēts nepareizs nolietojuma (amortizācijas) aprēķins;

63.15. ailē "Nolietojums (amortizācija): bez atlīdzības: saņemts (+)/
nodots (–)" norāda starp budžeta iestādēm bez atlīdzības saņemto/nodoto nemateriālo ieguldījumu un pamatlīdzekļu nolietojumu (amortizāciju);

63.16. ailē "Nolietojums (amortizācija): pārvietošana starp 1100 un 1200 līmeņa kontiem" norāda nolietojuma (amortizācijas) vertikālo pārvietošanu starp kontu līmeņiem: vienā kontā – samazinājums, otrā kontā – palielinājums;

63.17. pārskata sadaļā "Izziņa par bez atlīdzības saņemtajiem/nodotajiem ilgtermiņa nefinanšu aktīviem" norāda informāciju par bez atlīdzības saņemtajām/nodotajām vērtībām atbilstoši normatīvajos aktos klasifikāciju jomā noteiktajiem institucionālajiem sektoriem;

63.18. pārskatam pievieno paskaidrojumu par:

63.18.1. katru nemateriālo ieguldījumu izveidošanas, nepabeigtās būvniecības un pamatlīdzekļu izveidošanas izmaksu posteni, kas iekļauts pārskatā:

63.18.1.1. izmaksu posteņa raksturojums;

63.18.1.2. līguma summa latos. Ja nav zināma precīza līguma summa, norāda aplēses par nemateriālo ieguldījumu izveidošanas, nepabeigtās būvniecības un pamatlīdzekļu izveidošanas izmaksām. Ja par vienu nemateriālo ieguldījumu izveidošanas, nepabeigtās būvniecības vai pamatlīdzekļu izveidošanas objektu ir vairāki līgumi, norāda to kopējo summu;

63.18.1.3. apgūtais apmērs latos – bilances vērtība;

63.18.1.4. pabeigšanas termiņš, nodošana lietošanā vai ekspluatācijā. Ja nav zināms precīzs pabeigšanas termiņš, norāda plānoto iespējamo pabeigšanas termiņu;

63.18.2. īpašumu reģistrēšanu zemesgrāmatā:

63.18.2.1. bilances (atlikusī) vērtība īpašumiem, kuri jāieraksta zemesgrāmatā saskaņā ar normatīvajiem aktiem šajā jomā;

63.18.2.2. bilances (atlikusī) vērtība īpašumiem, kuri ir ierakstīti zemesgrāmatā;

63.18.2.3. bilances (atlikusī) vērtība īpašumiem, kuri nav ierakstīti zemesgrāmatā;

63.18.2.4. ja īpašums nav ierakstīts zemesgrāmatā, norāda pēdējo plānoto termiņu šai darbībai;

63.18.3. bilancē norādīto zemi (īpašumā, tiesiskā valdījumā, piekrītoša), mežaudzēm, karjeriem, pazemes aktīviem, augļu dārziem un citiem regulāri ražojošu koku stādījumiem, kas norādīta bilancē pārskata perioda beigās, norādot tās apjomu hektāros.

64. Veidlapa Nr.6 "Krājumu izmaiņu pārskats" (8.pielikums):

64.1. norāda krājumus (izņemot avansa maksājumus par krājumiem) atbilstoši normatīvajos aktos budžeta grāmatvedības jomā noteiktā kontu plāna 2100 kontu grupas līmenim, detalizējot datus līdz konta numuram;

64.2. norāda krājumu vērtību perioda sākumā un beigās un to izmaiņas pārskata perioda laikā;

64.3. ailē "Darījumi (+,–)" norāda krājumu iegādi (palielinājums – pozitīvs skaitlis) vai pārdošanu (samazinājums – negatīvs skaitlis), kas notikuši vai notiks naudas darījumu rezultātā neatkarīgi no naudas saņemšanas/samaksas;

64.4. ailē "Sākotnējā atzīšana (+)/izslēgšana (–): sākotnējā atzīšana un inventarizācijas rezultāti (+,–)" norāda:

64.4.1. krājumu pārpalikumu (palielinājums – pozitīvs skaitlis) vai iztrūkumu (samazinājums – negatīvs skaitlis), kuru konstatē inventarizācijas gaitā;

64.4.2. esošu, līdz šim neuzskaitītu krājumu ņemšanu uzskaitē (sākotnējā atzīšana), tai skaitā iegūtos metāllūžņus, jaundzimušos dzīvniekus, pašsaražoto produkciju un pašu izveidotos krājumus. Datus norāda kā pozitīvu skaitli;

64.4.3. intervences krājumu vērtības izmaiņas;

64.5. ailē "izslēgšana no uzskaites (–)" norāda krājumu izlietošanu, norakstīšanu un atsavināšanu, kas nav naudas darījums. Datus norāda kā negatīvu skaitli;

64.6. ailē "Sākotnējā atzīšana (+)/izslēgšana (–): uz/no 1100/1200 kontu grupām (+,–)" norāda nemateriālos ieguldījumus un pamatlīdzekļus, kas pārgrāmatoti uz/no krājumiem. Dati atbilst veidlapas Nr.5 "Nemateriālo ieguldījumu un pamatlīdzekļu izmaiņu pārskats" ailes "Sākotnējā vērtība: sākotnējā atzīšana (+)/izslēgšana (–): uz/no 2100 kontu grupām (+,–)" un ailes "Nolietojums (amortizācija): uz/no 2100 kontu grupām (+,–)" datu starpībai;

64.7. ailē "Sākotnējā atzīšana (+)/izslēgšana (–): bez atlīdzības" norāda bezatlīdzības ceļā un ziedojumu un dāvinājumu veidā saņemtos (pozitīvs skaitlis) vai nodotos (negatīvs skaitlis) krājumus. Pārskata izziņas sadaļā sniedz informāciju par saņemto/nodoto vērtību sadalījumu pa institucionālajiem sektoriem atbilstoši normatīvajiem aktiem klasifikāciju jomā;

64.8. ailē "Pārvietošana (+,–) starp 2100 līmeņa kontiem" norāda krājumu konta maiņu pārskata periodā. Pārskatā norāda vertikālo pārvietošanu starp 2100 līmeņa kontiem: vienā kontā – palielinājums, otrā kontā – samazinājums. Ailē veidojas rezultāts, kas vienāds ar nulli;

64.9. ailē "Vērtības samazinājums (–)" norāda krājumu vērtības samazinājumu, kas veikts atbilstoši normatīvajiem aktiem budžeta grāmatvedības jomā. Datus norāda kā negatīvu skaitli. Grāmatvedības uzskaites pamatprincipu aprakstā sniedz detalizētu nefinanšu aktīvu vērtības samazinājuma pamatojumu un aprēķina aprakstu;

64.10. ailē "Avansa maksājumi iepriekšējos periodos (+)" norāda krājumu ņemšanu uzskaitē, par kuriem iepriekšējos pārskata periodos veikti avansa maksājumi.

65. Veidlapa Nr.7-1 "Līdzdalības kapitālsabiedrību kapitālā izmaiņu pārskats" (9.pielikums):

65.1. atbilstoši veidlapai sagatavo pārskatus par:

65.1.1. līdzdalību asociēto kapitālsabiedrību kapitālā;

65.1.2. līdzdalību radniecīgo kapitālsabiedrību kapitālā;

65.1.3. pārējiem finanšu ieguldījumiem (biržās kotētas vai nekotētas kapitālsabiedrības) kapitālsabiedrību kapitālā;

65.2. ailē "Konta Nr." norāda grāmatvedības uzskaites konta numuru atbilstoši normatīvajiem aktiem budžeta grāmatvedības jomā;

65.3. ailē "Uzskaites metode" norāda uzskaites metodi, ar kuru saskaņā uzskaita līdzdalību radniecīgo vai asociēto kapitālsabiedrību kapitālā. Uzskaites metodi norāda atbilstoši šādiem apzīmējumiem: PK – pašu kapitāla metode, IZM – izmaksu metode;

65.4. ailē "Kapitālsabiedrības nosaukums" norāda pilnu kapitālsabiedrības nosaukumu, nelietojot nosaukuma saīsinājumu;

65.5. ailē "Reģistrācijas Nr." norāda kapitālsabiedrības reģistrācijas numuru Uzņēmumu reģistrā;

65.6. ailē "Finansēšanas klasifikācijas kods" norāda finansēšanas klasifikācijas kodu atbilstoši normatīvajiem aktiem budžeta klasifikāciju jomā, detalizējot kodu līdz piektajai zīmei;

65.7. ailē "Institucionālā sektora klasifikācijas kods" norāda institucionālā sektora klasifikācijas kodu atbilstoši normatīvajiem aktiem budžeta klasifikāciju jomā;

65.8. ailēs "Pārskata perioda sākumā (1. līdz 9.ailes summa)" un "Pārskata perioda beigās" norāda līdzdalības bilances (uzskaites) vērtību;

65.9. ailē "Darījumi (+,–)" norāda iegādi (palielinājums – pozitīvs skaitlis) vai pārdošanu (samazinājums – negatīvs skaitlis), kas notikusi vai notiks naudas darījumu rezultātā neatkarīgi no naudas saņemšanas/samaksas;

65.10. ailē "Sākotnējā atzīšana (+)/izslēgšana (–)" norāda inventarizācijas rezultātā konstatēto pārpalikumu (+)/iztrūkumu (–), esošu, līdz šim neuzskaitītu finanšu ieguldījumu ņemšanu uzskaitē – sākotnējo atzīšanu (+), kapitālsabiedrības pamatkapitāla palielināšanu, neveicot ieguldījumus un saņemot jaunas līdzdalības daļas (+), un finanšu ieguldījumu izslēgšanu no uzskaites (–);

65.11. ailē "Bez atlīdzības saņemts (+)/nodots (–)" norāda bezatlīdzības ceļā un ziedojumu un dāvinājumu veidā saņemto vai nodoto līdzdalību. Izziņas sadaļā sniedz informāciju sadalījumā pa institucionālajiem sektoriem;

65.12. ailē "Pārvietošana (+,–) starp 1300 un/vai 2500 līmeņa kontiem" norāda:

65.12.1. finanšu ieguldījumu pārvietošanu starp ilgtermiņa un īstermiņa finanšu ieguldījumiem. Datu kopsumma vienmēr ir nulle;

65.12.2. finanšu ieguldījumu pārvietošanu starp dažādiem kontu līmeņiem (asociētie, radniecīgie un pārējie ieguldījumi). Datu kopsumma starp veidlapas Nr.7-1 "Līdzdalības kapitālsabiedrību kapitālā izmaiņu pārskats" un veidlapas Nr.7-3 "Pārējo finanšu ieguldījumu izmaiņu pārskats" norādīto aili vienmēr ir nulle;

65.13. ailē "Pārvērtēšana (+,–)/vērtības samazinājums (–)" norāda:

65.13.1. kapitāla daļu vērtības samazinājumu;

65.13.2. pārvērtēšanas rezultātu, ja lieto pašu kapitāla metodi un palielina vai samazina līdzdalības daļu vērtību, kuru attiecina uz ieņēmumiem vai izdevumiem;

65.13.3. kapitāla daļu vērtības palielinājumu vai samazinājumu uzskaites metodes maiņas rezultātā;

65.14. ailē "Citas izmaiņas (+,–)" norāda:

