• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas pasta ilgtermiņa ieguldījumu a/s "Privātīpašnieku atdzimšanas fonds" firmā "LA=PA". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.04.1998., Nr. 95/96 https://www.vestnesis.lv/ta/id/215065

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pašvaldību revīzijas departamenta kolēģijas lēmums Nr.5.1-2-176

Par rīcību ar pašvaldības līdzekļiem un mantu Gulbenes pilsētas domē

Vēl šajā numurā

08.04.1998., Nr. 95/96

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

Numurs: 5.1-2-31/98

Pieņemts: 11.03.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta kolēģijas lēmums Nr.5.1-2-31/98

Rīgā 1998.gada 11.martā

Par Latvijas pasta ilgtermiņa ieguldījumu a/s "Privātīpašnieku atdzimšanas fonds" firmā "LA=PA"

Valsts kontroles Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta kolēģijas sēdē piedalījās: departamenta direktors, Valsts kontroles padomes loceklis V.Grasis, kolēģijas locekļi L.Ceimere, Dz.Levrence, J.Āboliņš, Valsts kontroles vecākais revidents R.Strods, valsts revidente H.Šneure; uzaicinātie: LR Satiksmes ministrijas Sakaru departamenta direktora vietnieks A.Metums, bezpeļņas organizācijas valsts akciju sabiedrības "Latvijas pasts" ģenerāldirektors A.Droiskis; protokolēja valsts revidente L.Kleinhofa.

Izskatot 1998.gada 4.marta aktu "Par Latvijas pasta ilgtermiņa ieguldījumiem a/s "Privātīpašnieku atdzimšanas fonds" firmā "LA=PA",

kolēģija konstatēja:

1. Latvijas pasts 1993.gada jūlijā piedalījās a/s "Reklāmas un informācijas centrs visiem" ("RIC–V") dibināšanā ar naudas ieguldījumu Ls 5000, saņemot "RIC–V" akcijas.

2. Ar "RIC–V" Latvijas pastam bija līgumi par laikraksta "Avīze Visiem" ekspedēšanu un piegādi, par ko "RIC–V" savlaicīgi nenorēķinājās. Parāda summa uzkrājās ilgāku laiku. Pasta grāmatvedībā nebija analītiskās uzskaites par norēķiniem ar preses izdevējiem.

"RIC–V" parāda piedziņā ieinteresētās puses nav ievērojušas likuma "Par uzņēmumu grāmatvedības pārskatiem" 37.panta prasības par kreditoru un debitoru parādu salīdzināšanu. Pēc Latvijas pasta grāmatvedības datiem parāds kopā ar soda naudu ir Ls 146 910.

3. 1995.gada augustā par maksātnespējīgu atzītā "RIC–V" apvienojās ar "LA=PA", kura uzņēmās visas "RIC–V" saistības, tajā skaitā parādu Latvijas pastam, piedāvājot pastam par parāda summu "LA=PA" akcijas.

Latvijas pasta ģenerāldirektors A.Droiskis 1995.gadā pieļāva pastam neizdevīgu darījumu, iegādājoties uz "RIC–V" parāda rēķina a/s "Privātīpašnieku atdzimšanas fonds" firmas "LA=PA" piedāvātās akcijas par Ls 146,9 tūkst. A.Droiskis kritiski neizvērtēja "RIC–V" sanācijas plānu, kā arī "RIC–V" un "LA=PA" apvienošanos, nav pārliecinājies par "LA=PA" finansiālo stāvokli, kas jau bija kritisks.

3.1. Neievērojot likuma "Par akciju sabiedrībām" 33.panta prasības, A.Droiskis piekrita pieņemt no "LA=PA" pagaidu apliecību par pilnīgi apmaksātām akcijām, kā arī nerisināja jautājumu par pagaidu apliecības apmaiņu.

4. Kļūdams par "LA=PA" akcionāru, Latvijas pasts ir zaudējis savas prasību tiesības uz "RIC–V" parādu, jo saskaņā ar likuma "Par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju" 107.pantu, akcionārs tikai beidzamā kārtā var saņemt savus ieguldītos līdzekļus.

4.1. Uz 31.12.1997. maksātnespējīgās firmas "LA=PA" kreditoru parāds bija Ls 398,5 tūkst., bet pašu līdzekļu atlikums tikai Ls 45,5 tūkst.

5. Bezpeļņas organizācijas valsts a/s "Latvijas pasts" akcionāru pilnsapulce (padome) 27.08.1997. akceptēja "LA=PA" akciju par Ls 146,9 tūkst.norakstīšanu zaudējumos, kaut gan vēl nebija nobeigts "LA=PA" maksātnespējas process.

Tā kā "LA=PA" valsts kapitāla daļas 1995.gada februārī bija nodotas LR Privatizācijas aģentūrai, tai savlaicīgi netika paziņots, ka valsts kapitāla daļas sastāvā ir arī Latvijas pasta akcijas.

6. Satiksmes ministrijas Sakaru departaments nekontrolēja, kā Latvijas pasts veic ilgtermiņa valsts kapitāla ieguldījumus. 1995.gada oktobrī Satiksmes ministrija atļāva Latvijas pastam uz "RIC–V" parāda rēķina iegādāties par Ls 146,9 tūkst. "LA=PA" akcijas, kuras 1997.gada augustā tika norakstītas zaudējumos.

Kolēģija nolēma:

1. Slēgt revīzijas lietu Nr.5.1–2–31/98.

2. Bezpeļnas organizācijai valsts akciju sabiedrībai "Latvijas pasts", veicot pāreju uz grāmatvedības sistēmu atbilstoši likumiem "Par grāmatvedību" un "Par uzņēmumu gada pārskatiem", ievērojot Ministru kabineta 07.11.1995. noteikumu nr.339, ieviest norēķinu ar izdevējiem analītisko uzskaiti.

3. Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamentam informēt LR Privatizācijas aģentūru par valsts kapitāla daļu palielināšanos a/s "Privātīpašnieku atdzimšanas fonds" firmā "LA=PA" uz Latvijas pasta akciju rēķina.

4. Satiksmes ministrijas Sakaru departamentam un bezpeļņas organizācijas valsts a/s "Latvijas pasts" akcionāru pilnsapulcei (padomei) stingri kontrolēt Latvijas pasta valdes rīcību ar valsts kapitālu, veicot ilgtermiņa ieguldījumus.

Kolēģijas lēmumu var pārsūdzēt LR Valsts kontroles padomē viena mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas, iesniedzot sūdzību Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamentā saskaņā ar likumu "Par Valsts kontroli".

Kolēģijas priekšsēdētājs V.Grasis

Kolēģijas locekļi: L.Ceimere, Dz.Levrence, J.Āboliņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!