• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par stresa testu Latvijā pārstāvētajās komercbankās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.08.2010., Nr. 123 https://www.vestnesis.lv/ta/id/214553

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2010.gada 3.augustā

Vēl šajā numurā

05.08.2010., Nr. 123

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par stresa testu Latvijā pārstāvētajās komercbankās

Atbilstoši Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes dotajam mandātam Eiropas Banku uzraugu komiteja (CEBS) sadarbībā ar Eiropas Centrālo banku, Eiropas Komisiju un dalībvalstu banku sektora uzraudzības institūcijām ir veikusi Eiropas Savienības (ES) mēroga banku stresa testus, pārbaudot ES lielāko banku grupu dzīvotspēju pie dažādiem ekonomikas attīstības scenārijiem.

Finanšu ministrija (FM) norāda, ka, kopumā vērtējot, stresa testos pārbaudītās Latvijā pārstāvētās bankas ir uzrādījušas labus rezultātus pat esošajos ekonomiskajos apstākļos, kas norāda, ka mūsu reģiona banku sektors ir stabils. Ir jānorāda, ka Latvijā darbojošās Skandināvijas un Itālijas bankas ir uzrādījušas ļoti labus rezultātus.

FM uzsver, ka stresa testu veikšanā un rezultātu publiskošanā ir nodrošināta pilnīga caurskatāmība. Tāpat ir jāatgādina, ka ES dalībvalstu valdības vairakkārt jau ir apliecinājušas apņemšanos nodrošināt nacionālā banku sektora stabilitāti, lai veicinātu sabiedrības un investoru uzticību finanšu tirgiem Eiropā.

Ņemot vērā pasaules finanšu krīzi un tās laikā gūtās mācības, atbildīgās institūcijas gan Latvijā, gan citur Eiropā turpinās uzmanīgi sekot līdzi notikumu attīstībai finanšu tirgos, nodrošinās efektīvu uzraudzību un veicinās finanšu stabilitāti.

Kā liecina veikto stresa testu rezultāti, Latvijā darbojošās Skandināvijas un Itālijas bankas ir uzrādījušas ļoti labus rezultātus, stipri pārsniedzot noteiktās minimālās kapitāla prasības, proti, 1.līmeņa kapitāla prasību rādītāji “Nordea bankai” ir no 10,1 līdz 11,3%, “Swedbank” – no 9,9 līdz 10,7%, “Danske Bank” – no 10 līdz 11,7%, bet “SEB” – no 10,3 līdz 11,8%, kā arī “Unicredit” – no 7,8% līdz 10% (minimālais prasību līmenis ir 4%). Rezultāti liecina, ka visas šīs kredītiestādes spētu nodrošināt sekmīgu un stabilu darbību potenciālu krīžu un ekonomikas lejupslīdes gadījumā.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!