65.14.1. nefinanšu aktīvu ieguldījumu patieso vērtību kapitālsabiedrību līdzdalības kapitālā vai šāda ieguldījuma samazinājumu kapitālsabiedrību līdzdalības kapitālā;

65.14.2. izmaiņas, kas notikušas kapitālsabiedrības pašu kapitālā, kuras netika iekļautas kapitālsabiedrības peļņas vai zaudējumu aprēķinā;

65.14.3. finanšu aktīva ņemšanu uzskaitē, par kuru iepriekšējos pārskata periodos veikts avansa maksājums;

65.14.4. izmaksātās dividendes;

65.15. pārskatam pievieno paskaidrojumu par ailē "Citas izmaiņas (+,–)'' norādītās informācijas raksturu un ekonomisko būtību;

65.16. ailēs "Līdzdalība (%) perioda sākumā" un "Līdzdalība (%) perioda beigās" norāda līdzdalības apmēru procentos, datus norādot ar divām zīmēm aiz komata;

65.17. ailēs "Kapitālsabiedrības dati" norāda kapitālsabiedrības pašu kapitālu perioda sākumā un beigās (no kapitālsabiedrības bilances):

65.17.1. datus norāda, izmantojot pēdējo pieejamo kapitālsabiedrības gada pārskatu;

65.17.2. ja nav informācijas par atbilstošā pārskata perioda kapitālsabiedrības gada pārskatu, piemēro iepriekšējā pārskata gada kapitālsabiedrības gada pārskatu;

65.17.3. sniedz detalizētu skaidrojumu par to, kura gada pārskats izmantots, norādot datus ailē "Kapitālsabiedrības dati: izmantotais gada pārskats: gads", un informāciju par to, vai kapitālsabiedrības pārskats irvai nav auditēts;

65.18. ja līdzdalības kapitālsabiedrību kapitālā uzskaitei piemēro pašu kapitāla metodi, uzskaites vērtība pārskata perioda sākumā (beigās) atbilst pārskatā norādīto kapitālsabiedrības pašu kapitāla datu pārskata perioda sākumā (beigās) un līdzdalības (%) perioda sākumā (beigās) datu reizinājumam.

66. Veidlapa Nr.7-3 "Pārējo finanšu ieguldījumu izmaiņu pārskats" (10.pielikums):

66.1. norāda pārējos finanšu ieguldījumus (izņemot ieguldījumus kapitālsabiedrību kapitālā, aizdevumus un finanšu ieguldījumus vērtspapīros);

66.2. norāda uzskaites konta numuru atbilstoši normatīvajos aktos budžeta grāmatvedības jomā noteiktā kontu plāna 1350, 1360 un 2550 kontu grupas līmeņiem;

66.3. ailē "Darījuma partnera nosaukums" norāda pilnu darījuma partnera nosaukumu, nelietojot nosaukuma saīsinājumu. Ja darījuma partneris ir privātpersona, ieraksta vārdu "Privātpersona";

66.4. ailē "Institucionālā sektora klasifikācijas kods" norāda institucionālā sektora klasifikācijas kodu atbilstoši normatīvajiem aktiem budžeta klasifikāciju jomā;

66.5. ailē "Pārskata perioda sākumā: bruto" norāda finanšu ieguldījuma uzskaites vērtību perioda sākumā;

66.6. ailē "Pārskata perioda sākumā: izveidotie uzkrājumi" norāda atbilstošā uzkrājumu konta atlikumu perioda sākumā;

66.7. ailē "Pārskata perioda sākumā: neto (1. – 2.)" norāda finanšu ieguldījuma neto vērtību (bruto vērtība mīnus izveidotie uzkrājumi perioda sākumā);

66.8. ailē "Darījumi (+,–)" norāda iegādi (palielinājums – pozitīvs skaitlis) vai pārdošanu (samazinājums – negatīvs skaitlis), kas notikusi vai notiks naudas darījumu rezultātā neatkarīgi no naudas saņemšanas vai samaksas;

66.9. ailē "Sākotnējā atzīšana (+)/izslēgšana (–)" norāda inventarizācijas rezultātā konstatēto pārpalikumu (+) vai iztrūkumu (–), esošu, līdz šim neuzskaitītu finanšu ieguldījumu ņemšanu uzskaitē (+) un finanšu ieguldījumu izslēgšanu no uzskaites (–);

66.10. ailē "Bez atlīdzības saņemts (+)/nodots (–)" norāda bezatlīdzības ceļā un ziedojumu un dāvinājumu veidā saņemto vai nodoto līdzdalību un izziņas sadaļā sniedz informāciju sadalījumā pa institucionālajiem sektoriem;

66.11. ailē "Pārvietošana starp kontu līmeņiem (+,–)" norāda:

66.11.1. finanšu ieguldījumu pārvietošanu starp ilgtermiņa un īstermiņa finanšu ieguldījumiem. Datu kopsumma vienmēr ir nulle;

66.11.2. pārvietošanu uz citu kontu līmeni. Pārskatam sniedz skaidrojumu, uz/no kāda kontu līmeņa pārvietots finanšu ieguldījums;

66.12. ailē "Pārvērtēšana (+,–)/vērtības samazinājums (–)" norāda finanšu ieguldījuma posteņa vērtības samazinājumu;

66.13. ailē "Uzkrājumi aktīviem" norāda datus par uzkrājumu veidošanu nedrošajiem finanšu ieguldījumiem, izveidotos uzkrājumus norādot kā negatīvu skaitli, bet uzkrājumu samazinājumu – kā pozitīvu skaitli;

66.14. ailē "Pārskata perioda beigās – neto (12. līdz 14.ailes summa)" norāda finanšu ieguldījumu bilances vērtību perioda beigās.

67. Veidlapa Nr.7-4 "Finanšu ieguldījumu vērtspapīros izmaiņu pārskats" (11.pielikums):

67.1. norāda finanšu ieguldījumus vērtspapīros atbilstoši normatīvajos aktos budžeta grāmatvedības jomā noteiktā kontu plāna 1340 un 2540 kontu grupas līmenim, detalizējot datus līdz konta numuram;

67.2. ailē "Konta Nr." norāda konta numuru četrās zīmēs atbilstoši normatīvajos aktos budžeta grāmatvedības jomā noteiktajam kontu plānam;

67.3. ailē "Posteņa nosaukums" norāda vērtspapīra veidu – parāda vērtspapīri, tai skaitā ar fiksētu ienākumu (vekseļi, valsts parādzīmes), komerciālie vērtspapīri, noguldījuma sertifikāti, obligācijas, hipotekārās ķīlu zīmes, akcijas vai pajas, kurām ir fiksēts ienākums;

67.4. ailē "Emitents" norāda vērtspapīra emitenta pilnu nosaukumu;

67.5. ailē "Institucionālā sektora klasifikācijas kods" norāda institucionālā sektora klasifikācijas kodu atbilstoši normatīvajiem aktiem budžeta klasifikāciju jomā;

67.6. ailē "Skaits (gab.)" norāda vērtspapīru skaitu;

67.7. ailē "Kopējā nominālvērtība" norāda vērtspapīru kopējo nominālvērtību latos;

67.8. ailē "Emisijas datums (dd.mm.gggg.)" norāda vērtspapīra emisijas dienu, mēnesi un gadu (dd.mm.gggg.);

67.9. ailē "Dzēšanas termiņš (dd.mm.gggg.)" norāda vērtspapīra dzēšanas dienu, mēnesi un gadu (dd.mm.gggg.);

67.10. ailē "Termiņš pēc emisijas datuma" norāda termiņu atbilstoši norādītajam – īstermiņa (līdz vienam gadam), vidēja termiņa (viens līdz pieci gadi) vai ilgtermiņa (pieci gadi un vairāk);

67.11. ailē "Valūtas apzīmējums" norāda iegādātā vērtspapīra valūtas apzīmējumu;

67.12. ailē "Darījumi (+,–)" norāda iegādi (palielinājums – pozitīvs skaitlis) vai pārdošanu (samazinājums – negatīvs skaitlis), kas notikusi vai notiks naudas darījumu rezultātā neatkarīgi no naudas saņemšanasvai samaksas;

67.13. ailē "Sākotnējā atzīšana (+)/izslēgšana (–)" norāda inventarizācijas rezultātā konstatēto pārpalikumu (+) vai iztrūkumu (–), esošu, līdz šim neuzskaitītu finanšu ieguldījumu ņemšanu uzskaitē (+) un finanšu ieguldījumu izslēgšanu no uzskaites (–);

67.14. ailē "Bez atlīdzības saņemts (+)/nodots (–)" norāda bezatlīdzības ceļā un ziedojumu un dāvinājumu veidā saņemto vai nodoto līdzdalību un izziņas sadaļā sniedz informāciju sadalījumā pa institucionālajiem sektoriem atbilstoši normatīvajiem aktiem klasifikāciju jomā;

67.15. ailē "Pārvietošana (+,–) starp 1340 un/vai 2540 līmeņa kontiem" norāda finanšu ieguldījumu pārvietošanu starp ilgtermiņa un īstermiņa finanšu ieguldījumiem. Datu kopsumma vienmēr ir nulle;

67.16. ailē "Pārvērtēšana (+)/vērtības samazinājums (–)" norāda finanšu ieguldījumu pārvērtēšanas rezultātu, palielinājumu norādot kā pozitīvu skaitli, bet samazinājumu – kā negatīvu skaitli, un vērtības samazinājumu.

68. Veidlapa Nr.7-5 "Aizdevumu izmaiņu pārskats" (12.pielikums):

68.1. norāda aizdevumus, nodalot aizdevumu ilgtermiņa daļas, ilgtermiņa aizdevumu īstermiņa daļas un īstermiņa aizdevumus un norādot grāmatvedības uzskaites konta numuru atbilstoši normatīvajos aktos budžeta grāmatvedības jomā noteiktā kontu plāna 1330 un 2530 kontu grupas līmenim;

68.2. norāda aizdevuma atlikumu pārskata perioda sākumā un pārskata perioda beigās – neto vērtībā, kas aprēķināta, no uzskaites vērtības atskaitot nedrošajiem aizdevumiem izveidotos uzkrājumus;

68.3. ailē "Aizdevuma saņēmēja nosaukums" norāda pilnu aizdevuma saņēmēja nosaukumu. Ja aizdevumi izsniegti privātpersonām, tos var apvienot grupās atbilstoši aizdevuma mērķim, un ailē "Aizdevuma saņēmēja nosaukums" norāda "Privātpersonas";

68.4. ailē "Aizdevuma mērķis" norāda aizdevuma izlietojuma mērķi;

68.5. ailē "Institucionālā sektora klasifikācijas kods" norāda institucionālā sektora klasifikācijas kodu atbilstoši normatīvajiem aktiem budžeta klasifikāciju jomā;

68.6. ailē "Līguma parakstīšanas datums (dd.mm.gggg.)" norāda datumu (dd.mm.gggg.), kurā parakstīts aizdevuma līgums;

68.7. ailē "Atmaksas termiņš (dd.mm.gggg.)" norāda aizdevuma pēdējo atmaksas datumu (dd.mm.gggg.);

68.8. ailē "Aizdevuma līguma summa (Ls)" norāda aizdevuma līgumā minēto līguma summu. Ja aizdevums izsniegts ārvalstu valūtā, līguma summu pārrēķina latos pēc Latvijas Bankas noteiktā valūtas kursa pārskata perioda pēdējā dienā;

68.9. datus pārskata perioda sākumā norāda šādi:

68.9.1. ailē "Bruto" norāda posteņa uzskaites vērtību gada sākumā;

68.9.2. ailē "Izveidotie uzkrājumi" norāda pārskata perioda sākumā izveidotos uzkrājumus nedrošajiem aizdevumiem;

68.9.3. ailē "Neto (1. – 2.)" norāda posteņa neto vērtību, ko aprēķina, no bruto vērtības atņemot izveidotos uzkrājumus, un tā ir vienāda ar bilancē norādītajiem datiem;

68.10. ailē "Darījumi (+,–)" norāda aizdevuma izsniegšanu (palielinājums – pozitīvs skaitlis) vai aizdevuma atmaksu (samazinājums – negatīvs skaitlis), kas notikusi vai notiks naudas darījumu rezultātā neatkarīgi no naudas saņemšanas vai samaksas;

68.11. ailē "Sākotnējā atzīšana (+)/izslēgšana (–)" norāda inventarizācijas rezultātā konstatēto pārpalikumu (+) vai iztrūkumu (–), esošu, līdz šim neuzskaitītu aizdevumu ņemšanu uzskaitē (+) un aizdevuma dzēšanu bez naudas darījuma, norakstot no uzskaites (–);

68.12. ailē "Bez atlīdzības saņemts (+)/nodots (–)" norāda bez atlīdzības saņemto vai nodoto aizdevumu un izziņas sadaļā sniedz informāciju sadalījumā pa institucionālajiem sektoriem atbilstoši normatīvajiem aktiem klasifikāciju jomā;

68.13. ailē "Pārvietošana starp kontu līmeņiem (+,–) " norāda:

68.13.1. aizdevumu pārvietošanu starp ilgtermiņa un īstermiņa kontu līmeņiem. Datu kopsumma vienmēr ir nulle;

68.13.2. pārvietošanu uz citu kontu līmeni, sniedzot pārskata skaidrojumu, uz kādu kontu līmeni vai no kāda kontu līmeņa pārvietots aizdevums;

68.14. ailē "Uzkrājumi aktīviem" norāda pārskata periodā izveidotos uzkrājumus – konta 2334 palielinājumu (–) vai samazinājumu (+);

68.15. grāmatvedības uzskaites pamatprincipu aprakstā norāda nedrošām (šaubīgām) prasībām izveidoto uzkrājumu apjoma pamatojumu un piemērotās aprēķinu metodes aprakstu.

69. Veidlapa Nr.8-AV "Pārskats par nākamo periodu izdevumiem un avansu maksājumiem" (13.pielikums):

69.1. norāda nākamo periodu izdevumus un avansa maksājumus atbilstoši:

69.1.1. normatīvajos aktos budžeta iestāžu grāmatvedības jomā noteiktā kontu plāna 1180, 1280, 1380, 2180, 2400 un 2570 kontu grupas līmeņiem, detalizējot datus līdz konta numuram;

69.1.2. datus norāda kontu sadalījumā pa šādiem institucionālo sektoru klasifikācijas kodiem atbilstoši normatīvajiem aktiem klasifikāciju jomā:

69.1.2.1. sektoru S130000 klasifikācijas pilnā apmērā;

69.1.2.2. sektoru S110000, S120000, S140000 un S150000 datu summu;

69.1.2.3. sektora S120000 datus;

69.2. ailē "Pārskata perioda sākumā (neto)" norāda datus par kontu neto atlikumu pārskata perioda sākumā. Dati atbilst iepriekšējā pārskata perioda ailē "Pārskata perioda beigās (neto)" norādītajiem datiem;

69.3. ailē "Pārskata perioda beigās (bruto)" norāda konta atlikumu (bruto) pārskata perioda beigās atbilstoši grāmatvedības uzskaites datiem;

69.4. ailē "Uzkrājumi aktīviem" norāda izveidoto uzkrājumu nedrošajiem avansa maksājumiem pārskata perioda sākumā un pārskata perioda beigās, nodalot palielinājumu (aprēķinātie uzkrājumi) un samazinājumu (izslēgtie uzkrājumi) pārskata perioda laikā;

69.5. ailes "Pārskata perioda beigās (neto) (1. – 5.)" dati ir vienādi ar aiļu "Pārskata perioda beigās (bruto)" un "Uzkrājumi aktīviem: pārskata perioda beigās" datu starpību;

69.6. pārskata paskaidrojumā sniedz informāciju par:

69.6.1. avansa maksājumu objektu (mērķi) un bruto apmēru (latos) gada beigās:

69.6.1.1. avansa maksājumiem par vienu objektu (mērķi) līdz 1000 latiem sniedz informāciju kopējā summā, kā objektu (mērķi) norādot "Avansa maksājumi līdz Ls 1000";

69.6.1.2. avansa maksājumiem par vienu objektu (mērķi) atbilstoši ekonomiskajai būtībai virs 1000 latiem sniedz informāciju par katru objektu (mērķi) un tā apmēru latos;

69.6.2. pārējos nākamo periodu izdevumos uzskaitītajiem darījumiem un to apmēru:

69.6.2.1. par pārējo nākamo periodu izdevumu darījumiem līdz 1000 latiem sniedz informāciju kopējā summā, kā darījuma veidu norādot "Nākamo periodu izdevumi līdz Ls 1000";

69.6.2.2. par pārējo nākamo periodu izdevumu darījumiem virs 1000 latiem sniedz informāciju par katru darījumu (mērķi) atbilstoši ekonomiskajai būtībai un tā apmēru latos.

70. Veidlapa Nr.8-1 "Pārskats par debitoriem (prasībām)" (14.pielikums):

70.1. norāda prasību atlikumus neto vērtībā, kas aprēķināta, no uzskaites vērtības atskaitot izveidotos uzkrājumus nedrošām prasībām atbilstoši normatīvajos aktos budžeta grāmatvedības jomā noteiktā kontu plāna 2300 kontu grupas līmenim, detalizējot datus līdz konta numuram:

70.1.1. datus norāda kontu sadalījumā pa šādiem institucionālo sektoru klasifikācijas kodiem atbilstoši normatīvajiem aktiem klasifikāciju jomā:

70.1.1.1. sektoru S130000 klasifikācijas pilnā apmērā;

70.1.1.2. sektoru S110000, S120000, S140000 un S150000 datu summu;

70.1.1.3. sektora S120000 datus;

70.2. ailē "Pārskata perioda sākumā (neto)" norāda datus par konta neto atlikumu pārskata perioda sākumā. Dati atbilst iepriekšējā pārskata periodā ailē "Pārskata perioda beigās (neto) (1. – 5.)" norādītajiem datiem;

70.3. ailē "Pārskata perioda beigās (bruto)" norāda konta atlikumu (bruto) atbilstoši grāmatvedības uzskaites datiem;

70.4. ailē "Uzkrājumi aktīviem" norāda konta 2330 (izņemot kontu 2334) uzskaites datus – izveidoto uzkrājumu nedrošām prasībām pārskata perioda sākumā un pārskata perioda beigās, nodalot palielinājumu (aprēķinātie uzkrājumi) un samazinājumu (izslēgtie uzkrājumi) pārskata perioda laikā;

70.5. ailes "Pārskata perioda beigās (neto) (1. – 5.)" dati ir vienādi ar aiļu "Pārskata perioda beigās (bruto)" un "Uzkrājumi aktīviem: pārskata perioda beigās (2. + 3. + 4.)" datu starpību;

70.6. nekustamā īpašuma nodokli administrējošā iestāde pārskata paskaidrojumā sniedz informāciju par:

70.6.1. nekustamā īpašuma nodokļa debitoru parādu sadalījumu atbilstoši termiņiem (līdz vienam gadam, viens līdz divi gadi, trīs līdz pieci gadi, vairāk nekā pieci gadi);

70.6.2. piešķirtajiem atvieglojumiem pārskata gadā (atvieglojuma veids, norādot konkrēto atvieglojuma aprakstu, apmēru un summu).

71. Veidlapa Nr.8-2 "Pārskats par kreditoriem (saistībām)" (15.pielikums):

71.1. norāda saistību atlikumus atbilstoši normatīvajos aktos budžeta grāmatvedības jomā noteiktā kontu plāna 5000 kontu grupas līmenim, detalizējot datus līdz konta numuram;

71.2. datus norāda kontu sadalījumā pa šādiem institucionālo sektoru klasifikācijas kodiem atbilstoši normatīvajiem aktiem klasifikāciju jomā:

71.2.1. sektoru S130000 klasifikācijas pilnā apmērā;

71.2.2. sektoru S110000, S120000, S140000 un S150000 datu summu;

71.2.3. sektora S120000 datus;

71.3. pārskata skaidrojumā sniedz informāciju par:

71.3.1. citu nākamo periodu ieņēmumu posteņiem un to apmēru latos;

71.3.2. ilgtermiņa uzkrāto saistību darījumiem un to apmēru latos.

72. Veidlapa Nr.9-1 "Pārskats par aizņēmumiem" (16.pielikums):

72.1. norāda informāciju par aizņēmumiem (tai skaitā finanšu nomu, līzingu) atbilstoši normatīvajos aktos budžeta grāmatvedības jomā noteiktā kontu plāna 5110 un 5200, 5191 un 5814 kontu grupas līmeņos uzskaitītajiem finansēšanas avotiem;

72.2. ailē "Kods" klasificē aizņēmumu atbilstoši šādiem kodiem: 01 – finanšu stabilizācijas aizņēmums; 02 – finanšu noma, līzings; 03 – aizņēmums Eiropas Savienības līdzfinansēto projektu īstenošanai; 04 – aizņēmums dažādiem mērķiem (kodu piemēro, klasificējot aizņēmumu, kuram aizņēmuma līgums noslēgts gan Eiropas Savienības līdzfinansēto projektu, gan citu mērķu īstenošanai un kuru nav iespējams klasificēt kodos 03 vai 09); 09 – pārējie aizņēmumi;

72.3. ailē "Aizdevējs" norāda kredītiestādes (kredīta devēja) nosaukumu. Ja aizņēmuma finansējuma avots ir starptautiskās finanšu institūcijas aizdevums un aizdevējs ir Valsts kase, šajā ailē norāda gan aizdevēja nosaukumu, gan finansējuma avotu;

72.4. ailē "Institucionālā sektora klasifikācijas kods" norāda darījuma partnera institucionālās vienības piederību institucionālajam sektoram atbilstoši normatīvajiem aktiem klasifikāciju jomā;

72.5. ailē "Mērķis" norāda aizņēmuma līgumā noteikto aizņēmuma mērķi. Ja finansēšanas avots ir finanšu noma (līzings), ailē "Mērķis" norāda "Finanšu noma (līzings)";

72.6. ailē "Līguma parakstīšanas datums (dd.mm.gggg.)" norāda datumu (dd.mm.gggg.), kurā parakstīts aizņēmuma līgums;

72.7. ailē "Atmaksas termiņš (dd.mm.gggg.)" norāda aizņēmuma līgumā norādīto datumu (dd.mm.gggg.), līdz kuram aizdevējam atmaksās attiecīgo aizdevumu;

72.8. ailē "% likme" norāda aizņēmumam piemēroto procentu likmes veidu: fiksētā, mainīgā vai bezprocentu;

72.9. ailē "Valūtas apzīmējums" norāda tās valūtas vispārpieņemto apzīmējumu, kādā izsniegts aizņēmums;

72.10. ailē "Aizņēmuma līguma summa" norāda aizņēmuma līgumā noteikto aizņēmuma (līguma) summu latos. Ja aizņēmums izsniegts ārvalstu valūtā, pārrēķinu latos veic pēc Latvijas Bankas oficiāli noteiktā valūtas kursa pārskata perioda pēdējā dienā;

72.11. ailēs "Kopā" norāda kopējās aizņēmuma izmaiņas no līguma spēkā stāšanās dienas līdz pārskata perioda beigām;

72.12. ailēs "pārskata periodā" norāda aizņēmuma izmaiņas pārskata periodā – gada laikā;

72.13. ailē "Izmaiņas, kas nav darījumi (+,–)" norāda darījumus, kas notikuši bez naudas līdzekļu lietošanas:

72.13.1. finanšu nomas (līzinga) saņemšana;

72.13.2. reinvestīcijas;

72.13.3. aizņēmuma pamatsummas palielinājums, ja saskaņā ar līgumu neizmaksā naudu, bet apmaksā rēķinus;

72.13.4. aizņēmuma pamatsummas samazinājums, ja saskaņā ar līgumu atmaksu veic cita iestāde;

72.14. pārskata skaidrojumā sniedz detalizētu informāciju par ailē "Izmaiņas, kas nav darījumi (+,–)" norādītajiem datiem, norādot darījuma aprakstu un apmēru latos.

73. Veidlapa Nr.9-2 "Pārskats par galvojumiem" (17.pielikums):

73.1. norāda informāciju par galvojumiem:

73.1.1. kuri iekļauti zembilances postenī;

73.1.2. kurus atmaksā galvotājs;

73.2. galvojumus var grupēt vienlaikus atbilstoši aizdevējam, mērķim, aizņēmējam un valūtai;

73.3. ailē "Uzskaites konts" norāda:

73.3.1. zembilances postenī iekļautajiem galvojumiem – kodu 9560;

73.3.2. galvojumiem, kurus atmaksā galvotājs un kuri iekļauti saistību sastāvā, – atbilstošo saistību konta numuru, kurā uzskaitītas šādas saistības;

73.4. ailē "Aizdevējs" norāda galvotā aizņēmuma izsniedzēja (kredītiestādes) nosaukumu;

73.5. ailē "Institucionālā sektora klasifikācijas kods" norāda darījuma partnera institucionālā sektora klasifikācijas kodu atbilstoši normatīvajiem aktiem klasifikāciju jomā;

73.6. ailē "Mērķis" norāda galvojuma līgumā noteikto aizņēmuma mērķi;

73.7. ailē "Aizņēmējs" norāda aizņēmuma saņēmēja juridisko nosaukumu. Ja galvojuma saņēmējs ir privātpersona, norāda "Privātpersona";

73.8. ailē "Līguma parakstīšanas datums (dd.mm.gggg.)" norāda galvojuma līguma parakstīšanas datumu (dd.mm.gggg.). Grupējot norāda pirmā noslēgtā līguma datumu;

73.9. ailē "Atmaksas termiņš (dd.mm.gggg.)" norāda galvotā aizņēmuma atmaksas termiņu saskaņā ar galvojuma līgumu (dd.mm.gggg.). Grupējot norāda pēdējo atmaksas termiņu, kas ir grupas līgumiem;

73.10. ailē "Valūtas apzīmējums" norāda tās valūtas vispārpieņemto apzīmējumu, kādā sniegts galvojums;

73.11. ailē "Galvojuma summa" norāda galvoto summu no kopējā aizņēmuma apmēra. Grupējot norāda galvoto summu no kopējā aizņēmuma apmēra;

73.12. ailē "Galvotā aizņēmuma summa" norāda kopējo aizņēmuma apmēru saskaņā ar līgumu. Grupējot norāda grupas kopējo aizņēmuma apmēru;

73.13. ja galvojums izsniegts ārvalstu valūtā, līguma summu pārrēķina latos pēc Latvijas Bankas oficiāli noteiktā valūtas kursa pārskata perioda pēdējā dienā;

73.14. ailēs "kopā" norāda kopējās galvotā aizņēmuma izmaiņas no līguma parakstīšanas dienas līdz pārskata perioda beigām;

73.15. ailēs "pārskata periodā" norāda galvotā aizņēmuma izmaiņas pārskata periodā;

73.16. ailē "Izmaiņas, kas nav darījumi (+,–)" norāda galvotā aizņēmuma izmaiņas, kas notikušas bez naudas līdzekļu lietošanas, tai skaitā atlikumu precizēšanu un kredīta dzēšanu.

74. Veidlapa Nr.2 "Pārskats par budžeta izpildi" (18.pielikums):

74.1. pārskatu sagatavo šādiem budžeta veidiem:

74.1.1. pamatbudžets;

74.1.2. speciālais budžets;

74.1.3. ziedojumi un dāvinājumi;

74.1.4. citu budžetu līdzekļi;

74.2. valsts budžeta iestādes sagatavo šādus pārskatus:

74.2.1. pamatbudžeta un speciālā budžeta izpilde – par iestādi kopā un par katru programmu (apakšprogrammu) saskaņā ar likumu par valsts budžetu saimnieciskajam gadam (ja likumā par valsts budžetu saimnieciskajam gadam nav noteikta programma (apakšprogramma), kura bija iekļauta likumā par valsts budžetu iepriekšējam saimnieciskajam gadam, pārskata gadā iekļauj salīdzinošo informāciju par šīs programmas (apakšprogrammas) izpildi iepriekšējā pārskata gadā atbilstoši likumam par valsts budžetu iepriekšējam saimnieciskajam gadam). Ieņēmumus un izdevumus norāda sadalījumā pa ekonomiskajām kategorijām, finansēšanu norāda pilnā apmērā atbilstoši normatīvajos aktos budžeta jomā noteiktajām klasifikācijām;

74.2.2. ziedojumu un dāvinājumu izpilde:

74.2.2.1. norāda ieņēmumu un finansēšanas sadaļu – kopā iestādei pilnā apmērā atbilstoši normatīvajos aktos budžeta jomā noteiktajām klasifikācijām;

74.2.2.2. norāda izdevumu sadaļu – katrai funkcijai un apakšfunkcijai, norādot izdevumu ekonomiskās kategorijas pilnā apmērā atbilstoši normatīvajos aktos budžeta jomā noteiktajām klasifikācijām;

74.2.3. pašvaldības sagatavo pārskatus par pamatbudžeta izpildi, speciālā budžeta izpildi un ziedojumu un dāvinājumu izpildi un aizpilda:

74.2.3.1. ieņēmumu un finansēšanas sadaļu – kopā pašvaldībai pilnā apmērā atbilstoši normatīvajos aktos budžeta jomā noteiktajām klasifikācijām;

74.2.3.2. izdevumu sadaļu – katrai funkcijai un apakšfunkcijai atbilstoši normatīvajiem aktiem budžeta klasifikāciju jomā, norādot izdevumu ekonomiskās kategorijas pilnā apmērā atbilstoši normatīvajos aktos budžeta jomā noteiktajām klasifikācijām;

74.3. valsts budžeta iestādes:

74.3.1. rindā "Programma" norāda programmas nosaukumu atbilstoši likumā par valsts budžetu saimnieciskajam gadam noteiktajam nosaukumam. Sadaļā "Kodi" norāda atbilstošo programmas kodu;

74.3.2. rindā "Apakšprogramma" norāda apakšprogrammas nosaukumu atbilstoši likumā par valsts budžetu saimnieciskajam gadam noteiktajam nosaukumam. Sadaļā "Kodi" norāda atbilstošo apakšprogrammas kodu;

74.4. rindā "Budžeta veids" norāda atbilstošo budžeta veidu: pamatbudžets, speciālais budžets, ziedojumi un dāvinājumi, citu budžetu līdzekļi. Sadaļā "Kodi" norāda atbilstošo budžeta veida kodu: 1 – pamatbudžets, 2 – speciālais budžets, 3 – ziedojumi un dāvinājumi, 4 – citu budžetu līdzekļi;

74.5. rindā "Valdības funkcionālā kategorija" norāda budžeta izdevumu klasifikācijas koda pilnu nosaukumu atbilstoši valdības funkcijām:

74.5.1. sadaļā "Kodi" norāda valdības funkcijas kodu atbilstoši normatīvajiem aktiem budžeta jomā;

74.5.2. pašvaldības valdības funkciju norāda sadaļā "II. Izdevumi kopā" un nenorāda pie veidlapas vispārējās sadaļas;

74.6. ailē "Likums/plāns gadam" norāda:

74.6.1. valsts budžeta iestādes – likumā par valsts budžetu saimnieciskajam gadam noteikto rādītāju apmēru;

74.6.2. pašvaldības – saskaņā ar saistošajiem noteikumiem pašvaldības budžetā apstiprinātos rādītājus;

74.7. ailē "likumā/plānā apstiprināts" norāda sākotnēji saimnieciskajam gadam apstiprināto budžetu/plānu;

74.8. ailē "plāns ar izmaiņām" norāda gada beigās aktuālo (precizēto) plānu:

74.8.1. valsts budžeta iestādes iekļauj grozījumus, kas veikti saskaņā ar Ministru kabineta rīkojumiem, finanšu ministra rīkojumiem un likumu par valsts budžetu saimnieciskajam gadam;

74.8.2. pašvaldības norāda gada beigās precizēto plānu;

74.9. ailē "Plāns tāmē gadam" valsts budžeta iestādes norāda apstiprinātās tāmes datus pārskata gadam. Pašvaldības šo aili neaizpilda;

74.10. ailē "Budžeta izpilde" norāda pārskata perioda un iepriekšējā pārskata perioda datus par budžeta izpildi pēc naudas plūsmas atbilstoši ieņēmumu un izdevumu ekonomiskajām un funkcionālajām kategorijām un finansēšanas klasifikācijām atbilstoši normatīvajiem aktiem budžetu klasifikācijas jomā;

74.11. ailē "Izpilde pēc uzkrāšanas principa" norāda pārskata perioda un iepriekšējā pārskata perioda datus par budžeta izpildi pēc uzkrāšanas principa atbilstoši normatīvajos aktos budžeta iestāžu grāmatvedības jomā noteiktajiem ieņēmumu un izdevumu atzīšanas pamatprincipiem, ieņēmumu un izdevumu ekonomiskajām un funkcionālajām kategorijām, kā arī finansēšanas klasifikācijām atbilstoši normatīvajiem aktiem budžetu klasifikācijas jomā. Ailē norāda sestās, septītās un astotās kontu grupas ieņēmumus un izdevumus atbilstoši normatīvajos aktos grāmatvedības jomā noteiktajam kontu plānam;

74.12. budžeta izpildi par pārskata periodu norāda sadalījumā pa institucionālajiem sektoriem atbilstoši normatīvajiem aktiem budžeta klasifikāciju jomā, izņemot:

74.12.1. nodokļus un nodevas norāda ailē "pavisam (8. + 12. + 13. + 14.)", neklasificējot pa institucionālajiem sektoriem;

74.12.2. rindu "III. Ieņēmumu pārsniegums (+), deficīts (–) (I – II)" neaizpilda no 5.ailes līdz 14.ailei;

74.13. sadaļas "IV. Finansēšana" dati ir vienādi ar pretēju zīmi sadaļas "Ieņēmumu pārsniegums (+), deficīts (–) (I – II)" datiem;

74.14. sadaļas "IV. Finansēšana" aili "Izpilde pēc uzkrāšanas principa" aizpilda atbilstoši normatīvajiem aktiem finansēšanas klasifikāciju jomā;

74.15. valsts budžeta iestādes, no valsts budžeta daļēji finansētas atvasinātas publiskas personas, budžeta nefinansētas iestādes un pašvaldības, sagatavojot pārskatu par citu budžetu izpildi:

74.15.1. norāda katru saņemto citu budžetu līdzekļu avotu (aizpilda ieņēmumu, izdevumu un finansēšanas sadaļas);

74.15.2. rindā "Cita informācija" norāda:

74.15.2.1. iestādes nosaukumu, no kuras saņemti līdzekļi;

74.15.2.2. mērķi, kura īstenošanai saņemti līdzekļi;

74.15.2.3. ja līdzekļi saņemti no valsts budžeta iestādes, – norēķinu konta numuru, no kura saņemti vai ieskaitīti līdzekļi;

74.15.3. pašvaldības neaizpilda datus ailē "Likums/plāns gadam: likumā/
plānā apstiprināts", "Likums/plāns gadam: plāns ar izmaiņām" un "Plāns tāmē gadam";

74.16. citu budžetu līdzekļus, kas uz laiku ir iestādes glabājumā (piemēram, konkursa vai drošības nauda, vēlēšanu drošības nauda, kasācijas sūdzību drošības nauda, pansionātos dzīvojošo pensijas, atsavinātie līdzekļi no aizturētām personām un ieņēmumi par mantas realizāciju no krimināllietām un administratīvo pārkāpumu lietām līdz tiesas lēmumam, ieslodzīto un citu personu personīgā nauda), citu budžetu izpildes pārskatā nenorāda;

74.17. valsts budžeta iestādes:

74.17.1. budžeta izpildes pārskatu sagatavo atbilstoši Ministru kabineta instrukcijā noteiktajai kārtībai;

74.17.2. papildus sniedz informāciju par naudas līdzekļu atlikumu pārskata perioda sākumā un pārskata perioda beigās un slēgtajiem budžeta asignējumiem. Budžeta izpildes pārskatu sagatavo atbilstoši likumā par valsts budžetu saimnieciskajam un iepriekšējam saimnieciskajam gadam noteiktajam iedalījumam;

74.18. pārskatam pievieno paskaidrojumu par ieņēmumu sadaļā "Pašvaldību budžetā saņemtie uzturēšanas izdevumu transferti no valsts budžeta" un "Pašvaldību budžetā saņemtie kapitālo izdevumu transferti un mērķdotācijas no valsts budžeta" norādītajiem datiem, kas nav norādīti salīdzināšanas izziņās par savstarpējiem norēķiniem starp vispārējās valdības sektora partneriem. Paskaidrojumā norāda informāciju par darījuma partneri (nosaukums), kontiem, no kuriem saņemti līdzekļi, un summām, kas saņemtas no viena norēķinu konta gada laikā.

75. Veidlapā Nr.2-DII "Pārskats par dažādiem ieņēmumiem un izdevumiem" (19.pielikums) norāda dažādus ieņēmumus un izdevumus:

75.1. atbilstoši normatīvajos aktos budžeta grāmatvedības jomā noteiktā kontu plāna 8000 kontu grupas līmenim, detalizējot datus līdz konta numuram;

75.2. sadalījumā pa budžeta veidiem;

75.3. pārskata skaidrojumā sniedz informāciju par kontu 8599 un 8699 līmenī uzskaitītajiem darījumiem un to apmēru latos.

76. Veidlapā Nr.22 "Iestāžu saraksts" (20.pielikums) norāda informāciju par iestādēm:

76.1. kuras sagatavo gada pārskatu;

76.2. kuru finanšu informāciju konsolidētajā gada pārskatā apkopo ministrija, centrālā valsts iestāde vai pašvaldība.

77. Veidlapa Nr.3-1 "Pārskats par amata vietu skaita plāna un izdevumiem atlīdzībai apstiprinātās tāmes izpildi iestādēs" (21.pielikums):

77.1. pārskatu aizpilda valsts budžeta iestādes atbilstoši normatīvajos aktos par valsts budžetu noteiktajām programmām (apakšprogrammām);

77.2. amata vietu skaita gada plāna rādītājus aizpilda saskaņā ar iestādes apstiprināto amatu sarakstu, kurš sagatavots atbilstoši budžeta pieprasījumam, saskaņā ar Profesiju klasifikatoru un citiem normatīvajiem aktiem, kas nosaka amata vietas statusu;

77.3. faktisko amata vietu skaitu norāda atbilstoši faktiski aizpildītajām amata vietām;

77.4. faktiskajā amata vietu skaitā pārskata perioda sākumā un pārskata perioda beigās norāda arī personas, kuras uz laiku atrodas prombūtnē slimības, atvaļinājuma, komandējuma, brīvdienu vai citu iemeslu dēļ;

77.5. pārskata sadaļā "1. Iestādes un amati" amata vietu skaita gada plāna rādītājus aizpilda saskaņā ar iestāžu apstiprinātajiem amatu sarakstiem. Vidējo amata vietu skaitu pārskata periodā aprēķina, summējot to faktisko skaitu katra mēneša pirmajā datumā (sākot ar 1.februāri) un dalot iegūto summu ar pārskata mēnešu skaitu;

77.6. sadaļu "2. Atlīdzība" aizpilda atbilstoši normatīvajos aktos budžeta klasifikācijas jomā noteiktajām izdevumu klasifikācijas kategorijām;

77.7. ailē "Apstiprināts tāmē gadam" norāda valsts budžeta programmas (apakšprogrammas) precizēto tāmi;

77.8. atlīdzību, kura izmaksāta no ziedojumu un dāvinājumu līdzekļiem, pārskatā nenorāda.

78. Veidlapa Nr.3-3 "Pārskats par amata vietu un audzēkņu skaita plāna un izdevumiem atlīdzībai apstiprinātās tāmes izpildi internātskolās, sanatorijas tipa internātskolās, speciālajās internātskolās un sociālās korekcijas izglītības iestādēs" (22.pielikums):

78.1. pārskatu aizpilda Izglītības un zinātnes ministrija un tās padotībā esošās valsts budžeta iestādes – internātskolas, sanatorijas tipa internātskolas, speciālās internātskolas un sociālās korekcijas izglītības iestādes – atbilstoši normatīvajos aktos par valsts budžetu noteiktajām programmām (apakšprogrammām);

78.2. amata vietu skaita gada plāna rādītājus aizpilda saskaņā ar iestādes apstiprināto amatu sarakstu, kurš sagatavots atbilstoši budžeta pieprasījumam, saskaņā ar Profesiju klasifikatoru un citiem normatīvajiem aktiem, kas nosaka amata vietas statusu;

78.3. faktisko amata vietu skaitu norāda atbilstoši faktiski aizpildītajām amata vietām;

78.4. rindas "Audzēkņu ēdināšanas cilvēkdienu skaits" datus aprēķina:

78.4.1. ailē "Gada plāns" – audzēkņu skaitu reizinot ar plānoto vidējo viena audzēkņa ēdināšanas dienu skaitu gadā;

78.4.2. ailē "vidējais pārskata periodā" – summējot faktisko audzēkņu skaitu katras pārskata perioda dienas sākumā atbilstoši iestādes operatīvās uzskaites datiem;

78.5. rindā "Izdevumi ēdināšanai (Ls)" norāda šādus datus:

78.5.1. ailē "Gada plāns" – valsts budžeta iestādes saimnieciskajā gadā plānotie izdevumi;

78.5.2. ailē "vidējais pārskata periodā" – vidējie izdevumi ēdināšanai vienam audzēknim gadā;

78.6. rindu "Mācību iestādi beigušo skaits, kuriem nav vecāku vai to apgādības" aizpilda saskaņā ar iestāžu apstiprinātajiem uzskaites sarakstiem;

78.7. rindas "Izdevumi, izsniedzot audzēkņiem pabalstu un apģērbu (Ls)" ailē "Gada plāns" norāda valsts budžeta iestādes saimnieciskajā gadā plānotos izdevumus;

78.8. rindas "pedagoģiskais personāls" un "pārējie darbinieki" gada plāna rādītājus aizpilda saskaņā ar iestāžu apstiprinātajiem amatu sarakstiem;

78.9. vidējo amata vietu skaitu pārskata periodā aprēķina, summējot to faktisko skaitu katra mēneša pirmajā datumā (sākot ar 1.februāri) un dalot iegūto summu ar pārskata mēnešu skaitu;

78.10. faktiskajā skaitā pārskata perioda sākumā un pārskata perioda beigās norāda arī personas, kuras uz laiku atrodas prombūtnē slimības, atvaļinājuma, komandējuma, brīvdienu vai citu iemeslu dēļ;

78.11. sadaļu "2. Atlīdzība" aizpilda atbilstoši normatīvajos aktos budžeta izdevumu klasifikācijas jomā noteiktajām izdevumu klasifikācijas kategorijām;

78.12. ailē "Apstiprināts tāmē gadam" norāda valsts budžeta programmas (apakšprogrammas) precizēto tāmi;

78.13. atlīdzību, kura izmaksāta no ziedojumu un dāvinājumu līdzekļiem, pārskatā nenorāda.

79. Veidlapa Nr.3-5 "Pārskats par amata vietu skaita plāna izpildi un izdevumiem atlīdzībai apstiprinātās tāmes izpildi veselības aprūpes iestādēs" (23.pielikums):

79.1. pārskatu aizpilda Veselības ministrija un tās padotībā esošās valsts budžeta veselības aprūpes iestādes atbilstoši normatīvajos aktos par valsts budžetu noteiktajām programmām (apakšprogrammām);

79.2. amata vietu skaita gada plāna rādītājus aizpilda saskaņā ar iestādes apstiprināto amatu sarakstu, kas sagatavots atbilstoši budžeta pieprasījumam, saskaņā ar Profesiju klasifikatoru un citiem normatīvajiem aktiem, kas nosaka amata vietas statusu;

79.3. faktisko amata vietu skaitu norāda atbilstoši faktiski aizpildītajām amata vietām. Faktiskajā skaitā pārskata perioda sākumā un pārskata perioda beigās ieskaita arī personas, kuras uz laiku atrodas prombūtnē slimības, atvaļinājuma, komandējuma, brīvdienu vai citu iemeslu dēļ;

79.4. vidējo amata vietu skaitu pārskata periodā aprēķina, summējot to faktisko skaitu katra mēneša pirmajā datumā (sākot ar 1.februāri) un dalot iegūto summu ar pārskata mēnešu skaitu;

79.5. rindas "ārsti (likmes), ieskaitot galvenos ārstus un zobārstus", rindas "vidējais medicīnas personāls", rindas "jaunākais medicīnas personāls", rindas "civildienesta ierēdņi" un rindas "pārējie darbinieki" gada plāna rādītājus aizpilda saskaņā ar iestāžu apstiprinātajiem amatu sarakstiem;

79.6. rindas "Gultasdienu skaits" datus aprēķina:

79.6.1. ailē "Gada plāns" – reizinot plānoto gultu skaitu ar vidējo gultu noslogojumu gadā (ņemot vērā reālo noslogojumu iepriekšējos saimnieciskajos gados);

79.6.2. ailē "Faktiski: pārskata perioda sākumā" – summējot slimnieku faktisko skaitu katras pārskata perioda dienas sākumā atbilstoši iestādes operatīvās uzskaites datiem;

79.6.3. ailē "Faktiski: pārskata perioda beigās" – summējot slimnieku faktisko skaitu katras pārskata perioda dienas beigās atbilstoši iestādes operatīvās uzskaites datiem;

79.7. sadaļu "2. Atlīdzība" aizpilda atbilstoši normatīvajos aktos budžeta izdevumu klasifikācijas jomā noteiktajām izdevumu klasifikācijas kategorijām;

79.8. ailē "Apstiprināts tāmē gadam" norāda valsts budžeta programmas (apakšprogrammas) precizēto tāmi;

79.9. atlīdzību, kura izmaksāta no ziedojumu un dāvinājumu līdzekļiem, pārskatā nenorāda.

80. Grāmatvedības uzskaites pamatprincipu aprakstā ir šādas sadaļas:

80.1. finanšu pārskatu sagatavošanas pamatnostādnes. Pamatnostādnēs norādīta šāda informācija:

80.1.1. normatīvie akti, atbilstoši kuriem sagatavots pārskats;

80.1.2. periods, kuru aptver pārskats;

80.1.3. pārskata sagatavošanā izmantotā naudas vienība;

80.1.4. izmaiņas grāmatvedības principos (apraksta veiktās izmaiņas grāmatvedības principos, ja tādas ir bijušas. Aprakstā iekļauj detalizētu aprakstu izmaiņām, norādot iemeslu);

80.1.5. aplēšu piemērošana;

80.1.6. izmaiņas aplēsēs;

80.1.7. konsolidācijas principi (apraksta, kādus darījumus starp padotībā esošajām iestādēm izslēdz, veidojot konsolidēto finanšu pārskatu);

80.1.8. ārvalstu valūtu pārvērtēšana;

80.2. nozīmīgu grāmatvedības uzskaites principu kopsavilkums. Kopsavilkumā sniedz aprakstu par uzskaites, nolietojuma aprēķina, vērtības samazinājuma vai citiem grāmatvedības uzskaites principiem par šādām sadaļām:

80.2.1. nemateriālie ieguldījumi, tai skaitā amortizācijas, vērtības samazinājuma un uzkrājumu nedrošiem avansiem aprēķināšanas principi un metodes;

80.2.2. pamatlīdzekļi, tai skaitā nolietojuma, vērtības samazinājuma un uzkrājumu nedrošiem avansiem aprēķināšanas principi un metodes;

80.2.3. līdzdalība kapitālsabiedrību kapitālā, tai skaitā vērtības samazinājuma aprēķināšanas metodes;

80.2.4. pārējie finanšu aktīvi, tai skaitā aizdevumi un ilgtermiņa prasības, pārdošanai pieejamie finanšu aktīvi;

80.2.5. krājumi, tai skaitā novērtēšanas metodes;

80.2.6. prasības, tai skaitā uzkrājumu nedrošām prasībām izveidošanas pamatprincipi un aprēķina metodes;

80.2.7. nākamo periodu izdevumi;

80.2.8. nauda un naudas ekvivalenti;

80.2.9. uzkrājumi saistībām, to aprēķināšanas metodes un principi;

80.2.10. uzkrātās saistības, to aprēķināšanas metodes un principi;

80.2.11. aizņēmumi;

80.2.12. finanšu noma (līzings);

80.2.13. nākamo periodu ieņēmumi;

80.2.14. ieņēmumu atzīšana, tai skaitā nodokļu ieņēmumi, dotācijas, pakalpojumu sniegšana, saņemtā ārvalstu finanšu palīdzība, ziedojumi un dāvinājumi;

80.2.15. pamatkapitāla palielināšana, ja tas nav paskaidrots citos grāmatvedības uzskaites principos;

80.2.16. iespējamās saistības;

80.2.17. notikumi pēc bilances datuma.

VII.  Kontu atlikumu un valsts budžeta dotāciju, mērķdotāciju un transfertu salīdzināšana

81. Gada pārskata sagatavošanas laikā veic kontu atlikumu un darījumu salīdzināšanu ar darījuma partneriem uz pārskata perioda pēdējo datumu.

82. Šī nodaļa attiecas uz salīdzināšanu starp vispārējās valdības sektora (izņemot šo struktūru kontrolētus un finansētus komersantus) darījuma partneriem.

83. Šī nodaļa neattiecas uz valsts finanšu bilances atlikumu salīdzināšanu attiecībā uz saistībām un prasībām pret valsts budžetu.

84. Salīdzināšanu veic elektroniski, izmantojot e-pārskatus:

84.1. šādiem kontu atlikumiem pārskata perioda beigās (veidlapa Nr.8_SAL "Akts par savstarpējo atlikumu salīdzināšanu starp vispārējās valdības sektora partneriem") (24.pielikums):

84.1.1. prasības atbilstoši normatīvajos aktos budžeta grāmatvedības jomā noteiktā kontu plāna 1330, 1360, 2310, 2320, 2341, 2350, 2360, 2390 un 2539 kontu grupas līmeņiem;

84.1.2. nākamo periodu izdevumi un avansa maksājumi par pakalpojumiem atbilstoši normatīvajos aktos budžeta grāmatvedības jomā noteiktā kontu plāna 2400 kontu grupas līmenim;

84.1.3. saistības atbilstoši normatīvajos aktos budžeta grāmatvedības jomā noteiktā kontu plāna 5100, 5200, 5300, 5400 (izņemot 5425), 5500, 5800 un 5900 kontu grupas līmeņiem un nekustamā īpašuma nodokļa saistības (5729 NIN);

84.2. darījumiem pārskata periodā – valsts budžeta subsīdijas un dotācijas, mērķdotācijas, transferta maksājumi (turpmāk – savstarpējie norēķini) (veidlapa Nr.2_SAL "Akts par savstarpējo norēķinu salīdzināšanu starp vispārējās valdības sektora partneriem") (25.pielikums).

85. Ne vēlāk kā līdz pārskata periodam sekojošā gada 1.februārim "X" iestāde ievada un paraksta e-pārskatos salīdzināšanas izziņās esošo informāciju:

85.1. par prasību, nākamo periodu izdevumu un avansa maksājumu par pakalpojumiem kontu atlikumiem;

85.2. par pārskata perioda laikā veiktajiem valsts budžeta subsīdiju un dotāciju, mērķdotāciju, transferta maksājumu un savstarpējo norēķinu pārskaitījumiem.

86. Pēc "X" iestādes salīdzināšanas izziņas parakstīšanas darījuma partneris – "Y" iestāde – ar e-pārskatu starpniecību saņem informāciju e-pastā par salīdzināšanas izziņas aizpildīšanu. Darījuma partneris vienlaikus seko līdzi e-pārskatos salīdzināšanas izziņas saņemšanai.

87.  10 dienu laikā pēc informācijas saņemšanas e-pastā darījuma partneris – "Y" iestāde – ievada e-pārskatos informāciju par kreditoru atlikumiem un saņemtajām valsts budžeta dotācijām, mērķdotācijām, transfertiem vai savstarpējiem norēķiniem.

88. Atlikumu un gada laikā veikto darījumu abpusēju saskaņošanu e-pārskatos pabeidz 1.martā.

89. Atlikumi vai darījumi ir saskaņoti, ja atšķirība nav lielāka par vienu latu (noapaļošanas rezultātā).

90. Veidlapas Nr.8_SAL "Akts par savstarpējo atlikumu salīdzināšanu starp vispārējās valdības sektora partneriem" (24.pielikums) sagatavošana:

90.1. A ailes un 1.ailes datus aizpilda "X" iestāde, kurai ir prasību, nākamo periodu izdevumu vai avansa maksājumu par pakalpojumiem atlikumi pārskata perioda beigās, norādot grāmatvedības konta numuru un summu latos;

90.2. B ailes un 2.ailes datus aizpilda "Y" iestāde, kurai ir saistību atlikums pārskata perioda beigās, norādot grāmatvedības konta numuru un summu latos;

90.3. ailēs "neatbilstību gadījumā/paskaidrojums" norāda pamatojošos dokumentus (datums, numurs, summa);

90.4. atlikumi uzskatāmi par saskaņotiem, ja ir atzīti izdevumi vai ieņēmumi. A ailē un B ailē norāda kontu grupas apzīmējumu (6000/7000), 1. un 2.ailē nenorādot summu.

91. Veidlapas Nr.2_SAL "Akts par savstarpējo norēķinu salīdzināšanu starp vispārējās valdības sektora partneriem" (25.pielikums) sagatavošana:

91.1. ailēs "Ministrijas kods" un "Programmas/apakšprogrammas kods" norāda ministrijas, centrālās valsts iestādes kodu un programmas (apakšprogrammas) kodu atbilstoši likumam par valsts budžetu saimnieciskajam gadam;

91.2. ailē "Nosaukums" norāda nosaukumu:

91.2.1. programmas (apakšprogrammas) nosaukumu atbilstoši likumam par valsts budžetu saimnieciskajam gadam;

91.2.2. tekstu "savstarpējie norēķini", ja pārskata perioda laikā ir veikti transferta maksājumi par savstarpējiem norēķiniem, kas nav šo noteikumu 91.2.1.apakšpunktā minētais darījums;

91.3.  1., 2. un 3.aili aizpilda iestāde, kura veic subsīdiju un dotāciju, mērķdotāciju un transfertu pārskaitījumu;

91.4.  4., 5. un 6.aili aizpilda iestāde, kura saņem subsīdijas un dotācijas, mērķdotācijas un transferta maksājumus;

91.5. ailē "Apliecinājums (ir/nav)" savstarpējo norēķinu saņēmējs apliecina, ka saņemtie līdzekļi ir saņemti un izlietoti atbilstoši paredzētajam mērķim un tiesību aktos noteiktajā kārtībā. Apliecinājumu norāda katram ierakstam, apliecinot ar vārdu "ir", ja līdzekļi izlietoti atbilstoši mērķim un tiesību aktos noteiktajā kārtībā, vai vārdu "nav", ja līdzekļi nav izlietoti atbilstoši mērķim;

91.6. ailēs "Neatbilstību gadījumā: paskaidrojums" norāda pamatojošos dokumentus (datums, numurs, summa).

VIII. Informācijas sistēmas "Valsts budžeta un pašvaldību budžeta pārskati" lietošana

92. E-pārskatu lietotāji ir:

92.1. ministrijas, centrālās valsts iestādes un pašvaldības (turpmāk – klients), kuras sagatavo, iesniedz un paraksta konsolidētos pārskatus;

92.2. budžeta iestādes, no valsts budžeta daļēji finansētas atvasinātas publiskas personas un budžeta nefinansētas iestādes (izņemot valsts drošības likumā minētās valsts drošības iestādes), kuras sagatavo, pārbauda un paraksta pārskatus;

92.3. auditori, kuri datiem, par kuriem sniegti ziņojumi vai atzinumi, piešķir statusu "pārbaudīts" vai "saskaņots".

93. Lietotājs e-pārskatu lietojumprogrammas saņemšanai izmanto Valsts kases mājaslapu internetā.

94. Lietotājs pārskatu elektroniskai parakstīšanai (akceptēšanai) vai datu apstiprināšanai izmanto Valsts kases elektronisko pakalpojumu portālu.

95. Par lietotājiem, kuri lietos e-pārskatus, pieteikumu papīra formā (divos eksemplāros) vai elektroniska dokumenta veidā iesniedz:

95.1. klients – 1.pieteikumu (26.pielikums);

95.2. auditori – 2.pieteikumu (27.pielikums).

96. Par lietotāju – iestādes atbildīgo darbinieku (iestādes vadītāju), kurš akceptēs (parakstīs) pārskatus, klients iesniedz Valsts kasē pieteikumu par
e-pārskatu izmantošanu elektroniskajai akceptēšanai (turpmāk – 3.pieteikums) (28.pielikums).

97. Pārskatus paraksta vai akceptē, izmantojot Valsts kases izsniegtos autentifikācijas rīkus – lietotāja vārdu, pastāvīgo paroli, kodu kartes kodus un kodu kalkulatora numurus. Auditori datus apstiprina, izmantojot Valsts kases izsniegtos autentifikācijas rīkus vai Latvijā akreditēta uzticama sertifikācijas pakalpojuma sniedzēja izsniegtu drošu elektronisko parakstu (turpmāk – drošs elektroniskais paraksts).

98. Dokumentus, kurus pievieno pārskatam, paraksta ar drošu elektronisko parakstu.

99. Klients vai auditors, aizpildot 1. un 2.pieteikumu, var pilnvarot lietotāju lietot e-pārskatus šādos pieejas režīmos:

99.1. "vadīt" – lietotājs var sagatavot pārskatus, veikt pārbaudes un iesniegt pārskatus parakstīšanai;

99.2. "skatīt" – lietotājs var pieprasīt pārskatu informāciju apskatei un veikt datu atlasi;

99.3. "auditors" – auditors var apstiprināt kā vienu kopumu gada pārskata datus, par kuriem ir sniegts atzinums, vai apstiprināt datus pārskatos, kuros veikti labojumi un precizējumi pēc atzinuma sniegšanas. Vienlaikus var apskatīt pārskatus un veikt datu atlasi.

100. Atbilstoši 1. un 2.pieteikumā norādītajai informācijai par konsolidācijā iesaistītajām iestādēm Valsts kase pievieno lietotāju šādai grupai:

100.1. "vadošais darbinieks" – veic pārskatu konsolidāciju (iestādēm, kuru pārskatu datus konsolidē);

100.2. "lietotājs ar parakstu" – sagatavo pārskatus un paraksta tos kā atbildīgais finanšu darbinieks;

100.3. "lietotājs" – ievada datus;

100.4. "skatītājs–auditors" – apskata sagatavotos un parakstītos datus un piešķir statusu "pārbaudīts" vai "saskaņots", izmantojot Valsts kases izsniegtos autentifikācijas rīkus vai drošu elektronisko parakstu;

100.5. "skatītājs" – apskata iestāžu pārskatus atbilstoši pieprasītajam apjomam.

101. Šo noteikumu 100.punktā minēto grupu detalizēts apraksts pieejams Valsts kases mājaslapā internetā.

102. Pieteikumā, norādot lietotāju statusu, izvēlas vienu no šādiem statusiem:

102.1. "jauns" – ja izveido jaunu lietotāju;

102.2. "dzēst" – ja lietotājam anulē piešķirtās tiesības e-pārskatos;

102.3. "bloķēt" – ja lietotājam uz ilgstošu laiku anulē piešķirtās tiesības e-pārskatos;

102.4. "aktīvs" – ja atjauno bloķēta lietotāja tiesības.

103. Valsts kase, saņemot pieteikumu, piecu darbdienu laikā reģistrē lietotāju e-pārskatā un piešķir autentifikācijas rīkus. E-pārskatu autentifikācijas rīkus – lietotāja vārdu un pirmreizējo paroli – Valsts kase nosūta uz pieteikumā norādīto e-pasta adresi.

104. Autentifikācijas rīki ir neizpaužama informācija, kura ir zināma tikai lietotājam. Lietotājs atbild par šīs informācijas saglabāšanu un darbībām, kuras veic lietotāja vārdā, izmantojot autentifikācijas rīkus.

105. Autentifikācijas rīku – lietotāja numuru vai vārdu – var izpaust tikai Valsts kases darbiniekam, kurš veic lietotāja identifikāciju telefonatbalsta servisa nodrošināšanai.

106. Tiklīdz lietotājs ir paziņojis Valsts kasei par jebkuru konfidencialitātes pārkāpumu attiecībā uz autentifikācijas rīkiem, Valsts kase veic pasākumus, lai nepieļautu turpmāku autentifikācijas rīku izmantošanu piekļuvei e-pārskatiem. Kamēr Valsts kasei tas nav paziņots, Valsts kase neatbild par šādu nesankcionētu autentifikācijas rīku lietošanas sekām.

107. Valsts kasei ir tiesības bloķēt lietotāja autentifikācijas rīkus, ja tai rodas aizdomas, ka autentifikācijas rīki ir kļuvuši zināmi nepilnvarotai personai, vai ir pamats uzskatīt, ka autentifikācijas rīkus izmanto prettiesiski.

108. Ja šo noteikumu 104.punktā minētā neizpaužamā informācija ir kļuvusi zināma (vai ir aizdomas, ka tā kļuvusi zināma) trešajai personai, lietotājs nekavējoties ziņo par to Valsts kasei pa mājaslapā internetā norādīto telefonatbalsta servisa tālruņa numuru. Valsts kase nekavējoties bloķē Valsts kases lietotājam izsniegtos autentifikācijas rīkus.

109. Ja Valsts kase šo noteikumu 108.punktā minētajā kārtībā ir bloķējusi lietotāja autentifikācijas rīkus, pieeja Valsts kases attālināto pakalpojumu lietošanai ir bloķēta līdz brīdim, kamēr Valsts kase, pamatojoties uz klienta pieteikumu, lietotājam izsniedz jaunus autentifikācijas rīkus.

110. Valsts kase lietotāja autentifikācijas rīkus bloķē, ja lietotājs trīs reizes pēc kārtas kļūdās, ievadot pastāvīgo paroli, kodu kartes identifikācijas kodu vai kodu kalkulatora kodu. Lai atjaunotu piekļuvi e-pārskatiem vai pārskatu elektroniskajai akceptēšanai, lietotājs:

110.1. telefoniski pa Valsts kases mājaslapā internetā norādīto telefonatbalsta servisa tālruņa numuru sazinās ar Valsts kasi vai iesniedz Valsts kasē pieteikumu par piekļuves atjaunošanu, ja lietotājam kā autentifikācijas rīks ir noteikts lietotāja vārds vai numurs, pastāvīgā parole un kodu karte;

110.2. iesniedz Valsts kasē pieteikumu par piekļuves atjaunošanu, ja lietotājam kā autentifikācijas rīks ir noteikts lietotāja numurs un kodu kalkulators.

111. Valsts kase, šo noteikumu 110.punktā minētajā kārtībā saņemot telefonisku lietotāja pieprasījumu par piekļuves atjaunošanu, veic lietotāja identifikāciju, atjauno pieeju vai nosūta jaunu sākotnējo paroli uz šo noteikumu 95.punktā minētajā pieteikumā norādīto lietotāja e-pasta adresi, bet, saņemot rakstisku pieteikumu par piekļuves atjaunošanu lietotājam, atjauno pieeju un, ja nepieciešams, izsniedz jaunu sākotnējo paroli klienta pilnvarotajai personai. Ja mainās kāds no pieteikumā norādītajiem datiem, klients iesniedz izmaiņas pieteikumā.

112. Ministrijas un centrālās valsts iestādes 1.pieteikumu aktualizē katru gadu līdz 20.decembrim.

113. Katrs klienta iesniegtais pieteikums ir spēkā līdz dienai, kad Valsts kasē reģistrē jaunu pieteikumu.

114. Klients, lietojot e-pārskatus, ir atbildīgs par:

114.1. pieteikumā norādīto ziņu patiesumu un precizitāti, kā arī izmaiņu iesniegšanas savlaicīgumu un pilnību;

114.2. šajos noteikumos noteikto saistību izpildi un nosacījumu izpildi;

114.3. lietotāja iepazīstināšanu ar e-pārskatu lietošanas rokasgrāmatu;

114.4. e-pārskatos ievadīto pārskatu precizitāti, pilnību un atbilstību normatīvo aktu grāmatvedības un pārskatu jomā noteiktajām prasībām;

114.5. lietotāja jebkādu prettiesisku darbību, ļaunu nolūku vai neuzmanību, uzņemoties arī nejaušības risku.

115. Ja lietotājam pieteikuma iesniegšanas laikā Valsts kasē ir izsniegti autentifikācijas rīki citu Valsts kases attālināto pakalpojumu lietošanai, lietotāja identifikācijai izmanto iepriekš piešķirtos autentifikācijas rīkus.

116. Pakalpojuma sniegšanu e-pārskatos uzsāk, kad Valsts kase nosūtījusi vai izsniegusi klienta pilnvarotajai personai autentifikācijas rīkus. Klientam ir tiesības jebkurā laikā pārtraukt e-pārskatu lietošanu, par to rakstiski paziņojot Valsts kasei. Valsts kase pārtrauc e-pārskatu pakalpojuma sniegšanu ne vēlāk kā triju darbdienu laikā pēc klienta rakstiska pieteikuma saņemšanas.

117. Valsts kase e-pārskatos reģistrē lietotāju veiktās darbības un, ja nepieciešams, izmanto šos ierakstus lietotāju veikto darbību pierādīšanai.

118. Valsts kase veic pasākumus, lai nepieļautu nepilnvarotu e-pārskatu lietošanu. Valsts kase nodrošina e-pārskatu risinājumu, kas aizsargā lietotāja ievadīto informāciju pret nesankcionētu piekļuvi, un tādu tehnoloģisku risinājumu, kas droši aizsargā informāciju tās pārraides laikā sakaru tīklos.

119. Par e-pārskatos veiktajām izmaiņām un papildinājumiem Valsts kase informē lietotājus e-pārskatu vietnē. Visi minētajā vietnē sniegtie paziņojumi uzskatāmi par Valsts kases oficiāliem ziņojumiem.

120. Valsts kase nav atbildīga par zaudējumiem, kas klientam vai lietotājam radušies, izmantojot e-pārskatus, lietotāja prettiesisko darbību rezultātā vai trešo personu nelikumīgas darbības rezultātā (izņemot gadījumu, ja Valsts kase nav veikusi pietiekamus pasākumus e-pārskatu nesankcionētas lietošanas nodrošināšanai) līdz autentifikācijas rīku bloķēšanas brīdim atbilstoši šo noteikumu 106.punktā minētajai kārtībai, kā arī sakaru traucējumu un citu no Valsts kases neatkarīgu traucējumu vai šķēršļu dēļ.

121. Pārtraucot e-pārskatu lietošanu, lietotājam izsniegto kodu karti un kodu kalkulatoru nodod Valsts kasei.

122. Valsts kase nodrošina klientam vai auditoriem informatīvo telefonatbalstu e-pārskatu lietošanā. Minēto telefonatbalstu nodrošina darbdienās Valsts kases darba laikā, zvanot uz Valsts kases mājaslapā internetā norādīto telefonatbalsta servisa tālruņa numuru.

123. Klients nodrošina saviem lietotājiem atbalstu e-pārskatu lietošanā.

124. Veidlapu elektroniskā datu apmaiņas datnes formāta apraksta izveidi pārskatiem, kas noteikti Ministru kabineta noteikumos pārskatu sagatavošanas jomā, un tā aktualizāciju nodrošina Valsts kase. Valsts kase veidlapu elektroniskā formāta aprakstu publicē Valsts kases mājaslapā internetā, kā arī nodrošina pārskatu sagatavošanas sistēmas testa vidi grāmatvedības programmatūru izstrādātājiem.

125. Valsts kase nodrošina e-pārskatos normatīvajiem aktiem atbilstošas pārskatu veidlapas.

126. Klients, izmantojot e-pārskatus, sagatavo, pārbauda un iesniedz Valsts kasē normatīvajos aktos pārskatu sagatavošanas jomā noteiktos pārskatus atbilstoši e-pārskatos pieejamām veidlapām.

127. Vadības ziņojumu, grāmatvedības uzskaites kārtības pamatprincipu aprakstu, apliecinājumu par finanšu pārskatos sniegtās informācijas patiesumu un pārskatu skaidrojumus augšupielādē e-pārskatos kā elektronisko dokumentu, kas parakstīts ar drošu elektronisko parakstu.

128. Tehnisku problēmu situācijā vai izņēmuma gadījumā, rodoties finanšu līdzekļu zaudējuma riskam, Valsts kase var atteikt vai apturēt piekļuvi
e-pārskatiem līdz turpmākam paziņojumam Valsts kases mājaslapā internetā. Ja e-pārskati nav pieejami Valsts kases tehnisku problēmu dēļ, Valsts kase ievieto attiecīgu paziņojumu Valsts kases mājaslapā internetā.

129. E-pārskatu lietotāja rokasgrāmata pieejama Valsts kases mājaslapā internetā.

130. Situācijā, kurā e-pārskati nenodrošina pārskatu iesniegšanu darbdienā vairāk nekā astoņas stundas pēc kārtas (turpmāk – tehnisku problēmu situācija), klients, iepriekš vienojoties ar Valsts kasi, iesniedz izpildei pārskatus šādā kārtībā:

130.1. pārskatu datni Valsts kases noteiktajā datu apmaiņas formātā, izmantojot ārējo datu nesēju (kompaktdiska (CD) matricu, zibatmiņu) un parakstītus klienta sagatavotos pārskatus papīra formā;

130.2. iestādes vadītāja (pirmā paraksta tiesīgā klienta pārstāvja) ar drošu elektronisko parakstu parakstītu pārskatu datni Valsts kases noteiktajā formātā nosūta uz e-pastu kase@kase.gov.lv vai iesniedz, izmantojot ārējo datu nesēju (kompaktdiska (CD) matricu, zibatmiņu).

131. E-pārskati nodrošina savstarpējo datu atbilstības pārbaudi atbilstoši normatīvajiem aktiem budžeta iestāžu grāmatvedības un klasifikāciju jomā.

132. Pēc pārbaudes pārskatus paraksta atbildīgais finanšu darbinieks, pārskatam piešķirot statusu "uz parakstu".

133. Iestādes vadītājs pārskatu paraksta, izmantojot autentifikācijas rīkus un Valsts kases elektronisko pakalpojumu portālu.

134. Klients vai lietotājs, pārbaudot un pieņemot iestāžu pārskatus, tiem piešķir statusu:

134.1. "parakstīts, pieņemts", ja pārskatos norādītie dati ir savstarpēji pareizi un ir uzskaitīti un norādīti atbilstoši normatīvajiem aktiem budžeta grāmatvedības uzskaites un pārskatu sagatavošanas jomā;

134.2. "atgriezts labošanai", ja pārskatos norādītie dati nav savstarpēji pareizi un nav uzskaitīti un norādīti atbilstoši normatīvajiem aktiem budžeta grāmatvedības uzskaites un pārskatu sagatavošanas jomā.

135. Auditori:

135.1. ja neapstiprina datus, par kuriem sniegs atzinumu vai ziņojumu, piešķir statusu "nodots labošanai" un atver pārskatus labošanai;

135.2. lai apstiprinātu datus, par kuriem sniegts ziņojums vai atzinums, izmanto autentifikācijas rīkus. Pēc datu apstiprināšanas e-pārskatos piešķir statusu "pārbaudīts" vai "saskaņots".

136. Valsts kase, pieņemot pārskatus, tiem piešķir statusu:

136.1. "pieņemts", ja pārskatos norādītie dati ir savstarpēji pareizi un ir uzskaitīti un norādīti atbilstoši normatīvajiem aktiem budžeta grāmatvedības uzskaites un pārskatu sagatavošanas jomā;

136.2. "atgriezts labošanai", ja konstatē neatbilstības norādītajos datos un dati nav uzskaitīti un norādīti atbilstoši normatīvajiem aktiem budžeta grāmatvedības uzskaites un pārskatu sagatavošanas jomā.

137. Klienta un lietotāju pienākums ir sekot līdzi pārskatu statusa maiņai e-pārskatos un nekavējoties veikt labojumus un precizējumus pārskatos, ja tiem piešķirts šo noteikumu 134.2. vai 136.2.apakšpunktā minētais statuss.

IX. Noslēguma jautājumi

138. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2009.gada 20.oktobra noteikumus Nr.1193 "Gada pārskatu sagatavošanas kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2009, 168.nr.). 

139. Pirmo gada pārskatu sagatavo saskaņā ar šiem noteikumiem un sniedz par 2010.gadu.

140. Sagatavojot 2010.gada pārskatu:

140.1. veidlapā Nr.2 "Pārskats par budžeta izpildi" neaizpilda 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13. un 14.aili. Datus par budžeta izpildi pārskata periodā norāda 4.ailē ''Budžeta izpilde: pārskata periodā: pavisam (8. + 12. + 13. + 14.)";

140.2. veidlapā Nr.5 "Nemateriālo ieguldījumu un pamatlīdzekļu izmaiņu pārskats" neaizpilda izziņas sadaļu ''Par bez atlīdzības saņemtajiem/nodotajiem ilgtermiņa nefinanšu aktīviem'' un sniedz skaidrojumus pārskatam par darījuma personu un darījuma apjomu;

140.3. veidlapā Nr.6 "Krājumu izmaiņu pārskats" neaizpilda izziņas sadaļu "Par bez atlīdzības saņemtajiem/nodotajiem krājumiem";

140.4. veidlapā Nr.7-1 "Līdzdalības kapitālsabiedrību kapitālā izmaiņu pārskats" neaizpilda izziņas sadaļu "Par bez atlīdzības saņemtajiem/nodotajiem finanšu aktīviem";

140.5. veidlapā Nr.7-3 "Pārējo finanšu ieguldījumu izmaiņu pārskats" neaizpilda izziņas sadaļu "Par bez atlīdzības saņemtajiem/nodotajiem finanšu aktīviem";

140.6. veidlapā Nr.7-4 "Finanšu ieguldījumu vērtspapīros izmaiņu pārskats" neaizpilda izziņas sadaļu "Par bez atlīdzības saņemtajiem/nodotajiem finanšu aktīviem";

140.7. veidlapā Nr.7-5 "Aizdevumu izmaiņu pārskats" neaizpilda izziņas sadaļu "Par bez atlīdzības saņemtajiem/nodotajiem finanšu aktīviem".

141. Šo noteikumu 58.8., 60.10. un 74.17.1.apakšpunktā minēto instrukciju Ministru kabinets izdod līdz 2010.gada 1.decembrim.

142. Šo noteikumu 26. un 28.pielikumā minētos pieteikumus iesniedz mēneša laikā pēc noteikumu stāšanās spēkā.

143. Šo noteikumu 27.pielikumā minēto pieteikumu:

143.1. zvērināti revidenti vai zvērinātu revidentu komercsabiedrības iesniedz mēneša laikā pēc līguma noslēgšanas ar auditējamo vienību;

143.2. Valsts kontrole iesniedz līdz 2010.gada 20.decembrim.

Ministru prezidents  V.Dombrovskis

Finanšu ministrs E.Repše



 

1.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 17.augusta
noteikumiem Nr.777

Finanšu ministrs E.Repše



 

2.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 17.augusta
noteikumiem Nr.777

Finanšu ministrs E.Repše



 

3.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 17.augusta
noteikumiem Nr.777

Finanšu ministrs E.Repše



 

4.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 17.augusta
noteikumiem Nr.777

Finanšu ministrs E.Repše



 

5.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 17.augusta
noteikumiem Nr.777

Finanšu ministrs E.Repše



 

6.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 17.augusta
noteikumiem Nr.777

Finanšu ministrs E.Repše



 

7.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 17.augusta
noteikumiem Nr.777

Finanšu ministrs E.Repše



 

8.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 17.augusta
noteikumiem Nr.777

Finanšu ministrs E.Repše



 

9.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 17.augusta
noteikumiem Nr.777

Finanšu ministrs E.Repše



 

10.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 17.augusta
noteikumiem Nr.777

Finanšu ministrs E.Repše



 

11.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 17.augusta
noteikumiem Nr.777

Finanšu ministrs E.Repše



 

12.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 17.augusta
noteikumiem Nr.777

Finanšu ministrs E.Repše



 

13.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 17.augusta
noteikumiem Nr.777

Finanšu ministrs E.Repše



 

14.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 17.augusta
noteikumiem Nr.777

Finanšu ministrs E.Repše



 

15.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 17.augusta
noteikumiem Nr.777

Finanšu ministrs E.Repše



 

16.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 17.augusta
noteikumiem Nr.777

Finanšu ministrs E.Repše



 

17.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 17.augusta
noteikumiem Nr.777

Finanšu ministrs E.Repše



 

18.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 17.augusta
noteikumiem Nr.777

Finanšu ministrs E.Repše



 

19.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 17.augusta
noteikumiem Nr.777

Finanšu ministrs E.Repše



 

20.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 17.augusta
noteikumiem Nr.777

Finanšu ministrs E.Repše



 

21.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 17.augusta
noteikumiem Nr.777

Finanšu ministrs E.Repše



 

22.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 17.augusta
noteikumiem Nr.777

Finanšu ministrs E.Repše



 

23.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 17.augusta
noteikumiem Nr.777

Finanšu ministrs E.Repše



 

24.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 17.augusta
noteikumiem Nr.777

Finanšu ministrs E.Repše



 

25.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 17.augusta
noteikumiem Nr.777

Finanšu ministrs E.Repše



 

26.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 17.augusta
noteikumiem Nr.777

Finanšu ministrs E.Repše



 

27.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 17.augusta
noteikumiem Nr.777

Finanšu ministrs E.Repše



 

28.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 17.augusta
noteikumiem Nr.777

Finanšu ministrs E.Repše

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!